Vilka färger kan tvättas ihop? (3 enkla regler)

Om du någonsin har tagit ut en skjorta ur tvättmaskinen bara för att upptäcka att den har ändrat färg sedan du senast såg den, kan du förmodligen använda en lektion i tvättsortering. När du lägger färger som inte ska blandas i samma belastning bör du förvänta dig några ganska galna resultat.

Så vilka färger kan tvättas tillsammans? Innan vi går igenom huvudreglerna för att sortera din tvätt, låt oss prata om konsekvenserna av att inte följa dem.

Varför du inte kan tvätta helt olika färger tillsammans

Att tvätta oförenliga färger på tyg tillsammans kan få ganska katastrofala konsekvenser. Felet är särskilt uppenbart på ljusa föremål, men det kan också märkas på mörkare nyanser. Ändå, för att ge ett bra exempel, låt oss prata om vad som händer när du tvättar en vit laddning med ett enda olikfärgat föremål.

De flesta vet tillräckligt för att noggrant undersöka sina vita laster för röda föremål. Saknas en kan göra att alla tidigare opigmenterade föremål kommer ut ur brickan rosa.

Mängden färgöverföring bestäms vanligtvis av temperaturen du använder. Höga temperaturer skapar de perfekta förutsättningarna för blödande färger – men du måste använda dem för att tvätta dina vita massor. Om du inte gör det kan de vita föremålen förlora sin ljusstyrka (om de är gjorda av naturliga material).

Även om de flesta bara skulle vilja undvika att ha en garderob full av rosa arbetsskjortor, kan detta scenario hända med andra färger också. Ta denim till exempel. Om du av misstag slängde en ljus skjorta i tvättmaskinen med dina helt nya jeans, kommer du förmodligen att få en strimmig skjorta.

Naturligtvis finns det olika sätt att få bort löst pigment ur dina kläder. Men de flesta av dessa trick fungerar bara på vitt tyg. Så att lära sig vilka färger du kan tvätta i samma belastning är ditt bästa alternativ.

Vilka färger kan du sätta ihop i en tvättmaskin?

Nu när du vet vad som kan hända om du inte följer dessa enkla regler, är det dags att lära dig dem. De flesta av dem är ganska enkla.

Se även  Hur man rengör en matta eller matta

1. Lägg inte ljusa färger i några andra nyanser

Som vi har konstaterat är vita tyger de mest mottagliga för att ändra nyanser när du tvättar dem med olika färger. Därför är det absolut nödvändigt att hålla vita och ljusa föremål borta från andra nyanser.

Eftersom de flesta människor använder blekande tvättmedel eller blekmedelspulver på deras vita laster, separera dem från andra föremål kommer också att bevara dessa livfulla färger. Denna regel gäller dock även för icke-vita nyanser av solbränna, blå och andra pastellfärger. Håll dem tillsammans med liknande föremål.

2. Separera kalla och varma nyanser

Helst bör du också sortera dina tvättmängder efter färgfamilj och inte bara efter tygets ljusstyrka. Det betyder att du behåller levande gula nyanser med andra rika orange och röda nyanser.

Trots allt skulle du absolut inte vilja ha den där gula skjortan i samma belastning som en lila tröja. Bomulls- och ulltröjor är extremt känsliga för färgblödningar på grund av de färgningsprocesser som tillverkarna använder på naturliga tyger. Att kasta dessa två föremål i samma belastning kommer därför säkert att resultera i en strimmig gul skjorta. Så håll det lila med blått eller rosa, beroende på dess placering i färgspektrumet.

Efter logiken i dessa två direktiv kanske du tror att du måste sortera dina ljusa färger efter deras färgfamiljer. Men eftersom gråa, beige och olika pastellnyanser är mindre benägna att blöda, kan du behålla dem tillsammans.

3. Håll levande och dämpade färger i olika belastningar

Så du vet att inte sätta ljusa färger i med några andra färger och att sortera dina laster efter färgfamiljen. Om du följer dessa regler finns det en chans att du inte ens behöver den här. Men för säkerhets skull bör du också veta att undvika att sätta livfulla färger med dämpade.

Även om de tillhör samma färgfamilj, kan det livfulla tyget fortfarande ändra nyansen eller mättnaden för de andra föremålen i lasten. Till exempel kan en neongrön klänning få en ljus pastellgrön skjorta att få en gulaktig nyans. Om du inte vill att det ska hända, se till att dina färgglada föremål har slutat blöda helt. Tvätta dem bara separat en eller två gånger innan du lägger dem i en last med de andra plaggen i samma färgfamilj.

Se även  4 sätt att rengöra en kökssvamp: Desinficering med mikrovågsugn och andra metoder

Fler tips för att bevara färg under tvätt

Föregående avsnitt ska besvara frågan vi började detta med. Det finns dock andra sätt att undvika att fläcka dina kläder och behålla alla färger där de hör hemma.

Tvätta alltid nya kläder med liknande nyanser

De flesta av de nya kläderna du köper kommer att släppa lite färg första gången du tvättar dem. Det är bara ett faktum. Så för att skydda resten av dina kläder bör du bara tvätta dina nya plagg med deras närmaste färgmatchningar.

Vänd kläderna ut och in

När du fortsätter att använda dina kläder vill du förmodligen behålla deras färg så länge som möjligt. Att vända dem ut och in under tvättcykeln kan avsevärt förbättra dina chanser där. Dessutom kommer det att behålla eventuella färgblödningar på insidan av tyget.

Så även om dina mörka marinblå jeans blöder, kanske färgen inte kommer igenom tyget i vattnet. Och när vattnet rinner av kommer pigmentet förmodligen att sätta sig tillbaka i jeansen.

Kör kalla cykler när det är möjligt

Om du tvättar dina kläder i kallt vatten håller de längre. Det kommer inte bara att behålla färgen i tyget där det hör hemma, utan det kommer också att bevara materialets integritet.

Att göra det är särskilt viktigt för mörka och levande föremål, som kommer att förlora det mesta av sin färg om du kör dem genom en varm cykel. Som nämnts ovan måste du förmodligen bearbeta vita föremål vid högre temperaturer för att bevara deras ljusstyrka. Dessutom tvättas underkläder, som vanligtvis är vita, också på hög värme – men av hygieniska skäl.

Ändå, för alla andra klädesplagg som inte är för smutsiga, bör du försöka använda kalla cykler. Men ta inte bara detta på tro. Se till att läsa etiketten inuti varje artikel innan du kastar den i tvättmaskinen.

Se även  Hur man rengör oavslutade trägolv

Olika material kommer att ha olika krav. Så småningom kommer du att lära dig att känna igen materialet ett föremål är tillverkat av genom beröring och veta exakt vilka temperaturer du kan utsätta det för. Men om du är nybörjare är det bäst att gå efter informationen på etiketten.

Använd produkter som kan suga upp blödande färger

Om du inte har tid att sortera din tvätt, kan du bara kasta försiktighet för vinden och den röda skjortan i den lätta lasten. Om du måste göra det finns det produkter som kan absorbera löst färgämne från vattnet. Färgfångarark är också användbara i fall då ett enda plagg har både ljusa och livfulla färger.

Ladda ur tvätten så snart cykeln är klar

Även efter att vattnet rinner ut när tvättcykeln är klar, kan dina kläder fortfarande överföra färger till de omgivande föremålen. Tygerna kommer fortfarande att vara tillräckligt fuktiga för att släppa och absorbera färgen. Så du bör ta ut din last och antingen lägga den i en torktumlare eller hänga upp den för att prova så snart som möjligt.

Använd inte torktumlaren på färgglada kläder

På tal om torkning bör du undvika att sätta mörka eller färgglada kläder genom en torkcykel. Häng istället upp dem på en lina eller ett hopfällbart ställ som den här. Alternativt, om du bor i en liten lägenhet, kan du få ett mindre ställ som från AmazonBasics.

Tänk bara på att den lilla saken kanske inte klarar hela lasten. Du kan behöva styra duschdraperistången och andra ytor också för att torka dina laster. Eller så kan du tvätta färre föremål åt gången så att du aldrig får ont om hängande utrymme.

Slutsats

Så småningom kommer att följa alla dessa regler bli andra natur för dig. Men även om vi har täckt mycket mark idag, är sortering av laster efter färg bara en del av hela processen. Ändå är det en lika bra plats som någon annan att börja lära sig repen!

Lämna en kommentar