Vilken tid på dygnet är rådjur mest aktiva

Vilken tid på dygnet är rådjur mest aktiva? Är det gryning, skymning eller någon gång mitt på dagen. Rör sig rådjur i regnet eller föredrar de torra förhållanden? Varje jägare som jag känner, inklusive jag själv, vill få ut det mesta av sin tid i skogen. Att veta när rådjur sannolikt kommer att vara på väg kan verkligen förbättra dina chanser att ta hem livets slant.

Medan de flesta hjortarter är mest aktiva under perioder med svagt ljus, som gryning och skymning, finns det tillfällen där du hittar dem på resande fot hela dagen. Detta inkluderar brunsten och förändringar i normala vädermönster.

För att bättre förstå mönstren och rörelserna hos rådjur och hur man använder detta till din fördel, kolla in resten av den här artikeln.

vilken tid på dygnet är rådjur mest aktiva

Rådjursrörelser: När är rådjur som mest aktiva

Är rådjur mer aktiva före gryningen eller skymningen

Det finns verkligen inga tydliga bevis som visar om rådjur är mer aktiva under gryningen eller precis innan solen går ner på kvällarna.

Olika jägare har haft olika erfarenheter och gett dem sina egna personliga åsikter om vilken tid på dygnet som rådjur är mest aktiva. Faktum är att det finns många jägare som svär på att stanna i sina trädbestånd hela dagen. De hävdar att de riktigt stora pengarna tenderar att flytta när folk minst anar att de ska göra det.

vilken tid på dygnet är rådjur mest aktiva 1

Efter att ha gjort massor av forskning om detta ämne och pratat med en mängd jägare och viltexperter, är den allmänna samsynen att rådjur för det mesta tenderar att röra sig bättre under gryningen.

Jag råkar personligen hålla med! Jag har sett mycket mer rådjur och har haft större framgång under mina morgonjakter än på kvällen.

Det var dock en jägare som jag pratade med innan jag skrev den här artikeln som hade en annan teori. Han trodde att rådjur rör sig mer på kvällen eftersom de har vilat hela dagen, är hungriga och är ivriga att börja leta eller äta.

  Är det dåligt att pausa under en löprunda?

Påverkar vädret när rådjur rör sig

Väderförändringar har definitivt visat sig påverka rådjursmönster och rörelser! Med det sagt är forskningen inte solid och som de flesta jägare vet, precis när du tror att du har kommit på dessa listiga varelser, gör de något som får dig att ana allt du trodde att du visste om dem.

Det finns dock 4 väderförhållanden som du förmodligen vill ha i åtanke innan du planerar din nästa jakt.

Regn.

Medan ett kraftigt hällregn med största sannolikhet kommer att få ett rådjur att söka djupare täckning och lägga sig tills regnet går över, kommer ett lätt regn med största sannolikhet inte att ha för stor effekt på deras rörelser.

Med det sagt spelar regn en roll för hur rådjur rör sig. Det beror på att regnet påverkar ett rådjurs känselfunktioner och sköljer bort de doftmolekyler i luften som rådjur använder för att uppmärksamma sig på eventuell fara.

Det är av denna anledning som rådjur kan vara mindre benägna att flytta när det regnar, inte för att de har problem med att bli blöta.

Regn kan också dämpa marktäcket, vilket gör bladen och lövverket blöta. Rådjur förlitar sig starkt på sin hörsel för att upptäcka annalkande fara och att inte kunna höra sprakande av löv eller knäppande av kvistar, kan verkligen utsätta dem för rovdjur som letar efter en enkel måltid.

Av den anledningen tror man att de bara stannar kvar när det regnar.

Vind

I en sjuårig studie fann forskare vid Samuel Roberts Noble Foundation i Oklahoma att det var mycket liten förändring i den sträcka som whitetail-hjortar reste på grund av vindhastigheten.

Men även om vindhastigheten inte direkt ändrar hur ett rådjur rör sig, har det visst inflytande på vart rådjur flyttar till.

Höga vindar kan störa ett rådjurs förmåga att upptäcka rovdjur, så naturligtvis kommer de att ändra mönstren för att kompensera.

Starka vindar ökar också ett rådjurs stressnivå!

Dessa två faktorer, även om de inte hindrar rådjur från att röra sig, kommer sannolikt att få dem att söka områden som är skyddade från de blåsiga förhållandena.

  Varför är kylarlocken ihåliga? Enkla sätt att uppgradera din kylare

Kall

Jag är övertygad om att kallt väder påverkar hur rådjur rör sig under dagen och nej, jag tror inte att det beror på att de är kalla och måste fortsätta röra sig för att hålla sig varma. Det var ett skämt förresten!

Rådjur är som alla djur, inklusive fiskar genom att de reagerar på förändringar i barometertrycket. Rådjur bäddar, matar och rör sig beroende på om barometern ”stiger”, ”stadigt” eller ”faller”.

En kallfront som närmar sig kommer att få trycket att sjunka, vilket ökar ett rådjurs lust att äta. Det är denna naturliga instinkt som kommer att få rådjur att vara extremt aktiva precis innan och efter en frontpassering.

Medan rådjur känner ett behov av att mata innan den förestående fronten, kommer de att stanna kvar tills det dåliga vädret går över. På grund av att de inte har ätit på ett tag, när allt har ordnat sig, kommer de att vara på väg och leta efter mat.

Måne

Jag personligen tror inte att månen har någon som helst inverkan på hur mycket ett rådjur rör sig!

Jag tror att många jägare tror att bara för att månen kan påverka hur fiskar biter så kommer den också att påverka rådjur på samma sätt.

Den vanligaste teorin för detta är att hjortar under fullmånefaser tenderar att äta mindre eller inte alls på grund av det ökade ljuset som en fullmåne ger, vilket minskar deras rörelser.

Men enligt en artikel av Mossig ek, och en studie av Penn State College of Agricultural Sciences, vetenskapliga bevis motbevisar den långvariga uppfattningen att månens faser bestämmer rådjurens rörelse.

Detta stöder faktiskt min långvariga tro på att förändringar i månens faser absolut inte har någon inverkan på ett rådjurs rörelser.

Vilken tid på året är rådjur de mest aktiva

Stora pengar kommer vanligtvis att svika sina vakter och bli mer aktiva under brunsten. Detta är rådjurens häckningssäsong som vanligtvis löper från den första veckan i oktober till den sista delen av januari med toppen i november.

  Stinkande sovsäck även efter tvätt? Hur man fixar

Det är ett välkänt faktum att bockar (särskilt stora bockar) kommer att ändra sina rörelser under brunsten för att avla med villiga djur. En liten andel kommer att uppvisa ett nomadiskt beteende och vågar sig långt bort från sin hemmabas på jakt efter djur att avla med.

De flesta kommer dock att stanna nära hemmet och försvara sina lokala häckningsplatser från nomadbockar som vill häcka med sin då.

Om det någon gång finns en tid då du kan räkna med att rådjur rör sig hela dagen, så är det under brunsten. Det här är också min favorittid på året att jaga och min mest produktiva.

Jag har plockat in fler stora pengar under brunsten än vid någon annan tidpunkt under jaktsäsongen.

Kommer rådjur att röra sig annorlunda vid tryck

Rådjur kommer att reagera olika i sina rörelser när de pressas! Har du någonsin undrat varför den trofébocken som du såg på sommaren inte finns att se när säsongen väl har börjat.

Rådjur, särskilt stora pengar, är extremt observanta djur som är mycket medvetna när jägare inkräktar på deras gräsmattor.

De kommer sannolikt inte att hänga kvar särskilt länge om de känner sig hotade!

Men om det finns mat att få kan du satsa på att de fortfarande finns där. De kommer bara att vara väldigt försiktiga med sina rörelser.

Slutsats

Medan många jägare kommer att logga oräkneliga timmar i sina trädbestånd oavsett vilken tid på dygnet det är, föredrar de flesta att jaga under tiden på dygnet när rådjur är på väg.

Även om rådjurens rörelser kan och kommer att förändras på grund av ett antal faktorer, inklusive brunsten, där de är mest aktiva, kan du vara säker på att skymning och gryning alltid kommer att vara den bästa tiden på dygnet när rådjur är som mest aktiva.