Vilken Poundage Recurve Bow är bäst för dig?

En av de viktigaste sakerna med att köpa en ny recurvebåge är att ta reda på vilken vikt eller vilken dragvikt som är bäst för dig. Att korrekt räkna ut lämplig vikt kan hjälpa dig att få bättre hållning, en bättre skytteupplevelse och minska risken för att känna ömhet och trötthet efter skjutövningar.

Kroppsvikt och din dragvikt är löst korrelerade och kan vara användbara för att bestämma en bra dragvikt. Denna vikt skiljer sig beroende på din muskelutveckling och form och kommer att öka genom träning.

Men förutom att dela några av dessa diagram, kommer den här artikeln också att tala om en annan metod, 30-sekunderstestetvilket också är bra för att hjälpa dig att bestämma rätt vikt du behöver för att köpa din nya recurvebåge.

Genom att använda annan information som din draglängd, vilken stil av båge du vill köpa, vilken funktion du kommer att använda din båge till och hur du undviker saker som egon med dragvikt, kommer du att avsluta den här artikeln och känna dig säker på att du förstår hur att köpa rätt recurve båge!

Hur du hittar din passande dragvikt

Som jag sa tidigare, det finns två huvudmetoder som folk använder för att bestämma vilken poundage recurve båge de vill köpa. Även om det ofta diskuteras vilken metod som är mer korrekt för att bestämma lämplig vikt, kommer jag att prata om båda, och du kan bestämma vilken som passar din fantasi!

Om du slår upp på Internet, vilken poundage recurve-båge som är bäst för mig, hittar du många diagram som drar ett samband mellan din kroppsvikt, kön och den tillhörande dragvikten för din båge. Detta är den första metoden för att räkna ut din lämpliga dragvikt.

  Tippar du din Zip Line Guide?

Det enda diagrammet som jag fann vara det bästa är med tillstånd av Best Recurve Bow Guide, en sida som fokuserar på allt som har med recurvebågar att göra. Det är ganska tydligt och ger dig en ganska bra uppfattning om vad den bästa dragvikten är för dig, så jag kommer att presentera den nedan.

Archers vikt Föreslagen dragvikt
Små barn (70-100 lbs.) 10-15 lbs.
Större barn (100-130 lbs.) 15-25 lbs.
Liten ram hona (100-130 lbs.) 25-35 lbs.
Mellanstor hona (130–160 lbs.) 25-35 lbs.
Small-frame hane (120-150 lbs.) 30-45 lbs.
Medium-frame hane (150-180 lbs.) 40-55 lbs.
Honor med stor ram (160+ lbs.) 30-45 lbs.
Stora män (180+ lbs.) 45-60 lbs.

Som du kan se visar detta diagram tydligt hur din kroppsvikt, kön och din dragvikt är relaterade.

Detta är ett annat diagram från Learn-Archery.com som är lite mer specifik för nivå och skicklighet, förutom ålder och kön.

Recurve Rekommenderad korrekt dragvikt
För nybörjare Recurve bågar
– Ungdom (ålder 8 till 10) 10 – 12 pund
– Ungdom (ålder 11 till 13) 10 – 14 pund
– Tonåringar (ålder 14 till 17) 12 – 16 pund
– Unga vuxna (ålder 18 till 20) 16 – 22 pund
– Vuxna kvinnor 16 – 26 pund
– Vuxna män 22 – 28 pund
För Intermediär Recurve Bow
– Ungdom (ålder 8 till 10) 10 – 14 pund
– Ungdom (ålder 11 till 13) 12 – 18 pund
– Tonåringar (ålder 14 till 17) 16 – 22 pund
– Unga vuxna (ålder 18 till 20) 22 – 32 pund
– Vuxna kvinnor 22-32 pund
– Vuxna män 26 – 38 pund

Men många hävdar att diagram som detta är falska eftersom det finns mycket mer som spelar in om vad din korrekta dragvikt är. Till exempel, även om du väger en viss vikt kanske det inte betyder att du är stark nog för en båge på 45lb.

Eller så kanske du är lättare, men på grund av din styrka och kondition kanske du kan hantera en tyngre båge.

Så det är därför vissa människor, istället för att följa diagram, använder en annan metod som kallas 30 sekunders test.

Ofta när du går till en proffsbutik för att köpa en båge, tar du upp en båge och drar tillbaka den, och eftersom den är lättare än du trodde tror du att du kan klara den där vikten.

Men om du ska slingra ut i vildmarken och leta efter ditt nästa dödande, eller om du ska skjuta tävlingsmässigt i en liga eller i en turnering, kommer du faktiskt att skjuta din båge mer än en gång.

Så det betyder att även om du kan dra en recurve-båge vid full dragning om du känner dig trött och du har skjutit ett tag, kanske du inte kan hantera den specifika bågen.

Så, för att undvika den påfrestningen som kommer från en dåligt vald båge, kan du prova 30-sekunderstestet! I grund och botten, vad den består av är att du drar en båge bakåt vid fullt drag och håller den i 30 sekunder. Tro mig, du kommer att veta om bågen är för tung för dig. Det svider!

Det brinner inte bara, eftersom att dra en båge aktiverar alla dessa muskler i dina axlar och din rygg som inte används alltför ofta, om bågen är för tung för dig kommer dina muskler också att skaka.

Vad du vill ha är en båge som är behaglig att rita även efter en längre tidsperiod. Du (och dina muskler) kommer att tacka mig senare!

Men eftersom användningen av recurvebågar kan variera från bågskytt till bågskytt, kan vikten ibland behöva ändras beroende på vad du använder bågen till.

Jägare

Du kanske förstår att tyngre bågar faktiskt får pilar att flyga rakt. Och om du är en jägare är noggrannhet verkligen viktigt för att göra en framgångsrik jakt. Om du räknar fel på ett skott kommer bågens tunga vikt att kompensera för det, och skicka pilen rakare än den skulle vara om bågen var lättare.

Följaktligen kommer många stater att kräva att bojägare som använder en recurvebåge har en dragvikt på 40-45 lbs. innan de jagar. Om en båge på 45 lb är svår för dig, kanske du vill förbereda dig i förväg och planera därefter.

Du kanske måste börja med en lättare dragbåge och arbeta dig upp från den vikten till en tyngre vikt, eller tills du åtminstone kan skjuta den lägsta dragvikten för jakt med en recurvebåge.

Och det är helt okej! Vi har alla varit där någon gång, så om du måste trycka tillbaka din jakt en liten stund tills du kan använda en båge som gör dig obesegrad på slagfältet, så är det helt okej!

Fältbågskyttar och 3D-bågskyttar

Om du är intresserad av att delta i fältbågskytte eller 3D-bågskytte, då kan du komma undan med en lite lättare av en recurvebåge. Eftersom fältbågskytte och 3D-bågskytte, samtidigt som det är viktigt att vara noggrann, är en bra skjutform också en viktig del av att delta i sporten.

Om din recurve-båge ligger inom dragviktsintervallet 15 till 75 lbs., då är du förmodligen bra att gå. Många använder också recurvebågar med en dragvikt på 20 till 35 lbs. I själva verket är det förmodligen mer populärt.

Om du specifikt letar efter en recurvebåge för 3D-skytte, eftersom detta liknar bågjakt, behöver du en tyngre båge som hjälper dig att sikta mer exakt och korrigera eventuella små misstag du gör. Vissa rekommenderar att du använder en recurve-bågevikt med en dragvikt på 50 till 60 lbs.

Men om du är en fältbågskytt som är mer specifikt fokuserad på ett mål som har ett inställt avstånd, medan det är viktigt att ha en recurvebåge som skickar din pil långt, vill du se till att din båge är konsekvent och träffar samma plats om och om igen.

Så det spelar ingen roll om din recurvebåge är otroligt tung eller inte. Om din recurvebåge är lättare är det absolut inga problem! Se bara till att välja en båge med en dragvikt som du är bekväm med.

Undvik ett Draw Weight Ego

En sak som kan vara svår när du ska välja en båge är att se till att du inte låter ditt ego komma i vägen! Detta kan vara ett problem när du bestämmer dig för vilken dragvikt som är mest bekväm för dig.

Vissa människor kan må dåligt över att inte kunna hantera tyngre bågar. Vissa människor kan jämföra dragvikter som folk på gymmet jämför med att lyfta vikter eller att kunna pressa en viss vikt. ”Jag kunde trycka på 350…” etc. Låter det bekant?

Och medan jag är säker på att det finns några bågskyttar som är stolta över sin förmåga att skjuta tunga pilar. Men känn dig inte pressad att ha en tung båge bara för att någon annan använder en!

Om något, undvik recurve-bågar med tyngre poundage när du först börjar. Att se bra eller stark ut för andra är inte värt att offra din prestation!

När det kommer till kritan handlar inte bågskytte om att vara kraftfull. Det är inte den sortens sport. Det som verkligen spelar roll är om du kan göra målet eller siktet. Om du slutar med att offra den noggrannheten eller prestandan, kommer det att göra din upplevelse eländig mer än något annat.

Här är en riktigt bra YouTube-video av bågskytteexperten NUSensei som talar om vikten av att upptäcka din dragvikt och varför du bör ignorera ditt ego!

Så ät din ödmjuka paj och lägg bort det egot!

Andra Draw Vikt Tips

När du ska välja rätt dragvikt för din recurvebåge finns det alla möjliga andra tips som jag har som kan hjälpa dig att välja klokt och hjälpa dig efter att du har köpt recurvebågen.

Hur man vet när du överbågar

Ibland hur mycket du än försöker kan det fortfarande vara lätt att av misstag välja din dragvikt som tyngre än du egentligen borde ha. Detta kan ibland hänvisas till som ”overbow”-ing.

Ett enkelt test för att identifiera om du har överbågat eller inte är om du drar bågen tillbaka vid fullt drag, och du måste rikta bågen mot himlen för att dra den hela vägen tillbaka. Eller om du drar bågen mot midjan för att få den i full dragning.

Du kanske skakar eller är extra trött efter ett lätt träningspass. Du kanske kollapsar axeln för att få bågen att samarbeta med dig.

Om du tittade på NUSensei-videon kommer du att se honom göra ett dragviktstest för en recurve, och han förklarar skakningarna som uppstår om du drar för mycket i bågen.

Dessa är alla tecken på att du drar för mycket på din båge.

Ett annat känt test, ett som ursprungligen föreslogs av den världsberömda traditionella bågskytten, Archer G. Fred Asbell, är att böja bågskytten i midjan och dra bågen vid fullt drag precis vid knäet. Om detta inte är möjligt, är bågens poundage för tungt.

Bygga skjutmuskler

Vissa människor talar om att växa in i din båge. Och även om det är sant att du kan bygga mer muskler för att klara av en tyngre båge, är det oklokt att börja med en båge som är tyngre än vad du behöver. Upplevelsen blir bara desto mindre rolig.

Så börja med en båge som har din korrekta vikt, och om du känner ett behov av att öka dragvikten på din båge, så kan du verkligen arbeta upp till det! Till exempel, om du är en jägare som behöver ha en båge som matchar statens lägsta dragvikt, då kan du göra det!

Du måste fokusera på övningar som kommer att arbeta på din övre rygg och dina axlar, som är huvudmusklerna som att rita en båge fungerar. Du kan prova att träna upp dig genom att bygga de där musklerna som du kanske inte brukar tänka på, men sätt upp mål och så småningom kan du jobba dig uppåt!

Ändra din bågedragvikt

Om du börjar din resa in i bågskyttevärlden med ett mål att en dag nå en viss dragvikt, då kanske du måste ta hänsyn till det innan du köper din recurvebåge.

Vissa människor kommer att köpa take-down recurve bågar, vilket i princip betyder samma sak som namnet säger. Bågens lemmar kan tas isär och sedan ersätta nya lemmar med olika vikter, vilket kan göra det lättare för dig att flytta upp dragvikter.

Om du köper en recurvebåge i ett stycke och sedan flyttar upp en dragvikt, måste du köpa en helt ny båge, så du kanske vill fundera på vad som är mer ekonomiskt för dig.

Naturligtvis finns det vissa tillfällen då bågens höjdare (som i grunden är huvuddelen av bågen, den del där du ska greppa) faktiskt inte klarar olika vikter, eller så blir den utsliten, så se till att rådfråga din tekniker i proffsbutiken du köper på.

Det kan tyckas vara mycket jobb och tanke som du måste ta hänsyn till, men om du tar dig tid att noggrant undersöka och testa din dragvikt så kommer du att bli så glad att du gjorde det!

Att köpa en recurvebåge med fel vikt kan resultera i skador, extra trötthet och ömhet, bristande noggrannhet och på det hela taget inte en lika rolig upplevelse som din tidsskytte kunde ha varit.

Så se till att du verkligen funderar över vad som skulle vara bäst för dig noggrant och välj klokt, så att du kan få den bästa skjutupplevelsen du kan med din recurvebåge!

Happy Shooting!