Winnebago Solis – under lupp

En skåpbil av klass B är en husbil som är lätt att köra och parkera, men som ändå har många av egenskaperna hos en stor husbil. En begränsning för en klass B skåpbil är att sovandet vanligtvis är begränsat till två, men Winnebago Solis löste det med sin popup-sovplats. Så lever Winnebagos Solis upp till hypen?

Solis är en helårshusbil för fyra personer. Den är isolerad och har pentry och uppvärmt badrum. Solpanelen på taket ger kraft utanför nätet. Den mest prisvärda av Winnebago Class B-serien, med massor av små finesser kommer husbilsentusiaster att älska.

Läs vidare när vi berättar om Solis. Vi kommer att prata om inredningen, chassi och mekaniska detaljer, och se till att du har information om dimensioner.

The Winnebago Legacy: En snabb översikt

Winnebago har tillverkat resesläp, husbilar och nu husbilar i över ett halvt sekel. När företaget startade 1957 öppnade John Hanson, företagets grundare, en återförsäljare som säljer resesläp. Året därpå gick han över till att bygga den.

På grund av begränsad framgång döpte han om företaget till Winnebago Industries 1960 och fokuserade på design och tillverkning av husbilar. 1966 såldes den första Winnebago husbilen. Idag säljer Winnebago husbilar i klass A, B och C, samt många vändskivor och resesläp.

Tyvärr, för vissa, kommer du inte att se en husbil på en lastbil längre; men du kommer att göra det Winnebago Solis.

Vad är Winnebago Solis?

Solis är en skåpbil eller campingbil av klass B med fyra bäddar på grund av det lyftande taket. Winnebago säljer fem husbilar, och Solis är den mest prisvärda. Det är en av två som fungerar på gas: den travato är den andra. Travato kostar cirka $15 000 till $20 000 mer, och för det priset får du funktioner som ett bättre ljudsystem, en högupplöst TV och en luftkonditionering.

Solis har dock en funktion som skiljer den från andra husbilar: den kan rymma 4 personer, tack vare sin pop-top.

Solis poptopp

Solis pop-top är Winnebagos första husbil med pop-top-funktionen. När den lyfts blir glasfiber-pop-upen ett sovloft designat för två personer. Eftersom detta är en mycket omdiskuterad funktion kommer vi att börja vår diskussion med den.

Det är enkelt att lyfta pop-toppen—du lossar säkerhetsspärrarna på båda sidor och sedan klämmorna. Att trycka upp är lättare på grund av gångjärnen och gasfjädrarna, även om du kanske måste ge den en rejäl knuff för att få igång den. Sedan tar gasfjädrarna över.

Stegen som behövs för att klättra upp är stuvad ovanför hytten i två sektioner. Det är enkelt att ansluta dem, bara haka fast den på kanten så är den redo att klättra upp.

Anmärkning: Du måste skjuta fram förarsätet för att sätta stegen på plats.

Madrassen på loftet är fast och mäter 52 x 79 tum. Pop-up loftet har tre halva fönster – ett på varje sida och ett framåtvänt – med mörkläggningsgardiner som kan dras på plats om det regnar eller är lite kyligt, eller om du behöver vara mörk. Det finns en liten popup-ventil i taket.

Du har också enkel tillgång till en 12 volts port och två USB-uttag för att ladda telefonen medan du sover. Vi älskar den behändiga touchen. Det finns också ljus så att du kan klättra ner på natten.


Pop-upen dras lätt ned och spärrarna kan sättas på plats utan krångel.

Murphysängen

Winnebago kallar sängen på baksidan av Solis för en Murphy-säng. De flesta skulle kalla det en hopfällbar säng. En bäddsoffa är valfritt, vilket ger extra sitt- och sovutrymme. Se planritningarna här.

  Hur förvarar du RV-batterier?

Det är en ganska enkel design. Det finns en liten sittgrupp på förarsidan. ”Murphy”-delen av sängen är på förarsidan. Du drar ner den, viker ut madrassen och du har en säng.

Vi gillar att kuddarna är sammankopplade, så det finns inga glipor och de glider inte runt.

Sängstorleken är 59×77 tum, vilket bara är lite mindre än en fullstor drottning. Ändå finns det mer utrymme än en vanlig madrass i full storlek, 54×75 tum. När sängen är nere har du plats att förvara lite prylar.

Köket

Förutom en sovplats vill man också kunna laga mat. Solis har ett kök i pentry stil med en tvålågig propan spis, diskbänk med varmvattenförsörjning och litet kylskåp. Låt oss gå igenom varje funktion nedan.

Kylskåp

Kylskåpet är en 12-volts kompressorenhet, vilket är bra eftersom du inte behöver gas för det och du behöver inte oroa dig för att din Solis ska stå i våg när du parkerar den. Energin som krävs för att driva den motsvarar en 40-watts glödlampa. Kylskåpet är inte stor, men den har en liten frys och flera hyllor.

Winnebago bestämde sig för att istället för att tvinga dig att stå i det trånga köket och böja dig för att få ut saker ur kylen, skulle de få honom att vända sig framåt. Vissa människor är glada över den här funktionen eftersom det ger dem tillgång till en kall drink utan att behöva klättra upp i Solis, vilket är ett bra sätt att hålla borta smuts.

Ugn

Propankaminen har två brännare med tryckknappständning. Locket svänger bakåt och ger ett backsplash. Under kaminen finns en utdragbar bänkskiva.

Andra intressanta inlägg

 • 21 tips för att få ut det mesta av din husbilsresa
 • Vad är ett pajjärn?
 • 9 tips du bör känna till innan du går på camping
 • Tillåter husbilsparker skåpbilar?

Tvättställ

Diskbänken är på den lilla sidan, men kranen är tillräckligt hög för att enkelt placera kastruller under den. Det bästa av allt är att Winnebago har en vattenrecirkulationsfunktion som gör att du kan värma vatten utan att slösa kallt vatten. Den trycker tillbaka kallt vatten i tanken så att vattnet du värmer kommer ut först.

Eftersom vattentillgången är begränsad, särskilt när du är utanför nätet, hjälper den här funktionen dig att spara vatten. Det hjälper också till att förhindra att din gråvattentank fylls snabbt.

På tal om vatten så är det lätt att hålla koll på hur mycket vatten man har tack vare ett glasrör bredvid skåpet under diskbänken. Röret är märkt med gallonsteg så att du vet exakt hur mycket vatten du har kvar– en enorm förbättring jämfört med husbilar som ger dig en uppskattad summa.

Vattenkapaciteten för Solis är som följer:

 • 21 liter färskvatten
 • 5 liter svart vatten
 • 20 liter grått vatten

Förvaringsutrymme

Byxen har gott om förvaringsutrymme– ett stort utrymme under diskbänken, flera skåp längs med taket, ett litet kryddställ ovanför diskbänken och en liten låda. Dörrarna till alla lådor har slaglås och dörrarna till skåpen längs med taket hålls uppe med hjälp av starka magneter. På så sätt får du en tydlig bild av vad som finns i skåpen. Du behöver inte heller oroa dig för att stöta huvudet på dörrarna eftersom de går hela vägen till taket.

Sittplatser

Solis har två sittplatser. Den första är placerad bakom förarsätet. Det andra är ett litet flyttbart bord som kan placeras på baksidan.

Solis- och Winnebago-användare har kallat detta ”Instagram”-tabellen. Det är ett litet, fyrkantigt bord med ett enda ben på ena sidan som snäpper fast i Murphy-sängens spjälor när de är hopfällda.

  Varför är träkol så dyrt?

Du kan lägga ”Instagram”-tabellen längs spjälorna på Murphy-sängen. Så om du vill sitta i mitten av Solis för att titta utanför är för distraherande, så kan du. Om en fin utsikt skulle inspirera dig, placera den längst bak. Eller, om du planerar en BBQ eller bakluckefest, sätt upp det och du har en yta för drycker och mat.

Den andra sittgruppen är framtill. Både förar- och passagerarsätena är skopor som kan vändas runt. Det står en soffa för två personer mot badrumsväggen. Däremellan finns en oval skivspelare som är avtagbar och kan förvaras bakom bänkarna.

Kolla in dessa fem saker för att hjälpa dig få en bättre campingupplevelse:

Badrum

Det isolerade badrummet är lämpligt för kallt väder med varm dusch. Den har en vridbar kassetttoalett och ett kylfläns i badrummet som kan användas som hängande torktumlare för saker som våtdräkt eller skidkläder.

Du kan duscha i badrummet, men om du föredrar att inte göra det har badrumsväggarna avsatser som du kan använda som fästen för hyllor, vilket ger dig extra förvaringsutrymme.

Kassetttoaletten har en kapacitet på 5 gallon.

Bilagan

Winnebago kallar utrymmet precis utanför bakdörrarna för annexet. Det här är varför:

När du öppnar dörrarna kan du koppla ihop några stolpar som håller dörrarna öppna. Stängerna fungerar som klädstång eller duschdraperi. Winnebago har en svart panel som du kan fästa på stängerna för att skapa ett duschdraperi för utomhusdusch.

Du kan också fästa den svarta panelen på taket på skåpbilen för att skapa en sorts baldakin.

Chassit

Solis sitter på ett Ram ProMaster-chassi. Detta är inte den utökade ProMaster, vilket betyder att Solis är mindre än 6 meter lång. Även om det minskar mängden utrymme du har, innebär det enklare manövrering.

Här är uppdelningen av chassikomponenterna:

 • 280 hk
 • 3,6 liters V6-motor
 • Automatisk växellåda – 6 växlar
 • Alla fyra hjulen har ABS-bromsar

Dessutom klarar dragkroken 3 500 pund med en maximal dragvikt på 350 pund. Anslutningen är enkel med den 4-poliga kontakten.

Storleksinformation

Solis är lätt att manövrera vid 19′ 9″ lång och 6′ 8″ bred. Höjden är 8′ 11″ så du borde inte ha några problem med att göra de flesta avstånden.

Om du är längre än 1m80 måste du sänka huvudet när du går genom Solis. Eftersom sidoväggarna har isolerade paneler är den inre bredden 6′ 4″.

Du behöver 24 liter för en påfyllning och du bör förvänta dig cirka 15 mpg.

Solfunktioner

Om du funderar på att gå utanför nätet eller inte vill förlita dig på extern kraft har du tur. Solis har en flexibel 220 watt solpanel på taket som standard. Din batterilagring är 210 ampere och det finns portar för att få ytterligare 300 watt solenergi. Detta är mer än tillräckligt för att hålla ditt kylskåp surrande, ditt vatten varmt och dina apparater igång.

Garanti

Garantin består av två delar: en 12 månaders/15 000 mils garanti som täcker basen och en andra garanti som täcker chassit. För mer information om vad som omfattas, vänligen kontakta återförsäljaren.

Winnebago Solis för- och nackdelar

Proffs:

Först, popup-sovdelen ger människor alternativ: du kan sova fyra eller ta med mer saker och sova två. Vi gillar också sittutrymmet framtill. Det rymliga förvaringsutrymmet är trevligt och Solis känns robust. Det verkar vara en bra husbil för aktiva människor som vill ha bekvämligheten av en husbil men känslan av att campa.

  Kan du lägga ägg i en kylare för bilcamping?

Vi gillar också den omtänksamhet som har lagt sig i husbilen. Exempelvis har fönstret vid sittdelen ett fönsterkar för att ge dig lite armbågsstöd och även ett termiskt avbrott när du höjer fönsterbeklädnaden. En annan liten detalj är användningen av fönsterbeklädnader med dragkedja. Även om det kan verka för enkelt, eliminerar det också ljudet av draperier.

Vattenrören är placerade inne i bussen, vilket gör den lämplig att använda under alla årstider. Ditt vatten fryser inte och isoleringen håller dig varm när du åker skidor i bergen.

av:

Brist på luftkonditionering, inte ens tillgänglig som tillval på Solis. Även om detta kan vara en problematik för vissa människor, finns det en fläkt i sovrummet för att hålla luften i rörelse.

Ändå, på fuktiga eller regniga dagar kan det vara en utmaning att hålla alla bekväma, speciellt om du har din fyrbenta vän med dig. Du kan alltid öppna dörren för att få en bris, kanske ett bra alternativ om du har insektsnät installerade.

Så här är tre saker gav upp för möjligheten att ha extra sovutrymme:

 • En luftkonditionering
 • En markis
 • Ett stativ för taket

Vissa är nöjda med det extra utrymmet, de sover i pop-up och använder baksidan av husbilen för extra förvaringsutrymme.

Ingen 4WD

Solis har ingen fyrhjulsdrift, vilket innebär att du bara kan åka så långt utanför allfartsvägarna. Solis designades specifikt med det i åtanke Överlandning? Jag tror inte det.

Om du ser dig själv köra i snön eller långt utanför vägen, titta på Winnebagos Revel, som använder ett 4 x 4-chassi från Mercedes, har fyrhjulsdrift och en 3-liters turbodieselmotor. Och om du vill ha luftkonditionering och mer lyx, byt till Travato.

Förbereder Solis för vintern

Att rena Solis innebär att spola rent vatten från vattensystemet, så du behöver inte oroa dig för att frysvatten ska skada din Solis RV. Du använder tryckluft för att rena vattenrören.

För att uppnå detta måste du:

 1. Plan yta. Parkera Solis på ett plant underlag
 2. Ställ in ventiler. På vattenkontrollpanelen vrider du reglagen till vinterställningslägena (som är tydligt märkta)
 3. Stäng av. För både varmvatten och värme måste du stänga av både vattenpumpen och kombisystemet
 4. dränera. Vattenledningarna behöver tömmas. Du når dem under dinettesätena framtill i kabinen. Det finns tre vattentillförselventiler som måste öppnas.
 5. Rengör silen. Vattenpumpen är placerad i köket, undanstoppad under golvet i ett av de små förvaringsfacken. Du måste ta bort silen, rengöra den och sedan byta ut den.
 6. Blås ut kontakten. Vattenkontrollkonsolen på baksidan har plats för en utblåsningsplugg som du måste fästa innan du ansluter en luftslang. Ditt lufttryck bör begränsas till 30 psi.
 7. Ta bort överflödigt vatten. Vattnet ska tas bort från båda duschplatserna – insidan och baksidan, samt handfatet och vattenledningarna som går till toaletten. Glöm inte kranen i köket, som också måste tas bort.
 8. Avloppsvatten. Töm avloppsvatten och toalettkassett.

Sätt tillbaka det yttre locket för att se till att ingen smuts eller små djur smyger in. Processen tar ungefär en timme.

Det kokar ner

På latin betyder ordet Solis sol, och Solis är tänkt att användas för ”kul i solen.” Om du vill ha en buss som kan ta dig från banan, upp i bergen eller till stranden, Winnebago Solis bör finnas på din lista över fordon att kolla in. Även om du kan hitta dyrare husbilar, är Solis den billigaste Winnebago.

Även om den inte har alla klockor och visselpipor från Boldt eller Travato, den har det du behöver från en husbil. Vissa önskar att det inkluderade en luftkonditionering, men kom ihåg att den kan sova upp till fyra personer.