Vilken typ av snö behöver du för att göra en snögubbe?

Det snöade tillräckligt mycket i natt så att skolorna stängdes och dina barn är lediga. Du har precis fått ett meddelande från jobbet att du inte heller kommer in. För att njuta av denna improviserade snödag till fullo har barnen bett om att få göra en snögubbe med dig. Du tror att det skulle vara ett bra sätt att fira din lediga dag också. Vilken typ av snö behöver du för att göra en snögubbe?

För att göra en snögubbe som är strukturellt sund behöver du blöt snö med lite puder, men se till att snön inte är för blöt, helst mellan 3 och 8 procent fukt. Våt snö har mer fritt vatten, vilket fungerar som limet som håller din snögubbes bas, mage och huvud upprätt.

Vad är skillnaden mellan blöt och pudrig snö? När du har rätt typ av snö, vilken storlek ska snögubbens huvud vara jämfört med basen? Vi kommer att svara på alla dessa frågor och mer i den här artikeln, så se till att du fortsätter läsa!

Här är den bästa typen av snö att göra en snögubbe

Även om pudersnö är din bästa vän när du skottar, om du vill bygga en snögubbe, är det ungefär den värsta typen av snö du kan behöva arbeta med. Temperaturen på snöytan är långt under fryspunkten så smältning är inget problem. Detta kan låta som en uppsida, men eftersom snön smälter långsammare saknar pudersnö vatten. När du försöker rulla pudersnö till en snöboll faller den isär i dina händer.

Vatten – eller mer specifikt, fukthalt – är verkligen nyckelkomponenten för snögubbekonstruktion. Det är därför våt snö kommer att gynna din snögubbetillverkning bäst. Men även all blöt snö är inte garanterad att fungera. Varför är det så?

Våt snö har varierande grad av fukt, vilket är hur mycket fritt vatten som finns i snön jämfört med antalet iskristaller. Pulverig snö anses vara torr, eftersom den har lite om inget vatten och därmed lite fukt. Fuktig snö har 3 procent vatten eller mindre, våt snö har upp till 8 procent vatten och mycket blöt snö har upp till 15 procent vatten. Har du mer vatten än så är det inte snö, utan slask.

Fuktig och blöt snö är dina bästa alternativ för att bygga en snögubbe. Det fria vattnet i denna snö är som lim som binder ihop snön. Om din snö anses vara väldigt blöt är det som att försöka göra ett hantverksprojekt med för mycket lim. Limmet torkar aldrig och du hamnar i en röra.

Om snön på marken är lös och pudrig eller blöt och kompakt har allt att göra med vilken typ av snöflingor som faller. Här är en översikt.

 • Rimade kristaller: Ofta åtföljd av graupel-hagelliknande nederbörd som faller när vattendroppar svalnar snabbt, fäster vid snöflingor, och fryskantade snökristaller har 6 sidor och vanligtvis platta baser.
 • Strålande dendriter: En dendrit är en snöflinga med grenar, så att säga, som ser ut som träd. Med strålande dendriter utvecklas polykristall från dendriten och bildar långa grenar. Strålande dendriter kallas också rumsliga dendriter.
 • Kulrosetter: Iskorn, eller kristallina fasta ämnen, kan bilda kärnor, vilket helt enkelt betyder att de har en kärna. Snökristaller kommer att växa från denna kärna, vanligtvis i olika storlekar, och utvecklas till kulrosetter.
 • Tolvsidig snöflinga: En 12-sidig snöflinga är verkligen en underbar syn att se om du har turen att upptäcka en! Dessa flingor börjar från täckta kolumner, vrider sig i en vinkel på 30 grader för att förgrena sig till 6 sidor vardera.
 • Triangulära kristaller: När temperaturen når 28 grader Fahrenheit eller så ökar risken för att triangulära kristaller faller från himlen. Snökristallens plattor har armar, vanligtvis i hörnen medan basen är en vanlig triangulär form. Dessa kristaller är inte supervanliga.
 • Dubbla plattor: En dubbelplatta kan börja som en pelarformad snökristall, med en platta som fästs vid den andra. Det kommer att finnas en storleksskillnad mellan plattorna, eftersom den ena är mycket större än den andra. Nästa gång en snöflinga faller kan det bara vara en dubbel tallrik!
 • Delade stjärnor och plattor: Alla dubbelplattor förblir inte så. Om den andra plattan är lika stor som den första kan snökristallen identifieras som en delad stjärna eller platta.
 • Begränsade kolumner: Lockade kolonner har plattliknande strukturer, med dubbla plattor på vardera sidan av den tjocka kolumnformade basen. Om du har ett skarpt öga kanske du bara kan se några täckta kolumner under nästa snöfall.
 • Ihåliga kolumner: Till skillnad från kapslade kolonner, som har en snökristallbas på vardera sidan av kolonnen, gör ihåliga kolonner det inte. Istället gör deras sexkantiga, konliknande form att de ser ut som stavar. Som sagt, på grund av deras lilla storlek, är det inte troligt att du ser dem lätt.
 • Nålar: Ännu tunnare än ihåliga kolonnsnökristaller är nålar. Du behöver temperaturer på runt 23 grader för att nålar ska bildas. När de landar på marken bildar de en hårliknande struktur.
 • Stjärna dendriter: Förutom att utstråla dendriter, kan du också se stjärndendriter. Dessa stora snökristaller har en diameter på som mest cirka 4 millimeter, vilket är ganska stort för en snökristall! Detta är den klassiska snöflingan som alla känner och älskar.
 • Fernliknande stjärndendriter: Om en stjärndendrit förgrenar sig ännu mer kan du få en ormbunksliknande stjärndendrit. Denna har extra sidogrenar med en ormbunksliknande struktur. De överstiger även stjärndendriter i storlek, eftersom en ormbunksliknande stjärndendritsnökristall är 5 millimeter i diameter som minst.
 • Sektionerade tallrikar: En plattare men ändå visuellt tilltalande snökristall, en sektorerad platta är ofta sexkantig, men inte uteslutande.
 • Stjärnplattor: Även tunna, stjärnplattor ser ut som stjärnor och kräver temperaturer på 5 till 28 grader för att visas.
 • Enkla prismor: Den sista snökristallen vi vill diskutera är det enkla prismat, som kan variera i form baserat på snöfallets hastighet. Ett enkelt prisma kan vara platt och sexkantigt, långt och kolumnformat eller blockigt.
  Hur man rapparerar med en karbinhake Munter Hitch

Vad mer behöver du för att göra en snögubbe?

Snön som har fallit idag verkar hyfsat fuktig, men inte genomblöt. Du tror att det kommer att vara bra att använda för att göra en snögubbe. Förutom bara snö behöver din snö-kamrat också delar och tillbehör för att få honom att se legitim ut. Här är vad du mer bör ha till hands.

Långa grenar

Din snögubbe borde ha armar. Om du inte skulpterar armarna ur snön också, då är grenar alltid ett bra beredskap. Du vill ha två långa grenar som är ungefär lika stora. Se till att de är snygga och robusta så att du med säkerhet kan sätta in dem på vardera sidan av din snögubbes bas.

Scarf

En halsduk ger din snögubbe personlighet och får honom att se mindre naken ut. Du kan alltid gå med den traditionella röda halsduken eller göra vilken färg, mönster och typ av halsduk du föredrar. Det är trots allt din snögubbe! Involvera barnen genom att gräva igenom din vinterutrustning och tillsammans plocka fram den halsduk du tycker passar bäst för snögubben.

Stenar, knappar eller kol

Många människor som gör snögubbar lägger till knappar eller kolar ner i mitten av snögubben för att klä upp hans bål. Du kanske vill göra detsamma, eftersom detta är en del av alla traditionella snögubbestilar. I stället för stenar eller knappar kan du alltid använda kol.

Spara minst två knappar, stenar eller kol för ögonen. Om du vill ha mer realistiska ögon fungerar även plastögonögon eller nallebjörnsögon.

Hatt

Visst är det kallt ute! Se till att din snögubbe inte fryser ytterligare genom att dekorera sin nöt med en hatt. Oavsett om du vill ha en svart hatt som den magiska som väcker Frosty till liv eller en stickad mössa är återigen ditt val. Prova några hattar för att se vilken som får din snögubbe att se snyggast ut.

  Hur många solpaneler din stuga behöver: Komplett guide

Näsa

En extra morot du har i kylen är standardvalet för en snögubbenäsa. Problemet med att sätta riktig mat på din snögubbe är att hungriga djur kan lockas till din snöskapelse. En morotsnäsa i plast är mycket mindre stimulerande för djur.

Handskar och/eller kappa

Visst kan du avvara en av dina vinterrockar till din snögubbe, åtminstone för några dagar (eller några veckor). Som vi pratade om i ett annat inlägg nyligen, kan isolering av din snögubbe hjälpa honom att hålla längre. Plus, med en kappa och handskar ser han komplett ut!

Hur stor ska snögubbens bas vara? Hur är det med hans huvud?

Att rulla en stor, helt slät snöboll för din snögubbe är hårt arbete. Du skulle hata att din snöskapelse skulle falla till marken i en stark vind eftersom han visade sig skev, eller hur? Lyckligtvis är det sorgliga slutet perfekt att förebygga.

Precis som att det är vetenskapligt att få rätt typ av snö för en snögubbe, så är det också att bygga den faktiska snögubben, eftersom det involverar fysik. Om du snoozade genom din fysikklass på gymnasiet, låt oss få fart på dig nu.

Inom fysiken är ett begrepp känt som proportionalitet. Med proportionalitet har du två kvantiteter som, när de minskar eller ökar, gör det i en takt som är lika med varandra. Med andra ord, om du förstärker basen på din snögubbe, måste du skära upp hans mittparti och hans huvud också.

För att bygga en snögubbe som är 6 fot hög, behöver du massor av fuktig eller blöt snö, 19 kubikfot totalt, ge eller ta. Sedan vill du ha en basdiameter på 3 fot, en mittsektionsdiameter på 2 fot och en huvuddiameter på 1 fot för din snögubbe.

  Hur vet jag att min snöskoter behöver nya stötar?

Om du behöver en linjal och måttband för att se till att du får alla proportioner rätt, så är det så. Att bygga din snögubbe till ovanstående förhållande är inte bara teknikergodkänt, utan det kommer att säkerställa att delarna aldrig faller av innan du sätter hatten på din snögubbes huvud.

Tips för att förlänga din snögubbes liv

Vill du att din snögubbe ska hålla för evigt? Ah, inte vi alla. Även om ingen snögubbe är oändlig kan du ha din förvånansvärt lång tid om du följer dessa tips.

Bygg en stark grund

En bra grund är benen i ditt projekt, även för snögubbar. Börja inte bara med att bygga sin bas på marken, utan snarare en grund för den basen. Stapla lite blöt snö, cirka 2 tum, runt där din snögubbes bas kommer att vara.

Lägg till sågspån i din snö

Vi diskuterade detta i vårt inlägg om hur du får din snögubbe att hålla längre, som vi definitivt rekommenderar dig att läsa om du inte redan har gjort det. Sågspån + snö = pykrete, ett mer hållbart byggmaterial som smälter långsamt på grund av sågspånets isolerande egenskaper. Innan du börjar bygga din snögubbe, ta lite sågspån, strö det i snön och börja nedräkningen för att se hur länge din snögubbe håller!

Håll honom borta från solen

Solen är en snögubbes värsta fiende, även om vädret är kallt ute. På vintern kan solens vinkel vara hårdare, vilket förstärker strålarnas effekter. Bygg din snögubbe under täcket av ett träd, ett garageöverhäng eller något annat skuggigt område. Det är okej om han får lite sol, men full exponering dag ut och dag in kommer snabbt att smälta din snögubbe till en pöl.

Isolera, isolera, isolera

Det kan tyckas konstigt att värma upp din snögubbe, men att isolera honom skyddar snögubbe från kallare och varmare termiska utbyten. Att undvika dessa fluktuerande förändringar kan bibehålla din snögubbes strukturella integritet såväl som hans kyla så att han håller längre.

Se upp för kullar och andra faror

Om din innergård har en lutning, kanske du vill ompröva att bygga en snögubbe där. När snön börjar smälta kan din snögubbe luta sig mot kullen och kollapsa in i den. Försök att hitta jämn, hård mark och bygg sedan din snögubbes grund där.

Slutgiltiga tankar

Att bygga en snögubbe som håller kräver att snön har en fukthalt på 3 till 8 procent. Denna fuktiga eller blöta snö har tillräckligt med fritt vatten som kan binda samman snöbollarna. Kom också ihåg att använda fysikens proportionalitetsregler när du bestämmer storleken på snögubbens bas, mittparti och huvud. Lycka till och ha kul!