Vilken längd stabilisator ska du skaffa för din sammansatta båge?

Stabilisatorer handlar om balans. Balanserande vikt, balanserande vibrationer, balanserande vridmoment. När du tänker på det är det fantastiskt att installationen av en så enkel enhet kan lösa så många problem på en gång.

För att hitta rätt längd stabilisator för din sammansatta båge måste du ta hänsyn till avståndet du skjuter över, miljön du skjuter i och andra faktorer. Små stabilisatorer är vanligtvis kortare än 10″, medellånga stabilisatorer är 10-15″ och långa är längre än 16″.

Stabilisatorer är inte ett viktigt tillbehör för de flesta bågar, men om de används på rätt sätt kan de hjälpa till att lösa problem och samtidigt förbättra din noggrannhet.

Stabilisatorer: En recension

Innan vi går in på vilka specifika storlekar du ska använda för din sammansatta båge, låt oss se till att vi förstår den grundläggande funktionen hos en stabilisator.

Här är ett tips: det är inte bara för att få din båge att se större eller coolare ut.

Stabilisatorer är gjorda för att göra precis vad de låter som de är avsedda att göra: stabilisera.

Om du någonsin gick över en stock eller en balansbalk eller något tunt, långt föremål, är det troligt att du stack ut armarna när du gjorde det.

Du vinglade och vinglade förmodligen tills du sträckte ut armarna på vardera sidan om dig, då du kunde få din balans nog att fortsätta gå med mer självförtroende.

Tanken bakom en stabilisator är liknande.

Och det kan tyckas vara en självklar slutsats, men verbet ”stabilisera” gäller faktiskt flera olika saker.

Tillbehöret fungerar inte bara för att stabilisera bågens totala balans, det stabiliserar vibrationen som löper genom bågens ram när bågskytten släpper pilen. Detta minskar vridmoment, buller och handchock.

Med alla dessa faktorer i kontroll av stabilisatorn, kommer de flesta bågskyttar att upptäcka att deras noggrannhet också förbättras.

Så även om det kan verka som ett litet tillbehör med en nästan oupptäckbar effekt, kan stabilisatorn vara en av de viktigaste bidragsgivarna till en snäv pilgruppering.

Hur kan de göra detta?

Tja, huvudfaktorn i allt detta är extra vikt.

  Kan du göra en snögubbe i isig snö?

Naturligtvis är extra vikt inte alltid bra, särskilt för bojägare som vandrar över slätterna eller vandrar genom skogen.

Men lagt till vikt i rätt plats kan ge positiva resultat, speciellt om den sammansatta bågen du använder är särskilt lätt.

Bågramen är en mycket stel struktur, men mängden kraft som krävs för att driva en pil framåt med effektiva hastigheter kommer utan tvekan att orsaka en viss flytande rörelse.

Den flytande rörelsen kan påverka din noggrannhet negativt och göra att dina händer och armar tröttnar snabbare.

Med en noggrant placerad vikt i slutet av bågen kan mycket av den dynamiska energin tas upp på den platsen och riktas bort från bågens ram.

Den extra vikten hjälper också till att balansera bågen i ögonblicken före skottet, vilket säkerställer en mjuk släppning.

Men inte alla stabilisatorer var avsedda att göra alla dessa funktioner lika.

Vissa gjordes mest för att absorbera stötar, medan andra mestadels ger balans.

Att bestämma rätt stabilisator för din sammansatta båge kommer att kräva en undersökning av dina bågskyttevanor och befintliga redskap.

Små stabilisatorer

Vi börjar med stabilisatorer som är mindre än 10 tum.

I allmänhet är dessa enheter avsedda att fungera mer som dämpare än stabilisatorer.

Du kanske inte ens märker att de är där, särskilt för att de oftast är gjorda av gummi och ibland inte ens har vikter på ändarna.

Dessa tenderar också att vara de tyngsta stabilisatorerna på marknaden eftersom de har mycket energi att fånga i en så liten ram.

Om du letar efter något som hjälper till med den övergripande balansen i din båge, kommer dessa förmodligen inte att vara det bästa valet för dig.

Små stabilisatorer är bäst för bågskyttar som skjuter i trånga områden som täta skogar eller en jaktgardin.

De kommer att minska vibrationer och buller, samt minimera bågens hopp i dina händer och du skjuter.

Eftersom de är så kompakta är de också optimala för bojägare som ger sig ut på en hel- eller till och med flera dagars jakttur.

  Kan du surfa och fiska i regnet?

Du vill inte gå mil och mil med en två fot lång stav i vägen.

Dessutom kommer dessa stabilisatorer att fungera bäst i blåsiga förhållanden, eftersom de sannolikt inte kommer att sticka ut förbi din stigare särskilt långt.

Detta är också det bästa valet för ungdomar eller nybörjarbågskyttar som fortfarande lär känna sin båge.


Även om det är lite dyrt Bee Stinger Sport Hunter Xtreme stabilisator är ett bra exempel på liten stabilisator som kommer att få jobbet gjort när det gäller att dämpa vibrationer och ljud och minimera handchock.

Mellanklassstabilisatorer

De flesta bojägare kommer att satsa på en mellanlång stabilisator i intervallet 10 tum till 15 tum.

Dessa är vanligtvis det bästa valet för dem som letar efter justerbarhet i sina stabilisatorer.

Att ha en stabilisator med justerbara vikter kan göra en enorm skillnad för att skapa precis rätt balans för din sammansatta båge beroende på förhållandena och din uthållighetsnivå.

Mellanlängdsstabilisatorer är vanligtvis det bästa alternativet för en mer typisk jaktsituation med större öppna ytor.

En stabilisator som är runt 12 eller 14 tum kommer att ge dig den bästa balansen mellan viktstabilisering och vibrationsdämpning, vilket är anledningen till att de är ett utmärkt val för jägare.

Att ha en lite längre stabilisator kan faktiskt utöka räckvidden för din räckvidd också så att du inte behöver komma riktigt så nära den där gigantiska bocken du förföljer.

En annan fördel med att välja en stabilisator med extra längd är att de inte behöver vara riktigt lika tunga.

Eftersom de har mer längd att fördela vikten över, kan de fortfarande stabilisera din båge utan att göra att den blir så tung att du inte kan hålla upp den mer än ett dussin gånger.

På baksidan kommer den extra längden att öka dess sårbarhet för vind.

Så om du fotograferar under oförutsägbara eller oönskade förhållanden kan det vara bättre att hålla fast vid din åttatums stabilisator.


De Cartel Maxion kolstabilisator är ett bra urval om du letar efter en mellanklassstabilisator till ett anständigt pris.

  Hur man lagrar el från en generator för din stuga

Långa stabilisatorer

Stabilisatorerna på den längre änden av spektrumet kan ibland vara längre än längden på själva bågen, från 16 tum till 30 tum.

Vissa bågjägare använder dessa typer av stabilisatorer, men du kommer att se dem oftast på tävlingsbågskyttar och olympiska bågskyttar.

Som du kanske har gissat är stabilisatorer som är så långa främst för viktbalansering.

Dessa är ofta gjorda av material som kolfiber eller titan för att minska deras totala vikt.

Vid denna längd kommer du att se mer diversifierade diametrar för att minska eller öka vikten efter behov.

Till exempel rekommenderas rör med en diameter över 0,625 tum för användning i milt väder och inomhusområden.

Stabilisatorer med en rördiameter på mindre än 0,625 tum är optimala för utomhusbanor som tenderar att vara blåsigare.

Ju mindre rörets yta är, desto mindre spö ska vinden tryckas runt, vilket i slutändan påverkar ditt mål.

Dessa specifika stabilisatorer hjälper inte så mycket med vibrationsreducering, men om de har vikter på slutet kommer de säkert att hjälpa till med balans och minskat vridmoment.

Om du använder dem rätt kan du också utöka din skjutbana med cirka 10 yards om du väljer en av dessa långa stabilisatorer.


De Bee Stinger Competitor Stabilizer en populär lång stabilisator som finns i flera storlekar upp till 33 tum.

Även om du kan använda resurser som den här artikeln för att styra dig i rätt riktning, kan ingen berätta exakt vilken längd av stabilisator du bör använda ner till tum.

Och om någon försöker tala om för dig den exakta längden du bör använda, kom ihåg att de sannolikt har en annan båge än du, använder den annorlunda och inte är auktoriteten på stabilisatorlängder.

Bara du kan avgöra vilken längd som är den perfekta matchningen för dig, och för att göra det måste du testa några.

Tänk på att de sortiment som erbjuds här är allmänt erkända som standarden, men människor gör innovationer inom bågskyttegemenskapen varje dag som kan utöka eller helt krossa riktlinjerna som anges här.