Vilken tjocklek på lina till gädda?

Till gädda räcker gott och väl en lina på 0.25-0.28 den har en bra brottstyrka. Med flätlina har du bra kontakt och snabb krokning. Du kan i mitt tycke använda mjukare spön utan att det påverkar krokningen nämnvärt.

Hur använder man en multirulle? När spöet befinner sig någonstans kring 45 grader, lyfter du upp tummen. Betet kan nu dra ut lina från spolen som börjar rotera. När betet träffar vattenytan stannar du spolens rotation med tummen för att förhindra att linan reser sig och orsakar trassel, ett så kallat skatbo.

Vilken multirulle ska man ha? Om du ska ha tunga beten när du fiskar så är multirullen det bästa alternativet för det. Ett bra alternativ är Abu Garcia Revo Beast multirulle. Det är en stabil och bastant rulle som klarar av tunga beten. Den är särskilt bra för gäddfiske.

Varför multirulle? Multirullen klarar av den grövre linan som används vid denna typ av fiske bra, och är en perfekt rulle om du tänker fiska med flätlina. Det är även enklare att landa större fiskar med en multirulle eftersom den ofta är starkare i vev-mekaniken.

Hur väljer man utväxling på multirulle? En utväxling kring 5:1 till 6:1 är typiskt standard för många multirullar. I valet av multirulle får du gå lite balansgång mellan olika egenskaper beroende på vad du föredrar eller behöver: En låg utväxling ger en stark rulle, men till priset av att den vevar in linan långsammare.

Vilken fiskerulle kastar man längst med? Vilken rulltyp som kastar längst i teorin eller på en casting- tävling lämnar vi därhän men vid fiske i praktiken är det oftast haspelrullen som kastar längst. En anledning till detta är att de flesta ställer kastbromsen på multiplikatorrullen lagom hårt för att slippa backslag vilket kraftigt påverkar kastlängden.

Vilken tjocklek på lina till gädda? – Relaterade frågor

Kan man använda multi rulle på Haspelspö?

Tänk på att ett haspelspö inte kan användas till en multirulle och vise versa. Rullfästena är något annorlunda och haspel-spöt har stora spö-ringar och ett spinnspö har små spö-ringar och ofta fler ringar. Ett haspelspö är designat för att rullen ska sitta under vid fiske och ett spinnspö för att rullen ska sitta över.

  Hur gör man när man Bottenmetar?

Vilken rulle till gädda?

Abu Garcia Revo Beast multirulle – bäst i test Den är bäst lämpad för gäddfiske, detta på grund av sin nya stativstorlek på 40 – den perfekta för att fiska gäddor i norden. Rullen har en bromskraft på upp till 14 kilo vilket också tillåter fiske av stora baddare!

Varför Ambassadeur rulle?

Ambassadeur S Prisvärd rulle för dig som inte vill lägga ut en förmögenhet på en multirulle. Funkar fint till allt från spinnfiske och lättare jerkfiske till lättare trolling och ismete.

Vilka Abu rullar tillverkas i Sverige?

I början tillverkades allt i Sverige, men nuförtiden tillverkas endast en del av deras fiskerullar här. Abu Garcia är framförallt kända för sina mycket fina multiplikatortullar som kallas Ambassadeur. Dessa rullar är kända världen över för sin svenska och goda kvalité.

Vilken rulle till havsöring?

Vilken rulle till havsöring?

För havsöringsfiske är en haspelrulle som är slitstark även viktigt ifall du vill att rullen ska hålla för många turer. Robusta rullar är därför att föredra till fiske av havsöring. Har du turen att fånga en havsöring bör du även tänka på att införskaffa en haspelrulle med bra broms.

Kan ses på rulle Abu?

Kan ses på rulle Abu?

Abu Garcias Revo serie med haspelrullar introducerades redan 2010 och anses av många vara Abus bästa serie haspelrullar på länge. Revo X rullen som vi tittar på här agerar som en av instegsmodellerna bland dessa rullar. Abu har genom Revo-serien fokuserat på att skapa stabila och balanserade rullar.

Hur fungerar en Ambassadeur rulle?

Spolen och centrifugalbromsen (mot icke- vevsidan av rullen) kan nu nås. Hur du justerar centrifugalbromsen: Ambassadeur STX, SX och S har en sex-pinnars centrifugalbroms som bibehåller jämn bromskraft under hela kastet. Efter du monterat bort vevsidans gavel och lyft ur spolen ser du hållaren och centrifugalvikterna.

Vilken Flätlina till multirulle?

Till din multirulle så rekommenderar vi Sufix 832, Tracer Braid, Svartzonker Braid eller Power Pro Braid, då dessa linor är rundare. En rund lina lägger upp sig mycket bättre på en multirulle och förhindrar linan att skära ner mot spolen.

Hur ofta ska man byta fiskelina?

När du väljer lina till gäddfisket har du först och främst ett viktigt val att göra: Vanlig Nylon eller Flätlina (superlina/braid) ? Nylonlinan är betydligt billigare än den flätade, men den åldras och bör bytas minst en gång per säsong.

  Vilket djup ska man fiska kräftor på?

Hur långt spö ska man ha?

Längden på spöt Längden är avgörande för kastlängd och precision i kastet. För det första avgör längden på ditt spö hur långt du kan kasta. Med ett längre spö når du längre än med ett kortare. Å andra sidan är ett längre spö svårare att hantera medan du bättre kan kontrollera ett kortare.

Hur långt kastar man med kastspö?

Längden på spöt kan verka som en djungel, enkelt förklarat kan man säga att du med ett långt spö kastar längre. Vid exempelvis kustfiske efter havsöring vill många ha långa spön, kring 10-11ft. Detta för att kastalångt som möjligt men även för att på ett bra sätt få kontroll på en öring som hugger på lång lina.

Hur många meter lina på kastspö?

När du ska kasta med haspelspö bör du låta cirka 30 cm lina hänga fritt från spöändan. Linan som kommer till rullen tas upp med pekfingret och trycks mot rullfoten.

Hur spola multirulle?

Spolamultirulle På en multirulle med löst påspolad lina får du oftast skatbo direkt! Ett tips när du ska spola på flätlina är att grunda med nylonlina i botten av spolen som sedan skarvas ihop med flätlinan, på så sätt undviker man att hela linpaketet börjar snurra eftersom nylon nyper fast bättre på spolen.

Varför tvinnar sig fiskelinan?

Linan bör alltså även ämna den köpta linspolen på samma vis. En annan anledning till tvinnad lina kan vara att man vid drillning eller vid bottennapp, vevar mot en löst ställd slirbroms, vid varje vevtag tvistar man då linan. Roterande drag och dåligt eller inget lekande kan också vara boven i dramat.

Vilket spö till gäddfiske?

Du vill ha ett strulfritt kit som kan täcka både abborre och gädda. Vi skulle rekommendera ett haspelspö i längden 7-8 fot. Vanligtvis brukar rekommendationen vara 10-40g kastvikt men om du fiskar mestadels gädda tycker vi det finns en poäng att gå upp till 20-60g kastvikt.

  Var ska man fiska abborre?

Får spö vid fiskesjö?

Även om fiske inte ingår i allemansrätten får du fiska fritt med spö och vissa andra handredskap längs kusterna och i våra fem största sjöar: Vänern, Vättern, Mälaren, Hjälmaren och Storsjön. För fiske i andra vatten krävs fiskekort eller annat tillstånd.

Hur tjock Flätlina ska man ha?

För lätt, klass 1 fiske och kastjiggning kan man välja 0.10-0.17 mm flätade linor. För tyngre jigging och mer klassisk kastfiske av beten, välj en flätad lina på 0.15-0.25 mm. Om du kommer att kasta tunga beten och göra vertikaljiggning, välj en tyngre flätad lina på 0.25-0.30 mm.

Vilken lina till abborre?

Nedan exempel på ett par bra linor till abborrfisket:
  • Sufix 832.
  • Fireline.
  • Daiwa Morethan.
  • Westin W3 finesse jigg.
  • Daiwa Fuego haspelrulle.
  • Westin W6 Finesse.
  • Shimano Stradic haspelrulle.
  • Fiske.se Abborrcombo -15g.

Vem äger Abu Garcia?

Abu Garcia/Överordnade organisationer

Vad står Abu för?

Abu=far. Vanligt som förled, oftast självständigt.

Vem uppfann Fiskerullen?

Ambassadeur är ett begrepp även blan dem som inte fiskar. Rullen skapades av ingenjör Åke Murvall 1952. Hans skapelse ser fortfarande likadan ut idag som den gjorde då.

När uppfanns kastspö?

Spöt var en omsorgsfullt utvald vidja av något segt och smidigt träslag, vilket ökade räckvidden jämfört med att hålla linan med bara handen. Från 1700-talet börjar utvecklingen på allvar, och vid slutet av 1800-talet var splitcanespöt, av samma typ som används idag, konstruerat.

Hur fungerar en fiskerulle?

Hur fungerar den? När du kastar med en inkapslad rulle frikopplas spolen via en tumtangent, denna tangent hålls in, när du sedan släpper upp knappen frikopplas linan och kastet går iväg, med lite timing är detta en enkel rulltyp att lära sig med och den passar därför fint till barn eller nybörjare.

Hur använder man ett kastspö?

Hur använder man ett kastspö?

En haspelrulle är en fiskerulle med bygel som måste fällas upp innan kast för att låta linan löpa. När rullen vevas slår bygeln automatiskt ned, så att den utkastade linan lindas upp på spolen igen för att dra betet hemåt.