ZMAN Slim Swimz: Fånga mer bas och panfish med detta bete

Ett av de bästa sätten att fånga bas och annan panfish är att använda ett bete som ser ut som en betesfisk. Det här är vad de redan äter och Slim Swimz från ZMAN gör ett bra jobb med att göra det. I det här inlägget kommer jag att prata om vilken färg som fungerar bäst, hur man riggar upp allt och sedan hur man faktiskt fiskar det.

Jag säger inte att dessa färger garanterat fungerar bäst för dig och jag säger inte att tekniken kommer att överträffa något annat. Vad jag säger är att dessa färger och tekniker har fungerade bäst för mig. Jag ser verkligen ingen anledning till varför de inte kommer att fånga dig fisk och jag tror inte att du kan gå fel med någon av färgerna. Jag ska också gå igenom redskapen jag gillar att använda.

ZMAN Slim Swimz färg för bas och panfish

Som jag sa tidigare, om du fiskar i rätt område och det finns fisk runt omkring, bör du inte ha några problem med att fånga fisk i de flesta av de tillgängliga färgerna. Jag har märkt att några färger fungerar lite bättre i smutsigt vatten medan andra fungerar bättre i klart vatten.

Min favoritfärg att använda för att fånga bas och annan panfish är allt som ser naturligt ut. Vitt, silver, brunt, svart, rött och grönt är alla vanliga färger som de redan är vana vid att se. Vad du vill tänka på är vad fisken redan äter. Ditt bete bör imitera det så bra det kan.

Jag har fortfarande fångat fisk med de mest onaturliga beten men det verkar inte fungera lika bra. Vissa tider på året bryr de sig inte riktigt, men när bettet är långsamt kan det göra stor skillnad.

  Förebyggande av stöld av smutscykel: enkla tips för att hålla din cykel säker

Om det är många små shiners som simmar runt så kanske du vill kasta en vit eller silver Slim Swimz ut. Om det finns mycket languster i området är det nog bättre att kasta något som är röd. Det är ingen exakt vetenskap men det är vad jag har märkt genom åren.

Om vattnet är rent och fint har jag hittat vit, svart och brun att fungera bra. Om vattnet är supersmutsigt har jag tyckt att de ljusare färgerna fungerar lite bättre (röd, ljusare grön, ljusare brun). Detta är i stort sett fallet för alla beten och beten.

När det gäller storleken föredrar jag i allmänhet att använda 2,5 tum Slim Swimz (se på Amazon).

Hur riggar du en ZMAN Slim Swimz?

Uppenbarligen är de två sakerna du kommer att behöva din Slim Swimz och krok. Du borde redan ha tänkt på vad fisken redan äter och plockat en liknande färg. Nu kan vi prata lite om vilken krok vi ska använda (det är viktigt).

Min favoritkrok att använda är ett 1/16 oz svampjigghuvud (se på Amazon). Det är inte den enda du kan använda men den verkar passa riktigt bra på Swimz och tar inte bort den naturliga handlingen. Därefter måste vi rigga upp det på rätt sätt.

1/15 oz Mushroom Jig Head

Det första du vill göra är lägg kroken ovanpå av Swimz för att få en bra uppfattning om var kroken ska komma ut. Om du inte gör det blir det svårt att få kroken att sitta rakt på.

Hur man riggar en Slim Swimz 1

Nästa sak du vill göra är att ta kroken och sätta den genom ansiktet på Swimz. Se till att det går direkt genom mitten av ansiktet. Svansen på Swimz ska peka nedåt.

  Hur man gör en Yamaha TTR 125 snabbare

Hur man riggar en Slim Swimz 2

Efter det vill du börja trycka Swimz på jiggen. När det kommer till den punkt där du mätte, vill du börja arbeta ut kroken genom toppen av Swimz. Se till att allt sitter bra och rakt, annars kommer du få lite knasig action som rör sig genom vattnet.

Hur man riggar en Slim Swimz 3

Jag vill också snabbt prata om den andra utrustningen du bör använda.

När det kommer till ditt spö, vill du använda en lätt spinnspö. Jag gillar själv ett 6,5-7 fots spö men valet är helt upp till dig. Anledningen till att du vill ha något lätt är att det kommer att vara riktigt tufft att kasta Swimz om du använder ett tyngre spö. Det ligger inte mycket tyngd bakom och det är därför du behöver en whippy stav.

När det kommer till fiskelina gillar jag att använda en 10 lb fläta med en fluorkarbonledare. Jag gillar fläta eftersom den är supertunn, är starkare än mono/fluoro och den är mycket känsligare. Jag gillar fluorkol eftersom det sjunker och är osynligt i vattnet. Jag gillar att knyta ihop de två linjerna direkt med hjälp av Surgeon’s Knot (se hur här). Om du vill använda mono eller fluor så rekommenderar jag att du håller dig till 4-6 lb test.

Hur fiskar du en ZMAN Slim Swimz?

Det finns ett antal sätt att fiska detta bete och jag tror inte riktigt att det finns ett rätt och fel sätt. Om det finns fisk i området så ska de bita. Jag har dock några favoriter och det är vad jag kommer att prata om.

En sak att tänka på är när och var man ska fiska Swimz. Jag har kunnat fånga fisk året runt i stort sett men det är designat för fiske från mitten av våren till mitten av sommaren. Den är också designad för grundare vatten.

  Fiskebåtsvikt: Hur mycket de väger i genomsnitt

Det fungerar inte så bra på djupare vatten eftersom det är ganska lätt och jiggen kommer inte att kunna sjunka för långt. Du kan lägga mer vikt, men det kommer att störa den naturliga verkan av Swimz.

Metod 1: Kasta och hämta. Detta är det mest grundläggande sättet att fiska den här installationen men det är fortfarande supereffektivt. Om du är helt ny på fiske så är detta förmodligen metoden för dig. Allt du behöver göra är att kasta ut den så långt du kan, låt den sjunka ner till botten och sakta börja rulla in. Du kommer att vilja rulla in så att kroken simmar en eller två meter från botten.

Metod 2: Kasta och jigga. Denna metod är lite mer avancerad men den verkar fånga några fler fiskar. Den är ganska lik den första och är vad jag använder 90% av tiden. Du kan bara verkligen använda den här metoden om det inte finns något att haka på. Allt du behöver göra är att kasta ut den så långt du kan, låt den sjunka till botten, pucka upp spöet, rulla in slacket och upprepa. Allt du gör är att studsa Swimz från botten och det ger den lite mer action.

Låt mig veta dina tankar och eventuella frågor du har. Gillar du den här artikeln? Ge den gärna en del!

Vill du delta i vår utlottning av fiskeredskap? Vi kommer att göra giveaways på vår YouTube-kanal och allt du behöver göra för att delta är Klicka här att prenumerera på vår kanal, gilla en video och kommentera giveaway. Fler kommentarer = fler chanser att vinna.