Vilket är det bästa betet för surffiske?

I de flesta surffiskescenarier är levande bete att föredra, men du kan också använda konstgjorda beten. Om du vill påskynda din fiskeframgång och hoppa direkt till de bästa beten, vilka är dina alternativ?

Det bästa betet för surffiske är följande:

 • Sandloppor
 • Räka
 • Spelmans krabbor
 • Multe
 • Bläckfisk
 • Menhaden
 • Sill
 • Bucktail jiggar
 • Mjuka betesjiggar
 • Skedar
 • Toppvattenpluggar

Den här guiden till surfcasting kommer att gå över varje typ av bete ovan, levande och konstgjorda, och diskutera hur man använder dem och vilka fiskar du kan fånga med dem. Det kommer mycket bra information, så se till att du fortsätter läsa!

Eftersom levande bete är att föredra bland surfcasters börjar vi med denna typ. Tänk på att även om följande varelser börjar levande, i vissa fall vill du ha dem döda för surffiske.

Sandloppor

Om det finns en typ av levande bete att ta med surffiske så är det utan tvekan sandloppan.

Många sportfiskare är inte bekanta med sandloppor, åtminstone inte initialt. Sedan, efter några surffisketurer, inser de hur värdefulla dessa små varelser kan vara.

Sandloppan är också känd som mullvadskrabban eller sandbuggan. Det är ett litet kräftdjur som inte ser ut som en krabba men som inte riktigt liknar en loppa heller. Istället är sandloppan brunaktig för att smälta in exceptionellt väl i sin miljö. Den miljön är såklart sand.

I sanden kommer sandloppan att gräva djupt. Dess antenner gör att kräftdjuret kan filtrera foder. När sandloppan reser brukar den hoppa.

Om du vill fånga dina egna sandloppor, kamma stränderna under gryningen och sedan igen i skymningen. En sandloppskratta kan hjälpa dig att fånga dem, men du kan också gräva upp dem för hand när du verkar slingra sig i sanden efter att en våg har brutit.

Vi bör notera att sandloppor kan bita dig, så var försiktig!

När du väl har levande sandloppor för surfcasting kan du fånga fler spräcklig öring, havabborre, snapper, snook, randig bas, svart trumma och kungsfisk.

Räka

Räkor är ett rejält bete att sätta på din fiskekrok.

Många fiskarter kommer att lockas till rörelsen och aromen av levande räkor, inklusive hälleflundra, grouper, spräcklig öring, snapper, snook, bluefish, makrill, randig bas, kungsfisk och svart trumma.

Hur fångar man levande räkor, frågar du? Du behöver en ficklampa, till att börja med. En pannlampa är ännu bättre. På så sätt är båda dina händer fria.

Du kan lägga en räkfälla i havet och se vad som dyker upp. De flesta sportfiskare som gör detta kommer att plantera räkfällan under natten och sedan komma tillbaka till den nästa morgon.

Du måste säkra din fälla så att den inte flyter iväg, speciellt när den är full av räkor! Dessutom kan du behöva ett tillstånd eller någon form av tillstånd om du ska lämna dina ägodelar ute på stranden över natten.

Du kan också använda ett räkorfångande nät. Detta kommer att kräva att du jagar räkor under natten. Håll dig till grundare områden som vikar, lerfält eller gräsplaner. Vada i vattnet och tänd pannlampan.

  Vad man ska bära Jet Skiing (en guide till mode och funktion)

Eftersom räkor har reflekterande ögon kommer du att kunna upptäcka några när din pannlampa är på. Vissa räkor kan springa iväg, men många fler gör det inte. Svep upp dem med ditt nät och räkorna är dina.

Ett gjutnät kan komma väl till pass, eftersom det är större än vanliga räkfångande nät. Om ditt gjutnät är åtta fot, kan det täcka 50 kvadratfot hav. Det är ganska vidsträckt!

Du kan ta en båt ut i vattnet med ditt gjutna nät och sedan drapera det i havet. Du kommer inte upp tomhänt, och i vissa fall kan du fånga litervis av levande räkor.

Spelman krabbor

De flesta arter av krabbor är ett bra urval för levande surffiskebete, men spelmanskrabbor är särskilt bra om du kan hitta dem. Med hundratals unika arter av spelmanskrabbar, så fortplantar sig säkert några i din hals av skogen.

Spelmanskrabbor är vanliga i lera. När du har upptäckt dem kan du slänga ett gjutnät på dem under matningstiderna.

Nätmaskorna måste vara bra. En spelmanskrabba är bara cirka två tum bred, så en öppning som är stor eller större gör att krabborna lätt kan fly.

Du kan också gräva efter spelmanskrabbor. Utanför lerfälten kan du också hitta spelmanskrabbor vid vissa stränder och vid kusten.

Titta noga på sanden eller leran. En sandkrabba kommer att dyka upp underifrån, men den rör sig snabbt, så du måste vara snabbare. Gräv upp krabban innan den stiger till ytan och förvara den sedan i en hink.

Krabbor är ett ganska tilltalande lockval för att fånga grouper, snook, kungsfisk, svart trumma och randig bas.

Multe

När man flyttar bort från kräftdjuren nu är mulle en fiskart med strålfenad fisk som gynnar sötvatten (vissa arter), tropiska vatten och kustnära tempererade vatten. Det finns cirka 80 arter totalt.

Ja, teoretiskt sett fångar du fisk (mullet) för att fånga mer fisk i vågorna, men hej, ibland är det det du måste göra.

Om du inte har något emot att spendera pengar kan du alltid köpa multe i din favoritbutik för fisketillbehör. Olika arter är vanligtvis välförsedda.

Om du hellre vill fånga multen levande, fungerar alternativet kastnät ännu en gång för denna källa till surfcasting-bete. Du kan också använda ett traditionellt fiskespö med skalade räkor eller levande ragmaskar på din krok.

Föredrar du att inte använda levande eller dött bete när du fiskar multe eftersom du vill spara det för surfcasting? Du kan ta en bit bröd från limpan hemma och rulla den till en boll. Degbollen kommer att fästa bra på din krok.

När du sänker din fiskelina i vattnet, kasta även några brödbitar i vattnet. Detta kan öka chanserna att en multe simmar din väg.

Bläckfisk

De flesta fiskarter som du hittar i surfet är gaga för bläckfisk, bland dem kungsfisk, randig bas, snook, kahawai, blåfisk, havabborre, svartspetshajar, bonefish, rosa snapper, spräcklig öring och hälleflundra.

Nu vet vi vad du tänker. Hur i hela friden ska du fånga en bläckfisk? Det är genomförbart om du verkligen vill.

  Är flugfiske svårt att lära sig?

Du skulle behöva ett medellångt fiskespö med en bläckfiskjigg som inkluderar ett sänke (1/2 uns till ett uns i storlek).

Vad de flesta surfcasters använder är död bläckfisk som bete. Detta är något du kan köpa online eller i en fiskebutik. Naturligtvis, om du vill fånga en bläckfisk, skära upp den och behålla den, kommer du att ha surffiskebete under lång tid framöver!

Menhaden

Menhaden eller bunker är en foderart av fisk som kan särskiljas för sin kluvna svans.

Menhaden, som mäter cirka 15 tum lång, är en rejäl fisk som gärna äts upp av blåfisk, randig bas, havabborre och kungsfisk.

Det finns inget mer tillfredsställande än att fånga ditt eget bete, och du kan göra det med menhaden också. Kontrollera dina närliggande båtbassänger eller småbåtshamnar, särskilt där vattnet blir djupt. Använd en fishfinder för att fastställa menhadens plats.

I vissa fall kan du se en menhaden som snärtar med svansen nära vattenytan. Det är en död giveaway att den här fisken är i din närhet.

Du behöver inte använda ett traditionellt fiskespö och krok för att fånga menhaden om du inte vill. Ett nät gör att du kan ta in flera av fiskarna samtidigt.

Du behöver dock ett snabbt sjunkande nät för att hindra menhaden från att simma förbi nätet direkt till friheten.

För vatten som är 10 till 12 fot djupa räcker det med ett åtta fots nät. I fortfarande djupare vatten, som de med ett djup som överstiger 12 fot, behöver du ett nät som är minst 12 fot också.

Lägg sedan den fångade menhadenen i en kylare och använd dem som surffiskebete nästa dag om du bryr dig om att din ska vara vid liv.

Sill

En annan typ av foderfisk för din övervägande som surfcastingbete är sillen. Eftersom de reser i rejält stora skolor, där du hittar en sill, kommer oftast fler att följa efter.

Om du väljer att använda sill som bete, är den mer framgångsrik när den är död än levande. Du bör skära fisken i rejäla bitar.

När du är på din fiskekrok är det mer troligt att du stöter på steelhead, lingcod, hajar, randig bas, hälleflundra, coho lax och king lax.

Det är några unika arter som det andra levande surffiskebetet vi har diskuterat inte kommer att locka. Därför är det alltid bra att ha lite sill till hands.

Betesfiskfällor som nät, även om de kräver tålamod innan du drar upp dem, är en av de bästa metoderna som surfcasters litar på för att fånga sill, särskilt om du vill ha stora mängder.

Du skulle lägga fällan nära en brygga där du vet att sill ska dröja kvar. Vanligtvis innebär det att du parkerar din fiskebåt nära piren och sedan släpper nätet från din båt. Håll båten där hela natten.

Vi vill upprepa att camping över natten som denna kan kräva tillstånd om det inte tillåter eller en licens. Dubbelkolla vad reglerna är för ditt tillstånd innan du fortsätter.

  Den bästa fiskelinan för flötfiske

Du kan också använda ett fiskespö och en jigg för att fånga sill en i taget. Detta är snabbare än att vänta över natten på ett nät, men du kommer inte ha lika många sillar.

Gå till närmaste brygga där sill finns. Du behöver ett saltvattenspö, en pyramidvikt (tre till fem uns) och en silrigg, som är en specialiserad jigg. Lägg till en bit majs eller två som bete till sillen.

Fäst silriggen på din huvudledning. På andra sidan av din silrigg, lägg till pyramidvikten. Glöm inte majsen!

Låt oss sedan byta redskap och diskutera de olika typerna av konstgjorda beten du kan använda för att fånga havets varelser när du surfar.

Bucktail Jigs

Bucktailjiggen finns i en mängd olika storlekar och vikter från ett till tre uns.

De är designade för att röra sig som en bläckfisk gör. När strömmarna är starka och snabba samt vid fiske på djupt vatten är en bucktailjigg särskilt bra att använda.

Det är också fallet om du försöker fånga flera fiskarter eller om surfen har täckning under ytan.

Du kan öka dina chanser att fånga spräcklig öring, snook, makrill, bonefish, kungsfisk och svart trumma med en bucktailjigg.

Mjuk bete Jig

Mjuka beten är designade för att efterlikna slingrande varelser som maskar – eller när du surfar fiske – sörja och andra småfiskar.

Det mjuka betet, när det är på en jigg, rör sig som om det var skadat. Detta ser ut som en gratis och enkel måltid för alla passerande fiskar, vilket är hur du fångar deras intresse.

Vilken typ av fiskarter kan en mjukbetsjigg vara mest effektiv på? Listan inkluderar hälleflundra, spräcklig öring, snook, kahawai, bonefish, makrill, randig bas, kungsfisk och svart trumma.

Skedar

Det avlånga, metalliska skedbetet är långt och har en skeds krökning. Det är därför detta bete är uppkallat efter det vanliga köksredskapet.

En sked kommer att röra sig särskilt slumpmässigt i vattnet. Dessutom fångar den ljus från solen och reflekterar det i vattnet.

Du kan kasta ganska långt med ett skedbete och fortfarande ha det att fungera på fiskarter som kungslax, randig bas, steelhead, coho lax, lingcod och spräcklig öring.

Toppvattenpluggar

Toppvattenrullatorn eller pluggen dröjer sig kvar på vattenytan. En toppvattenplugg som liknar små fiskar med sina färger och mönster bör inspirera en fisk i vattnet att hoppa upp till ytan för att försöka fånga beten.

Då är det din chans att rulla in den fisken och lägga till den i din redskapslåda. Från tarpon till makrill, snook, spräcklig öring, tonfisk, svart trumma, jättetrevally, jack, randig bas, steelhead och kungsfisk, du kan fånga många fiskar med en toppvattenplugg.

Slutgiltiga tankar

Surfcasting gynnar både levande och konstgjorda beten, för att inte tala om döda fiskar också. Nu när du vet vilka beten du kan använda när och vad du kommer att fånga när du gör det, är du redo för ditt surffiskespel. Lycka till!