Vilket pundtest att använda för isfiske (info för alla arter)

Jag har hört många olika åsikter genom åren om vilket pundtest man ska använda för isfiske. Vissa människor säger att man ska byta upp den för alla typer av fisk, men jag gillar att hålla saker och ting enkla, och i det här inlägget kommer jag att visa dig vilken testlina jag använder för isfiske.

Här är den bästa linvikten för olika fiskar:

Typ av fisk Monofilament/fluorkarbon Fläta Med Ledare
Panfish 3 LBS 4 LB fläta
3 LB Ledare
Kokanee 4 LBS 4 LB fläta
4 LB Ledare
Öring 4 LBS 4 LB fläta
4 LB Ledare
Walleye 6 LBS 8 LB fläta
6 LB Ledare
Bas 6 LBS 8 LB fläta
6 LB Ledare
Lake Trout 15 LBS 10 LB fläta
12 LB ledare
Gädda 20 LBS 20 LB fläta
20-25 LB Ledare

Det stora att tänka på är att du vill använda som en liten linje som du kan. Ju tyngre linjen desto tjockare är den och desto lättare är den att se.

Om du fiskar efter små öringar och använder en lina på 30 pund kommer det förmodligen att skrämma bort dem. Men du vill se till att du har en tillräckligt stark linje för att se till att den inte går sönder.

Om du fiskar efter mindre fiskar som panfish, kokanee och öring kan du använda fläta, mono eller fluor. När du kommer in i den större fisken är fläta ofta det bästa valet.

Om du vill veta vilka märken jag gillar att använda kan du se mina favoritisfiskeredskap här. Om inte, här är en video som förklarar mono vs fluoro vs flätad linje:

Vilket LB-test att använda för isfiske

När det kommer till vilken fiskelina du slänger på din rulle måste du verkligen tänka på två saker:

  1. Vilken typ av linje använder jag?
  2. Vilken fisk kunde jag fånga?

Du kan välja mellan fläta, fluorkarbon och monofilament. Var och en av dem kan fungera bra, men de har alla sina för- och nackdelar. Använder du fläta kan du normalt gå lite tyngre om du har en ledare.

Du måste också tänka på vad som finns i vattnet. Fiskar du efter liten blågill? Du kan komma undan med att använda 1-2 lb lina. Vad sägs om om det också finns stor bas? Du kan behöva öka den till 3-4 lbs.

  Vad är fiskelinsstöd och när du måste använda det

Här är det viktigaste att tänka på. Vad är minsta mängd rad kan jag komma undan? Det är oftare än inte den bästa vägen att gå.

Bästa fiskelina för panfish

Bästa tiden på dagen att isfiska efter abborre

Panfish är ganska små och det är därför du kan komma undan med att använda ultralätt lina. Exempel på panfish är crappie, bluegill och abborre.

Den bästa isfiskelinjen för panfish är 3 lb fluorkarbon. Fluorocarbon är användbart eftersom det sjunker i vattnet och låter dig fiska med mikrojiggar eller komma ner på djupet lättare.

Fluoro är mitt bästa val eftersom det är det minst synlig i vattnet hjälper det lätta beten handfatoch du kommer att kunna känna bettet direkt sedan det inte sträcka.

Om du fiskar i vatten mindre än 15 fot djupt, du kan gå med 3 lb monofilament. Mono flyter och det är därför det är svårt att få ner mikrojiggar på djupet (om du inte använder vikt).

Fördelen med mono är att den vanligtvis har mindre minne än fluoro och det isar inte lika snabbt. Det kan ändå fungera.

Om du vill ha en uppsättning som täcker en rad olika fiskar, med en starkare fläta med en fluoro/mono-ledare kan vara ett bra val.

Bästa fiskelina för Kokanee & Öring

Dessa fiskar är oftast större än panfish och det är därför du kan använda en lite tyngre lina. Du kan använda en ultralätt lina och ha draget löst, men jag gillar att spela det säkert.

Den bästa isfiskelinan för öring och kokanee är en 4 lb fläta med en 4 lb monofilament eller fluorocarbon leader. Fluorocarbon är det som främst används för öring medan monofilament fungerar bra för kokanee.

Anledningen till att jag gillar att använda fläta istället för monofilament är att flätan är tunnare och kommer att sjunka lättare. Jag gillar fläta över fluorkarbon eftersom det är känsligare.

Normalt använder jag en fluor ledare för öring eftersom den är minst synlig att se, och är ganska mycket mer nötningsbeständig än mono.

  Fiske med inline spinnare: Ska du lägga till vikt?

Jag gillar att använda a mono ledare för kokanee eftersom de har mjukare munnar, och eftersom mono sträcker sig fungerar det som en stötdämpare.

Bästa fiskelina för gös och bas

Bas och gös är några av de mer populära sötvattensarterna att rikta in sig på. Det som är viktigt att veta om isfiske är att du inte behöver använda så tung lina som du skulle göra i öppet vatten.

Den bästa isfiskelinan för gös och bas är 8 lb fläta med en 6 lb fluorocarbon leader. Flätad lina är det bästa valet eftersom det är det känsligaste och fluorkarbon är det mest nötningsbeständiga.

Anledningen till att jag gillar att använda fläta är att den är tunnare än mono/fluoro och är enklare att knåpa runt. Den sträcker sig inte heller och det kommer att hjälpa dig att få en solid kroksats.

Fluorokarbon är den ledare jag främst använder och den främsta anledningen är att den är mer nötningsbeständig jämfört med mono. Det är också mycket mindre synligt jämfört med fläta.

Bästa fiskelina för Lake Trout

När vi jobbar oss upp till de större fiskarna blir linan du bestämmer dig för att gå med allt viktigare. Dessa fiskar har större tänder, är mycket starkare och behöver en aggressiv kroksats.

Den bästa isfiskelinan för insjööring är 10 lb fläta med en 12 lb fluorocarbon leader. Med rätt spö, och ditt drag löst, har du inga problem med att rulla in 20-30 lb insjööring.

Sjööring har supertuffa mun, och det är därför du behöver en linje som inte sträcker sig. Du kan använda mono eller fluoro, men linjen blir mycket tjockare och du kommer inte att kunna dansa runt.

Jag har haft många gånger trolling för dessa killar och hamnat med mitt lockbete på botten av sjön. Det är ingen bra känsla.

Vissa sjöar har dock fisk som är större än så här, och om så är fallet kan du till och med gå med en tyngre lina.

Bästa fiskelina för gädda

Om du fiskar efter dessa killar (eller något liknande) kommer du att vilja dra ut alla hållplatser och öka din linjebetyg. Dessa fiskar har vassa tänder och kan bli ganska stora, och du vill inte tappa en.

  Det är då du bör använda flätad fiskelina

Den bästa isfiskelinan för gädda är en 20 lb fläta med en 20-25 lb fluorocarbon leader. Flätad lina sträcker sig inte och låter dig känna allt. Ett tungt fluorkarbon behövs för att stå emot vassa tänder.

Jag har hört otaliga historier om människor som förlorar en stor fisk, och mycket av tiden använde de antingen monofilament eller fluorkolväten. Det är därför jag inte skulle rekommendera det.

Om du vill spela det säkert kan du till och med använda det 30, 40 eller 50 lb fläta som din huvudsakliga fiskelina. Det skulle inte vara så effektivt med supertjock mono eller fluoro, och det är en stor fördel med fläta.

Så länge du inte har din rulle hårt vevd och du tar dig tid att rulla in, 20 lb fläta borde vara gott.

Jag använder nästan alltid fluoro som min ledare, och så är det fortfarande för gäddfiske. Fluoro är mest nötningsbeständig lina och går inte sönder lika lätt av att gnugga mot isen.

Det är också minst synlig lina på marknaden, och det är något som alltid kan hjälpa dig att fånga mer fisk. Gädda har inte den bästa synen, men allt du kan göra för att öka dina chanser bör göras.

Ice Braid vs Regular Braid

Jag är säker på att du blir lite förvirrad när du går in i en fiskeaffär och ser alla olika typer av linor (jag vet att jag gjorde det). Det finns vanlig fluor, det finns ledarspecifik fluor, det finns vanlig fläta och det finns isfläta.

Jag har testat vanlig fluoro mot ledarfluoro tidigare. Ledarmaterialet var tänkt att vara hårdare och stå emot nötning bättre. Gissa vad? Det presterade inte bättre än standardfluoro.

Isfläta är tänkt att kasta vatten bättre än vanlig fläta och fryser inte lika mycket. Det kostar också en bra bit mer än en vanlig fläta.

Vad jag har märkt är att efter några timmars fiske, isfläta fungerar inte bättre än vanlig fläta. Det är därför jag inte använder isfläta.

Jag kan bokstavligen ta min öppna vattenrulle som är spolad med normal fläta, slå den på min isspö och tillbringa timmar ute i kylan. Det fungerar inte perfekt, men det finns inget sätt att isfläta är värt den extra kostnaden.