Vilket material är sovsäckar gjorda av? (Och varför är de så hala?)

Har du någonsin undrat vad sovsäckar är gjorda av och vad är det som gör dem så hala? Sovsäckar är viktiga när du sover utomhus. De erbjuder inte bara någonstans att sova, utan de hjälper också till att skydda dig från naturens element, som kyla, regn eller snö.

Sovsäckar är gjorda av tyger som nylon, polyester eller ripstop, vilket gör skaltyget ganska halt. Dessutom är de ofta färdiga med ett hållbart vattenavvisande medel, vilket hjälper till att minimera mängden fukt som sovsäcken kan absorbera, vilket håller sovvagnen varm och torr. Men det ger också en hal känsla.

Många olika saker går till att skapa en sovsäck så att de kan ge bästa möjliga skydd. Det yttre lagret, de inre lagren, formen och storleken är alla faktorer att ta hänsyn till när du bestämmer dig för vilken typ av sovsäck som är bäst för dig. Det kommer att bero på behoven och aktiviteterna hos individen som kommer att använda denna sovsäck.

Vad består det hala skalskiktet av?

Några olika material kan användas för det yttre lagret av sovsäckar, beroende på kvalitet, pris och mängd skydd som behövs.

Typiska skallager för sovsäck är:

 • Nylon, polyester eller taft – Det här är de vanligaste typerna av skaltyg som finns i sovsäckar. Dessa material är bäst för familjeaktiviteter eller för att sova inomhus. De är billiga men också mindre hållbara, så de kanske inte håller lika länge om sovsäcken används regelbundet.
 • Ripstop – Ett annat vanligt skaltyg, ripstop, är något mer kraftfullt nylon eller polyester. Denna typ är idealisk för att campa oftare.
 • DryLoft – Som ett vattenavvisande material är det inte bara andningsbart utan erbjuder ett utmärkt fuktskydd.

Dessutom kan du även lägga till ytterligare vattenskydd till din sovsäck genom att använda produkter som Nikwax TX – Direct Spray-On.

Andra inlägg av intresse

 • Van Camping vs. Tent Camping: Vad är bättre för dig?
 • Vår favorit Van Camping Kikare
 • Har några skåpbilar fyrhjulsdrift?
 • Vad är ett pajjärn?

Hur görs sovsäckar

Sovsäckar har flera lager för att hålla människor varma och mysiga hela natten.

  Kan skidor vara för hala? Vad du behöver veta

Isolerande lager

Sovsäckar är gjorda av antingen syntetisk eller naturlig fyllning, vilket beror på köparens preferenser. Utsidan av sovsäcken är skaltyget, som kan ha olika typer av material som används, beroende på hur sovsäcken används och hur ofta den ska användas för denna aktivitet.

Sovsäckar som har en syntetisk fyllning hjälper till att förhindra att de blir blöta eller kalla.. Fyllningen hjälper dem att hålla sig isolerade, så även om de ska bli blöta kommer de fortfarande att ge tillräckligt med isolering och skydd för den som sover inne. .

Syntetisk fyllning

Sovsäckar gjorda av syntetisk fyllning har svårt att ta upp vatten. Så de ger extra värme, även när de är blöta.

Även om syntetfyllda sovsäckar ger ordentligt skydd, kan de också vara mer besvärliga, vilket gör dem mer utmanande att vandra eller resa med till fots. De är inte heller lika lätta att komprimera, vilket kan vara mer skrymmande att bära utöver den extra vikten.

Naturlig fyllning

Naturliga fyllmedel som används för sovsäckar är vanligtvis dun, ull eller bomull. Att använda dun ger otrolig isolering och värme, men är vanligtvis ganska mycket dyrare. Om du vet att du ska åka någonstans, som kan vara svårt att stå emot extrem kyla och annat hårt väder, kan det vara värt att investera i en sovsäck fylld med dun.

Ull är också ett utmärkt alternativ för värme och vattenretention, men det kan vara ganska tungt att bära med sig. Ull är ett bra alternativ om du vet att du kommer att hantera kyliga temperaturer, men att vandra i bergen kanske inte är idealiskt på grund av dess vikt. Om det blir blött kommer det bara att öka mängden vikt du måste bära runt tills det torkar ut.

Bomull är ett mycket billigt alternativ, men kan också bära mer vatten, vilket gör det mycket mer krångligt om det skulle bli blött. Bomull kan vara det bästa alternativet för inomhuscamping eller familjeaktiviteter som inte involverar att hantera riktigt hårt väder eller sova utomhus.

  Är löparskor bra för mountainbike?

Hur man avgör vilka varumärken som är bäst

Olika betyg och alternativ kan ändra kvaliteten på en produkt en hel del. Här är några saker att tänka på med din sovsäck:

Temperaturbetyg

Det finns generellt fyra olika temperaturklassificeringar för att avgöra vilken sovsäck som passar bäst för köparen.

 • Den övre gränsen är den högsta temperaturklassade sovsäcken, som ger maximalt skydd utan överdriven svettning för den som sover.
 • Komfortbetyget är ganska självförklarande, vilket avgör hur bekväm sovaren är med en ordentlig mängd isolering.
 • Den nedre gränsen bestämmer hur mycket komfort den sovande kan känna innan den känner sig obekväm och rastlös eller har svårt att somna i den här typen av sovsäck.
 • Det extrema betyget är den lägsta standarden för temperaturklassificeringar och rekommenderas vanligtvis inte för att sova utomhus, särskilt i extrem kyla. Den har begränsad isolering som inte tål utomhuselementen lika bra som vissa andra.

Bestämma vilken form som ska köpas

Vilken form av sovsäck du köper beror helt på vad du föredrar. När du försöker bestämma vilken sovsäck du behöver, finns det fyra huvudtyper av former som du kan välja mellan.


 • Rektangulär sovsäckar är den mest standard och ger tillräckligt med utrymme att sova och sträcker sig också ut för att efterlikna hur du skulle sova i din säng hemma.
 • Dubbel väskor passar bäst om ett par vill sova tillsammans i sin sovsäck. Det ger gott om utrymme och komfort för båda personerna.
 • Mamma formade sovsäckar ger maximal värme och minskar även vikt och storlek, vilket gör det enklare när du reser.
 • Halv rektangulärsom också kallas den ”modifierade mumien” för vissa, är utmärkt för en mängd olika aktiviteter och ger en tillräcklig mängd rymd och komfort.

Camping är en populär familjeaktivitet, och många gånger kommer du att ha barn med, så finns det ett bättre alternativ än att använda en sovsäck för vuxna? Ja, det finns, det finns också barnsovsäckar, som bara är mindre versioner av vuxensovsäckarna. Du kan till och med köpa några som har sina favoritseriefigurer på sig.

  Kan man bajsa i en husbilstoalett?

Aktivitet som sovsäcken kommer att användas till

På grund av alla olika typer av aktiviteter som människor använder sovsäckar till kan det vara svårt att bestämma vilken sovsäck som är bäst. Det finns flera typer av situationer där typen av komfort och isolering är faktorer.

 • Familjeaktiviteter och sova inomhus, som i husbil eller husbil
 • Sova i tält på en campingplats eller annan utomhuspark
 • Vandring över natten i bergen eller kallt väder
 • Längdvandring, långa resor

Att bestämma vilken av dessa aktiviteter som passar bäst med din livsstil kan hjälpa dig att avgöra vilken sovsäck som passar dina behov bäst. Hur du ska använda sovsäcken spelar också roll för hur mycket du behöver spendera. De dyrare sovsäckarna tenderar att ge bättre komfort och isolering, vilket skulle vara bäst för vandring i bergen, särskilt under extrem kyla och dåligt väder.

Ibland är en sovsäck inte så bekväm, så du kanske vill överväga att lägga den på en luftmadrass. Vi har ett inlägg om ”Hur man blåser upp en luftmadrass när man campar” som har viktig information för att göra denna uppgift enklare.

Övrigt skydd Sovsäckar ger

Utomhusaktiviteter som involverar camping och sova i naturen kan vara ett trevligt äventyr. Det finns dock en risk för dåligt väder och andra oförutsedda problem, plus att man tar itu med buggar och djur som bor där.

På grund av det skyddande lager som sovsäckarna ger, kan detta skydda mot bitande och stickande insekter och även små djur som letar efter värme.

Det är väldigt få sovsäckar som inte kommer att vara hala. Medan de är där ute ger de ofta begränsad isolering och skydd. Det hala lagret som finns på utsidan av sovsäckar, och vanligtvis även på insidan, kommer att ge maximal mängd isolering och komfort. När du gör research kan du hitta den exakta sovsäcken som passar alla dina utomhussovbehov.