Vilken är den bästa flugspölängden för en nybörjare?

När du börjar lära dig att flugfiska kan du upptäcka att det kan vara svårt att veta vilken längd och stil på spö du ska börja med. Jag har samlat den viktiga informationen för nybörjare flugfiskare nedan.

Så, vilken är den bästa flugspölängden för en nybörjare? De flesta nybörjare flugfiskare bör börja med ett spö mellan 8 och 9 fot långt. Ett för långt spö kan vara svårt att bedöma avstånd på bakkastet, och ett spö som är för kort kräver en piggare rörelse för att hålla flugan över marken.

Om du har erfarenhet som spinn- eller betesfiskare kanske du förstår vikten av att välja ett bra stort fiskespö. Men om du bara ska lära dig att fiska kan det finnas många okända faktorer som spelar in när du väljer rätt. Fortsätt läsa nedan för att hitta det perfekta spöet att börja lära sig på!

Korta spön vs långa spön

Flugspön finns i många olika längder, allt från 5 fot till 15 fot.

De olika längderna på varje spö hjälper spöet att utföra olika uppgifter som att nå längre sträckor, rulla in större fiskar eller vara mer ”känslig” på vattnet.

Längden på spöet du väljer kommer att ändra hur mycket ansträngning eller teknik du behöver lägga på ditt gips.

När du först ska lära dig att kasta ett flugspö kan det vara ganska svårt, och att välja ett spö som antingen är för långt eller för kort kan göra att lära sig kasta ännu mer av en utmaning.

Flugspö Längd Beskrivning Fördelar Nackdelar
mindre än 7 fot kortaste flugspön; kallas ofta ”mygga” spön lättare att gjuta i områden med begränsat utrymme; diskret mot fisken svårast att lära sig kasta; minsta stavspetsrörelse
7 till 8 fot vanlig längd; optimal nybörjarspölängd lättast att gjuta; har mer linjekontroll; stillbilder fungerar bra i begränsade gjutningsområden inte lika användbart för små gjutområden; inte tillräckligt stor för att användas för större fiskar
8 till 9 fot vanligaste längden; fortfarande en bra storlek för nybörjare kan användas i de flesta scenarier; lätt att gjuta; håller backcast ovan vegetation tyngre; inte lämplig för begränsat gjutområde
9 till 10 fot gjord för större fiskar; scenarier för öppet vatten starkare än andra små stavar; avsedd för större vatten; bättre linjelagning för lång för små bäckar; tyngre
10 till 12 fot tillräckligt lång för stora fiskar i öppet vatten; vanligtvis saltvattenflugspön kastar över stora avstånd; har styrkan att bekämpa stora fiskar mycket tyngre; mycket svårare att kasta exakt
12 till 15 fot längsta storleken på flugspön; vanligtvis specialiserade för ett visst syfte starkare för mycket större fiskar; perfekt för havsflugfiske måste vara en skicklig kastare; tyngsta spölängden; kräver uthållighet för att bekämpa större fiskar
  Har snöskotrar titlar?

Innehållskredit: Flugfiske i skolor

Korta spön kräver lite mer kraft för att linan ska gå längre sträcka.

Ett kortare spö kommer dock väl till pass när man försöker kasta under lågt hängande träd, längs en bergsbäck eller någonstans med begränsat kastutrymme.

Korta spön kan också komma till nytta för att försöka fånga mindre fiskar.

Långa spön hjälper till att leverera linan längre med mindre ansträngning än ett kortare flugspö. Om du fiskar i ett öppet område som en sjö eller till och med på havet, kommer ett längre spö att hjälpa dig att nå även de längsta fiskarna.

Om du i första hand ska fokusera på att fånga små fiskar så kan du välja ett spö lite kortare än den allmänna storleken.

Generellt sett bör en nybörjarfiskare börja fiska med spö någonstans mellan kort och lång. När de väl fått grepp om spöet kan de börja experimentera med olika längder.

En bra startstorlek skulle vara ett flugspö mellan 7 och 9 fot långt.

Att gå längre än 9 fot som nybörjare kan göra det svårare för dig att kontrollera dina kast och att lära dig hur du korrekt placerar din lina och flyger.

Spön perfekt längd för nybörjare

Nu när du vet vilken storlek på flugspö du ska använda som nybörjare, har jag tillhandahållit några av mina favoritspön och combo-kit som är den perfekta längden för alla nybörjare att använda!

1. Fenwick Nighthawk Fly Combo

Mitt bästa val för ett nybörjarflugspö är Fenwick Nighthawk Fly Combo.

Det här spöet är inte bara den perfekta längden för en nybörjare flugfiskare, utan kombon kommer också med en flugrulle, fluglina, en ledare och en bärväska.

I händelse av att ditt spö går sönder kommer denna kombination också med en 5-års garanti för att säkerställa att du får ut det mesta av ditt köp.

För nybörjare kan du lära dig att kasta ordentligt genom att köpa detta spö i antingen 7 eller 8 fot.

De Fenwick Nighthawk Fly Combo kan hittas på Amazon för endast $121,22.

2. Eagle Claw Featherlight flugspö

Eagle Claw Featherlight flugspö är 8 fot lång och delas i två delar för enkel resa.

Detta spö väger 5 till 6 pund och har en medeleffekt.

Den enda nackdelen med detta spö är att det säljs enbart som själva spöet.

Du kommer då att behöva köpa lina, stöd och en flugrulle som matchar detta spö (vilket kan bli komplicerat).

De Eagle Claw Featherlight flugspö är endast $25.09.

3. Wild Waters Freshwater Flugfiske Combo

Mitt sista val av nybörjarspö är Wild Waters Freshwater Flugfiske Combo.

  10 bästa resesläp under 2 000 lbs.

Wild Waters ser till att inkludera allt du kan behöva när du flugfiske i denna spökombo.

Detta set kommer med flugfiskespö, en flytande flugask (kan lagra över 300 flugor!), en väska med en skyddshylsa för ditt spö, snippar, ledare, en flugrulle (fullastad med stöd och fluglina) , och livstidsgaranti.

För endast $127.00 kan du ha din egen Wild Waters Freshwater Flugfiske Combo.null

Att välja en stav

Även om storleken på flugspöet du väljer är extremt viktig för din fiskeresa, finns det många faktorer som också spelar in när du väljer ett framgångsrikt flugspö.

Följ mina tips nedan för att säkerställa att du hittar det flugspö som passar perfekt för dig och dina flugfiskebehov!

1. Välj en bra längd

Beroende på din skicklighetsnivå och typ av fisk du vill fånga, måste du välja det spö som passar dina behov.

Kom ihåg att korta spön fungerar bäst för lättare fiskar där du vill använda en mer känslig teknik på vattnet.

Under tiden är längre spön användbara för större fiskar och för att kasta över större avstånd.

2. Hitta rätt vikt

Vikten du väljer för ditt spö beror på vilken typ av fisk du hoppas fånga.

Tyngre fiskar kommer att behöva en tyngre och mer hållbar fluglina; Under tiden kan lättare fiskar fångas med ett lättare och smidigare flugspö.

Kolla in tabellen nedan för att hjälpa dig att välja rätt viktklass för ditt flugspö.

Typ av fisk Stångens vikt
Panfish 0-4
Liten bäcköring 0-4
Harr 3-5
Genomsnittlig öring 4-6
Smallmouth bas 5-8
Largemouth bas 5-9
Karp 6-10
Steelhead 7-9
Benfisk/Kungsfisk 7-9
Lax 8-10
Northern Pike/Muskie 8-12
Randig bas/falsk albacore 8-12
Peacock Bass/Golden Dorado 8-12
Tarpon/Giant Trevally 10-12
Mahi-mahi 10-14
Blåfenad 12-14
Sailfish/Marlin 14

Innehållskredit: cabelas.com

De flesta nybörjare börjar lära sig att flugfiska med öring så ett flugspö med en vikt på 4 till 6 bör vara tillräckligt starkt.

3. Överväg åtgärden

Handlingen av ditt spö hänvisar helt enkelt till den hastighet med vilken spöet lossar och laddar fiskelinan.

Långsammare spön är gjorda för att vara mer detaljerade och känsliga i sina kast.

Men snabba flugfiskespön är designade för att kasta längre och starkare. Dessa snabbare actionspön är lämpliga för att kasta mot starka vindar och för vidöppna vatten.

Som nybörjare vill du ha ett spö med medium-action.

4. Matcha din spö, lina och rulle

När du bestämmer dig för vilken rulle du vill ha och vilken lina du ska använda med den, glöm inte att ta hänsyn till spöets viktklassificering.

  Hur man övervinner rädsla för rappellering i 3 enkla steg

Vikten på rullen och linan bör inte överstiga spöets viktklassificering.

Ett enkelt sätt att veta om spö, lina och rulle är kompatibla är att följa denna enkla ekvation.

rullevikt + linvikt = spöviktsklassning

Överskridande av spönsvikten kan resultera i att spöet går sönder. Med tanke på det högre priset för flugspön vill du inte slå sönder ditt nya spö.

Kom ihåg att använda formeln ovan när du matchar en ny rulle, lina och spö.

De flesta nybörjare kommer inte riktigt att förstå hur man korrekt matchar dessa tre saker tillsammans. Fundera på att köpa några flugspökombinationer som matchar dem alla åt dig!

Du måste inte bara göra jobbet för att matcha spö, rulle och lina, utan dessa flugspökombinationssatser tenderar att komma till ett billigare pris också!

5. Skaffa lämpliga spön för resor

Om du planerar att resa långa sträckor för att flugfiska kommer du att vilja ha ett spö som reser lätt.

Om du kör en lastbil med en lång flaska så kommer ett rejält flugspö inte att vara ett lika stort problem. Men om du kör en mindre bil som en sedan, kanske en 9-fots spö inte får plats i bilen.

Titta på att köpa ett hopfällbart spö. Många flugspön lossnar i 4 eller så bitar och kommer med ett bärpaket. Dessa kommer att vara den bästa matchningen för alla som är i ett mindre fordon.

6. Tänk inte för dyrt

Flugfiskespön kan klättra uppåt flera hundra dollar mycket snabbt.

Eftersom du precis har börjat lära dig och kommer att behöva betala för lite uppsättningsutrustning samt ett nytt spö, vill du inte bryta banken.

Medan du lär dig hur man flygfiskar, köp ett mer allmänt billigare spö. Du behöver inte ett spö som är specialiserat för att utföra vissa typer av drift eftersom du fortfarande lär dig hur du gör dem själv.

Ifall du väljer att inte fortsätta flugfiska efter en tid (säger inte att du borde), skulle du inte vilja ha spenderat en överdriven summa pengar på ett flugspö som du inte ens kommer att använda längre.

Relaterade frågor:

Kastar längre flugspön längre? Ju längre spö, desto längre kastar du. Den typ av bete du använder kommer också att påverka avståndet som du kan kasta. Du kan ha mer kontroll när du kastar ett lättare bete på ett kortare spö.

Hur långa är vanliga fiskespön? Fiskespön varierar i storlek men börjar vanligtvis inte mindre än 6 fot och kan vara runt 9 fot långa. Flugfiskespön är den vanligtvis mest flexibla typen av fiskespö och kan vara upp till 10,5 fot långa.