Vilken färg ljus förstör inte mörkerseende? Bevarar rött, grönt eller blått ljus mörkerseende?

Att gå från ett starkt vitt ljus till rent mörker kan vara jobbigt. Starkt vitt ljus får dina pupiller att dra ihop sig och blockera ljuset, och det tar ett tag att expandera (kallas även vidga) när du släcker ljuset. Detta leder till begränsat mörkerseende eftersom din kropp reagerar på ljusets förändring. Lyckligtvis finns det olika färgade lampor som hjälper till att bevara mörkerseendet vid övergång från ljust till mörkt (och vice versa).

Vilken färg kan inte förstöra mörkerseende? Röda lampor är det bästa alternativet för att bevara mörkerseende, men gröna lampor hjälper också till med några extra fördelar (jag ska förklara nedan). Att använda ett rött/grönt ljus i mörkret saktar ihop förträngningen av din pupill, vilket saktar ner din förlust av mörkerseende. Du kommer inte att ha samma chockerande effekt som övergången från starkt vitt ljus till totalt mörker.

Du kan använda ett rött ljus i de flesta situationer, men det finns tillfällen då det är bättre att använda ett grönt eller blått ljus. I resten av det här inlägget kommer jag att förklara varför röda lampor är bäst för att bevara mörkerseende, och förklara när det är bättre att använda grönt, blått eller vitt ljus.

Vilken färgljus är bäst för att bibehålla mörkerseende?

När det gäller att bevara mörkerseende finns det två huvudval att välja mellan. Röda lampor är bäst för att bevara mörkerseende, men det blir svårare att se fina detaljer i mörkret. Grönt ljus ligger precis bakom rött när det gäller att bevara mörkerseende, men bättre för att förbättra ljusstyrka och kontrast.

Så nu när du vet att rött är bäst för att bevara mörkerseende och grönt hjälper till med kontrast/ljusstyrka, låt oss prata om alla fördelar och nackdelar med ljus i olika färger. Här är en snabb titt på varje ljus färg rankad från bäst till sämst.

  1. Rött ljus (bäst): Rött ljus är den absolut bästa färgen när det gäller att bevara mörkerseendet. Om man tittar på det synliga ljusspektrat ser man att rött har den högsta våglängden och därför behöver mest mängd ljus för att bli synligt. Ditt öga använder kottar för att se i starkt ljus och stavar för att se i mörkret. Den röda färgen är för ljus för att stavarna i dina ögon ska kunna se, så den plockas bara upp av kottarna. Som ett resultat av detta förblir dina ögonstavar, som är vana vid att se i mörker, opåverkade av det röda ljuset. Proteiner i ögat spelar också roll, men det ska jag inte gå in på.
  2. Grönt ljus (bra): Grönt ljus faller strax efter rött när det gäller att bevara mörkerseendet, men att använda grönt ljus i mörker har en stor fördel. Grönt faller precis i mitten av färgspektrumet, vilket gör det till den färg som är lättast att se på natten. Det blir mer kontrast/ljusstyrka när du använder grönt ljus. Det är därför de flesta mörkerseendeglasögon använder grönt ljus istället för rött. Det är lättare att läsa/se på nära håll och man kan enkelt se konturerna av djur/människor och andra föremål på avstånd.
  3. Blått ljus (acceptabelt): Blå ljus är lite bättre än vita när det kommer till mörkerseende, men det blir ändå en märkbar övergång när du släcker ett blått ljus. Den främsta anledningen till att människor använder blått ljus på natten är för att upptäcka spår av blod, kroppsvätskor (saliv, svett, urin, sperma, etc.) Blått ljus ger dig också en starkare ljuseffekt eftersom det är närmare det vita färgspektrumet.
  4. Vitt ljus (sämsta): Det finns en anledning till att de allra flesta ficklampor, strålkastare och glödlampor använder ett vitt ljus. Användningen av vitt ljus kommer närmast naturligt dagsljus. Vita lampor är bra för allmänt bruk, men övergången från starkt vitt ljus till totalt mörker kan vara jobbig. Det tar lång tid för dina ögon att anpassa sig till ljusets förändring, vilket ger dig ett hemskt mörkerseende.
  Kan man använda en yogamatta som liggunderlag?

Innan jag förklarar varför det är bättre att använda ett rött ljus, låt oss ta en stund för att förklara spektrumet av synligt ljus. Förlåt för det tråkiga vetenskapspratet, men det är det enda sättet att förklara varför röda lampor inte påverkar ditt mörkerseende.


Det synliga ljusspektrumet förklarar varför röda ljus bevarar mörkerseendet

Det enda sättet att förklara varför rött ljus är bättre i mörker är att titta på det synliga ljusspektrumet. Jag ska försöka förenkla min förklaring och lovar att hålla det vetenskapliga samtalet till ett minimum!

Rött har en längre våglängd än någon annan färg. Vågorna är utspridda längre, så det behövs mer ljus för att se den röda färgen. När du kommer in i den blå/lila sidan av det synliga ljusspektrumet har det en kortare våglängd, vilket innebär att vågor packas ihop, så du behöver mindre ljus för att synas.

Våra ögon har ljuskänsliga celler som kallas stavar och kottar för att reglera ljus och tolka färg. Konerna är som en högupplöst kamera som tolkar ljus, färg och definition och stavar är som en gammaldags svartvit TV. Koner gör det tunga lyftet under dagen och stavarna går i överväxel för att förbättra mörkerseendet i mörker.

Vi använder konerna under dagen för att hantera starkt ljus och stängerna för syn i svagt ljus (skymning/natt). Man använder inte stavarna på dagarna eftersom de är mättade med ljus, men på natten bearbetar stavarna det mesta av ljuset och kottarna för att tolka färg (och lite ljus).

Röda lampor har den längsta våglängden, så de behöver mer ljus för att vara synliga för det mänskliga ögat. Den röda våglängden är högre än vad stavar kan tolka, så de är helt blinda för det. Så vi kan bara se det röda ljuset med kottarna i ögat, vilket lämnar stavarna opåverkade av ljuset, vilket bevarar mörkerseendet.

  Vad är Coleman-bränsle gjort av?

När och varför använder du rött ljus i mörker?

När och varför använder du rött ljus i mörker?

Det synliga ljusspektrumet i föregående avsnitt förklarar varför röda lampor inte har någon effekt på mörkerseende, men det är inte alltid bättre att använda rött ljus. Röda lampor är bra för uppgifter med låg skicklighet som att gå genom skogen på natten, men du kommer att kämpa för att se detaljer/kontrast i svagt ljus.

Rött ljus har en lång våglängd, så det är den svåraste färgen att se i svagt ljus. Ljuset tolkas bara av dina koner, som behöver mycket ljus för att fokusera ordentligt. Så att använda ett rött ljus kommer inte att påverka ditt mörkerseende, men det blir svårare för dina ögon att se fina detaljer.

Det är därför vi använder rött ljus på all vår nödbelysning i byggnader. Du behöver inte mycket detaljer för att gå genom en mörk korridor upplyst av en nödskylt, men du behöver behålla mörkerseendet tills du är ute. Du ska kunna flytta från upplysta rum till mörka korridorer utan att påverka ditt mörkerseende.

Använd inte rött ljus om du måste utföra en uppgift som kräver uppmärksamhet på detaljer och ökad närbild/seende på avstånd. Röda lampor går bra att använda på medelavstånd upp till 30 meter, men det blir svårt att se konturer på längre avstånd. Att försöka läsa med rött ljus är lika illa eftersom kanterna smälter in i varandra. Det är där gröna lampor börjar lysa!

Hur grönt ljus påverkar mörkerseende: Grönt ljus förbättrar kontrasten/ljusstyrkan

Grönt ljus hjälper till med mörkerseende, men förbättrar också kontrast och klarhet

Grönt är den färg som är lättast att se i mörker eftersom den faller i mitten av det synliga ljusspektrat. Den faller precis i mitten, så både kottarna och stavarna används för att tolka färgen. Konerna gör halva arbetet och bevarar en del av mörkerseendet, och stavarna gör det tunga lyftet och ger ljusstyrka i svagt ljus.

  Kan du ta med dig potatischips när du åker på backpacker?

Naturligtvis kommer detta att få ditt mörkerseende att sjunka lite när ljusen slocknar, men det blir inte alls lika illa som med vitt eller blått ljus. Du byter ut mer kontrast och ljusstyrka för en liten minskning av mörkerseendet efter att du släckt ljuset.

Det är därför militären använder en grön display i mörkerseende. Du får extrema detaljer när du använder mörkerseendeglasögonen och du får cirka 75% av vad du normalt skulle göra i mörker. Det tar inte mer än en minut eller två att studsa tillbaka efter att ha släckt ett grönt ljus, jämfört med 20 minuter med vitt.

Jag har ett annat inlägg som förklarar när du ska använda en grön ficklampa om du vill lära dig mer.

Hur blått ljus påverkar mörkerseende: Blått ljus får fluorescerande föremål att lysa

Blått ljus nattseende

Blå och lila spektrumljus (även kallade svarta ljus) är det sämsta alternativet för att upprätthålla mörkerseende. Det är bättre än ett starkt vitt ljus, men du använder bara stavarna i dina ögon för att tolka ljus. Så dina ögon kommer snabbt att begränsa sig till det blå ljuset och det kommer att ta lite tid för dina ögon att vänja sig vid mörkret igen (15-20 minuter).

De flesta använder bara blåljus om de behöver spåra eller hitta något med fluorescerande egenskaper, eftersom de lyser under blått/svart ljus. Alla former av blod, kroppsvätska (urin, sperma, svett, kroppsoljor, etc.), mekaniska vätskor/olja och vissa kemikalier har fluorescerande egenskaper som får dem att glöda.

Jägare använder blåljus för att följa blodspåren, fiskare belyser fiskar och lockar in dem, kriminaltekniska team analyserar brottsplatser och ingenjörer/mekaniker hittar vätskeläckor i maskiner. Du kanske vill kolla in mitt andra inlägg som förklarar när du ska använda en blå ficklampa.