Vilken typ av fiskelina att använda för regnbåge och bäcköring

När det kommer till vilken fiskelina som ska användas i olika situationer kommer alla att ha olika åsikter. Jag har provat i stort sett allt där ute och i det här inlägget kommer jag att prata om vilken typ av fiskelina som fungerar bäst för regnbåge och bäcköring.

I nästan alla situationer är den bästa typen av fiskelina för regnbåge och bäcköring en flätad lina med en fluorkarbonledare. Denna inställning ger dig den bästa övergripande balansen mellan kastbarhet, känslighet och synlighet i vattnet och det bör resultera i att du landar mest öring.

Uppenbarligen kan du använda vilken typ av fiskelina som helst och du kommer förmodligen att kunna fånga något. Allt jag säger är att jag tycker att detta är den bästa övergripande installationen under i stort sett alla förhållanden. Det är vad jag har använt de senaste åren och det har fungerat riktigt bra. Ge det ett försök och se själv. Vi kommer att prata om varför jag använder den här inställningen och vilken linjestyrka du vill använda härnäst.

  • Vilken lock/blinkfärg att använda för öring
  • Öringfiske 101: redskapen du behöver för att starta

Varför använda flätlina för öring

flätad fiskelina

För de flesta av mina spön har jag använt fläta som min huvudsakliga fiskelina. Det finns flera anledningar till det och det är därför jag använder fläta 90% av tiden när jag fiskar öring. Jag använder normalt Sufix 832 braid eller Power Pro Spectra (på Amazon) men det finns andra bra alternativ där ute.

Den första anledningen till att jag gillar att använda fläta är att det räcker längre än mono och fluor. Beroende på hur ofta du fiskar, om du använder mono eller fluor kan du behöva byta ut hela spolen en eller två gånger om året. Jag vet inte exakt information om hur mycket längre flätad lina håller men jag skulle säga att det är minst 3 gånger.

  Hur man riggar & fiskar en tuppsvans efter öring, bas & crappie

Det andra jag gillar med fläta är att det kastar bättre än mono och fluor. 10 lb fläta är mycket tunnare än 10 lb mono och det hjälper dig att kasta några av de mindre beten som är idealiska för öring. Om du bara trollar kommer det här inte att spela någon roll, men det kommer verkligen att hjälpa om du gillar att kasta och apportera.

Det tredje jag gillar med fläta är att det är det starkare. Istället för att använda 4 lb mono när jag fiskar efter regnbåge, skulle jag kunna använda en 10 lb fläta. De kommer att ha exakt samma tjocklek och det hjälper till att förhindra avbrott.

Det sista jag gillar med fläta är att det är det känsligare. Monofilament har en bra mängd stretch till det, fluorocarbon har lite, och fläta sträcker sig i stort sett inte alls. Det finns tillfällen och ställen när du vill ha lite stretch, men när du inte har någon kommer du att kunna känna bettet direkt.

Varför använda en fluorkarbonledare för öring

fluorkarbonfiskelina

En sak du vill vara medveten om är att du inte vill knyta din flätade lina direkt till kroken eller beten. Öring har ganska bra syn och fläta är mycket mer synlig i vattnet jämfört med de andra. Jag använder normalt Seaguar Red Label (det är bra som ledarmaterial men du vill inte använda det som din huvudsakliga fiskelina).

Det är därför du vill använda antingen fluorkarbon eller monofilament.

Du kan verkligen använda någon av dem men jag föredrar att använda fluorkol för öring. Var och en har sina egna för- och nackdelar men jag tror att fluor hjälper dig att landa mer fisk.

  Vilken tid på dagen är bäst för fiske (för varje art)

Den första anledningen till att jag gillar att använda fluorkarbon är att det är ganska mycket osynlig i vattnet. Som jag sa tidigare, öring har bra syn och de kommer att skrämmas av om de ser din fiskelina eller något ovanligt. Alla slags fördelar du kan få, du kommer att vilja ta den.

Den andra anledningen till att jag gillar fluorkarbon är att den har bra nötningsbeständighet. Om du fiskar nära stenar eller bryggor och har din lina ständigt skaver mot dem, vill du se till att den inte går sönder. Nötningsbeständigheten på flätan är inte så stor och det verkar som att fluor är något bättre än mono.

Vilken är den bästa linvikten för öringfiske

När du funderar på vilken typ av fiskelina du ska använda för öring vill du använda så lätt lina som du kan komma undan med. Att använda en 20 lb lina för regnbåge är helt onödigt och kommer att skada dina chanser att fånga något.

När det gäller min flätad mainline, jag gillar att använda en 10 lb test. Det är samma tjocklek som 4 lb mono men jag kommer att få fördelarna med en starkare linje. Du kan till och med använda ett 20 lb-test om du fiskar med blinkers och vikter (eftersom det inte är så mycket tjockare). Jag använder normalt ett 10 lb-test på mina spinnspön och sedan 20 lb-test på mina trollingrullar.

När det gäller min fluorkolväte ledare, jag gillar att använda en 6 lb test. Du kan komma undan med ett 4 lb-test och du kan använda ett 8 lb-test, men 6 verkar vara den perfekta blandningen av tjocklek och osynlighet. Om du fiskar i ett område med mycket sten eller runt bryggor så vill du använda något lite tyngre.

  Fånga mer fisk Isfiske just nu

När ska man använda monofilament för öring

monofilament fiskelina

Som jag sa tidigare använder jag fläta med fluorkarbonledare ca 90% av tiden jag fiskar öring. Det finns dock vissa tillfällen då du vill använda monofilament för bästa resultat. Jag använder normalt Berkley Big Game (på Amazon) men se bara till att du använder en kvalitetslina som är avsedd som en huvudsaklig fiskelina.

Tiden du vill använda rakt av monofilament är när det blåser mycket. Braid fungerar inte alls bra när det blåser ute. Den är tunn och lätt och kommer att blåsa runt. Det är ganska vanligt att vindknutar uppstår och jag tror inte jag behöver berätta hur roliga de är.

Monofilament kommer att vara lite tyngre och kommer inte att blåsa runt lika lätt. Det är i stort sett den enda gången jag inte kommer att använda flätad lina. Du kan också använda rak fluoro men jag gillar att ha en huvudlina som flyter (fläta och mono float medan fluor sjunker).

Om du använder monofilament kommer du förmodligen att vilja använda en 4-6 lb test för regnbåge och bäcköring. I de flesta fall behöver du inte koppla en ledare och du kan gå med rak mono. Om du fiskar runt stenar och bryggor kanske du vill fästa en lite tyngre monofilamentledare.