Vilka dofter eller föremål stöter björnar bort? (hur man avskräcker och inte lockar till sig björnar)

Att möta en björn när man campar kan vara en skrämmande upplevelse. Om du befinner dig med en svartbjörn på 300 pund som granne på campingen, kanske du vill stanna i bilen ett tag. Björnangrepp är sällsynta, även om du känner att du hör om dem hela tiden varje vår och sommar. Din grannes vänliga hund kan vara mer benägna att döda dig än en björn under ett givet år. De flesta av oss slår dock läger i björndistriktet snarare än på vår grannes gård. Om du campar är det en bra idé att lära dig hur du stöter bort och håller björnar borta.

Vilken doft eller vilka föremål stöter bort björnar?

När du campar i skogen, vad är de bästa sakerna att göra för att avvärja en björn? Det finns luktavvisande medel, radioapparater (ja, björnar hatar talkshows) och elektroniska avskräckande medel. Det bästa avskräckningsmedlet är att hålla din mat och dina personliga rengöringsartiklar inlåsta i ett björntåligt kassaskåp, din bil, eller hänga upp dem och få dem ur vägen. Vissa säger att björnspray är ett bra sätt att stöta bort en björn, så du kan behöva ta med dig björnspray på lägret. Lär dig vad som lockar en björn till en camping och lär dig sedan hur du stöter bort den björnen.

Björnar är alltid på jakt efter matkällor, och som de flesta djur är de intresserade av att hitta den godaste, mest kaloririka maten de kan hitta – för så lite arbete som möjligt. Björnar belönas med en enkel måltid genom att plundra den lokala campingplatsen.

När en björn har lärt sig att associera camping med mat kan den bli allt mer aggressiv. Björnar vill äta, och de kommer inte att låta något eller någon komma i vägen. När campingbjörnar väl vänjer sig vid att se mat på campingplatser kan de bli väldigt oförutsägbara. Ta reda på vilka dofter eller föremål som stöter bort björnar så att din campingresa inte förstörs.

Hur gillar björnar på campingplatser?

Björnar älskar att äta och maten för en björn är varierad. Din grannskapsbjörn attraheras inte bara av din överblivna lägermat, utan också till ätbara varor, inklusive människo- eller husdjursmat, sopor, grytor och stekpannor, matolja, spis och lyktabränsle, oöppnade konserver, kosmetika och lotioner, insektsmedel och tandkräm.

Du behöver de flesta av dessa saker för camping, så du måste lära dig att hålla dem borta från björnar. Björnar som lär sig att besöka campingar avlivas ofta för att undvika skador eller dödsfall.

  Kan du sova i sidled i en sprinterbil?

Vad kan du göra för att avvärja björnar?

Använd först björnsäkra matförvaringslådor som tillhandahålls av skogstjänsten. Om du till exempel campar i Yellowstone eller Glacier National Park, hittar du dessa lådor på varje campingplats. De finns där av en anledning och är bra björnavstötare. Några andra tips för att skydda dig från björnar är:

  • Sov i ditt tält, inte i det fria.
  • Slå upp läger borta från färska björnskyltar, bärfläckar och stigar.
  • Rensa upp allt skräp och matrester.
  • Sov inte i kläderna du använde när du lagade mat.
  • Undvik att gräva ner sopor eller matrester. Packa bort dessa från området!
  • Gå inte nära en björn för att ta en selfie.
  • Packa inte aromatiska livsmedel som bacon eller fisk.
  • Ta aldrig med mat in i ditt tält.

Hur man skrämmer bort en björn

Björnar tenderar att hålla sig borta från människor, men de kan orsaka problem, skada och skada om de vänjer sig vid att få mat i närheten av en camping. Tanken är att få en björn att känna sig så obekväm att den inte vill stanna eller återvända. Flera sätt att avskräcka björnar, som föreslagits av backcountry-vandrare, inkluderar:

visselpipor. En hög visselpipa fungerar utmärkt. Bullermakare, skallror, lufthorn eller smällare kommer också att avskräcka en björn och få den att tänka två gånger om att komma in på din campingplats.

Föra oväsen. Gör ljud när du går. Den farligaste björnen är en förskräckt björn. Om du gör oväsen för att meddela din närvaro är det mer sannolikt att björnar kommer ur vägen. Om du inte vill prata, ta med en satellitradio och sätt den i en pratshow.

Går i grupp. En björn närmar sig en individ snarare än en grupp. Grupper låter mer än individer och att vara i en grupp kan avskräcka en björn från att attackera.

Bang kastruller och stekpannor. Slå på botten av en kastrull med en sked och skrik på björnen. Tro inte att du är galen; björnen kan tänka sig för att ta sig in på campingen om det är bullrigt.

Badboll. Kasta en badboll (något stort och färgglatt fungerar också) på en björn. Bollar som kastas mot en björn skrämmer ofta bort den. Att öppna och stänga ett paraply eller skaka presenningar eller soppåsar har också varit känt för att skrämma bort en björn.

  Vad är en inverter i en husbil?

sprutpistoler. Om du har barn på lägret kan du ha en supersuger eller kraftfull vattenpistol till hands. Vissa campare tar med sig sprutpistoler eftersom de vet att de kan komma till nytta. Tillsätt lite vinäger i vattnet (undvik ammoniak).

Stenar och stenar. Stenar och stenar eller annan projektil kan hjälpa till att skrämma bort en nyfiken björn. Sikta på ryggen på björnen och undvik att slå honom i ansiktet.

Skällande hund. De flesta björnar kommer inte i närheten av skällande hundar. Men håll ditt husdjur i koppel och låt dem inte jaga björnen. Om ditt husdjur går lös och jagar björnen kan du förlora ditt husdjur.

Ficklampor. Lys med en ficklampa eller använd en handfackla. Starka ljus kommer att skrämma en björn och få dem att tänka två gånger innan de kommer till ditt läger.

Duk indränkt i ammoniak eller cidervinäger. Häng en trasa indränkt i ammoniak eller cidervinäger över en soptunna eller från ett träd för att avskräcka björnar. Lysol och PineSol dofter stöter också bort björnar.

Bear Pepper spray. Björnspray är bra för att försvara dig mot en attack, men se till att du vet åt vilket håll vinden blåser eller munstycket pekar. Du vill inte ha ett ansikte fullt av högintensiv pepparspray. Björnspray kommer att få dina ögon att tåras och göra ont, och en björn kan attackera när du har mens.

Vad ska du göra om du ser en björn när du campar?

Håll dig så lugn som möjligt när du ser en björn och följ dessa enkla riktlinjer när du är i björnens land.

Om du skrämmer en björn, förbered din björnspray eller annat avskräckande medel. Om ni är i en grupp, håll ihop. Du kommer att verka längre och skrämmande om du är i en grupp. (Ett råd här, det kan vara bra att vara ensam i naturen, men det är oklokt. Ta med en partner på din vandring.)

Bestäm om du stöter på en svartbjörn eller en grizzlybjörn. Svarta björnar och grizzlybjörnar beter sig olika, och det hjälper att veta vilken typ av björn du ser.

Om du stöter på en björn på leden eller på din camping, sluta med det du gör. Meddela dig själv genom att tala i en hög men lugn ton. Backa sakta bort och i den riktning du kom. Vänd dig aldrig och spring. Håll ett öga på björnen så att du kan se hur den reagerar. Vanligtvis kommer björnen att vända sig och gå iväg.

  Kan min bil stödja ett taktält?

Se till att björnen har en flyktväg utan människor eller andra saker i vägen. Stå rakt upp och se den rakt i ögonen. Skrik på en svartbjörn och säg bestämt till den att gå. Håll din pepparspray nära till hands, med skyddet borttaget och munstycket pekat åt rätt håll. Spraya ovanför björnens huvud så att pepparsprayen når ögonen, näsan och munnen.

Om du stöter på en svart björn i ett defensivt drag, kommer björnen ofta att slipa sina käkar eller klor i marken. Björnen kan blåsa och nosa. Det kan morra mot dig i ett försök att skrämma bort dig. Backa sakta undan.

När du står inför den här situationen kommer björnen inte att vilja slåss mot dig mer än du vill slåss mot den. Den försöker säga till dig att du är för nära. Håll dig stilla och lugn och börja gå baklänges.

Om du stöter på en grizzlybjörn med ungar och björnen springer mot dig, släpp till marken och spela död. Rulla upp på magen och täck nacken och bakhuvudet med händer och armar. Förankra dig i marken och håll isär armbågar och ben så att björnen inte kan tippa dig framåt. När björnen slutar attackera dig, håll tyst och be om att björnen ska försvinna. Gå inte upp förrän du är säker på att björnen är borta. Du kan behöva vänta 30 minuter eller mer.

Om attacken varar längre eller om björnen börjar gnaga i dig är det inget försvar och det är dags att slå tillbaka. Använd din björnspray, kämp för ditt liv, sparka, slå björnen med vilket vapen du än har. Koncentrera din attack på hans ansikte, ögon och näsa.

Det bästa sättet att undvika ett möte med en björn är att undvika dem helt och hållet. Björnar håller sig borta från dig och de har en stark känsla av personligt utrymme. Behåll lugnet, vandra med en grupp och ha din björnspray till hands när du är i björnlandet.

Fler artiklar du kommer att älska

Förvara mat i björnland (hur och vad i)

Vad ska du göra om en björn attackerar ditt tält?

Håll din hund sval medan du campar (7 tips som kan rädda din hund)

Håll spindlar borta från ditt tält – 12 tips som fungerar