Vilket är det bästa verktyget för att skära rännor?

Rännor är tråg fästa längs kanterna på ett tak för att föra bort regnvatten från en byggnad eller in i en tunna för skörd. Men för att du effektivt ska kunna stoppa vatten från att skapa vattenpölar runt ditt hus eller någon annan struktur, måste du skära rännorna ordentligt. För att göra detta måste du använda rätt verktyg.

Det bästa verktyget att använda för att skära rännor är en roterande geringssåg eftersom du kan såga precis vilken typ av rännan som helst med den. Du kan också använda en vinkelslip eller bågfil för att kapa rännor.

I resten av artikeln kommer jag att prata om hur man använder en geringssåg för att kapa rännor. Jag kommer också att diskutera några andra verktyg för att kapa dessa regnvattenkanaler till storlek och hur man använder dem. Slutligen kommer jag att diskutera de olika typerna av rännor som du troligen kommer att skära och det bästa verktyget att använda med var och en av dem.

Geringssåg: Bästa verktyget för att skära rännor

Eftersom du kan använda det här verktyget för att trimma till storlek på nästan vilken typ av ränna, låt oss visa dig hur du gör det. Men innan du börjar såga dina rännor med en geringssåg måste du ha till hands ett måttband, en snickarpenna, skyddshandskar och glasögon. När du har samlat alla de viktiga föremålen, så här kan du klippa rännorna:

 1. Fäst det högra bladet på sågen: Detta gör att du enkelt kan skära igenom tråget. Även om det finns olika blad i olika storlekar som du kan använda på en geringssåg, fungerar ett 12-tums (30,48 cm) hårdmetallblad bäst på alla rännmaterial. Eftersom de är hårdare än vanliga stålblad, vilket gör dem slagtåliga.
 2. Bestäm hur lång du vill ha rännan: Lägg rännan platt på marken och använd måttbandet för att fastställa rätt längd på ditt regnrör. Markera sedan platsen med en penna. Genom att göra detta kan du skära rännan på rätt ställe och få ett tråg i perfekt storlek.
 3. Placera rännan på sågbordet: Se till att den del du vill kapa är precis framför geringssågen. Du bör också placera rännan på ett sådant sätt att den markerade platsen är väl linjerad. Detta gör att du kan skära exakta linjer.
 4. Placera geringssågen: Stå bakom sågen och se till att dess blad är 1/16 tum utanför din markerade linje så att du kan kapa hela längden. För tråg som ska installeras på ett hörn måste du placera sågen i en 45-graders vinkel. Kontrollera tillverkarens manual för instruktioner om du inte vet hur du ska justera sågen.
 5. Ta på dig din säkerhetsutrustning: Bär dina arbetshandskar och skyddsglasögon för att skydda ögonen från gnistor innan du börjar skära tråget.
 6. Kapa rännan till storlek: Anslut geringssågen till eluttaget och tryck på dess avtryckarknapp innan du håller rännan stadigt på plats. Sänk sakta ned geringssågen och skär av den onödiga delen från rännan med jämn hastighet. När du är klar släpper du avtryckaren och återställer sågen till utgångsläget. Följ samma steg för alla ytterligare snitt du behöver göra.

Andra verktyg du kan använda för att skära rännor

Förutom en geringssåg finns det andra bra verktyg som du kan kapa rännor med, och det är bland annat en kvarn och en bågfil.

Vinkelslip

Detta är en handhållen maskin som du kan använda för att skära metallrännor – aluminium, koppar och stål. Oavsett om du väljer en elektrisk sladdränna eller en batteridriven kan du använda den på samma sätt.

 1. Samla alla nödvändiga föremål: Du behöver ett skärblad av metall, vinkelslip, måttband, penna, kombinationsruta, skyddsglasögon och handskar. De två sistnämnda artiklarna är mycket viktiga eftersom de kan skydda dina ögon och händer från skador. Eftersom när du skär trågen, kommer gnistor att flyga.
 2. Förbered ditt arbetsbord: Ta bort all utrustning som kommer att bli smutsig från ditt arbete och placera den på en plats som du lätt kan nå när du behöver den. Genom att göra detta kan du effektivt skära dina rännor utan att oroa dig för att göra en enda röra. Flytta också strömkablarna ur vägen för att förhindra att de snubblar i dig medan du arbetar.
 3. Hitta rätt plats att klippa: Lägg en ränna upp och ner på bordet och fäst den med en C-klämma innan du använder ett måttband för att avgöra var du ska skära. Placera en kombinationsruta längs platsen och rita en rak linje på tråget med en penna för att markera den. Du bör också använda kvadraten för att få 45-graders vinklar för dina kanter.
 4. Skär tråget: Sätt i metallskärbladet i kvarnen och slå på den. Placera den på rännan i en vinkel som tvingar gnistor att flyga bort från din riktning. Skär nu försiktigt igenom materialet med konstant hastighet och stanna först efter att avskärningen faller till marken eftersom paus halvvägs kan göra att bladet fastnar i rännan.
 5. Låt tråget svalna och jämna till det vid behov: Låt delen svalna innan du rör den genom att arbeta på andra tråg. Men när du är klar med att kapa en regnkanal av stål, ta bort bladet och ersätt det med en klaffskiva som du ska köra längs stålkanterna för att jämna ut dem.

Bågfil

Du kan använda detta fintandade verktyg för att skära både metall och plast även om det ursprungligen gjordes för att fungera på det tidigare materialet. Här är stegen du bör följa:

 1. Markera platsen där du vill skära: Innan du gör detta, ställ ner rännan på en plan yta och använd ett måttband för att fastställa hur lång du vill att den ska vara. Använd snickarens penna för att fodra platsen. Detta kommer att säkerställa att du får den exakta passformen för ditt tak.
 2. Förbered rännan på bordet: Spänn fast röret vid arbetsbordet för att förhindra att det rör sig som du såg det så att du inte hamnar i att förstöra ditt arbete. Håll bågfilen korrekt med ena handen på dess grepp och den andra längst fram på verktyget.
 3. Skär av rännan: Såga en tum i materialet för att skapa startskåran som gör det lättare för dig att skära igenom tråget. Flytta sågen fram och tillbaka samtidigt som du ser till att du bestämt trycker ner maskinen när du går framåt.

Plåtklipp

Dessa används för att skära tunna metall- och vinylregnrör. För att börja måste du markera platsen varifrån du vill korta rännorna. Ha två klipp – en grön och röd till hands så att du kan växla mellan användningen och påskynda processen. Håll i en del av rännan och skär igenom linan tills den delas i två delar.

Kapning av metallränna.

Vilken typ av ränna behöver du kapa?

Nu när vi har täckt hur man skär rännor med olika verktyg, låt oss titta på de fyra vanligaste typerna av rännor som du förmodligen kommer att kapa.

Rännor i aluminium

Dessa regnrännor i metall är det mest populära valet för husägare på grund av deras billiga och låga underhållsmaterial. Du kan få dem i olika färger, matcha dem till ditt huss färgschema.

Dessutom gör deras låga vikt det enkelt för dig att installera dem. Men även om de är resistenta mot korrosion, är de svagare än andra metallrännor och mer benägna att buckla med tiden. Du kapar enkelt aluminiumrännor med en geringssåg eller en vinkelslip.

Vinylrännor

Vinyltråg är de billigaste och enklaste att installera själv på grund av sin låga vikt. Men även om de också är rostbeständiga, är deras material det minst hållbara eftersom de kan spricka när de utsätts för extrema väderförhållanden. Så om du bor i ett område med hårt klimat bör du installera stålrännor. Du kan enkelt skära vinylrännor med plåtklipp eller bågfil.

Stålrännor

Dessa är starkare, mer hållbara och dyrare än de ovan nämnda trågen. Ändå kan du inte välja en DIY-installation eftersom de är tunga och dessutom är de benägna att rosta. För att förhindra att de rostar bör de galvaniseras och rengöras regelbundet för att få bort de blad som kan orsaka korrosion. Stålrännor skärs bäst med en vinkelslip eller en geringssåg.

Kopparrännor

De är ganska vackra och tilltalar ditt hem. Dessutom är de extremt hållbara, vilket gör att de kan arbeta under alla förhållanden. Som sagt, detta material är det dyraste och svåraste att installera. Det är därför få människor använder dem och de som gör det måste använda proffs för att fixa dem eftersom de är väldigt tunga. Kopparrännor skärs bäst med en vinkelslip eller geringssåg.

Poängen

När du använder rätt verktyg för att kapa hängrännor kan du enkelt utföra denna uppgift utan att behöva hjälp av din rörmokare. Med tråget skuret till den perfekta storleken kommer det att ta bort regnvatten från din byggnad till en anvisad plats.

Geringssågar kan såga alla fyra typerna av rännor som nämns i den här artikeln. Men du kan också använda en vinkelslip, bågfil eller plåtklipp för att skära vissa typer av rännor.

Lämna en kommentar