Vilken storlek liggunderlag behöver jag? Längd och bredd liggunderlag förklaras

Att välja rätt storlek på liggunderlaget kan betyda skillnaden mellan en god natts sömn och att slänga och vända hela natten. Tyvärr är vissa bindor inte tillräckligt stora för medelstora män. Dina armar hänger i sidorna och dina ben dinglar i ändarna. Liggunderlag finns i en mängd olika storlekar och du bör kunna hitta en som passar dina behov.

Vilken storlek liggunderlag behöver jag? Normala liggunderlag är 6 fot långa och 20 tum breda. Det är tillräckligt stort för små människor, men jag rekommenderar att du letar efter bredare 25-30 tums kuddar och längre kuddar om du är en längre person. Sovkuddar bör vara 2-3 tum bredare än dina axlar och 6 tum längre om du är en aktiv sovande.

Storlekar liggunderlag

Det finns två faktorer att tänka på när man mäter ett liggunderlag: längd och bredd. Bredden på en liggunderlag är mycket viktigare än längden. Du rullar ständigt nerför en smal stig, men det finns bara en 2-3 tums droppe om dina ben hänger från änden. Det är inte en stor sak för de flesta.

Leta efter ett liggunderlag som är några centimeter bredare än dina axlar. Normalstora liggunderlag är 20″x72″ så de är för små för större killar. Vissa människor försöker spara vikt genom att använda en smal kudde, men det kommer inte att vara bekvämt. Dina armar kommer att hänga ner på sidorna och det blir svårt att stanna på kudden.

Att välja längd på en liggunderlag beror inte helt på din längd. Det är viktigt, men det beror också på hur du sover. De flesta sover med fötterna utsträckta, så de behöver en kudde som är ungefär sex tum längre än deras längd.

  Hur man hittar eller gör ett ultralätt glasögonfodral

Du kan också välja ett kortare liggunderlag för att spara vikt. Vissa människor använder bållånga (aka 3/4-längd) kuddar för att minska vikten på ryggsäcken. De är fortfarande något bekväma eftersom deras rygg stöds, men det finns ingen dyna under dina ben. Det är bra på sommaren, men vid kallare väder behöver du en hel sämskskinn med isolering.

Normala liggunderlag är 20″x72″

De flesta normala liggunderlag är 20″ breda och 72″ långa. Det är tillräckligt stort för den genomsnittliga personen, men du kommer förmodligen att känna dig obekväm. Jag är inte den längsta mannen i världen på 5’10” 200lbs och mina armar hänger 4″ på varje sida och mina ben dinglar från ändarna.

Kuddar i vanlig storlek är bra för att minska vikten på förpackningen, men dina armar/axlar kommer att hänga längs sidorna av dynan. Du rullar hela tiden av din liggunderlag och blir iskall utan isolering från marken. Du kan bekämpa detta problem genom att minska mängden luft i din väg, men du utkämpar en förlorad strid.

Längden är mindre av ett problem, men dina ben kan fortfarande dingla från änden av kudden. En 6 fot lång kudde är designad för en höjd av 5’8″ eftersom de flesta människor sträcker på fötterna på natten. Många människor är bekväma på 3/4 längd (aka bållängd) kuddar, så det kan eller kanske inte är acceptabelt.

Att använda en bred/lång liggunderlag är mycket bekvämare. Den enda gången det skulle vara vettigt att använda en dyna i vanlig storlek är om du är orolig för dragvikten. Jag bär hellre ett extra kilo i ryggsäcken än ett obekvämt liggunderlag.

Liggunderlags bredd

Leta efter ett liggunderlag som är 2-3 tum bredare än din axelbredd. Dina armar och axlar ska inte hänga över kuddens sidor. Det kan fungera om du sover bra, men det slutar med att du rullar av en smal kudde. Sidosliprar klarar sig vanligtvis med kuddar av vanlig storlek om du sällan rullar på rygg/mage under natten.

  Staplade stenar Betydelse: Vad symboliserar staplade stenar?

Liggunderlag finns vanligtvis i 20″, 25″ och 30″ bredder. En 25″ eller 30″ dyna bör vara tillräckligt bred för de allra flesta människor. Mina axlar är 25″ breda, så jag behöver ett 30″ liggunderlag för att vara bekväm. Jag har en 25″ pad för min ultralätta installation, men jag använder alltid min bredare pad eftersom den är så mycket snyggare.

Vilket är det bredaste liggunderlaget?

De bredaste liggunderlaget är max ca 30 tum. Jag har sett 35″ kuddar tidigare, men jag tror inte att 35″ kuddar är tillgängliga just nu. Du måste vara en stor kille för att behöva en kudde större än 30″, så det borde inte vara ett problem.

Gå med en 30 tum bred dyna om du inte är orolig för dragvikten. Min 6’7″ 300lb rumskamrat använder en X-Large 30″x77″ Thermarest Basecamp pad (bilden ovan). Benen dinglar på slutet, men det är mer än tillräckligt brett för honom. Jag har lånat den några gånger och den är perfekt för min över genomsnittliga ram. Jag klarar mig med en 25″ bred pad, men 30″ är perfekt.

Du kan också välja en liggunderlag för 2 personer om du vill ha mycket utrymme. jag använder en 78″x52″ Exped Megamat Duo när jag campar med min fru, men det är löjligt dyrt. Jag tar den med mig när jag campar på en camping, men att bära ett 10-kilos liggunderlag i min ryggsäck skulle vara löjligt.

Liggunderlags längd

I allmänhet rekommenderar jag att du skaffar ett liggunderlag som är minst 4-6 tum längre än din längd. Så en 6 fot lång man bör använda ett extra långt liggunderlag som är cirka 9 tum långt. Den behöver inte vara exakt 4-6″ högre, så länge du har några extra tum.

  Är det varmare i ett tält?

Det ger dig utrymme för en kudde och några tum för att förlänga dina fötter. Dessutom stannar du sällan på samma ställe medan du sover, så det finns lite rörelseutrymme. Det är omöjligt för längre killar, men du kan fortfarande vara bekväm med att dina fötter hänger några centimeter från slutet.

Att minska längden på liggunderlaget motsvarar mindre vikt i din ryggsäck. Om du klarar dig med ett kortare liggunderlag kan du skära några gram av din släpvikt. Det är egentligen bara värt det om du kör en ultralätt/lätt inställning, men det är värt att notera.

Bållängd och liggunderlag för kvinnor är lättare

Bållånga liggunderlag kan användas för att avsevärt minska liggmattans vikt. Dessa kuddar är bara 36-50 tum långa och de är designade för att bara stödja din rygg. Bållånga kuddar är ungefär 3/4 av den totala vikten/längden för fullstora liggunderlag.

Liggunderlag för kvinnor är cirka 15 cm kortare än en matta med standardlängd, vilket minskar den totala vikten. Om du är en 5’2″ kvinna behöver du inte ett 6′ långt liggunderlag. En 66 tum lång dyna är mer än tillräckligt lång för kortare kvinnor. Du kanske fortfarande vill använda en vanlig längd pad för att sträcka ut dig, men det är skönt att kunna raka några uns onödig packvikt.