Vilken utrustning behöver jag för surffiske?

Surffiske, som heter att eftersom du står i vågorna för att fiska (eller väldigt nära det), kräver en annan uppsättning redskap än vad du använder för mer traditionellt båtfiske. Att ha det här redskapet är en viktig del av fiskeframgången, så vad ska du ha i lager?

Här är redskapen du behöver för surffiske:

 • Sjöstövlar
 • Fiske mask
 • Solglasögon
 • Vattenskor
 • Konstgjorda beten
 • Krokar
 • Sänkare
 • Fisklina
 • Surf fiskespö

I den här guiden till de redskap som krävs för surffiske går vi igenom allt en efter en och diskuterar vad varje redskap eller utrustning är och varför den är så integrerad i ditt fiskeupplägg. Vi kommer även att tillhandahålla shoppinglänkar genomgående, så se till att du fortsätter läsa!

Ska du surfa och fiska? 9 redskap och utrustning du måste ha

Sjöstövlar

För att upprepa vad vi sa i introt, som surfcaster, kommer du att kasta din fiskelina i havet från utsiktspunkten på strandlinjen. Du kan våga dig flera centimeter i vattnet och ibland till och med midjedjupt.

Varje surfcaster värd sitt salt kommer att bära ett par vadare.

Vadare är gjorda av material som gummi, neopren, nylon eller polyester. De finns i en mängd olika stilar för att ge vattentät täckning till delar av din kropp.

Vadarbyxor går till exempel över dina jeans eller shorts och erbjuder skydd i midjan från vattnet.

Hip vadare är som gigantiska stövlar. Dessa vadare når låren men lämnar dina skinkor och ljumskar exponerade för vattnet. Om du behöver gå djupare ner i havet än dina knän eller lår, skulle du behöva ett par vadarbyxor istället för höftvadare.

Bröstvadare bärs som overaller. Dessa omfattande vadare skyddar dig till bröstet så att du kan gå djupare ner i vattnet för att göra det gipset. Du kan välja mellan två stilar av bröstvadare, antingen strumpfot eller stövelfot.

Bootfoot vadare inkluderar inbyggda stövlar för den ultimata vattentätningen medan stockingfoot vadare inte gör det. Du måste köpa dina egna vattentäta skor (mer om detta lite senare).

Fiskemask

Har du någonsin blivit solbränd i ansiktet? Det spelar ingen roll om det ens är lätt solbränna, det kommer att göra väldigt ont!

Din ansiktshud är tunnare och känsligare, så du kan vara inne för dagar av obehag eftersom du glömde att applicera solskyddsmedel (eller applicera det igen) när du surfar fiske.

Även om du använder solskyddsmedel på rätt sätt, kan du fortfarande ha en högre risk att bränna ditt ansikte och andra främre delar av kroppen när du är i vattnet.

Anledningen? Solen studsar av havets vågor och reflekterar mot dig. Dessutom, med bristen på skugga på de flesta stränder, får du ingen lättnad.

Det är därför vi rekommenderar att du bär en fiskemask.

Vad är en fiskemask? Dessa masker går på ditt huvud som en hatt. Höljda områden täcker ditt ansikte och öron så att de inte bränns. Näbben på en fiskemask skyddar dina ögon, som är den enda del av ditt ansikte som är exponerad när du bär en fiskemask.

Du kanske tror att om du täcker ditt ansikte kommer du att känna dig kvävande varm, men så är inte fallet. En fiskemask är lätt och andas.

  Hur man siktar rätt när man fiskar

Vi gillar det här Outtrip fiskemask, som är en unisexlösning för skydd mot solbränna. Masken har snäppbara områden som du kan lämna öppna för bättre andningsförmåga.

Skydda din hud med en hastighet av UPF 50, UV-strålar kan inte lätt tränga igenom. Nylontyget och nätkonstruktionen i polyester gör att fiskemasken torkar snabbt när den oundvikligen blir blöt.

Solglasögon

Outrip fiskemasken är en stil av dessa masker. Andra bärs som åtsittande skidmasker som täcker mer av ansiktet och är gjorda av ett mycket lättare material. Utan en overheadräkning kan du oroa dig för att den känsliga huden runt ögonen bränner i solen.

Ett par nyanser rekommenderas vid surffiske. Du kommer att se cool ut och veta att hela ditt ansikte och hals kommer att förbli solbränna när du kombinerar dina solglasögon med en fiskemask.

Om du letar efter nyanser kan du inte gå fel med Oakley. Märkets Split Shot rektangulära solglasögon för män är kompatibla med hattar som en fiskemask.

O Matter-teknik förhindrar bländning och solljus från att nå dina ögon samtidigt som du ökar din perifera sikt.

Det integrerade hållarsystemet är det första i sitt slag för Oakley. Det systemet är utformat för att hålla dina glasögon stadigt på huvudet. Ett avtagbart koppel hjälper också till det.

Vattenskor

Du kanske inte tror att du behöver några speciella skor för att surfa och fiska. Räcker inte ditt favoritpar strandsandaler?

För att gå på stranden eller strandpromenaden, visst, men för surffiske, inte så mycket.

Vi diskuterade just detta i ett annat inlägg nyligen, men det är värt att ta upp igen. Havet är fullt av alla möjliga varelser som kallar det hem, varav många är farliga för oss människor.

Vissa av dessa varelser kan spolas upp närmare kusten, som en manet. Vill du verkligen ha en manet som lindar sig runt dina fötter och svider i din bara hud? Självklart inte!

Hur är det med de härdade skalen av krabbor eller hummer? Vill du ha de där borstarna vid dig? Eller kanske snäckskal?

Det är bara havets naturliga faror. Vi har inte ens rört vid allt skräp som kan hamna i våra hav.

Som du kan se är det inte den bästa idén att lämna fötterna exponerade när du surfar. Du bör köpa ett par vattenskor om dina vadare inte redan har skor inbyggda.

De Orvis Pro Approach-skor för män är en favorit bland sportfiskare. Även om de är dyra, är Approach-skorna precis vad du behöver för surffiske.

Dessa vattenvänliga skor har en halkfri sula av Phylon vulkaniserat gummi. Sulan är också icke-märkande och designad för optimalt fotskydd och stabilitet.

Omslutande toppen av din fot är en manschett som förhindrar skräp och sand från att fylla dina skor när du tillbringar timmar ute i vågorna. Användare rekommenderar att man bär strumpor med skorna men förvänta sig att strumpor blir blöta!

Konstgjorda beten

Om du har läst våra andra inlägg om surffiske, kommer du ihåg hur vi föredrar det senare mellan konstgjorda beten och levande bete. Vi inser dock att i vissa fall kan levande bete inte alltid vara tillgängligt.

  Vart ska man gå på isfiske nära St. Paul, Minnesota

Till exempel kanske du blev för nitisk med ditt levande bete och använde allt inom den första timmen eller två av fisket.

Även om dött bete är det näst bästa, kanske du också vill sträcka dig efter ett konstgjort bete för att fånga mer lax eller havsöring under ditt surffiske.

Här är de typer av konstgjorda beten vi rekommenderar.

 • Minnow jerkbait: Minnows är fortfarande en tilltalande måltid för många havsfiskar, så konstgjorda beten som är formade, dimensionerade och färgade som minnows är ett gångbart alternativ. Vi rekommenderar speciellt jerkbait. Som namnet indikerar kommer jerkbait att rycka eller rycka naturligt i havet för att locka fisk.
 • Poppers: Designad med en ihålig eller konkav nos, poppers dröja sig närmare vattenytan och ser ut som en liten fisk som är mycket skadad eller till och med döende. En metallisk popper är ett måste om du vill att ditt konstgjorda bete ska sticka ut mot den konsekvent rörliga havsströmmen.
 • Skedbeten: På tal om metalliska beten är en skedbete ett utmärkt val. Dessa konkava, ibland avlånga beten har en skedform. Deras metallkroppar är utmärkta på att röra sig i vattnet och skina ljus från metallytan.
 • Toppvattenpluggar: Walker- eller toppvattenpluggen är ett annat lämpligt konstgjort beteval för surffiske. Dessa pluggar flyter längs toppen av havet och kan få fiskar närmare bränningen att slå till.
 • Mjukt bete: Sist men inte minst, skulle vi föreslå mjukt bete som gummiskydd eller maskar för att försöka få en havsfisks uppmärksamhet. Dessa mjuka beten känns som den riktiga affären och har en bra grad av naturlig rörelse.

Krokar

Ingen surfingrigg är komplett utan de rätta krokarna.

Krokmätstorlekar är lite konstiga, speciellt om du inte är bekant med systemet som används. De minsta krokarna är en #10, följt av en #8, #6, #4, #2 och #1. Dessa krokar använder det som kallas storlekskrokmätsystemet.

Sedan kommer du in i den medelstora familjen av krokar, som överger ovanstående kategoriseringssystem och använder det extra mätsystemet istället. En 1/0 krok är den minsta i denna familj, följt av 2/0 krok, 3/0 krok, 4/0 krok, 5/0 krok och 6/0 krok som den största.

För att förstå fiskekrokar, vet att när du ser ett kroknummer betyder högre siffror en mindre krok medan mindre siffror anger en större krok. För krokar som följer det andra mätsystemet, är lägre siffror mindre krokar och större siffror representerar större krokar.

Hur vet du vilken storlek krokar du behöver? Tja, du surfar och fiskar, så du kan förvänta dig att fånga större fiskarter än genomsnittet. Du kommer mest att använda krokar i det andra mätsystemet.

Du kan välja din krok baserat på de fiskarter du vill fånga, men vi rekommenderar att du har en mängd krokar tillgängliga för säkerhets skull.

Här är den typ av krok du bör använda enligt havsfiskarten:

 • Hajar – 5/0 cirkelkrok
 • Tarpon – 5/0 cirkelkrok
 • Mullet – 4/0 till 5/0 cirkelkrok
 • Makrill – 1/0 till 2/0 cirkelkrok för cero och spansk makrill och 5/0 cirkelkrok för kungmakrill
 • Bluefish – 3/0 J-krok eller cirkelkrok

Sänkare

Sänkor eller vikter är ett annat krav för surffiske, speciellt när du vill att din fiskerigg ska nå djupare ner i vattnets djup.

  Hur man klär sig för utomhushockey: En guide från topp till tå

Låt oss gå igenom vilka typer av sänkor du kan använda.

 • Pyramid: Av alla typer av sänkor som är vanliga för en surffiskerigg är pyramidvikter högst upp på listan. Inte lika skicklig på att hantera starkare strömmar eller tunga fiskar, ett pyramidsänke är bättre vid lågvatten. När sänket träffar havsbotten kilar dess spetsiga kanter in i sanden men kan komma ut när tidvattnet är tillräckligt kraftigt.
 • Sputnik: Sputniken är ett sänke formad som en tår. Från sänket sticker ut vajrar (därav namnet Sputnik) som fastnar i sanden när vikten sjunker.
 • Hatteras: Ett Hatteras sänke är formad som Tors hammare men med spetsiga sidor. Den kan kilas in i sanden mer effektivt jämfört med en pyramidvikt.
 • Kil: Känd som grod-tungasänket, är kilen ditt bästa val när du surfar fiske i starka strömmar. Kilsänket är skickligt på att gräva djupt ner i sanden och stanna där den är. Att hämta det kan vara svårt.
 • Mynt: Sist men absolut inte minst är myntsänket, som är en platt, rundad vikt. Om du är sugen på att fånga speciellt kungsfisk är en myntvikt ett utmärkt val. Eftersom det inte väger lika mycket kan myntsänkare resa längs havsbotten efter att de sjunkit.

Fiskelina

Surffiske kräver en stark fiskelina och mycket av det. Vi skrev ett bra inlägg med våra favoritrekommendationer för surffiskelinor som kommer att vara användbara när du överväger dina linalternativ.

Även om du inte köper någon av fiskelinorna på den listan bör du alltid hålla dig till en monofilament eller flätad fiskelina när du surfar. Linan måste vara klassad för att hantera minst 30 pund, men dubbelt så mycket är bättre för att fånga större fiskar.

Surf fiskespö

Sist men absolut inte minst behöver du ett surffiskespö. I de flesta fall är ditt nuvarande spö inte formulerat för havsfiske. När allt kommer omkring bör ett surfspö vara minst åtta fot, speciellt om du fiskar mycket nära bränningen efter mindre fiskarter.

De flesta surfcasters kommer att köpa ett spö som är mellan 10 och 12 tum. Det senare rekommenderas om du gör mycket långdistansgjutning. Om de flesta av dina kast inte är för långt ute så räcker det med ett 10-tums fiskespö.

Vi rekommenderar Penn Prevail & Prevail II surfcastingspö. Detta spinnspö av aluminium har funktioner som är utformade för att öka ditt fiskes livslängd. X-wrap-krympslangen i diamant och Winn-greppen är båda exceptionellt bekväma.

Dura-Glides, som är gjorda av rostfritt stål, kommer i ett stycke för mer hållbarhet. Grafitkompositbanken och haspelsätet håller denna spö lätt så att du vill använda den hela dagen.

Slutgiltiga tankar

Om du planerar att komma in på hobbyn som är surffiske, behöver du en helt ny uppsättning redskap. Ett långdistanskastspö är ett måste, likaså ett par bra vadare, vattenskor (om dina vadare inte har några påsatta skor), en fiskemask, ett sortiment av krokar, en kraftig fiskelina och några bra vikter .

Glöm inte de konstgjorda beten och solglasögonen för att skydda dina ögon! Du kommer att vara redo för en fantastisk dag med surffiske.