Vita fläckar på trägolv: orsaker och hur man tar bort

Vita fläckar på trägolv kan vara ett vanligt problem, med flera olika orsaker och olika lösningar. Från överskott av fukt, värme eller spill direkt på golvets yta finns det många orsaker till vita fläckar.

Den vanligaste orsaken till vita fläckar är fuktskador på trägolv, ofta från vattenläckor eller översvämningar. Dessa vita fläckar kan indikera att det har skett någon form av vattenskada, och den bästa lösningen på detta problem är att bli av med överflödig fukt.

Det finns flera möjliga orsaker till utvecklingen av små vita fläckar på ditt trägolv. Låt oss ta en titt på några vanliga problem som orsakar dem och diskutera hur du åtgärdar problemet så att du inte ser de fula fläckarna igen.

1. Vita fläckar kan orsakas av fukt instängd under lövträ

Fukt och vatten kan fastna i och under ditt trägolv av flera anledningar. När det finns överskott av fukt, särskilt vatten, samlas under ditt trägolv, kan det orsaka problem med den strukturella stabiliteten hos träbalkarna eller reglarna som utgör ditt golvsystem.

Fukten kan tränga in i sprickor eller expansionsfogar mellan brädor och orsaka skevhet eller svullnad där träet har skadats. Det är detta som orsakar vita fläckar på trägolv.

Vattenskador kan också orsakas av översvämningsvatten som tränger in genom källarfönster eller dörrar under nivånivå i ett hem. Källare är ofta färdiga med ett trägolv och kan ha samma torkningsproblem som överklassiga rum.

Hur man fixar

Området måste torkas ut helt för att åtgärda problemet. Om det är översvämmat måste golvet bytas ut, och utbytta brädor behöver en fuktspärr installerad under.

I hem med vattenskador från källor av högre kvalitet, såsom läckor från dåligt monterade duschdörrar eller rinnande toaletter, kan källan till fukten ibland hittas och åtgärdas. Om det inte är möjligt bör du flytta dina möbler och eventuella föremål ovanpå golven till ett annat rum medan det torkar.

Om det är översvämning på grund av ett trasigt rör eller annat problem med VVS kan du kontakta en rörmokare för hjälp.

2. Vita fläckar kan orsakas av mineralavlagringar

Olika mineraler i vattnet kan orsaka vita fläckar på trägolv. De vanligaste är magnesium och kalcium. Ofta finns dessa avlagringar nära kranar eller på golv som är nära VVS-armaturer.

Anledningen till att mineralavlagringar orsakar vita fläckar är att de är hårdare än de material som används för att göra de flesta trägolv. När vatten som innehåller dessa mineraler torkar, lämnar det efter sig en vit fläck där mineralerna fanns. Mineralavlagringar finns också ofta nära värmekällor i kök eller badrum, där de kan falla ut ur vattnet.

Många väljer att behandla mineralavlagringar med vinäger eller annan syra eftersom detta kommer att lösa upp avlagringarna och ta bort dem permanent från ditt trägolv.

Hur man fixar

För att ta bort avlagringarna kan du använda en bakpulverpasta eller en lösning med vinäger och vatten.

Här är stegen för att förbereda en bakpulverpasta:

 1. Gör en pasta av bakpulver och vatten i mängder som matchar storleken på den vita fläcken.
 2. Applicera blandningen på platsen med en liten borste eller trasa, låt sedan sitta i 10 minuter.
 3. Putsa bort eventuella rester med vanligt vatten och en ren handduk eller trasa.
 4. För ett extremt envis område, använd vinäger istället för vatten; det kan hjälpa till att lösa upp mineralavlagringar lättare än en bakpulverburk.
 5. När du har putsat bort alla fläckar, avsluta med att torka av området med en ren och torr trasa för att avlägsna eventuell återstående fukt och låt den lufttorka helt.
 6. När området är torrt, avsluta hela golvet genom att applicera ett klarskikt av vax eller sealer avsedd för användning på trägolv.
Se även  Kan du förvara mat under diskbänken? Vad du borde veta

Här är stegen för att förbereda en lösning med vinäger och vatten:

 1. Blanda lika delar vit vinäger och varmt vatten i en hink.
 2. Blötlägg en mopp i lösningen och vrid ur den helt.
 3. Moppa golvet, fokusera på problemområden, låt det sedan torka helt innan du går på golvet.
 4. Om du har mörka trägolv, kanske du vill prova en annan metod eftersom denna teknik kan orsaka viss missfärgning av ditt golv.
 5. För allvarligt fläckade områden kan skrubbning krävas för borttagning.

Efter att ha tvättat bort mineralavlagringarna, rengör och torka golvet noggrant och låt det torka innan du sätter tillbaka möbler eller går på det.

3. Vita fläckar kan orsakas av en uppbyggnad av vax

Om du har oljiga trasor eller gammalt tyg som användes för att applicera golvvax, kan dessa fläckar orsakas av att oljor från dessa material avsatts på dina trägolv, liksom vissa vaxer kan lämna kvar vita rester om de inte städas upp ordentligt.

I vissa fall har lacken på träet skadats och nötts bort, vilket lämnat bart trä blottat.

Hur man fixar

Om du har en vit fläck på ditt trägolv orsakad av vax, är det bästa sättet att fixa det genom att använda mineralsprit eller tunnare färg. Var noga med att använda en ren trasa och gnugga bort allt överflödigt vax. Du kan sedan applicera mineralolja eller ett klart lack om det har slitits av.

Om golvets finish har blivit sliten eller skadad måste du lackera om trägolven.

4. Vita fläckar kan orsakas av skadat trä

Om du märker att fläckarna bara uppträder i vissa delar av ditt trägolv, kan detta indikera ett skadat träområde där en knut har varit, eller någon annan skada har uppstått på ytan. Detta kallas ibland för en ”mjuk plats” och det finns flera sätt att åtgärda dem. Om skadan är ganska ny kan det vara möjligt att lackera just den delen av trä.

Om inte, kommer den troligen behöva bytas ut helt och hållet. Men om du har dyra trägolv är det alltid tillrådligt att du anlitar en professionell som har erfarenhet av trägolv så att du inte orsakar mer skada när du försöker lösa problemet själv.

Se även  5 kreativa sätt att hänga handskar eller trasor under diskbänken

Hur man fixar

Om du lackerar trägolvet, se till att du skaffar matchande fläckar. Du kommer sannolikt att behöva slipa och lackera platsen för att korrigera den. Att göra så:

 1. Slipa området med finkornigt sandpapper eller en buffert.
 2. Torka rent med en luddfri trasa eller klibbduk.

Försök att applicera ett nytt skikt av finish genom att följa dessa instruktioner:

 1. Häll lite golvfinish i en liten engångsmugg.
 2. Använd en ren borste för att arbeta in tillräckligt med golvfinish tills den är mättad men inte för tjockt applicerad.
 3. När fläcken har torkat, applicera polyuretan i två lager för att täta området igen och ge en slät yta som förhindrar att framtida repor bildas.
 4. Låt golvet torka ordentligt i minst 24 timmar.

Om det skadade området är tillräckligt litet kan du kanske matcha fläcken för hand. Se till att dina verktyg är rena och fria från damm eller annat material innan du applicerar någon ny finish på dina golv. Se till att när du applicerar den fyller den i alla inkonsekvenser för att skapa en jämn yta.

Om skadan inte är för omfattande kan du prova att laga den med en färgad spackel eller träspackel som finns i de flesta järnaffärer. Följ förpackningens instruktioner för applicering och låt den torka innan du fortsätter med ditt efterlackeringsprojekt.

Om detta inte fungerar, överväg att byta ut just den delen av trägolv. Det kan vara kostnadseffektivt att göra det med tanke på mängden material du redan skulle ha tagit bort för slipning och efterlackering av hela golvet.

Du kanske också gillar: Hur man fixar repor i trägolv från hundar

5. Vita fläckar kan orsakas av utspillda vätskor

Vita fläckar kan uppstå från utspillda vätskor som reagerar med finishen på trägolvet. Den vita missfärgningen kan också åtföljas av flera fina linjer, troligen orsakade av ett surt spill som äter bort träfibrerna.

Dessa fläckar är sannolikt också placerade nära basen av väggar eller skåp där vätskor kan spillas när människor städar. De kan vara mycket mer märkbara på dessa platser eftersom de får mindre ljus och trafik än andra delar av golvet.

Hur man fixar

För att ta bort en vit fläck på ditt golv orsakad av spilld vätska, ta bort resterna från spill så snart som möjligt, annars kan det orsaka ytterligare skador på finishen på dina trägolv. Ta ut eventuella porösa mattor, skaka ur dem och ta med dem till en mattrengörare för djuprengöring. Sopa eller dammsug ditt trägolv noggrant.

För att ta bort dessa fläckar kommer du att kunna använda mineralolja eller mineralsprit. Applicera en generös mängd mineralolja eller mineralsprit på den vita fläcken och låt den dra i ca 15 minuter. Använd vad som ser ut att vara en ren, mjuk gul trasa, gnugga försiktigt tills fläcken försvinner och ditt golv är helt rent.

Se även  Hur man organiserar en badrumsgarderob med djupa hyllor

Ju längre tid det tar för sådana spill att städas upp, desto mer sannolikt kommer de att orsaka permanent skada eller skapa fläckar som är svårare att ta bort eller fixa.

6.Vita fläckar kan orsakas av golvvärme

Den vita missfärgningen beror på att vatten samlats under uppvärmda golv eftersom luftfuktigheten har stigit över 70 procent i bostaden. Luftfuktighetsnivåer över denna mängd orsakar vanligtvis kondens på fönster och invändiga ytor, vilket leder till att vatten samlas under ett uppvärmt golv. Det bästa sättet att undvika detta problem är att installera en avfuktare och hålla luftfuktigheten under 60 procent i ditt hem hela tiden.

Om du redan har märkt att flera små vita fläckar dyker upp på dina trägolv, betyder det inte nödvändigtvis att du behöver byta ut dem.

Hur man fixar

Installera en avfuktare. Om du har märkt att flera vita fläckar dyker upp på dina trägolv betyder det att luftfuktigheten i rummet med trägolvet är över 60 procent. Ett sätt att fixa detta är med en avfuktare, som kommer att sänka luftfuktigheten i ditt hem och förhindra att framtida vattenskador uppstår.

Du kan också lämna ett fönster öppet eller placera en fläkt nära ett öppet fönster om det inte förväntas några fuktiga dagar, men se till att stänga av värmen, så att det inte bildas kondens på fönster och hantera felplacerad fukt under uppvärmda golv orsakade av ett varmt fönster.

För att få bort de vita fläckarna som redan finns på golvet måste du använda mineralolja eller sprit, men om skadan är för omfattande kan du behöva överväga att lackera eller byta ut golven.

7. Vita fläckar kan orsakas av hårda golvrengöringsmedel

När golvets yta blir repad är det särskilt känsligt för fukt och kan orsaka vita fläckar på golvytan. Om det redan finns vita fläckar på trägolv, betyder det att du har skadat träfogmassan med dina rengöringsmedel.

Om golvet har varit hårt trafikerat under en längre tid, kommer du också att börja se vita fläckar när finishen slits bort och blottar det kala träet under.

Hur man fixar

Dessa vita fläckar betyder inte att du behöver nytt golv. Men om ditt golv är slitet måste du slipa bort eventuella repor och lackera om den slitna delen av ditt lövträd.

För att lackera dina trägolv måste du köpa sandpapper, polyuretan och andra material som kan köpas i vilken järnaffär som helst. Följ samma anvisningar som ovan för att lackera dina golv.

Sammanfattning

Vita fläckar på trägolv kan orsakas av flera saker, inklusive överskott av fukt, varv i finishen och till och med spill. För att ta bort dessa fläckar beror på orsaken, men i allmänhet kan du använda:

 • Mineralsprit
 • Mineralolja
 • Bakpulver/vinägerblandningar
 • Renovera eller byta ut

När det kommer till repade trägolv, tålamod och lämpliga verktyg hjälper dig att få reparationer som ser nya ut.

Lämna en kommentar