Vilken storlek motor för en pontonbåt? (Båtlängd, kraft, hastighet, etc)

Att köpa en pontonbåt är inte en lätt uppgift. Efter att ha bestämt storlek, stil och budget, kommer du att ha en svårare variabel: motorns hästkrafter. Så, vilken storlek motor behöver du för en pontonbåt?

För 20′, 21′ och 22′ pontonbåtar bör du ha minst en 90HP motor. För 23′, 24 och 25′ pontonbåtar rekommenderar jag inte att gå under 150HP. ”All-around”-prestandan kan uppnås med en 175HP motor. Om du vill ha det bästa av det bästa, gå för en 200HP motor.

Även om storleken på motorn har betydelse, finns det andra faktorer som avgör din pontonhastighet. Nyfiken? Låt oss ta reda på vad de är!

Vilken storlek motor för en 24-fots pontonbåt

Vilken är den idealiska motorstorleken för en pontonbåt

Du bör skaffa en pontonmotor som är minst 90 hk för en pontonbåtslängd upp till 22 fot. Denna storlek på motorn ger dig en topphastighet på 22 MPH (eller mer) som fungerar för allmän cruising och fiske.

Jag tittade på över 70 båtar och deras toppfart med olika storlekar och jag satte ihop detta i en tabell åt dig. Vänligen ta uppgifterna med en nypa salt eftersom dessa hastigheter var självrapporterade. Människor överdriver, glömmer detaljer …, inte heller varje pitometer eller GPS är särskilt exakt med hastigheten och hastigheterna kan sjunka med några MPH.

Topphastigheten kan också vara mycket komplex. Vädret, hur mycket bränsle du har i tanken, hur många personer du har ombord, hur tunga de människorna är, om din bimini är nere eller uppe, stigningen på din motor, dess höjd, lyftsträckor – till och med temperaturen på vattnet! Detta är dock en bra utgångspunkt för att ge dig en uppfattning om vilka hastigheter människor kan få med olika hästkrafter.

Båtens längd (fötter) 25 HP 50 hk 60 hk 70 hk 75 hk 90 hk 115 hk 135 hk 150 hk 200 hk 225 hk 250 hk 300 hk 350 hk
16 14
18 10 21
20 17.25 23 24.5 24,75 26
21 20 30,75 30 31.3 38
22 22 29 27,9 38
23 38 46,5 51 44,5
24 21.5 22.9 40
25 20 27 37 41,5 46
27 45
29 47,8
Genomsnittlig toppfart (MPH)
  • Den vanligaste motoreffekten för de flesta pontonbåtar var 90HP
  • Den vanligaste pontonbåtslängden var 21 fot
  • Den genomsnittliga toppfarten för alla pontonbåtar var 30,4 MPH

Förresten… undrar du hur mycket pontonbåt du kan få för pengarna nu för tiden? Kolla in vår prisguide för pontonbåtar här

Vilken storlek motor för en 20′ pontonbåt?

Om du vill komma runt 20MPH-24MPH kan du klara dig med en 60 HP motor. Om du vill ha hastigheter runt 24-29 MPH eller mer, bör du välja en 90HP motor.

  Vad kostar ett luftflöde? Och varför kostar de så mycket?

Vilken storlek motor för en 21′ pontonbåt?

Du bör överväga en 90 hk motor för en 21′ pontonbåt om du vill ha hastigheter runt 24-29 MPH eller mer (det vill säga om du inte har några andra justeringar som att lyfta sträckor, etc).

Från mina uppgifter var det några personer som fick topphastigheter på runt 35-38 med en 90HP motor med 21′ pontonbåtar!

I alla fall! Det finns en stor varning här: Många av dessa högpresterande 21 fots båtar hade lyftskenor, som hjälper till att justera båten så att den inte plöjer ner i vattnet och slösar all kraft.

Så, takeaway är att om du inte planerar att göra några modifieringar av din båt för att öka hastigheten, så bör du räkna med cirka 24-29 MPH utan några andra justeringar.

Vilken storlek motor för en 22′ pontonbåt?

Den minsta motorstorleken för en 22′ båt är 90HP. Du kanske kan komma runt 25 MPH men du bör verkligen överväga en 115HP motor.

De flesta pontonbåtsägare med en 22′ pontonbåt fick runt 29 MPH med en 115HP motor.

Som sagt, om du är nöjd med 22MPH, så har en 90HP motor fungerat för många.

Vilken storlek motor för en 24′ pontonbåt?

Om du funderar på en 24 fots pontonbåt bör du skaffa en 115 HP motor om du vill komma runt 24-29 MPH.

Om du försöker få högre hastigheter än 30 MPH än du tittar på 150HP+ territorium med lyftsträckor.

Saken med uppgifterna bakom detta är att med större båtar bär folk fler människor. En enskild person kan ändra topphastigheten med 0,5 km/h eller mer

Vilken storlek motor för en 25′ pontonbåt?

Minsta motorstorlek för en 25′ pontonbåt är 150 hk, men det är ingen dålig idé att satsa på 200 eller 225. Du kan förvänta dig topphastigheter på runt 30 MPH med en 150 hk på en 24′ pontonbåt.

Tekniska faktorer som påverkar pontonhastigheten

Som jag sa i introt är motorstorleken den första av många faktorer som direkt kan påverka din pontons hastighet.

Båtvikt och längd

Det krävs ingen expert för att förstå att ju längre båten är, desto tyngre blir den. Uppenbarligen, när båten blir tyngre, måste du skaffa en större utombordsmotor för att kompensera för det extra motståndet.

20-fotare och kortare

För 16-fots båtar borde skaffa en 25HP-motor göra susen. I lugnt vatten kan du räkna med att åka i cirka 5 mph.
Varje båt längre än 20 fot bör inte ha mindre än en 115HP motor. Detta betyder inte nödvändigtvis att mindre motorer kommer att suga. Men det är en bra idé att betrakta detta som en baslinjehästkraft för att garantera ett acceptabelt andrahandsvärde.

  Vad betyder campingtillgänglig camping?

24-fotare och längre

24-fots båtar som bär i genomsnitt 4 personer kan fungera smidigt med en 150HP motor. Du kommer inte att slå några hastighetsrekord, men du kommer att köra i bekväma hastigheter för tubing samtidigt som du har en besättning ombord.

Ramp upp den till 175 hk om du sannolikt kommer att kryssa runt med en full besättning på 8 till 10 personer.

Om budgeten inte är ett problem, kommer den större alltid att vara bättre. En 200HP motor ger dig den bästa prestandan med din båt fullastad med besättning.

Diameter på rör

Gamla pontoner brukade komma med 19, 21 och 23-tumsrör. Nuförtiden är det ganska sällsynt att se rör som är mindre än 23”.
Och naturligtvis, ju bredare du går, desto mer lyft får du. På så sätt behöver din motor inte arbeta lika hårt. För 24-fotsbåtar skulle 25-tumsrör fungera alldeles utmärkt. Om din budget tillåter, överväg 27-tumsrör.

Rörnummer

Det är här saker och ting blir lite kontroversiella. Vissa båtägare tror att tri-toons – båtar som har ett tredje rör – flyter lättare på vattnet, vilket möjliggör mindre motstånd och högre hastigheter.

Å andra sidan förklarar gamla skolans båtfolk att den extra vikten av det tredje röret kommer att göra mer skada än nytta.
Sanningen är att detta beror på rörets placering. Vanligtvis sitter det extra röret under de två rören på sidorna. På så sätt kan den tränga undan tillräckligt med vatten för att skapa ett större lyft utan att tynga ner dig.

Dessutom är tri-toons mycket stabilare än konventionella pontoner. Du kan utrusta dem med 200+HP utan att oroa dig för den där irriterande lutningen som uppstår när du svänger.

Från mina data fann jag att tritoonerna i allmänhet hade högre toppfart än 2-rörsbåtar.

Lyftsträckor

Om du skaffar rör med inbyggda lyftbågar (om du inte vet vad lyftbågar är, läs vår artikel här) kan du njuta av din utombordsmotors fulla potential.
Om du inte är bekant kommer dessa sträckor som små metallutsprång svetsade på rören. När du kör kommer dessa sträckor att förskjuta vattnet, vilket gör att båten kan ta sig upp på ett plan istället för att plöja eller trä genom vattnet.

Med den främre tredjedelen lyft från ytan kommer din båt att kunna åka snabbare och mjukare. Och på grund av det minskade luftmotståndet kommer du också att spara lite bränsle.

Installation

Tekniskt sett kan lyftskemmarna svetsas till dina befintliga rör. Du måste dock hitta en expert som mästerligt kan justera vinklarna och höjden. Annars genererar inte strakesna det nödvändiga lyftet, eller ännu värre, ger dig irriterande ojämna turer.

  Konsekvenserna av att förvara ditt tält när det är blött

Som sagt, jag rekommenderar alltid att skaffa nya rör med förinstallerade sträckor. Att få en helt ny båt är ännu bättre eftersom den övergripande designen kommer att optimeras för att komma upp på ett plan.

Sunchaser tritoon

Fråga en lokal återförsäljare när du är tveksam

Om de tidigare detaljerna verkade för komplicerade, inga bekymmer! Det är alltid en bra idé att rådfråga din närmaste återförsäljare.

Det är viktigt att vara specifik om dina behov. Berätta för återförsäljaren om hur många personer som ofta åker ombord. Förklara sedan arten av dina avsedda aktiviteter: Funderar du på drar du wakeboardåkare, skidåkare eller knölar? Eller kommer du bara att kryssa runt med vänner och familj?

Återförsäljaren bör kunna föreslå en lämplig motor som lever upp till dina behov. Även om det slutade med att de sålde upp en onödigt kraftfull modell, kommer den att behålla sitt andrahandsvärde i flera år.

Glöm inte att ta upp lokalen

Om du planerar att åka båt i de lokala vattnen, kommer du att vara i det klara. Återförsäljaren kommer vanligtvis att veta vad som fungerar och vad som inte gör det, utan att behöva diskutera det med dig.

Men om du inte vill begränsa dig själv måste du grovt förklara din planerade plats eftersom detta direkt kan påverka valet av hästkrafter. Till exempel kommer floder och kuster att kräva mer robusta motorer jämfört med sjöar och uppdämningar.

Bonus: Tips för att få ut det bästa av din motor

I följande avsnitt kommer jag att presentera ett par mindre tips som kan ha en mer eller mindre betydande inverkan på pontonens hastighet.

Motorns monteringshöjd

Precis som alla andra båtar har pontoner en sweet spot där du ska montera utombordsmotorn.
Målet är att få antiventilationsplattan under vattenytan för att förhindra propellerventilation. Du vill dock inte trycka ner det för långt. Annars skulle den nedre enheten, aka växellåda, skapa ett överdrivet motstånd.

httpv://www.youtube.com/watch?v=embed/lzTrAAv87bc

När du justerar höjden, försök att efterlikna lastfördelningen som din båt troligen kommer att bära.
Låt oss till exempel anta att du ska fiska med 4-5 vänner. Om de sitter mot fören kan detta höja aktern tillräckligt för att orsaka propellerventilation. I så fall vill du placera motorn lite lägre än genomsnittet. Det skulle krävas mycket experimenterande från din sida, men resultatet kommer att vara värt det.

Fyll inte tanken

Om du inte planerar att dra hela natten med dina vänner, bli inte frestad att fylla tanken.
I genomsnitt väger gas 8 pund per gallon. Så om du fyllde en 25-liters tank bara till mitten, sparar du cirka 100 pund. Det kan verka som en liten skillnad, men det kan faktiskt göra underverk för båtlyften och farten.

Slutsats

Baserat på den tidigare informationen skulle de flesta 24-fots pontonbåtar klara sig bra med en 150HP motor. Bästa prestanda kan dock uppnås med en 175HP eller ännu bättre, en 200HP utombordsmotor.

Men som jag förklarade, svarade på frågan, ”vilken storlek motor för en 24-fots pontonbåt?” handlar inte bara om hästkrafter. Saker som rörlängd, antal och lyftstråk kan ha en icke försumbar effekt.

Kom ihåg att om detta verkar vara för mycket att hantera är det också ett bra alternativ att kontakta en lokal återförsäljare.