Vilken typ av färg ska man använda på bänkskivor?

Ett av de enklaste och mest kostnadseffektiva sätten att ge ditt kök eller badrum en dramatisk designuppdatering är att måla bänkskivorna. Det finns ingen anledning att spendera tusentals dollar på att byta ut dina bänkskivor av laminat med sten eller granit, när du kan skapa din egen moderna finish med färg.

Måla bänkskivor med en vattenbaserad akrylgrundfärg, färg och topplack; eller en oljebaserad emalj primer och färg, med en icke-gulnande, oljebaserad polyuretan topplack. Harts kan också användas som ett skyddande täckskikt. Sprayfärg kan användas på bänkskivor, tillsammans med en spray-on primer och topplack.

Det finns verkligen ingen anledning att stå ut med dessa föråldrade laminatbänkskivor längre! Detta är också ett trevligt DIY-projekt för helgen. Innan du ivrigt springer iväg till järnaffären efter gör-det-själv-tillbehör, här är några tips för att välja rätt typ av färg att använda på dina bänkskivor:

Saker att tänka på när du väljer färg att använda på bänkskivor

 • Var är bänkskivorna? I ett mycket trafikerat utrymme som köket eller i ett tyst gästtoalett? Tänk på hållbarhet att bära. Akrylfärg torkar mycket hårt och är bra för de flesta bänkskivor. Att använda ett hartstäckskikt ökar hårdheten – bra för hårt använda diskar.
 • Går dina bänkskivor från ljus till mörk färg? Du kan behöva använda en tonad primer för att säkerställa god färgtäckning i färre lager.
 • Vilket material är dina bänkskivor? Är de laminat, trä, keramiska plattor? Detta kommer att påverka vilken typ av primer du behöver.
 • Vill du ha en strukturerad finish? Du måste använda tre till fyra olika färger för att imitera en marmor- eller granitfinish.
 • Matt eller glansigt? Högblank emalj eller harts ger en glänsande finish, medan en vattenbaserad akryltopplack eller polyuretanförseglare kan vara en mer dämpad matt.
 • Odör – vattenbaserad akrylfärg har en låg lukt, så genom att sätta på en fläkt och öppna några fönster blir du snabbt av med färglukten. Vissa utrymmen är svårare att ventilera än andra. Att använda en emaljfärg med hög lukt i ett badrum under trappan är inte en bra idé.
Se även  Allt du behöver veta om att flytta trappor i ett hus

Du kommer att behöva mer än en sorts färg för dina bänkskivor!

Även om du planerar att måla dina bänkskivor i en enfärgad färg, behöver du fortfarande köpa minst tre olika färger: primer, färg och topplack.

 • Primer – baslacken fungerar som ett klibbigt lager för färgen att fästa på. Att använda primer säkerställer en jämn täckning, ökar färgens hållbarhet och skyddar materialet som målas.
 • Färg – du behöver minst en färgfärg, mer om du skapar en finfinish i marmor eller granit. Om du har använt en vattenbaserad akrylprimer, använd också en vattenbaserad akrylfärg. Om du använder en oljebaserad emaljgrundfärg, använd en oljebaserad emaljfärg.
 • Topplack – en topplack är 100% nödvändigt på en målad bänkskiva. Detta kommer att skapa en slät, glansig finish och skydda bänkskivorna från nagg, bucklor, repor och fläckar. Viktigt för hållbara köksbänkar!

Bästa typerna av färg för bänkskivor

Det finns många olika färger man kan använda på bänkskivor, alla med för- och nackdelar:

 • Vattenbaserad akrylfärg – bekväm att använda eftersom smuts eller misstag kan rengöras med vatten och den har mindre lukt. Täcklacken tar 14 dagar att härda helt, så du måste använda dina nya bänkskivor varsamt under de första veckorna.
 • Tvådelad vattenbaserad epoxi – kan vara skrämmande för första gången gör det själv eftersom du behöver blanda de två färgkomponenterna tillsammans. Det tar bara cirka fyra dagar för denna färg att härda till full hårdhet och den kräver ingen primer! Epoxiångor är dock hårda, så se till att ventilera området du arbetar i mycket väl. Leta efter märken med lägre flyktiga organiska föreningar (VOC).
 • Vatten- eller oljebaserad latex husfärg – om du har en halv burk av detta i garaget, använd ett lager primer först och måla sedan din bänkskiva. Detta kan vara det mest budgetvänliga alternativet.
 • Texturerad sprayfärg – det finns några märken av sprayfärg som Rust-O-Leum, Krylon och Giani som är designade för att skapa en strukturerad sten- eller granitfinish. Dessa är lätta att använda och kostnadseffektiva. Du behöver använda en primer och topplack för att öka styrkan och hållbarheten.
Se även  Är toaletttankar universella? Få den bästa passformen

Så här målar du dina bänkskivor

Följ dessa steg för en DIY bänkskiva makeover:

 1. Finns det några nagg eller repor? Böjer eller flagnar laminatet? Du måste ta itu med dessa problem först eftersom färg ensam inte kommer att dölja dem.
 2. Använda sig av finkornigt sandpapper (180-220) för att slipa hela bänken, inklusive kanterna och backsplash. Detta tar bort eventuella grova fläckar och skapar en fin slät yta för färgen att fästa på.
 3. Använda sig av målartejp för att skydda diskbänken, kranarna och väggarna och täcka skåpen och golvet med tidningspapper eller plast.
 4. Använd en slät foam roller. Undvik att använda en pensel, eftersom den lämnar ränder.
 5. Måla på ett lager av primer och låt det torka helt och stelna i minst sex timmar.
 6. Applicera ett lager av färg färg, låt det torka helt i minst fyra timmar och applicera sedan nästa skikt. Upprepa om det behövs.
 7. Efter att färgen har torkat och härdat ordentligt, applicera ett lager av topplack. Vänta fyra timmar tills det torkar och stelnar och applicera ett andra lager.
 8. Efter det sista lagret av topplack, vänta ett helt dygn innan du använder dina nya bänkskivor. Olika topplacker har olika härdningstider, från 4 till 14 dagar! Läs etiketten noggrant för att avgöra hur lång tid det tar för dina bänkskivor att härda helt.

Är en målad bänkskiva hållbar?

Du kanske undrar om allt detta låter för bra för att vara sant. Är målning av dina bänkskivor bara en kortsiktig lösning för att binda dig medan du sparar till en fullständig ombyggnad?

Se även  Trä kontra plasttoalettsitsar: För- och nackdelarna som betyder något

Målade bänkskivor kan vara mycket stark och hållbar om de görs på rätt sätt. Välj den färg av bästa kvalitet som din budget klarar av, och applicera några tunna lager av varje färg, vilket ger gott om torktid mellan dem. Detta kommer att säkerställa en högkvalitativ finish och maximal hållbarhet, även i högtrafikerade områden som köket.

För att förhindra blekning och missfärgning och minska slitage, använd skonsamma rengöringsprodukter och en trasa eller svamp för att torka av målade bänkar. Undvik tvättmedel som innehåller blekmedel eller starka syror och undvik att använda något slipmedel.

Var försiktig med vissa kosmetika som nagellackborttagningsmedel som spills på målade badrumsbänkar. Aceton kommer att skada din målade bänkskiva, speciellt om du har använt en sprayfärg!

Slutsats

Det finns många olika färger som du kan använda för att ge ditt köks- eller badrumsbänkskiva ett uppdaterat utseende. Vatten- eller oljebaserade akrylfärger fungerar bra, liksom tvådelad vattenbaserad epoxifärg. Texturerat sprayfärger kan också användas för att ge dina bänkskivor en imiterad marmor-, sten- eller granitfinish. Man kan till och med använda vatten- eller oljebaserad latex husfärg! Med alla dessa färger bör man förbereda ytan korrekt, använda en lämplig primer och applicera ett starkt täckskikt för att säkerställa en vacker, hållbar finish.

Relaterad: Hur man tar bort färg från bänkskivor

Lämna en kommentar