Vilken typ av tätning ska jag använda på min husbil och varför är det viktigt?

Å nej. Det är den fjärde flygande insekten du har sett i din husbil idag, vilket får dig att undra var dessa insekter kommer in ifrån. Kanske finns det en öppning någonstans i ditt fordon som du inte hade lagt märke till men det gjorde insekterna. Du måste täta mellanrummet, men vilken typ av tätning ska du använda och varför spelar det någon roll?

För husbilar är limtätningsmedel av marin kvalitet det bästa alternativet. Denna vattentäta produkt är känd för sin hållbarhet och styrka, två faktorer som kommer att främja dess livslängd. Alla typer av fogmassa är inte så långvariga, så du måste välja noggrant.

I den här guiden kommer vi att introducera dig till de olika typerna av tätning och sedan utveckla det bästa alternativet för att täta din husbil. Vi kommer även att ha ett avsnitt fullt med tips så att du kan täta ditt fordon tillräckligt om det är första gången!

Typerna av tätning

Om du någonsin har vandrat genom caulk-gången i din lokala hemförbättringsbutik (eller bara skrivit ”caulk” på Amazon), kommer du snabbt att inse att det finns så många typer av caulk att välja mellan. Det är frestande att köpa samma märke som du använde för att täta ditt badrum förra månaden, men kan den tätningen stå emot påfrestningarna i husbilslivet?

Kanske kanske inte. Vi kommer att gå över den bästa typen av tätning för husbilsbruk i nästa avsnitt, men för nu, låt oss täcka de olika typerna av tätning.

Brandsäker Caulk

Även om det är mindre vanligt, är brandsäkert caulk fortfarande caulk, och därför förtjänar det en plats på den här listan. Ofta är en ljusröd nyans, brandsäker tätning ett föredraget val när man isolerar en struktur, särskilt om el- eller VVS-ledningar finns i närheten. Denna typ av caulk är nästan alltid reserverad för byggnader och bostäder, inte husbilar.

Butylgummitätare

Kvaliteten på butylgummitätare är nästan som asfalt. De flesta säger att den här caulken är klibbig och tenderar att göra en röra, så var försiktig om du använder den. Den bästa appliceringen av butylgummitätning är för utomhusbruk som reparation av skorstensfundament och beslag samt lappning av taket. Det kan gälla husbilsanvändning.

Självhäftande tätning

Lim tätningsmedel binder otroligt bra, fungerar nästan som ett lim i vissa fall. Som när du arbetar med butylgummi tätning, undvik att få självhäftande tätningsmedel på din hud eller kläder så gott du kan. Du kan till och med köpa mögelbeständig självhäftande tätning!

Silikon tätning

Ett smart val om dina badkarstätningar har försvagats, silikontätning är i många fall resistent mot mögel och mögel. Även om det fäster särskilt bra på allt som inte är poröst, så fungerar det sämre när du börjar använda det på porösa ytor som gips eller trä. Silikontätning bör alltså inte följa med dig på dina husbilsresor.

  Varför dör Kokanee efter lek?

Silikoniserad akryl tätningsmedel

Fördelarna med silikon kombineras med den klibbiga kvaliteten hos akryl i silikoniserad akrylfogmassa. Du kan använda denna caulk på en mer omfattande mängd olika ytor, inklusive sådana som glas, metall, kakel och porslin. Som sagt, för utomhusbruk är detta inte en tätning du bör dra till.

Akryl kakel tätningsmedel Caulk

För små lapptäcken över hela huset är tätningsmedel i akrylkakel tillförlitlig. Du kan egentligen inte använda den någonstans som är våt, men den här fogmassan har viss motståndskraft mot mögel och mögel. En fördel är att du kan måla över fogmassa av akrylkakel så att den smälter in i resten av fogmassan. En ansökan kan pågå i flera år.

Vinyl Latex Caulk

Ungefär som målares tätning men inte riktigt, vinyllatextätning är för både utomhus- och inomhusbruk. Den böjer sig inte lika mycket som någon annan caulk vi har diskuterat, så temperaturrelaterad sammandragning och expansion kan försämra kvaliteten på denna caulk snabbt.

Akryl Latex Caulk

Den sista typen av caulk vi vill prata om är akryl latex caulk, som är ännu en akrylbaserad produkt. Detta kallas också för målares caulk, som är känt för att vara billigt. Anledningen till att det kallas painter’s caulk är att man, precis som vinyllatex caulk, kan måla över akryl latex caulk. Det torkar snabbt, på ungefär en timme.

Vilken typ av tätning ska du använda på din husbil?

Ovannämnda caulks har många skillnader mellan dem. Vissa är uteslutande avsedda för inomhusbruk och andra både inomhus och utomhus. Ändå kan vissa av de tätningar som utformats för utomhusbruk inte nödvändigtvis stå emot miljöns påfrestningar, såsom vinyllatextätning.

Vissa husbilsexperter rekommenderar silikonbaserad caulk, men det här är inte vad vi skulle föreslå. Livslängden för silikon, när den appliceras på en husbil, kan vara utomordentligt kort, som några månader. Du kanske också kommer ihåg att silikontätning inte fastnar på porösa ytor, vilket skulle begränsa hur du kan använda denna tätning på din husbil.

Var lämnar det dig? Med självhäftande tätningsmedel, speciellt marinkvalitet. Självhäftande tätningsmedel klarar i många fall att bli blöt utan att gå sönder, och den är hållbar och stark. Vissa lim tätningsmedel är till och med spricksäkra och andra kan motstå UV-strålar.

Här är tre typer av självhäftande tätningsmedel som vi rekommenderar att du använder för din husbil.

3M Marine Adhesive Sealant

Du är förmodligen bekant med varumärket 3M. Deras Marine Adhesive Sealant bör fortsätta varumärkets meritlista av pålitlighet. Du behöver inte göra någon blandning innan du applicerar den självhäftande tätningsmassan. De bindningar som bildas i tätningsmedlet spänns inte av stötar, strukturella rörelser eller vibrationer.

  Hur länge håller husbilsdäck?

Polyuretanpolymerer i tätningen bör skydda den från saltvatten och andra vattenskador samt väderpåverkan från exponering utomhus. 3M säger till och med att denna tätning är gjord för husbilar och båtar.

Den enda nackdelen är att det tar mellan fem och sju dagar för Marine Adhesive Sealant att härda helt, vilket säkert är lång tid att vänta. Utöver det har vissa användare rapporterat att under mycket varma förhållanden kan tätningen komma ut ganska tunn.

Geocel Pro Flex Kristallklar RV Flexibel tätningsmedel

Här är en annan tätning gjord för husbilsbruk, Geocel Pro Flex. Denna caulk, tillgänglig i 10-ounce rör, har en flampunkt på 93 grader Fahrenheit. Jämfört med 3M caulk kan du få mer temperaturhållbarhet av den här.

Enligt Geocel ska det vara enkelt att spruta Pro Flex tätning utan strängar eller röra. Oavsett om du har fuktiga ytor eller de som är torra, kan denna tätning användas på dem alla, inklusive oljiga och frusna ytor.

Tillverkad för att hålla i 25 år kommer ledrörelser över din husbil inte att påverka Pro Flex, och den är också sprickbeständig. Tänk på att missfärgning kan uppstå med Pro Flex, speciellt ju längre den är på din husbil.

Dicor Non-Sag Tätningsmedel för taklapp

Om du fortfarande jämför dina alternativ, Dicor’s Non-Sag Roof Lap Sealant är också ett ganska bra val. Vi skulle inte rekommendera det över Geocel eller 3M, men om du inte kan hitta de andra två produkterna borde det här räcka.

Dicors tätningsmedel, som blir vit när du applicerar tätningen från tuben, är fläcksäker och bibehåller en flexibel tätning under lång tid framöver. Enligt Dicor är tätningen också vattentät. Det gör Dicor’s caulk till ett bra val för din husbil även om det inte är av marint kvalitet.

Tips för att täta din husbil

Om det här är första gången du ska byta ut eller fräscha upp tätningarna runt din husbil kan du behöva lite vägledning. Lyckligtvis har vi det här avsnittet som är fullt av tips för att framgångsrikt använda självhäftande tätningsmedel på din husbil.

Kontrollera sömmarna regelbundet

För det första, hur vet du ens när det är dags att täta? Nåväl, ett annat jobb du bör lägga till din RV-underhållsrutin är att inspektera tätningarna i hela ditt fordon. Det gäller förresten inomhus- och utomhustätningar, inklusive fönstren, taket runt taket och luftkonditioneringsventilerna, de utskjutbara hörnen och runt dörren. Gör detta ungefär var tredje månad, kanske var sjätte månad om du inte använder din husbil så ofta.

Vad exakt är du ute efter? Eventuella tecken på skador, från små sprickor till större. Tätningen kan också ha bleknat bort, vilket händer om du använder fel typ av tätning för att byta ut tätningarna på din husbil.

  9 viktiga tips för att fånga harr med flugspö

Titta på vädret

Om det visar sig att din husbil behöver mer caulk, gör det inte bara omedelbart. Du vill ha bra väder för jobbet. Allt vått rekommenderas inte, och detsamma gäller för mycket varma temperaturer. Även klisterfogmassa är benägen att tunnas ut om du applicerar den i värmen, så vänta på en svalare, klar dag.

Tvätta din husbil

Om du inte har badat din husbil på väldigt länge, så är det verkligen försent. En smutsig yta med alla möjliga ackumulerade skräp kan hindra tätningen från att fästa bra, även om du köper högkvalitativa marinprodukter.

Rengör utsidan av din husbil noggrant och se till att ytorna runt dina tätningar är så fläckfria som möjligt.

Ta bort den gamla tätningen

I vissa fall kan din gamla caulk ha varit robustare än du trodde, och just nu, robustare än du behöver. För att ta bort gammal caulk kan du använda en X-Acto-kniv, men se till att arbeta noggrant. Skär ena sidan av fogmassan hela vägen ner och upprepa det på den andra sidan. Eftersom caulken är gammal och förmodligen för länge sedan förflutit sin tid för en ersättning, bör du upptäcka att caulken lossnar utan större ansträngning. Det enda undantaget är om din gamla caulk var silikon. Då får du jobba lite hårdare.

Vissa RVers kommer att använda en caulk pistol för att applicera ny caulk på sitt fordon. Om du har mycket fog att göra, kommer en fogpistol att låta dig täcka en större yta utan att plågsamt klämma på ett litet rör med fogmassa i timmar. Hittar du ingen? Ingen biggie. En tätningspistol, även om den är användbar, är inte obligatorisk.

Arbeta i små ytor

Börja inte applicera caulk över hela din husbil. Använd caulken i små sektioner, cirka fyra tum per styck, så att du kan bestämma konsistensen på caulken, hur rörig den är och hur lätt den känns att använda. Om du är nöjd med hur det kommer ut, fortsätt sedan att applicera tätningen över din husbil.

Slutgiltiga tankar

När du tätar din husbil kan du inte välja vilken typ av tätning du råkar ha till hands. Limmad tätningsmedel av marin kvalitet ger det bästa resultatet, eftersom det är tänkt att hålla länge och det är ganska starkt. Det kan också förhindra mögel- och mögelansamling, vilket är något du måste tänka på att bilda på utsidan av din husbil.

Oavsett om du lappar din husbils tätning för första gången eller den femte, har du nu massor av bra information för att få jobbet gjort rätt första gången. Lycka till!