Vilken Pound Test Line är bäst för basfiske?

Linjetestet eller pundtestet avgör hur stark en fiskelina är i pund. När du ska fiska bas, vilken testlina ska du använda?

En åtta eller 12 pund testfisklina är idealisk för basfiske, särskilt fluorkol- eller monofilamentlinor. Om bas fiskar i tung täckning, då vill du öka viktgränsen för fiskelinan till 15 till 20 pund och 30 till 50 pund för att kasta stora jiggar, crankbaits eller swimbaits.

I dagens guide går vi igenom alla dina favorittyper av fiskebete för basfiske och rekommenderar den perfekta testlinan för var och en. När du har läst klart kommer du alltid att kunna välja rätt linvikt för basfiske!

Vilken Pound Test Line för basfiske? Hur man väljer enligt din teknik

Som vi diskuterade i introt, varierar pundtestlinjen för basfiske beroende på vad du använder för att rulla in dessa stora fiskar.

Låt oss gå igenom de olika fiskebeten, beten och tekniker du kan använda och den lämpliga testlinjen för varje.

Fishmed mjukt plastbete

Mjukt plastbete är bland de lättaste beten du kan välja, så fiskelinan behöver inte vara tung.

När basfiske med fluorkarbon eller blymonofilamentlina behöver testvikten endast vara åtta till tio pund.

Om du har en flätad linje som du använder med en fluorkarbon- eller monofilamentledare, öka vikten på testlinan till 10 eller 20 pund.

Fiska med en Carolina eller Texas Rig eller Jigs

De Carolina rigg använder en plastbetesrigg med vikten över kroken. Det skiljer sig inte så mycket från Texas riggsom har en kulvikt som fritt kan glida på linan.

För dessa riggar eller jiggfiske efter bas, bör vikten på testlinan vara 15 till 20 pund för fluorkolväte eller ledarlina.

Öka vikten till ett testområde på 40 till 50 pund för en ledarlinje som används med en flätad linje.

Fiske med Chatterbaits och Spinnerbaits

Chatterbaits, som också kallas vibrerande jiggar, är de mest effektiva under de kalla månaderna för att fånga bas och andra fiskarter. De fungerar på samma sätt som spinnerbaits, som har skedbeteblad för att locka fisk.

Dessa beten har samma vikter på testlina som när man fiskar med en rigg från Texas eller Carolina.

Det inkluderar samma viktgräns för testlinan för en flätad fiskelina som används med en monofilament- eller fluorkarbonledare.

  Allt du behöver i ditt första hjälpen-kit

Fiske med Crankbaits

Wobblers eller crankbaits har hårda, ofta plastkroppar som bidrar till deras vikt.

Naturligtvis, när du använder en crankbait för basfiske, behöver du en tyngre lina för att kompensera.

För en fluorkarbonfisklina, välj en testvikt på 12 till 15 pund. Om du använder en crankbait med en monofilament ledarlinje, bör testvikten vara mellan 12 och 20 pund.

Fiske med en flätad lina som innehåller en fluorkolväte eller monofilamentledare kräver en tyngre lina med ett testområde på 30 till 40 pund för att framgångsrikt fånga bas.

Fiske med simbeten

Simbaits är beten designade för att se ut som betesfiskar. De kan ha mjuka eller hårda kroppar beroende på dina preferenser och preferenserna för de fiskarter du försöker fånga.

Pundtestvikten för din basfisklina när du använder en fluorkarbon- eller monofilamentledare med ett swimbait bör vara 20 till 25 pund.

Öka vikten till 50+ pund för en flätad lina med en fluorkarbon- eller monofilamentledare.

Fiske med Topwater Lures

Som namnet antyder, topwater lockar dröja sig kvar närmare vattenytan för att motivera en hungrig bas att hoppa.

Fluorocarbon fiskelina är inte kompatibel med topwater beten, men pundet testvikt för en monofilament leader line är 12 till 20 pund.

För en flätad fiskelina som används med en monofilament ledarlina, bör testvikten vara 30 till 40 pund.

Fiske med Buzzbaits

Om du är ett fan av buzzbaits för basfiske vet du hur dessa gamla beten kan vara bra för ogräsfritt fiske. De sjunker trots allt djupt ner i vattnet.

Du ska inte använda en ledarlina när du fiskar bas med buzzbaits, bara en rak flätlina. Även om den linjen inte har någon ledare, är det rekommenderade pundtestintervallet mellan 30 och 50 pund.

Vilken är den bästa fiskelinan för bas?

Basfisk väger i genomsnitt 12 pund, särskilt mogen largemouth bas.

De är inte den största fisken i havet på något sätt, men som det förra avsnittet visade, måste du ta särskild hänsyn till vikten av provlinan på linan du använder och typen av lina.

I det här avsnittet kommer vi att gå över de tre rekommenderade typerna av fiskelina för basfiske.

Monofilament linje

Först är monofilament fiskelina eller monolina, en typ av fiskelina som består av en enda fibersträng.

  Ska jag springa eller cykla först? Vilket gör att du blir mer vältränad?

När det gäller monolina är den fibersträngen byggd av resistent nylon. Plast används ibland också i monofilament fiskelina.

För att konstruera monofilamentfisklina blandas polymerer, smälts och extruderas sedan via en maskin med små hål genomgående. Det är här strängarna kommer ifrån som utgör fiskelinan.

Diametern på monofilamentlinjen varierar, vilket innebär att dess draghållfasthet eller test varierar lika mycket.

Du kan också välja bland en mängd färger för monolinje om du vill att din linje ska gömma sig i vattnet eller sticka ut.

Den mest nybörjarvänliga typen av fiskelina, monolina är inte svår att knyta, och att kasta med den känns smidig och lätt. En sportfiskare som fångar bas för första gången ska känna sig väldigt bekväm att arbeta med monofilamentlina.

Att linjen är billig också är också en annan stor fördel.

Rekommenderas för ytbeten som topwater beten, mono line är känd för sin ringa grad av stretch.

Det gör det lättare för en bas att få ett bett på linan och behålla sitt grepp. Reaktionsbeten är också ultrakompatibla med monolina.

Även om monofilamentfisklina tål många av de testområden som fluorkarbonlina klarar, kan den fortfarande knäppa om du inte är försiktig.

Därför bör du noggrant granska informationen i det sista avsnittet när du väljer din basfiskeuppsättning.

Flätad linje

För din basfiskeuppsättning kan du också överväga att lägga till en flätad fiskelina.

Som en av de tidigare fiskelinatyperna har flätad fiskelina funnits runt kvarteret, men den har förfinats och förbättrats under åren.

Idag är flätad fiskelina känt för sin kraft-till-diameter-förhållande, icke-töjbarhet och knutstyrka.

De flesta flätade fiskelinor på marknaden nuförtiden är gjorda av mikro-Dyneema, Spectra och/eller Dracon vävda eller sammanflätade.

Styrkan hos en flätad fiskelina är av högsta klass. Brottstyrkan är ofta långt över poängen för pundtestet, och du kommer ihåg att flätad fiskelina har ett pundtestvärde på uppåt 50 pund!

Flätad fiskelina gömmer sig inte det minsta i vattnet, så fiskar kan lätt se den lika bra som andra sportfiskare. Det är därför det bästa scenariot för fiske med flätad lina är i ett område med tät vegetation eller mycket ogräs.

Flätlinans nötningsförmåga gör att den kommer att vinna i en kamp mot ogräset och inte tvärtom!

  7 bästa djupmätare för flytrör som är lätta att använda

Bristen på sträckning av en flätad fiskelina förbättrar dess känslighet så att även subtila fiskbett inte går förbi din radar. Som sagt, om en fisk som drar i din lina är särskilt aggressiv, är det inte ovanligt att en flätad lina går sönder.

Kolla in vår andra artikel som jämför den flätade linjen mot monofilamentlinjen!

Fluorocarbon Line

Nästa typ av fiskelina för bas du kommer att stöta på är fluorkol eller fluorlina.

Fluorkarbonlina är dyrare än monofilamentlina och är känd för sin reaktivitet och sin styrka.

Den är måttligt känslig, har låg brytningsförmåga, bra nötningsbeständighet, låg vattenupptagningsförmåga och hyfsad smidighet.

När den väl har slängts i vattnet kämpar bas och andra fiskar för att se fluorkarbonlinjen eftersom den blir nästan osynlig. Det beror på det tidigare nämnda brytningsindexet för fluorlinjen.

En fiskelinas brytningsindex hänvisar till hur ljuset böjer sig när det passerar genom fiskelinan. Du kan fortfarande se linan, men inte alls lika lätt som du kunde när du fiskar med monofilamentlina.

Till skillnad från monolina flyter inte fluorkarbonfisklina, så du bör inte använda den för toppvattenfiske. Som sagt, fluorolinjen är mycket kompatibel med reaktionsbeten och de mjuka plastbeten som får basen att bita.

Ett mycket vanligt upplägg inom basfiske är att använda fluorkarbonlinan som ledarlina och sedan fiska med den och flätlina.

Denna uppsättnings extra pund testlinans viktintervall gör den idealisk för fiske efter tung basfisk.

Polymererna i fluorkarbonlinjen förhindrar försämring från insektsmedel, batterisyra, bensin i vattnet och solljus.

Den lägre graden av stretch som fluoroline innehåller förbättrar dess känslighet, som nämnts.

En av de bästa egenskaperna med att använda fluorkarbonlina för basfiske är att upptäcka även subtila bett på din lina. Detta beror på hur tätt packade fluorkolvätemolekylerna är, vilket möjliggör enkel energiöverföring.

För mer information om de bästa situationerna att använda fluorkarbonlinje, klicka här!

Slutgiltiga tankar

Framgångsrikt basfiske kräver att du använder monofilament, fluorkarbon eller flätad fiskelina, beroende på vilken typ av bete eller bete du fiskar med. Du måste också känna till poängen för testlinjen för konfigurationen för att säkerställa att linjen är tillräckligt hållbar för att hantera en bas.

Lycka till!