Vilka sorters fisk kan du fånga med en bobber?

En fiskekompis till dig har varit ivrig efter att få dig till bobberfiske. Ditt intresse är väckt, men du vill inte avsluta dagen tomhänt. Vilken typ av fisk kan du förvänta dig att fånga med en bubbelbobber, cigarrbobber eller annan bobberstil?

Här är fisken du kan fånga med en bobber på din lina:

 • Havskatt
 • Karp
 • Nordlig gädda
 • Shellcracker
 • Lax
 • Crappie
 • Steelhead
 • Bas
 • Gul abborre
 • Walleye
 • Öring

Den här förklarande guiden kommer att beskriva var och en av de 11 fiskarterna ovan samt dela tips om hur du kan använda en bobber för att fånga fler av dem. Det kommer mycket bra information, så se till att du fortsätter läsa!

En introduktion till de fiskarter du kan fånga med en bobber

För fiske på ytan och till och med djupbaserat fiske till en viss grad är bobbers ett exemplariskt verktyg att ha i din metearsenal. Den här listan över fiskar som du kan fånga med bara en bobber och några andra tillbehör är ett bevis på det.

Havskatt

Okej, så havskatt är inte fisk som man kan fånga enbart när man fiskar, inte det minsta. Den strålfenade havskatten är bland de minst kräsna fiskarterna som finns, så du kan fånga dem nästan hur som helst.

Detta är fördelaktigt för sportfiskare som har en smak för havskatt, eftersom du kan fånga dem med oätliga beten. Det är därför vi tycker så mycket om bobberfiske efter havskatt!

Havskatt är mestadels bottenmatare, men det beror på i vilken del av världen du hittar dem. Trots att havskatten fick det smeknamnet på grund av deras kattliknande morrhår – som tekniskt kallas skivor – har inte alla havskatter skivstång!

En vanlig bobber räcker för att skapa intresse för havskatten i din sjö eller flod om den inte livnär sig på detritus på havsbotten. Bobbern bör inkludera en viktad skumflottör med två svirvlar, en ledarlinje upp till 50 pund, ett delat slag och en trepinad krok.

Karp

Den feta fiskarten som kallas karp befolkar i sötvatten. Även om de är infödda i Asien och Europa, är karpen också vanlig i nordamerikanska vatten.

Faktum är att de har spridit sig till en sådan grad på amerikansk mark (fel, vatten) att de till stor del betraktas som invasiva. Det är sant också i Australien och en del av Afrika.

Karparter inkluderar lerkarp, svartkarp, mrigalkarp, catla eller indisk karp, crucian carp, bighead karp, gräskarp, vanlig eller europeisk karp och silverkarp. Dessa arter är inte exklusiva för USA, och många kräver världsomspännande resor för att hitta.

Du kan fånga en stor karp med en bobber, speciellt om du har en rigg med en krok på ledaren, en vikt och sedan bobbern fäst vid riggen. Bobbern flyter till en början och börjar sedan sjunka när karpen biter!

Northern Pike

Den köttätande fiskarten känd som gäddan föredrar både sötvatten och bräckt vatten, som inte är detsamma som saltvatten. Finns över norra halvklotet, denna fisk kan nå längder på 22 tum i genomsnitt, så det är en ganska rolig fångst!

  Bästa trollingdjup för att fånga Kokanee

Nordgäddan har mörk färg, vilket kan göra fisken svårare att upptäcka i vattnet. Med en slipbobber kanske du kan locka till dig fler gäddor. Vi rekommenderar även en stålledare och en elritsa med bobbern.

För att dra in den nordliga gäddan är en monofilamentlina ett bra val. Köp monofilament som väger minst 12 pund för att säkerställa att den har styrkan att rulla in gäddan utan att knäppa på dig.

Den elritsa som används i din rigg bör vara mellan fyra och åtta tum lång för att väcka aptiten hos denna stora nordliga gädda. Håll din bobber och elritsa tre fot från vattenytan och vänta och se vad du fångar!

Shellcracker

Skalknäckaren har många namn, inklusive solabborre, körsbärsgäl och braxen. De flesta kallar den den röda solfisken på grund av den varumärkesröda färgen runt sidorna av denna fiskarts huvud där öronen är.

Ett vanligt fynd i nordamerikanska vatten av nästan alla slag, där livnär sig skalknäckare vanligtvis på sniglar och blötdjur. Fisken använder sina tänder för att knäcka skalen på dessa varelser, vilket förklarar skalknäckarens smeknamn.

När du fångar skalknäckare, ju mindre bobber, desto bättre. Du vill inte heller ha mycket vikt på din lina så att du smidigt och sömlöst kan rulla in fisken. Prova att utrusta din linje med en krok nr 2 för bästa resultat.

För att avgöra när en skalknäckare biter, titta på din bobber. Det borde vara en tydlig giveaway!

Lax

Om du fiskar i floder där lax lever, kan du verkligen lita på att din pålitliga bobber fångar dessa fiskar.

Lax är vanlig i hela Nordatlantens bifloder och kan till och med hittas i Stilla havet. Nordamerikas stora sjöar är en ganska pålitlig plats att spåra denna fisk, och i Sydamerika är Patagonien en annan bra plats.

Vissa laxarter är på den större sidan, som chinook-lax eller atlantlax. Dessa fiskarter är cirka fyra fot långa i genomsnitt, med en femfots lax som anses vara en stor. Andra laxarter är mindre än två fot stora.

I vilket fall som helst, när du väl kommer upp i fötterna när du beskriver längden på en fisk snarare än tum, är den en stor som verkligen är värd att fånga!

När du väljer din inställning för att fånga lax med en bobber, vill du ha ett fiskespö som är minst 10 fot långt. Spölängden håller mer av fiskelinan borta från vattnet, vilket är vad du behöver. Din nivå av linjekontroll kommer att vara exceptionell.

En superflätad fiskelina som väger minst 30 pund är ett måste, eftersom lax är en ganska tung fiskart. Lägg till ett bobberstopp på din huvudlinje och sedan en pärla. Den glidande bobbern bör kunna hantera minst ett uns bly.

Glidande bobbers kan ta sig djupare ner i vattnet där laxen gärna gömmer sig. Du bör också använda ett äggsänke. Om bara en, så bör sänket väga ett uns. För två äggsänkor kan de väga ett halvt uns styck.

  Är Side-by-Sides Street lagligt i Michigan?

Förresten, ett äggsänke är inte en mejeriprodukt som äggen i ditt kylskåp. Snarare kallas de att kasta ägg i sin helhet. De är långa och cylindriska fisketillbehör som liknar ägg som rekommenderas när du fiskar med lätta flugor, jiggar och bobbers.

Crappie

En annan typ av solfisk, crappiesläktet inkluderar sötvattensfiskarter utspridda över Nordamerika. Dessa är fångbara, tillagningsbara pannfiskar som inte är så stora men som är tillräckligt stora för att du fortfarande känner dig benägen att fylla din kylare med dem.

Du kan använda en stationär bobber kopplad till din linje för att fånga crappie. Ett annat alternativ är en slipbobber. Om du hellre vill sätta upp en bobberjiggrigg med bobbern över din jigg, är det ett tredje alternativ.

Det fina med bobberfiske efter crappie är att du kan välja att fiska på både grunt och djupt vatten.

Steelhead

Steelhead, en mängd olika öringar, är infödd i nordamerikanska och asiatiska bifloder, särskilt de med mycket kalla temperaturer. De finns också utanför Stilla havet. De leker i sötvattenkroppar, även om de kan migrera under oceaniska förhållanden.

Dubbelkolla att du kan fiska steelhead innan du ger dig ut på din fiskebåt. I många delar av USA anses denna art vara hotad, inklusive Upper Columbia River, South-Central California Coast, Puget Sound, Middle and Lower Columbia River, Central California Coast och California Central Valley.

I norra och södra Kalifornien är steelhead utrotningshotad.

Om du får okej att fiska efter steelhead är en fast bobber ett bra val. Bobbern riggar sig lätt och svarar exceptionellt bra. Slipbobbers är något tyngre än fasta bobbers och kommer att röra sig när vattnet blir djupare.

Bas

Vem älskar inte att rulla in en stor, fet bas? Från smallmouth till largemouth bas i Nordamerika och mindre vanliga arter som svart bas, basfiske är så populärt att det betraktas som sin egen sport.

Med lite maskbete och en enkel bobber kan du imponera på alla dina fiskekompisar genom att fånga en bas eller flera. Din rigg bör vara i proportion till bobbern. Detta förhindrar att ditt bete försvinner i vattnet, vilket kan hindra dig från att fånga någon fisk.

Du behöver inte lägga en hel nightcrawler på din krok om de är svåra att få tag på. Du ger bara basen gratis mat och fångar dem inte nödvändigtvis för dina ansträngningar. Vi rekommenderar att du använder döda maskar i bitar om du orkar tanken!

Gul abborre

Den nordamerikanska fisken känd som den gula abborren har smeknamn från amerikansk flodabborre till predikant och randig abborre. Alla hänvisar till samma fiskart, som når medelstorlekar på fyra till 10 tum långa.

Den gula abborren är verkligen gul, men inte uteslutande. Fisken har vanligtvis vertikala ränder längs kroppen i en mörk färg. Nyanser av orange och grönt kan finnas över fiskens kropp förutom dess gula färg.

  Vad är medelvikten för en snöskoter? (Med exempel på toppmodeller)

Mississippifloden är en känd plats för att fånga gul abborre, liksom Atlanten och Ishavet. I Klippiga bergens norra region lite österut kan du också hitta gul abborre.

En slipbobber ska ge tillförlitliga resultat vid fiske efter gul abborre. Denna fiskart är känd för att gömma sig djupare i vattnet ibland, och slipbobbern kan nå samma djup för ett mer effektivt fiske.

Walleye

Från den gula abborren till den gula gäddan är gös en annan fisk som kan fångas med en bobber. Bor i sötvatten i hela Nordamerika och delar av Kanada, har gös också en gyllene glans, vilket är anledningen till att den är känd som den gula gäddan av vissa.

Växande till storlekar av 31 inches lång i mognad, är gös en eftertraktad fångst. Fisken föredrar alla typer av vattendelar och hamnar ibland manuellt i vattendrag.

Vi hoppas att du höll dina slipbobbers till hands, eftersom du också behöver dem när du ska fånga gös. Din jigg ska vara på den större sidan men inte för stor. Annars, utan tillräckligt med vikt, kanske fisken inte ser ditt bete.

Öring

Den sista fiskarten du kan se i andra änden av din fiskekrok när du fiskar är den ödmjuka öringen. Dessa sötvattensfiskar är släkt med röding och lax.

Vissa typer av öring som sjööringen lever bara i sötvattenälvar och sjöar. Andra som ovannämnda steelhead kommer att leka i sötvatten efter att ibland ha tillbringat år i kustförhållanden.

Du kommer att upptäcka mer öring om vattnet är mellan 50 och 60 grader Fahrenheit, eftersom många arter föredrar kallt vatten. Andra kanske är ute och går i varmare vatten, men det är sällsynt.

Här är inställningen du bör efterlikna när du fiskar efter öring. Du behöver split-shot vikter, en bobber propp, en fluorocarbon eller monofilament fiskelina (klassad för sex till 12 pund), en plast fiskepärla, en medelstor glidande bobber och en beteskrok storlekar #8 eller #12.

Bobberstopparen låter dig kontrollera djupet som din rigg befinner sig på. Vårt råd? Håll de delade vikterna ungefär en fot från kroken för att skapa det djup du behöver för att locka öring till din lina.

Slutgiltiga tankar

Bobberfiske kan vara en utomordentligt givande upplevelse. Genom att använda en bobber som en del av din rigg kan du fånga små panfish ända upp till stora fiskarter som lax och öring.

Nyckeln är att veta var din målfisk finns och sedan välja en rigg som kan matcha vattnets djup så att du kan få din bobber på fiskens nivå. Du behöver ofta mer än bara en bobber som en del av din rigg, men också vikter, en bobberpropp, ägg och en högkvalitativ lina.

Nästa gång du fiskar i sötvatten med dina kompisar (eller, i mindre utsträckning, saltvattenfiske), fyll på med en del av utrustningen som vi rekommenderar i den här artikeln, särskilt flera typer av bobbers. Du kan bara komma tillbaka med en kylare full av fisk!