Vilken typ av färg att använda på ett köksbord

DIY-hemförbättringsprojekt har blivit mer och mer populära med åren. Allt från att återanvända en gammal möbel hela vägen till att renovera ditt hus är ett försök. Bland annat, många har nyligen börjat intressera sig för att måla sitt köksbord. Även om det kan verka som en stor utmaning att välja rätt färg, bör mina tips och råd hjälpa dig att göra rätt val.

Tips för att förbereda köksbord

Om du är ny på hemprojekt, du känner dig troligen redan överväldigad. Men när det kommer till målning av köksbord, den viktigaste delen är förberedelserna. Du bör först ge ditt bord en bra slipning och se till att du blir av med alla träfel i förväg.

Om du inte är helt säker på hur du gör det, men det finns många youtube-videor som kan hjälpa dig med slipningsprocessen. När du är klar med slipningen måste du bli av med allt damm. För det bör du använda en tygduk eftersom det har visat sig vara det bästa materialet för jobbet.

Slutligen, kom ihåg att vissa färger behöver en primer för att blandas ordentligt, så tänk på det när du handlar projektmaterial.

Om du inte är säker på vilken färg du ska välja, ta en titt nedan och bestäm vad som är bäst för ditt köksbord.

Latexfärg: The Popularity King

Tack vare dess tillgänglighet och lågt pris, latexfärg är standardvalet för många hemförbättringsentusiaster. Inte bara det utan du kan också välja mellan en mängd olika färger — fantasin är gränsen.

Det slutliga resultatet av målning med latex är dock vanligtvis kopplat till förberedelsefasen. Så du bör vara extra uppmärksam när du rengör, slipar och grundar bordet. En annan sak att tänka på är att färgen torkar snabbt men tar lång tid att härda, oftast har den fortfarande det mjuk och tunn se efteråt.

Låt oss skräddarsy!

Som tidigare nämnts är latexfärg mycket anpassningsbar. Du kan ha lite kul med att välja en färg, eller till och med en blandning av färger. Men det roliga slutar inte där. Med flera typer av ytbehandlingar kan du skräddarsy ditt köksbord i ännu större utsträckning.

Platt

Att välja en platt finish är vanligtvis det vanligaste valet. Men vanligt betyder inte nödvändigtvis bra, eftersom den platta finishen inte är så hållbar. Även om den har ett snyggt matt utseende, är denna yta benägen för repor och skador. Sammantaget, om du inte planerar att använda köksbordet så ofta, är den platta finishen inte ett bra val för ett bord.

Se även  Ugnen låter när den är avstängd

Halvmatt

Att vara en snygg, glänsande färg, det halvblanka alternativet är vanligtvis det bästa valet när det kommer till hållbarhet. Tack vare en hög koncentration av harts är repor sällan ett problem. Du bör välja det här alternativet om du planerar att använda köksbordet varje dag.

Högglans

I likhet med halvblank, den högblanka finishen är hållbar och ser bra ut. Men tänk på att högblank kräver mest förberedelse och underhåll. Gör ett litet misstag och varje ofullkomlighet kommer att synas på en mils avstånd tack vare dess glans.

Satin

Satinfinishen kombinerar hållbarheten hos högblank och det matta utseendet av en platt finish. Rengöring är också lättare att göra eftersom satin tenderar att vara mer tvättbart än de flesta andra alternativ.

Uppsidorna med latexfärg

 • Mycket anpassning
 • Lätt att städa
 • Allmänt tillgänglig

Nackdelarna med latexfärg

 • Medel till låg hållbarhet
 • Preparat före användning

Den bästa latexfärgen

Om du bestämmer dig för att prova latexfärg bör du ge Krylon COLORmaxx ett skott. COLORmaxx erbjuder inte bara ett bra pris utan kommer också i alla ovannämnda finish. Uppbackad av bra användarrecensioner bevisar Krylon återigen att deras målningsprodukter är av hög kvalitet.

Mjölkfärg

Även om du kanske är benägen att tro att det är ett skämt, är mjölkfärg faktiskt en typ av färg gjord med mjölkproteiner. Med en lång historia av användning för att måla hus och andra möbler, mjölkfärg är perfekt om du går för en vintagelook.

Även om det är lätt att använda, med tanke på att det säljs som ett pulver, behöver mjölkfärg ett bra bindemedel. Utan det kan färgen se grov och oavslutad ut – eller till och med bli repad. Det rekommenderas också att du avslutar målningsjobbet med ett lager vax eller olja för att bevara den ursprungliga finishen.

Uppsidorna

 • Miljövänlig formel
 • Lätt att applicera
 • Vintage look

Nackdelarna

 • Utsätts för repor
 • Bindemedel krävs för hållbarhet
Se även  Bästa limmen för att reparera keramik på rätt sätt

Den bästa mjölkfärgen

Vill du prova mjölkfärg men gillar inte pulverformatet? Allmänna ytbehandlingar Vattenbaserad mjölkfärg kommer till undsättning! Förblandad för din bekvämlighet är denna mjölkbaserade färg ett av de mest populära valen. Med ett stort utbud av alternativ finns det en färg för varje köksstil!

Kritfärg

Under de senaste åren har kalkfärg blivit ett populärt val bland gör-det-själv-fans. Tack vare en latexbas kräver den här typen av färg inte lika mycket förberedelse som sin föregångare, och den torkar mycket snabbare. Kritfärg används bäst när du letar efter en matt, mjuk look.

Även om den korta torktiden kan verka som ett plus, betyder det faktiskt att varje penseldrag är mer synligt. Om du har liten eller ingen erfarenhet av att måla, väntar en brant inlärningskurva på dig. Men inlärningsprocessen kan vara rolig och spännande, särskilt när du äntligen får kläm på det.

Uppsidorna

 • Snabb torktid
 • Smidig avslutning
 • Kan användas på de flesta ytor

Nackdelarna

 • Dyr
 • Svårare att applicera
 • Utsätts för repor

Den bästa kritafärgen

Att hitta bra kritfärg kan vara svårt, eftersom många vanliga återförsäljare fokuserar på andra typer av färg. Dock, Retique It Chalk Möbelfärg är en av de bästa kritafärgerna som finns. Med ett överväldigande antal positiva recensioner är den höga kvaliteten på Retique obestridlig. Toppa det med en mängd olika färger att välja mellan, och du har själv ett nytt DIY-projekt på gång.

Akrylfärg

Akrylfärg är en annan vattenbaserad produkt som liknar latex. Även om det krävs lite förberedelser bör du ändå ge ditt bord en fin slipning innan du börjar applicera färgen.

Även om det kanske inte har några finishalternativ, akrylfärg är fortfarande mycket anpassningsbar när det kommer till färger. Den negativa sidan av affären är mängden färg du kan få. Du kan vanligtvis bara hitta små behållare med akrylfärgvilket betyder att du måste köpa i bulk bara för att måla hälften av bordet.

Som ett resultat av att vara en snabbtorkande färg är akryl benägen att få penseldragsmärken. Men när den väl är torr är akrylfärg resistent mot repor och fläckar. Du har möjlighet att belägga den med lite vax eller olja, men den totala hållbarheten räcker för dagligt bruk. Lägg utöver det faktum att akryl är lätt att rengöra och du kanske har hittat din nästa köksbordsfärg.

Se även  Smälter LEGO? Smältpunkt och tips för säker förvaring

Uppsidorna

 • Ett stort urval av färger
 • Lätt att applicera
 • Spänstig och reptålig

Nackdelarna

 • Säljes i små behållare
 • Benägen för penseldragsmärken

Den bästa akrylfärgen

Om akrylfärg har väckt ditt intresse bör du överväga att ge Handy Art akrylfärger ett försök. Erbjuder några av de största containrarna på marknaden, Handy Art ser till att du får all färg du behöver. Blanda det med det låga priset som erbjuds så får ditt köksbord snart ett nytt utseende.

Oljefärg

Ansett som trämålningens underdog av många, gör oljefärg sakta en comeback. Även om det är dyrare och svårare att använda, kompenserar olja för det med hög hållbarhet. Ett annat stort minus är den långa torktiden, som vanligtvis tar upp till 24 timmar. Sammantaget är oljefärg bäst att använda om du vill ha en elastisk finish som inte repar lika lätt som andra alternativ.

Uppsidorna

 • Hög hållbarhet
 • Användbar på de flesta ytor

Nackdelarna

 • Långa torktider
 • Högt pris

Den bästa oljefärgen

Vi pratade om den långa torktiden för oljefärg, men Rust-Oleum kommer med en lösning – Marine Coating Topside Paint. Även om det kan verka som att det bara fungerar på metall, är Marine Coating perfekt för trä också. Med en torktid reducerad till 2 timmar råder det ingen tvekan om att denna oljefärg kan anses vara ett effektivt alternativ till liknande produkter. Som du kan se av deras mycket positiva recensioner, förtjänar Rust-Oleums produkter ett försök.

Slutsats

Att välja den perfekta färgen är i slutändan ett personligt beslut. Även om vissa färger kan verka som de bästa alternativen, finns det ingen komplett lösning. Du bör göra din research och ta reda på vad som fungerar bäst för ditt kök.

Allt som allt är att måla ett köksbord inte ett av de svåraste DIY-projekten som finns, men det är definitivt ett av de mest givande. Ha lite kul med din familj – använd galna färger, måla seriefigurer – allt är en del av upplevelsen. När allt kommer omkring, ingenting slår känslan av att äta direkt ovanpå din konst-baby.

Lämna en kommentar