Yamaha TTR 125 Underhåll och reparationer

Ett av de mer förbisedda områdena för att äga en smutscykel är att utföra regelbundet underhåll på dem. I det här inlägget kommer jag att prata om hur man underhåller en TTR 125 och hur man gör några grundläggande reparationer.

Korrekt smutscykelunderhåll är en enkel sak du kan göra för att se till att din maskin går så smidigt som möjligt och att den kommer att hålla länge. Det tar inte mycket tid och det första du bör göra är att hålla grejen ren.

Om du inte rengör din cykel och lämnar all lera och sand på den kommer det faktiskt att börja fräta på kedjorna, kedjehjulen, lederna, tätningarna och spakkablarna. Gör det till en vana att spraya av din cykel efter att du tagit ut den på en tur. Här är en snabb checklista:

 1. Det första jag alltid gör är att plugga avgasröret med en trasa för att se till att det inte kommer in vatten. Sedan ska jag använda en högtryckstvätt eller stark slang för att snabbt skölja bort allt (spraya inte för nära cykeln).
 2. Blötlägg cykeln i tvål och låt den sitta i en minut eller två. Ta en borste eller en svamp och tvätta cykeln.
 3. Skölj av all tvål från cykeln. Om din choke sitter precis framför styret (som mitt) var försiktig så att du inte sprayade den direkt med vatten eftersom min faktiskt har fastnat.
 4. Ta en styv borste och skrubba bort all smuts från kedjan. Detta kommer att förlänga livslängden på din kedja och se till att smörja den ofta också.
 5. Du kan också spraya lite WD-40 på motorn när den är torr för att göra den lättare att rengöra.
  Spinnande rullar: Varför du bör byta till flätad lina

Du kan också göra en snabb kontroll för att se till att alla bultar är åtdragna, att däcken är bra och att det inte finns några sprickor eller liknande på pinnarna eller någon annanstans.

TTR 125 Luftfilterrengöring

Att rengöra ditt luftfilter regelbundet är en av de viktigaste sakerna du kan göra på din smutscykel. Det förhindrar att smuts och skräp kommer in i din motor och den kan bara fungera om den är ren.

Det kommer också att påverka din cykels prestanda om filtret inte är rent eftersom det inte tillåter tillräckligt med luft att gå igenom. Yamaha rekommenderar att du rengör ditt luftfilter var sjätte månad eller var 90:e timme (vad som kommer först).

Jag har inkluderat en video nedan eller så kan du följa dessa steg för att rengöra ditt luftfilter:

 • Ta av luftfilterkåpan och ta sedan ut luftfiltret. Täpp igen hålet med en ren trasa.
 • Om filtret inte är för smutsigt kan du helt enkelt tvätta ur det i varmt vatten. Om det är smutsigt kan du behöva använda en filterrengörare från vilken cykelaffär som helst där ute.
 • Krama ur vattnet och låt det torka.
 • Torka av airboxen och bli av med allt damm.
 • När filtret är torrt måste du lägga lite olja på det. Du kan droppa det över eller lägga både oljan och filtret i en plastpåse för att få bästa täckning.
 • Kasta lite fett längs filtrets kant.
 • Lägg tillbaka allt som du hittade det.

TTR 125 Rengöring av förgasare

Det rekommenderas också att rengöra din förgasare då och då eftersom smuts och skräp lätt kan komma in och din prestanda blir lidande. Hela processen är inte lika lätt som några av de andra, men det bör ta ungefär en timme om det är första gången.

 • Se till att gasomkopplaren är vriden till AV-läget!
 • Dra av bränsleledningen och överflödesslangen från förgasaren.
 • Lossa luftfilterklämman och insugningsgrenrörets klämma.
 • Ta bort avtappningspluggen från förgasarens flottörskål.
 • Ta bort flytstiftet från botten av kolhydraten.
 • Rengör flottörskålen, munstyckena och nålventilen.
 • Sätt tillbaka kolhydraten och sätt tillbaka den på plats.
  Fiske med inline spinnare: Ska du lägga till vikt?

TTR 125 Kedjejustering

Det är superviktigt att du håller din kedja smord och det är därför jag alltid gör det efter att jag tvättat min cykel. Ofta behöver kedjan spännas och justeras och det är ganska enkelt att göra när du väl har fått kläm på det. Här är en videodemo:

https://www.youtube.com/watch?v=Uzdm2w3kRMw

TTR 125 Byte av tändstift

Detta är ett av de enklare projekten att göra på din cykel och det rekommenderas att du kontrollerar dina pluggar var sjätte månad eller 90 timmar (beroende på vilket som kommer först). Jag byter normalt ut dem en gång om året eftersom det är en enkel sak att göra och de är ganska billiga. Så här fungerar det:

 • Ta bort tändstiftslocket.
 • Skruva loss tändstiftet.
 • Sätt det nya tändstiftet på plats och skruva i så långt du kan med fingrarna.
 • Dra åt tändstiftet till dess korrekta specifikationer. Jag gillar att använda en digital momentnyckel (Jag använder den här) för att du inte vill dra åt det för mycket eller inte dra åt det tillräckligt.
 • Sätt tillbaka tändstiftslocket så är du igång.

Kom bara ihåg att din cykel tar hand om dig OM du tar hand om den. Försumma inte det eftersom det är en dyr maskin och det kommer inte att vara något som håller om du inte underhåller det.

Det här är de grundläggande sakerna du bör göra då och då och det bästa med dem är att de är enkla att göra.

Låt mig veta dina tankar och eventuella frågor du har. Gillar du den här artikeln? Ge den gärna en del!

  Seaguar Red Label Fluorocarbon: En ÄRLIG recension

Letar du efter ny utrustning för smutscykel? Klicka här för att kolla in vår rekommenderade redskapssida för att se de saker vi faktiskt använder och det billigaste stället att hämta dem.