Vrid i din kajakpaddel? Här är varför

Du är fortfarande ny på kajakpaddling, så visserligen finns det mycket du lär dig. Du hade alltid antagit att dina paddlar skulle vara raka när du använde dem. Sedan såg man andra kajakpaddlare med sina paddlar vridna. Varför göra detta?

Att vrida eller fjädra dina kajakpaddlar innebär att vinkla bladen och kan vara ett bra sätt att minska vindmotståndet. Du kommer också att se kajakpaddlare vrida sina paddlar när de fiskar eller deltar i lopp eller andra tävlingar, eftersom fjädring kan minska belastningen på handleden.

Om du fortfarande har frågor om kajakpaddling har du kommit till rätt ställe. I den här guiden kommer vi först att definiera fjädring mer i detalj. Sedan kommer vi att rekommendera rätt paddelvinkel och berätta hur du justerar dina paddlar. Du vill inte missa det!

Vad är kajakpaddelfjädring?

Även om din är en billig kajakpaddel i plast, är den mer än troligt fortfarande justerbar på något sätt. Man kan nämligen vrida bladen efter eget tycke. Som vi nämnde i introt är detta också känt som fjädring.

Ett fjäderklätt kajakblad är inställt i vinkel. Vinkeln kan vara mer minut eller synbart vriden. Om du är van vid att dina paddelblad är raka men du har provat att meta dem, kan det vara lite besvärligt att paddla de första gångerna, men du kommer att vänja dig vid det, troligtvis snabbare än du trodde.

Om du fortfarande kämpar, som tur är, har vi några tips som du kan följa senare för att paddla med en fjäderkajakpaddel, så fortsätt läsa!

Så varför fjädra dina kajakpaddlar överhuvudtaget? Det finns flera scenarier där det kan gynna dig, så låt oss prata om dem nu.

Vinden är framför dig

Du valde idag att paddla kajak eftersom det var soligt och vackert, men du förväntade dig inte så mycket vind. Du kan känna hur vindbyarna slår dig i ansiktet och prasslar i håret.

Visserligen bryter vinden koncentrationen och gör det ganska svårt att paddla i kajaken. Du vill inte kämpa med vinden resten av eftermiddagen, men du vill inte sluta paddla kajak en så härlig dag heller.

  Vad är en Baitcasting Rod?

Det finns en lösning, och det är att vrida din kajakpaddel. Vinkeln på paddeln bör vara sådan att bladet som inte är i vattnet är platt. Detta minskar ditt vindmotstånd så att du inte känner att din båt blir misshandlad.

Tävlingar och lopp

Vissa kajakpaddlare svär att genom att vrida sin kajak blir deras effektivitet och hastighet bättre jämfört med kajakpaddling med en rak paddel. Om du snart ska delta i ett lopp kan du själv sätta denna teori på prov för att se om den hjälper dig att korsa mållinjen först!

Fiske

Planerar du att tillbringa en lång dag på din båt? Fjädring kan vara lättare för dina handleder så att dina händer kan vara stadiga och säkra när du fiskar. Du vill inte halka när du är på väg att fånga en stor, trots allt!

Touring

Erfarna kajakpaddlare som gillar att utmana sig själva kommer att prova high-angle touring i timmar vid ett klipp. Återigen, genom att vrida din kajakpaddel hjälper du dig att skona handlederna så att du inte har ont efter tre timmar in på din tur.

Vi vill göra det klart att det inte är något du måste göra att vrida din kajakpaddel. Utanför ovanstående scenarier är det inte nödvändigt. I vissa fall kan det till och med vara skadligt.

Till exempel, om vinden är i ryggen istället för att komma mot dig framifrån, kan fjädring av din kajakpaddel förvärra den brist på kontroll du känner. Det är bättre att lämna kajakpaddlarna i sin ursprungliga vinkel.

Vilken vinkel ska en kajakpaddel ställas in på?

När du väl bekantat dig med din paddels hylsa (komponenten som gör att du kan fjädra din paddel), kommer du att inse att du kan ställa in paddeln i en mängd olika vinklar. Den lägsta tillgängliga vinkeln är noll grader och den högsta är 90 grader, åtminstone med vissa modeller.

Med så mycket mångsidighet i dina händer, hur väljer du rätt kajakpaddelvinkel?

Vi rekommenderar att du pysslar och utforskar. Vi kommer att berätta hur du justerar vinkeln på din kajakpaddel i nästa avsnitt. Genom lite försök och misstag kommer du att hitta en vinkel som fungerar bra för dig.

  Är FishingLicense.org en legitim webbplats?

Om du vill ha en baslinje att börja med, ställ in vinkeln på minst 60 grader och inte högre än 85 grader.

Inom detta intervall bör du fortfarande njuta av fördelarna med bättre fart, mindre armsmärtor och lägre vindmotstånd, men utan att ändra din kajakpaddel i en löjlig grad. Din paddel kommer inte att kännas för otymplig att använda, men för att upprepa, bör du förvänta dig en kort anpassningsperiod.

Hur justerar du vinkeln på en kajakpaddel?

Okej, du är redo att vrida din kajakpaddel. Så här går det till.

Hylsan är leden där de två paddelhalvorna ansluter. Det är också området där du ska vrida din paddel, som nämnts.

Många hylsor har en serie siffror på dem som ökar stegvis. Dessa siffror representerar vinkelgraderna på din kajakpaddel. Beroende på om din är en instegspaddel eller en dyrare, kanske du kan ställa in två eller tre vinkellägen.

Hylsan kommer vanligtvis att ha flera slitsar (minst tre) som är till för att klippa in en knapp. Så här ställer du in vinkeln. För vissa kajakpaddlar drar du hylsan rakt för att låsa den på plats. Du kanske kan ställa in vinkeln för både din vänstra handtagspaddel och din högra paddel.

Hur man använder en vriden kajakpaddel

Vi har redan nämnt två gånger att det kan vara besvärligt och lite svårt att använda en fjäderkajakpaddel. Du kommer snabbt att bli påmind om dina tidiga kajakpaddlingsdagar när du skar ditt blad i vattnet för hårt utan någon form av teknik eller förfining.

För att hjälpa dig över hindret som håller på att anpassa sig till en vriden kajakpaddel, här är några steg för att fullända dina förmågor.

Välj din kontrollhand

En fjäderklädd kajakpaddel kräver en kontrollhand. Det här är inte nödvändigtvis din mest dominerande hand, utan snarare den som är närmast bladet när paddeln går i vattnet. Det betyder att även högerman kan ha en vänsterhänt kontrollhand och vice versa. Som sagt, för den enklaste paddlingsupplevelsen vill du att din kontrollhand ska vara en du kan använda fritt och bekvämt.

  Hur mycket snö behövs för att åka pulka?

Placera din kontrollhand korrekt

När du har bestämt vilken som är din kontrollhand, är det dags att få den handen på plats. Din hand bör vara minst sex tum från toppen av bladet. Vissa kajakpaddlare dubblar det och flyttar sin hand 12 tum längs skaftet. Det som känns mest bekvämt för dig är vad du bör göra.

Spåra bladets kant med dina ögon och rikta sedan dina stora knogar mot kanten.

Placera sedan din icke-dominerande hand

Din icke-dominanta hand är motsatsen till kontrollhanden. Även om det inte är din huvudhand när du använder en vriden kajakpaddel, spelar den fortfarande en roll för att flytta paddeln. Du vill att den här handen ska vara på paddelns skaft. Avståndet från off-bladet till din hand ska vara lika.

Om du har svårt att få din hand att placera rätt, kommer vissa kajakpaddlare att höja paddeln tills hylsan är på huvudet. Sedan ställer de in armbågen i 90 grader och kontrollerar sin handplacering. Det är här dina händer ska gå på paddelskaftet.

Vrid paddeln

Då vill man doppa paddeln i vattnet som man brukar göra när man paddlar kajak. Under varje slag med din kontrollhand ska den andra handen rotera paddeln. Detta gör att bladet enkelt kan komma in i vattnet nästa gång.

Du måste förmodligen lossa på din icke-dominanta hand för att möjliggöra enkel rotation.

Även om du till en början kommer att vara mycket medveten om detta extra steg som läggs till din paddlingsrutin, desto mer naturligt blir det ju oftare du gör det.

Slutgiltiga tankar

Att vrida eller fjädra din kajakpaddel är praktiskt när du vill ta dig snabbare över vattnet, tillbringa långa timmar i din kajak utan smärta i handleden, eller när vinden är i ansiktet och hindrar din paddling.

Även om vissa kajakpaddlare aldrig vrider sina paddlar, är det ett praktiskt knep att dra ut när situationen kräver det. Nu kan du göra det i scenarierna ovan och visa dina kajakkompisar hur det också går till!