Vilken typ av dammsugare är bäst för att rengöra både mattor och mattor?

Innan vi tar upp för- och nackdelar med varje dammsugare och de olika typerna av golvtextil, är det viktigt att beskriva skillnaden mellan mattor och mattor. Många tror att mattor i grunden är en och samma sak, vilket inte är helt och hållet Sann.

Mattdammsugning

Även om skillnaderna mellan båda är ganska små, är det avgörande att vara medveten om var och en av dem när det gäller att välja den bästa dammsugaren för ditt hem.

 • Mattor: Den genomsnittliga mattans storlek överstiger vanligtvis 6 ½ fot (2 meter). Den är gjord av tyger som vanligtvis är tjockare än de som används vid tillverkning av mattor
 • Mattor: Den genomsnittliga mattans storlek överstiger vanligtvis inte 6 ½ fot (2 meter). Den är gjord av skonsammare tyger än de som används i mattor, så det är lättare att tvätta och underhålla

Med dessa små skillnader ur vägen kan vi nu säga att de dammsugare som använder borstrullar är mycket mer lämpade för mattrengöring än för mattrengöring. Tjocka tyger är svårare att underhålla och kommer att kräva specifika förlängningar för att rengöras effektivt.

* Den här guiden har sammanställts med hjälpsamma råd från Dmitry Kara Fantastiska rengöringsmedel (London).

Energimärkningar i Europa och hur man förstår dem?

Den 1 september 2017 uppdaterades EU:s ekodesignförordningar med informationen om att alla dammsugningsprodukter som tillverkas efter detta datum skulle kräva en obligatorisk energieffektivitetsmärkning.

Vad står energimärkningen för?

Markeringarna beskriver olika specifikationer för varje dammsugningsmodell, såsom: Prestanda; Återutsläpp av damm; Ljudföroreningar; Energiförbrukning.

Några begränsningar att tänka på

Enligt Europeiska unionen bör alla nytillverkade dammsugare inte överstiga följande:

 • Ineffekt – inte mer än 900 watt (sedan 1 september 2017)
 • Årlig strömförbrukning – högst 62 kWh

Vilken information innehåller energimärkningen?

 • Namnet eller leverantörens märke, samt modellen själv, kommer att skrivas högst upp på etiketten
 • Energieffektivitetsklassen kommer att avbildas med bokstäverna från ”A” till ”G”, där ”A” står för bästa prestanda och ”G” – för sämsta prestanda
 • Ett genomsnittligt belopp för strömförbrukning, beräknad för en 87 kvm. fastighet där dammsugaren används 50 gånger per år, kommer också att visas. Naturligtvis är dessa siffror bara uppskattningar – du kan använda din dammsugare så många gånger du behöver
 • Ljudföroreningar kommer att mätas i standarddecibel. Om buller är något du skulle vilja undvika, hjälper etiketten dig att snabbt räkna ut siffrorna
 • Själva golvrengöringsprestandan mäts från ”A” till ”G” respektive
 • Mattans/mattans rengöringsprestanda kommer också att bedömas med ”A” till ”G”, där ”A” står för borttagning av mer än 91% av mattdamm och ”G” – för borttagning av cirka 70% damm
 • Återutsläpp av damm kommer också att klassificeras med bokstäverna från ”A” till ”G”. Betyget ger dig en uppfattning om hur mycket luft som kommer ut ur din maskins utblås

Energimärkning i USA?

Energinivå i USA

Även om det finns indikationer på att liknande standarder kommer till USA inom kort, följer vissa tillverkare, som Dyson, redan trenden och förlitar sig inte längre på AMP eller Watt, utan ”Air Watts”.

Detta betyg för effektivitet baseras på både luftflöde och effekt. Men du kommer säkert att vilja köpa en produkt som är ENERGY STAR-certifierad.

I USA, till skillnad från EU, är dammsugningsenheter märkta med energiklassificering (YET), det är därför många konsumenter köper baserat på storlek och typ av hem och golv de kommer att rengöra.

Märkligt faktum

Om ditt hem inte har en solid krets bör du inte köpa en dammsugare som använder mer än 1440 watt. Varför 1440? Den genomsnittliga hemströmbrytaren i USA faller vid 15 ampere.

Se även  Hur man får bort tuggummi ur kläder som gick genom torktumlaren

För att den ska fungera korrekt under en period av 2-3 timmar är brytaren begränsad till 80 % för att undvika utbrändhet. Så, 80% av 15 är lika med 12 ampere.

Om du kör 120 volt och 12 ampere genom den enkla formeln: Volt (V) multiplicerat X Ampere (I) = Effekt i Watt (W), eller 1440 Watt.

Det är därför om du kör flera apparater på samma krets din strömbrytare kan stänga av strömmen. Enligt Kaercher produceras den idealiska sugnivån av en 750 Watt motor.

Det är därför vi rekommenderar dig att hålla utkik efter produkter som använder mellan 600 och 800 watt för bästa rengöringsresultat.

Enligt expertråd är det bäst att köpa en dammsugare som har ett HEPA-filter (High-Efficiency Particulate Air).

Om fördelarna med att tänka på energieffektivitet?

Ju högre energipoäng, desto mer kommer du att kunna dra nytta av:

 • Ökad total produkteffektivitet
 • Återvinningsvänlig tillverkning
 • Lägre hushålls energiräkningar

Några tips att tänka på innan du väljer en dammsugare för din matta eller matta

Se upp för korta garantier

Dammsugare av lägre klass säljs ofta med ett års garanti, medan mer välrenommerade dammsugarmärken erbjuder produkter med garantier på upp till 7 år.

Slå upp produktrecensioner (om tillgängligt)

Tänk på att produktrecensioner ofta manipuleras. Det är därför som en grundlig undersökning hjälper dig att skilja de falska och ytliga 1-stjärniga recensionerna från den faktiska feedbacken.

Fall inte för billiga marknadsföringstaktik

Säljaren, broschyren, TV:n eller onlineannonsen är alla avsedda att tjäna ett enda syfte, och det är att sälja produkten till dig. När du letar efter den bästa dammsugaren för din matta eller matta, försök att inte basera dina kriterier på information från massmedia eller direktmarknadsföring.

Billigt kan bli dyrt

Akta dig för planerad inkurans. En billigare enhet kommer med största sannolikhet att ha en kortare livslängd, vilket innebär att du helt enkelt måste köpa en till snart.

I vissa fall är det bäst att anlita professionella mattvättare. Om din matta är riktigt smutsig eller har många gamla fläckar kanske en vanlig dammsugare inte är tillräckligt kraftfull.

Teamet på orioncleaning.com kan få dina gamla mattor att se ut som nya igen, vilket sparar pengar på ersättningskostnader.

Vilka är de bästa enheterna för att dammsuga din matta eller matta?

Påsfria dammsugare

Påslösa dammsugarenheter förlitar sig på uppdaterad teknik för att rengöra smuts och damm på ett effektivt sätt, utan att du behöver oroa dig för att rengöra en dammig påse efter ett par användningar.

Dammsugare som lagrar smuts i påsar

Denna typ av dammsugare är känd för att vara något mer hygienisk än sin motsvarighet. Påsar är också märkta med bokstäver från ”A” till ”Z”.

Varje bokstav här representerar den typ av enhet som använder påsen, oavsett om det är en upprättstående, kanister, cylinder eller en handhållen rengöringsmedel. De mest använda typerna är ”C”, “D”, “E”, “F”, “G”, “J”, “K”, och ”U”.

Typer av påsar för dammsugare

 • Väskor, märkta som ”C”, “D”, och ”E” används i upprättstående enheter
 • Väskor, märkta som ”F”, “J”, och ”K” används i cylinder- och kapselenheter
 • Väskor, märkta som ”G” används i handhållna rengöringsmedel
 • Väskor, märkta som ”U” används i handhållna, kapsel- och cylinderenheter

Upprättstående dammsugare: det goda och det dåliga

Kända för sina kraftfulla motorer och solida grepp, kommer upprättstående dammsugare med en praktisk tilt-och-tryck-inställning. Påsade dammsugare och påsfria modeller finns båda att köpa.

Se även  Varför luktar min tvättstuga?

Vad används stående dammsugare bäst till?

Dessa enheter är utmärkta för djuprengöring av både mattor och mattor. De flesta modeller erbjuder möjligheten att stänga av och på borsten beroende på vad du vill rengöra.

Justering av borstens höjd är en funktion som är mindre vanligt förekommande i stående dammsugare, men den kan vara extremt användbar om du behöver rengöra golvtextil som skiljer sig i höjd och tjocklek.

Vilka är nackdelarna med att använda stående dammsugare?

 • Många upprättstående dammsugare är sladdlösa, vilket innebär att batteritiden kanske inte räcker till för en grundlig städning uppifrån och ner
 • Stolparna är inte lika flexibla som kapselenheter på grund av det mindre antalet förlängningar och fästen. Detta innebär att du kan uppleva mindre svårigheter när du drar eller trycker på munstycket, jämfört med en kapselenhet
 • Även om den totala kraften och suget för dessa modeller är bra, kan du behöva ett ordentligt tillbehör för att rengöra områden under din låda, trånga hörn eller bakom kylskåpet. En sladdlös dammsugare är oftast bäst för tillbehör, och även tillförlitlighet

Kapseldammsugare: det goda och det onda

Kapselenheter består av en tank och ett långt slangrör. Dessa dammsugare erbjuds vanligtvis med ett anständigt antal tillbehör.

Vad är det bäst att använda burkdammsugare till?

Ärligt talat är burkdammsugare bra för att rengöra i stort sett vad som helst. De flesta enheterna är utrustade med en motordriven borstrulle som samlar ihop allt större skräp eller rester från din matta och golv.

Några av tillbehören som kanisterdammsugarna kommer med är utmärkta för att rengöra stoppade möbler, persienner, gardiner, väggmattor och, naturligtvis, tak.

Kapselrengöringsmedel består av en lätthanterlig kropp och ett långt munstycke, vilket gör dem utmärkta för att rengöra trappor, samt för att nå svårare hörn av ditt hem. Andra förmåner inkluderar:

 • Kapselrengöringsmodeller är ganska enkla att använda
 • De har en borststång för rengöring av smutsiga mattor
 • De gör ett bra jobb med att rengöra större fastigheter

Vilka är nackdelarna med att använda burkdammsugare?

Att bära en burkenhet kan vara lite belastande för din kropp, speciellt om du har en större fastighet att rengöra. Du behöver också båda händerna för att bära den upp eller ner för trappan. En annan negativ aspekt av kapselrengörare är mängden lagringsutrymme de kräver.

Stickdammsugare: det goda och det onda

Även kända som elektriska kvastar, är dessa dammsugare vanligtvis eleganta och lätta nog att bära med sig. Stickdammsugare kommer med en flexibel borste och är ganska manövrerbara, men det kommer till priset av ett svagare sug.

De är ett utmärkt verktyg att använda för akut sanering av mindre skräp som finns på ytan av mattor och mattor. Stickenheter anses vara den minst kraftfulla typen av dem alla men är ganska praktiska för rengöring av smala eller svåråtkomliga områden.

Vad används stickdammsugare bäst till?

Dessa enheter är utmärkta för att utföra lättare uppgifter, som att ta hand om ströbröd efter middagen eller städa bänkskivor efter att du har lagat din middag. Vissa enheter har också förmågan att förvandlas till en handhållen dammsugare vid demontering av staven.

Vilka är nackdelarna med att använda pinnrengöringsmedel?

Dessa enheter har mindre kraft än resten på den här listan och även om de är extremt praktiska kan stickdammsugare inte ersätta behovet av en enhet i full storlek.

Att vara sladdfri är en obestridd fördel, men deras batteritid räcker ofta inte till för omfattande hushållsstädning på grund av deras ringa storlek.

Se även  Kan man lägga gjutjärn i diskmaskinen?

Handdammsugare: det goda och det onda

Dessa enheter är små, kompakta och både lätta att bära och använda. En handdammsugare är en smidig bärbar lösning som du kan använda för att rengöra röran så fort den uppstår.

Modeller som kommer med och utan sladd är både tillgängliga, såväl som de som har en flexibel borste.

Vad används handdammsugare bäst till?

Dessa lätta enheter är lämpliga för att rengöra mindre typer av smuts, såsom matrester efter ett mellanmål i bilen eller på soffan, samlad smuts under bordet, etc.

Vissa av de produkter som använder en sladd kommer med en adapter för din bil, samt med specialiserade dammborstar som hjälper dig att dammsuga täta och svårstädade områden.

Vilka är nackdelarna med att använda handdammsugare?

Handhållna enheter är inte riktigt lämpliga för djuprengöring av din fastighet men är en ganska enkel lösning för att omedelbart ta hand om mindre smuts.

Tänk på att handhållna enheter inte ska behandlas som dammsugare i full storlek. Deras huvudsakliga funktion är att ersätta kombinationen av borste och sopskåp.

Robotdammsugare: det goda och det dåliga

Med dessa tekniska underverk kommer du att kunna koppla av i din soffa medan de sladdlösa dammsugarna skannar din fastighet för att kartlägga alla områden som behöver sopas och dammas regelbundet.

Vissa modeller kan till och med användas för att moppa golv! Robotdammsugaren kommer vanligtvis med en fjärrkontroll, men du kan också programmera den att rengöra automatiskt enligt ett schema.

Vad används robotdammsugare bäst till?

Dessa smarta städprylar kan enkelt passa på platser som den genomsnittliga människan kommer att ha svårt att nå.

Detta inkluderar det smala utrymmet under soffan, under stolar och bord och andra förbisedda platser. Deras automatiska läge säkerställer att ditt golv förblir fläckfritt dygnet runt.

Vilka är nackdelarna med att använda robotdammsugare?

Ingenting är perfekt, och robotdammsugarna gör inget undantag. Till att börja med är kostnaden för de flesta robotmodeller ganska hög. Du måste också rensa ut området först innan du sätter din robotkompis i arbete.

Även de minsta hindren, som en smutsig strumpa, kan hindra robotdammsugaren från att göra sitt jobb ordentligt. Slutligen är robotdammsugare inte alls lika kraftfulla som en vanlig dammsugare, vilket gör dem endast lämpliga för lätt rengöring av ett redan välskött hem.

Våtdammsugare: de goda och de dåliga

Vad används våtdammsugare bäst till?

Kort sagt är försäljningsargumentet med våtdammsugare att de faktiskt rengör området förutom att de tar bort smuts och damm, vilket kan lämna en behandlad plats fräschare och snyggare än tidigare.

För att uppnå det kommer varje våtmattmaskin med en tank som kan fyllas med en blandning av vatten och en rengöringslösning.

Under rengöringsprocessen kan vakuumet ställas in för att gradvis släppa ut rengöringsvätskan, som senare sugs tillbaka tillsammans med all smuts och damm på mattan. Slutresultatet är ofta imponerande eftersom denna rengöringsmetod också kommer att återuppliva mattans blekta färger.

Vilka är nackdelarna med att använda våtdammsugare?

Tyvärr, trots de fantastiska resultat som de ofta ger, har våtdammsugare också en lång rad brister som gör dem olämpliga för vardagsbruk.

Till att börja med är deras pris ofta skyhögt, med vissa professionella modeller som kostar upp till tusen brittiska pund eller mer.

En annan stor nackdel är att maskinen körs enbart på renat vatten som ofta behöver bytas ut. Maskinerna är också tunga och kräver ett stort förvaringsfack.

Resurser

Energi stjärnaÖppnas i en ny flik., OrionCleaningÖppnas i en ny flik.och CarpetYourLifeÖppnas i en ny flik.

Lämna en kommentar