Vilken typ av fisk kan jag fånga i surfet?

Surffiske, som innebär att du står på strandlinjen eller i närheten av den, kommer inte att ta in din vanliga panfish eller havskatt. Du ska fånga havsfiskar, så vilken art kan du förvänta dig att rulla in?

Följande är fiskarter du kan fånga i vågorna:

  • Pompano
  • Röd trumma
  • Flundra
  • Fläckig havsöring
  • Blåfisk
  • Randig bas
  • Tonfisk
  • Lax
  • Hajar

Denna guide till surffiskearter kommer att ge massor av relevant information så att du kan börja förbereda dina beten och beten. Du vill inte missa det!

9 fiskar du kan fånga när du surfar fiske

Pompano

Pompano är en djuphavslevande fisk som tillhör släktet Trachinotus med mer än 20 identifierade arter.

Du kan identifiera en pompano på grund av dess runda ansikte, laterala kompression och rakare ventrala profil. Den genomsnittliga pompano väger åtta pounds och når längder på 25 inches.

För att fånga mer pompano när du surfar, vänta tills surfen är måttligt aktiv. Om kräftdjuren som lever på botten har dragits närmare vattenytan, då vill man nu slå till.

Mullvadskrabbor, aka sandloppor, är en stor källa till levande bete om du kan få tag på några. Pompano älskar mullvadskrabbor.

Se till att äta det du fångar. Pompanos är helt läckra enligt många sportfiskare, så släng dem inte tillbaka!

Röd trumma

Den röda trumman kallas ibland spottailbas, kanalbas, valptrumma eller röd. Denna viltart är fiskbar från Mexikanska golfen till Atlanten.

Även om den röda trumman och den svarta trumman är släkt, är de två inte samma fisk. Som sagt, de är kända för att föda upp och skapa hybrid trumfisk.

Den röda trumman är verkligen rödaktig. Nära svansen finns två mörka ögonfläckar som gör denna fisk lätt att skilja från andra arter. På deras största når röda trummor storlekar på 40 tum långa.

På östkusten får man vänta till hösten innan den röda trumman dyker upp. När de migrerar är det i stora skolor. Du kan se så många som 30 av dessa fiskar åt gången.

Använd levande bete eller nyligen dött bete i stora bitar, särskilt mulle eller bunker. Du kan till och med frysa in betet och sedan tina det när du ska surfa och fiska.

Flundra

Om du vill rulla in en fisk när du surfar fiske som du kan hålla med två händer, kommer flundra inte att göra dig besviken. Större flundror kan nå storlekar på nästan 24 tum långa, så se till att din fiskekompis har sin kamera redo.

Plattfisken som kallas flundran lever närmare havsbotten. Du kan också se denna fisk i flodmynningar.

Norra Stilla havet är infödd till olivflundra och hälleflundra (som tekniskt sett är en flundra) och västra Atlanten har vinterflundra, sommarflundra, sydlig flundra och viftflundra.

  Att välja rätt rapellrep

Levande minnows som är cirka tre tum långa borde hjälpa dig i din strävan att hitta mer flundra när du surfar fiske. Om du hellre föredrar att använda dött, skärt bete, skiva makrill, sardiner, menhaden eller mulle i bitar som inte är större än tre tum vardera.

Fläckig havsöring

Den prickiga eller fläckiga havsöringen som dröjer kvar i Atlanten och Mexikanska golfen lever i kustvatten och flodmynningar. Du kan också ibland rulla in dessa fiskar i kustälvar, speciellt om du fortfarande fiskar in på vintern.

En genomsnittlig fläckig havsöring, som väger allt från 3 till 17 pund, är 19 till 37 tum lång, så den är ganska rejäl! Öringen har hundtänder, en brunaktig till guldaktig färg och en lång ryggfena komplett med fjäll.

Feten för en fläckig havsöring består av kräftdjur, särskilt räkor. Således är räkor ett utmärkt val av levande bete.

Färska räkor kan ge ett bättre svar från havsöringen än frysta. Om allt du har är frysta räkor men det borde vara okej.

Skär inte räkorna. Trä bara en hel levande eller död räka på en krok i J-stil. En mjuk plastjigg gör också ett utmärkt val av konstgjord bete.

Blåfisk

Blåfisken är den återstående familjemedlemmen Pomatomidae som gynnar de tempererade marina vattnen i den pelagiska zonen. Du hittar dock inte denna fisk i norra Stilla havet.

Blåfisken är inte helt blå, men den har remsor av blått över kroppen. Resten av färgen är gråaktig till vitaktig.

Bluefish kan vara otroligt rikligt. En hona kan lägga allt från 400 000 till två miljoner ägg, så när en blåfisk väl slår sig ner någonstans så varar populationen ett tag!

Dessa är också ansenliga fiskar, som ofta når längder på 39 tum och väger upp till 31 pund.

Var kan man hitta blåfiskskolor, frågar du? Kontrollera om det finns sönderslag i sandrevet, eftersom blåfiskar hungrigt kommer att snurra på mindre fiskar runt omkring.

När tidvattnet växlar kan de mindre fiskarna som blåfiskar livnär sig på nära strandens tråg, vilket i sin tur kommer att föra blåfisken närmare stranden.

Randig bas

På Nordamerikas Atlantkust lever den randiga basen, som vissa sportfiskare kallar stenfisken eller atlantisk randig bas. Av alla surffiskar vi har diskuterat hittills är den randiga basen den största, eftersom den kan väga 77 pund och nå längder på fem fot.

Ja, fem fot. Vi hoppas att du tog med dig en andra eller tredje person och att din fiskebåt är mycket stor!

  Det är därför du behöver en kajak för fiske

Surfcasting för randig bas kräver en flätad fiskelina som är klassad för 20 eller 30 pund. Använd ett ledarmaterial mellan din plugg och flätan och se till att ledaren är tre fot. Knyt en uni eller Albright knut.

Vissa sportfiskare svär att användning av vissa färgade konstgjorda beten kommer att få in mer randig bas. Är det sant?

Nej, men du vill ändå vara kräsen med de lockfärger du använder. Om det är mörkt eller om förhållandena är svaga, använd gult och vitt.

Under dagen kan du gynna mörkare dragfärger som lila, blå, svart och gul samt silverfärger.

Tonfisk

Nu är här en mycket eftertraktad fisk som varje sportfiskare hoppas hitta på änden av sin fiskekrok när de surfar, tonfisken. Tonfisken lever uteslutande i saltvatten och har 15 arter fördelade på fem unika släkten.

Visste du att all tonfisk inte är enorm? Det är sant!

Mindre är 1,6 fot, till exempel kula tonfisk. Större tonfiskarter inkluderar den atlantiska blåfenade tonfisken, som når längder på upp till 15 fot och kan väga 1 508 pund. Du kommer sannolikt inte att fånga den fisken utan någon allvarlig specialutrustning!

Tonfisk har en speciell förmåga att hålla sin kroppstemperatur varmare än vattnet den simmar i. Fisken har en strömlinjeformad form som gör att den lätt kan jaga genom haven.

Det är också en snabb simmare. Den gulfenade tonfisken kan nå hastigheter på 47 miles per timme!

Om du hoppas fånga tonfisk när du surfar, behöver du inte oroa dig, det går att göra. Du måste undersöka dina lokala hav för att se vilka tonfiskarter som lever där, när de samlas och – viktigast av allt – var.

Lax

Även om laxen är känd för att samlas i nordatlantiska bifloder, kan fisken observeras ibland runt Stilla havet.

När du väl har en levande lax på din fiskelina, är du inne på många lyxmåltider med stekt eller grillad laxfilé eller till och med sushi!

Laxen tillbringar inte hela sitt liv i havet; inte ens i närheten. De föds i sötvatten, uthärdar år i havet när de migrerar och återvänder sedan till sina hem när det är dags att para sig. Vissa arter lever aldrig i saltvatten, vilket kommer att begränsa dina möjligheter när du surfar.

Oavsett art är det alltid fantastiskt att fånga lax. Dessa fiskar är 22 till 26 tum långa och kan väga åtta pund vardera.

Så vilken typ av upplägg rekommenderar vi när du surfar efter lax? Du bör investera i ett betesspö om du inte redan äger ett. Spöet bör vara minst 12 tum, men upp till 15 tum är bra.

  Genomsnittligt antal förbrända kalorier under 1 timmes pulka

Konstgjorda beten som liknar elritsa kommer säkert att göra susen. Metalliska beten kommer att glimma under vattnet, och mellan det och den naturliga rörelsen som du skapar med beten kommer laxen att bli nyfiken och simma vidare.

Hajar

Det här sista fiskförslaget är inte för svaga hjärtan! Vi skrev ett helt inlägg om att undvika hajar vid surffiske, men vissa surfcasters vill inte undvika dem. De vill fånga hajar.

Kommer du sannolikt att hitta hajar i vågorna? När varelsen matar tidigt på morgonen och efter solnedgången, skulle vi aldrig säga aldrig.

Om du har för avsikt att surfa efter hajar måste du ha ett 10-fots surfspö med hög effekt. Använd en snurrande rulle eller en gjutrulle, med den förra mer att föredra men den senare okej om du inte hittar en snurrande rulle.

Rullen måste kunna hålla 300 yards av fiskelina. Linan ska vara en flätad fiskelina som är klassad för 65 pund eller mer. Knyt kroken till ett monofilament som är klassat för 300 pund, eftersom monofilamentet kommer att vara chockledaren. Producera sex pund av ledare.

En åtta uns sänke kommer att förhindra att betet rör sig för mycket. Lägg till diskhon till monofilamentet.

Använd en cirkelkrok, eftersom den lätt kan ansluta till hajens läpp och komma direkt ut. Eftersom du släpper de flesta hajar du fångar, vill du inte skada dem, och du vill absolut inte döda dem. Vi rekommenderar en 6/10 eller 10/0 cirkelkrok.

En spöhållare kommer väl till pass, eftersom du kan vänta ganska länge på att fånga en haj. Se till att du investerar i en tång också för att ta bort kroken från hajens mun. Du vill inte göra det för hand!

När det gäller bete rekommenderar vi hel fisk om du kan svänga den. Blåfisk, menhaden och bläckfisk kommer säkerligen att locka en hajs uppmärksamhet.

Vi kan inte nog betona att du försöker fiska efter en levande haj. Även om du inte kommer att fånga en stor haj när du surfar fiske, är alla levande hajar farliga, även de mindre. Du måste vara extremt försiktig när du tar bort cirkelkroken också eller när du kommer nära hajen i allmänhet.

Slutgiltiga tankar

Surffiske är en helt ny värld om du bara har fiskat i sjöar, bäckar och floder. Saltvattenfiskarna du kan fånga i havet är vanligtvis stora och inkluderar några premiumfiskar som hajar, lax, bas och tonfisk.

Vi hoppas att den här guiden hjälper dig att fånga fler surffiskar!