Vilken utrustning behövs för att få skjuta en sammansatt båge?

Bortsett från att skjuta bättre än traditionella bågar, är sammansatta bågar i huvudsak gjorda för att vara utrustade med tillbehör. De flesta av dem är så anpassningsbara att till och med två av samma båge kan se helt olika ut i två olika händer.

Den mest grundläggande utrustningen som behövs för att komma in i sammansatt bågeskytte inkluderar bågen, ett fodral, fletched pilar, en koger och något att skjuta på. Det finns dock många andra tillbehör som bågskyttar kan använda för att anpassa sin sammansatta båge.

Kom ihåg att hålla skillnaden mellan ett behov och en önskan tydlig i ditt sinne när vi går igenom all utrustning du kan köpa tillsammans med din sammansatta båge.

Den sammansatta bågen nödvändigheter

Om du funderar på att komma in i skytte med blandning, finns det faktiskt inte så mycket redskap förutom själva bågen och, naturligtvis, pilar som behövs för att du ska börja din nya hobby.

Bågen är självklart det viktigaste elementet, och marknaden för sammansatta bågar är ganska expansiv nuförtiden.

Detta är både en välsignelse och en förbannelse. Den stora variationen gör att individuella bågar kan bli mer specialiserade, men det ger dig också mycket forskning att göra.

Om du precis har börjat kan det spela mindre roll exakt vilken rosett du får, och du kanske till och med vill köpa en begagnad så att du inte slösar bort pengar om du inte gillar den.

Men om du menar allvar med att bli bra på skytte och vill köpa en kvalitetsbåge, har vi en artikel som kan hjälpa dig i din sökning: De 9 bästa varumärkena för sammansatta bågar på marknaden

När du har valt din båge bör du titta på pilar. Det finns massor av olika piltyper där ute för sammansatta bågar.


Några av de mest mångsidiga pilarna för nybörjarbågskyttar är 30-tums kolpilar med avtagbara spetsar från Tiger Archery. De är bästsäljaren nummer ett på Amazon och kostar rimliga $28,89 för ett dussin.

Om du vill göra mer forskning innan du bestämmer dig för ett pilmärke och modell kan du ta en titt på hela listan med bästsäljande pilar på Amazon.

  En guide till ryggradsstyrka i pilar: Vad är rätt för dig?

Efter att ha beväpnat dig själv med en bra båge och några kvalitetspilar finns det fortfarande några saker du behöver innan du verkligen lagar mat med gas.

Det första är ett fodral för din utrustning. Oddsen är att du kommer att ta din pil och båge till en bågskyttebana eller till skogen, och att bära dem i dina bara händer kommer inte att skära det.


Du behöver inte sälja dina tillgångar för ett fint fall.

En snabb sökning på Amazon hittar du Plano Protector Compact Bow Casesom är en bästsäljare för endast $33,50.


Naturligtvis kan du också spara ihop och betala för något mer lyxigt som Pelican Air Elite 1745 pilbågesom påstår sig vara vattentät, dammtät och krosssäker, bland annat klockor och visselpipor.

Också i strävan efter att göra det enklare att resa är en koger verkligen ett måste när det kommer till bågskytte, oavsett om du använder en sammansatt båge eller en recurve.

Fördelen med sammansatta bågar är att du oftast kan fästa din koger direkt på bågen.


Det kan vara en bra idé att börja med något enkelt som SmartHS 6-Arrow Archery Quiver och arbeta dig fram till något snyggare som ArroLok Compound Bow Quiver som bara rymmer fem pilar men är extremt justerbar och kommer med fjäderbelastade kolvar.

Du behöver också några grundläggande verktyg som insexnycklar och broadhead skiftnycklar för att utföra grundläggande underhåll på din båge.

Dessa är i allmänhet vad du behöver för att komma igång med att skjuta din sammansatta båge, och du kan lägga till fler tillbehör när du blir mer bekväm med sporten.

Andra verktyg för att anpassa din båge

När du har lärt dig grunderna i din sammansatta båge kan du inse glädjen med att lägga till tillbehör för att göra bågen till din egen.

Dessa tillbehör kan lägga till inte bara funktionalitet utan även stil till din båge, och det slutliga målet är alltid att göra den specifik för du.

En av de mest populära tillbehören som används av sammansatta bågskyttar är frigörings- eller frigöringshjälpen.

  Varför slår min ATV tillbaka? Hur fixar man det?

Dessa kan användas med traditionella pilbågar också, och deras huvudsakliga funktion är att låta bågskyttens fingrar vila mer än de skulle utan frisläppandet och även att förbättra frekvensen av exakta skott.

Människor är inte särskilt bra på att förbli konsekventa, och den regeln gäller våra fingrar när de släpper bågens sträng skott efter skott.

Vi kan låta det gå perfekt ett skott och sedan dröja lite för länge på nästa, vilket gör det svårt att hålla uppe en jämn effektivitetsgrad.

Släppningar tar det mänskliga felet ur ekvationen, vilket gör att bågskyttar istället kan dra en avtryckare som liknar en du kan hitta på en pistol.

Denna release är kopplad till vad som kallas en D-loop, vilket är ytterligare ett (billigt) tillbehör du måste införskaffa om du vill använda en release.


Som med alla andra tillbehör finns det ett utbud av pris och kvalitet som du kan resa när det kommer till releaser, men detta TruFire Patriot Archery Compound Bow Release finns på Amazon för endast $16,99.

Sevärdheter är också en populär anpassning som bågskyttar lägger till sina sammansatta bågar.

Detta kan antingen vara en pilbåge eller en kikarsikte.

Båda används för att hjälpa bågskytten att sikta korrekt, men bågsiktet är betydligt mer komplicerat och ser ut som något du kan se en prickskytt i en film använda för att ta ner sitt mål på hundratals fot bort.

Peep synen är mycket mindre iögonfallande och fäster till bågens sträng snarare än dess ram.


De Trophy Ridge Volt 5 Pin Bow Sight är ett bra exempel på ett typiskt bågsikte, och de som är mer intresserade av peep sights kanske gillar TRUGLO Centra Pro Series Bågskytte Peep.

Tillbehör för sammansatt båge speciellt för jakt

De flesta, om inte alla, sammansatta bågskyttar är intresserade av jakt.

Så, naturligtvis, det finns många tillbehör för sammansatta bågar som är designade med jakt i åtanke.

En av dessa saker är en stabilisator. Du kanske har sett dessa långa metallstavar som sträcker sig ut från ramen på en annan bågskytts båge.

  Varför är Airstreams så dyra?

Även om det kan verka kontraintuitivt, hjälper den här enheten faktiskt till att balansera bågens vikt, vilket är särskilt viktigt om du förföljer ett rådjur under en längre tid med bågen upphöjd och försöker hitta det perfekta skottet.

Faktum är att det finns stabilisatorer i många längder och material, och den du väljer beror på vilken typ av båge du använder och vad du använder den till.


Om du är osäker på vilken du ska skaffa kan du börja med Amazons val, vilket är Limbsaver X-Coil 4 1/2″ bågstabilisator.

Den kommer till och med med en kamouflagelackering för att hålla dig dold och välbalanserad under din tid på jakt.

Stabilisatorns följeslagare, bågselen, kommer också att hjälpa dig vid jakt.

En enkel grej, bågselen är vanligtvis ett flätat tygstycke fäst vid bågen som ger extra stöd till bågskyttens grepp om bågen.

Detta tillbehör kommer att installeras med stabilisatorn, så se till att modellerna du har valt är kompatibla och att du fäster dem ordentligt.


Det verkar finnas oändliga alternativ när det kommer till bågselar, men ett bra, enkelt alternativ är Bow Wrist Sling 550 Paracord av Ace Two Tactical på Amazon.

Även om den faktiskt inte fäster i fören, skulle många bojjägare inte fångas döda utan en avståndsmätare när de är på jakt.

Avståndsmätare är otroligt användbara för jägare eftersom de använder vinklar och belysning för att beräkna avstånd, vilket gör att båjägare kan avgöra saker som vilket rådjur som är närmast dem i en flock.

Dessa enheter är lite mer komplicerade än några av de andra redskapen vi har pratat om, och vissa är särskilt lyxiga, vilket leder till högre prislappar.


Ett populärt val är TecTecTecs ProWild Hunting Avståndsmätarevilket är blygsamma $99,99.


Om du har sparat lite pengar till en snyggare avståndsmätare, erbjuder Nikon det 16224 Arrow ID 3000 Bågjaktlaseravståndsmätare för en brantare $199,95.

Återigen, de här redskapsalternativen är inte saker du behöver köpa bara för att komma in i bågeskytte, men ju längre du deltar i sporten, desto fler tillbehör vill du lägga till din installation.