Wave Runner vs Jet Ski: Vad är skillnaden?

Har du någonsin undrat varför det finns så många ord för samma sak? Har du i en konversation någonsin nämnt en vattenskoter som en våglöpare eller en våglöpare som en vattenskoter? Även om de är lika, är de faktiskt två olika saker. Jag ska gå igenom några av de viktigaste skillnaderna i den här artikeln.

Även om termerna ofta används omväxlande, är de faktiskt namnen på två olika modeller av vattenskotrar. Jet Ski är gjord av Kawasaki och Wave Runner är gjord av Yamaha.

Både Kawasaki och Yamaha är betrodda varumärken som producerar högkvalitativa maskiner så om du bara vill komma på vattnet och åka snabbt kan du verkligen inte gå fel med heller. Men det finns några skillnader som kan hjälpa dig att i slutändan bestämma vilken du ska köpa.

Kort historia om jetski

Jet Skin är tillverkad av Kawasaki Heavy Industries. Kawasaki är ett japanskt företag med huvudkontor i Tokyo som tillverkar allt från motorcyklar och tung utrustning till flyg- och försvarsutrustning. En av deras mest populära fritidsmaskiner är Jet Ski.

Innan Kawasaki bestämde sig för ett slutgiltigt namn kallade han fordonen för ”Water Jet” och ”Power Skis”. Den första Jet Ski, modellen WSAA, kom ut 1972. Det var den första kommersiellt framgångsrika vattenskotern i USA. Sedan dess har den haft konsekvent framgång.

Problemet med att ha så stor framgång är att det kan leda till förvirring. ”Jet Ski” har blivit en term som många människor använder för att hänvisa till alla vattenskotrar. ”Jet skiing” har till och med blivit ett verb som är synonymt med att köra en vattenskoter i allmänhet. Trots förvirringen är Jet Ski-märket fortfarande starkt.

  Bästa flugfiskebröstpaket

Ett tag var de första Jet Ski-modellerna alla stand-up. Sedan i slutet av 80-talet började Kawasaki att introducera sitt-down-alternativ. Idag är sitta ner alternativ mer populära. Ståmodeller används mest för att göra trick och tävla i lopp.

Kort historia om Wave Runner

Wave Runner tillverkas av Yamaha Motor Company, ett annat japanskt företag som tillverkar motorcyklar och marina produkter som båtar. Medan Yamaha Motor Company började som en division av Yamaha Corporation (mest känd som den största tillverkaren av pianon i världen) har det varit ett eget företag sedan 1955 när det splittrades.

Den första Wave Runner släpptes 1986. Den var känd som Marine Jet 500T. Detta var den första sittande stilen av vattenskoter som tillverkades. Detta kan vara anledningen till att Kawasaki började tillverka sitt-down-modeller också.

Sedan 80-talet har Yamaha och Wave Runner förblivit stora namn inom vattenskoterbranschen.

Vad är en vattenskoter?

Nu när du vet lite om historien för varje modell är det bra att förstå exakt vad en vattenskoter är. En vattenskoter, eller pwc, är en fritidsvattenskoter som föraren sitter eller står på. Andra allmänna termer som används inkluderar vattenskoter och båtcykel.

Om du nu någon gång är osäker på vilket märke du ser kan du helt enkelt kalla det en pwc eller vattenskoter och veta att du har rätt.

Men exakt vad är specifikationerna för en pwc? Som nämnts ovan, en pwc står eller satt på. Det är det som skiljer dem mest från små jetbåtar, som operatören är inne i.

När det kommer till storlek måste en PWC vara mindre än 13 fot lång enligt definitionen av United States Coast Guard.

  Var ligger Abraham Lincoln's Log Cabin?

Vattenskotrar utvecklades faktiskt först i mitten av 1950-talet i Storbritannien och Europa. Men de blev inte allmänt tillgängliga och populära förrän på 70-talet.

Det finns många andra tillverkare av vattenskotrar. Honda och Sea-Doo är båda stora producenter av pwc. Men det kan hävdas att Kawasaki Jet Ski och Yamaha Wave Runner är de populäraste och bästa modellerna att köpa.

Vilket är rätt för dig?

Nu när du vet att det är två olika saker, varför skulle det spela någon roll? Även om båda produkterna är väldigt lika, har många köpare preferenser.

När du köper en pwc finns det några saker du behöver veta innan du börjar leta efter en modell. Vad är dina avsikter med pwc? Vill du ge dig in i tricks eller racing? I så fall skulle du vilja ha en stående modell. Om du bara vill åka och till och med ta med dig passagerare är en sittande modell vad du behöver.

När du väl har bestämt dig för detta kan du välja två modeller att jämföra och kontrastera. Två jämförbara modeller är Jet Ski STX-15F och Wave Runner VX. Vi kan jämföra dem med deras specifikationer:

Jet Ski STX-15F

MSRP $9 699
Motor 4-takts, 4-cylindrig inline
Förflyttning 1 498 cc
Bränslekapacitet 16,4 gal
Lagringskapacitet 23,5 gal
Längd 122,8 tum
Bredd 46,5 tum
Höjd 41,3 tum
Vikt 844,5 lb
Sittkapacitet 3

Wave Runner VX

MSRP $9 699
Motor 3-cylindrig, 4-takt
Förflyttning 1049 cc
Bränslekapacitet 18,5 gal
Lagringskapacitet 24,6 gal
Längd 131,9 tum
Bredd 48 tum
Höjd 46,9 tum
Vikt 708 lb
Sittkapacitet 3

Av specifikationerna ovan kan vi se att Wave Runner VX generellt sett är större än Jet Ski STX-15F. Den större bränslekapaciteten gör också att du kommer att kunna åka under längre tid. Yamaha har också generellt bättre bensinkörning.

  West Virginia Jet Ski Laws: Ett enkelt fuskblad med alla detaljer

Ett annat plus för Yamaha är att varumärket är känt för sitt engagemang för säkerhet. De flesta PWC har inte roder för att hjälpa till med styrningen, men Yamaha-modeller har det. Det gör att du kan styra även om du inte går framåt. Den extra säkerhetsfunktionen gör dem till ett bra val för familjer med barn.

Kawasakis är kända för snabbhet, så om ditt mål är att åka så fort som möjligt för den största rusningen kan Jet Ski vara ett bättre val.

Eftersom priser och specifikationer är så lika, kan du överväga att provköra några modeller från båda märkena för att se vilken som passar dina preferenser bäst.

I slutändan finns det inget rätt eller fel när man väljer mellan en Kawasaki Jet Ski och en Yamaha Wave Runner. Båda märkena har levererat kvalitetsprodukter i decennier som garanterar spännande nöje på stranden eller på sjön.