Vilka beten anses vara levande beten?

Du kommer ofta att höra om sportfiskare som använder levande bete kontra artificiellt bete. Om du är helt ny inom fiskevärlden är du kanske inte säker på vad den ena typen av bete är jämfört med den andra. Vilka beten anses vara levande?

Följande typer av bete är alla exempel på levande bete:

  • Iglar
  • Räkor
  • Maskar
  • Kräfta
  • Musslor och musslor
  • Minnows

I den här introduktionsguiden till levande bete kommer vi att förklara vad levande bete är mer detaljerat, inklusive mer information om exemplen ovan. Vi kommer också att diskutera om levande bete är bättre än artificiellt bete med en omfattande för- och nackdelarlista.

Låt oss börja!

Vad är Live Bait? + Exempel

Låt oss börja med att förklara vad levande bete är.

Levande bete är vilket fiskebete som helst som för närvarande är vid liv. Genom att sätta levande bete på änden av en fiskekrok kommer varelsens naturliga slingrande rörelse på kroken att locka till sig fisk, liksom lukten. Det förklarar varför levande bete är så tilltalande för sportfiskare.

Motsatsen till levande bete är artificiellt bete. Dessa är vanligtvis beten som målas upp för att se ut som levande varelser. De konstgjorda beten kan snurra, se flashiga ut eller göra ljud för att förtrolla fiskar att komma över.

Här är några exempel på levande bete per introt.

Iglar

Iglar har rykte om sig att vara blodsugare. Även om det inte är osant, suger de i verkligheten knappt något blod, och de är inte heller sjukdomsspridare. Ändå är iglar inte det mest populära valet bland sportfiskare.

För den som är villig att ta chansen och använda iglar som levande bete är bandiglen en bra art att använda. I varmare vatten där temperaturen överstiger 50 grader Fahrenheit, kommer iglar att vara bekvämare och uppvisa ett bredare rörelseområde.

Detta ökar dina chanser att fånga något!

Räkor

Från det minst nybörjarvänliga levande betealternativet till det mest så, rekommenderas räkor som levande bete för barn som precis har börjat fiska och vuxna sportfiskare som försöker lära sig sitt hantverk.

Räkor är en mycket vanlig levande betekälla, och de kastar exceptionellt lätt. Även om du inte har så mycket fiskeerfarenhet kan du känna dig som ett proffs i slutet av dagen genom att använda räkor som levande bete.

Maskar

Maskar är allmänt tillgängliga om du är villig att gräva runt på din bakgård (särskilt efter att det regnar). Vi skrev en omfattande guide om att fånga en art av mask känd som nattkryparen, och det är praktiskt taget gratis att jaga själv. Läs det inlägget om du missade det!

Många tillverkare av artificiellt bete försöker hårt replikera en masks naturliga böljande och krånglande med sina beten. The real deal är lika effektiv, om inte mer så!

Kräfta

Kräftor är besläktad med räkor eftersom den också är ett utmärkt val för levande bete. Oavsett om du kallar dessa varelser mudbugs eller crawdads, är det bästa sättet att rigga en kräfta till din krok att sätta in kroken en halv tum från änden av kräftans svans.

Du kan gräva upp kräftor i lokala vattendrag förutsatt att dina parker och rekreationsföreningar inte har något att säga om det.

Musslor och musslor

Ett mer avancerat alternativ för levande bete, musslor kräver att du blir smutsig om du vill använda denna lilla varelse som bete. Du kan inte precis trä det hårda skalet på din fiskekrok, så du måste öppna upp varelsens skal.

  Hur fungerar bouldering?

Detsamma gäller musslor, som du lätt kan använda när du fiskar i saltvatten med levande bete. Du kan hitta musslor och musslor i de flesta vattendrag längs strandlinjen.

Minnows

Även om minnows är en fiskart, när sportfiskare hänvisar till minnows som levande bete, talar de inte om bara en art. De menar tillsammans vilken liten fisk som helst.

Små fiskar ropar naturligt ut en fisks lust att äta längs näringskedjan, eftersom större fiskar konsumerar mindre, och så vidare.

Som en FYI, när ditt levande bete är dött, är det inte tekniskt sett ett levande bete längre. Som sagt, om den är nydöd kan du fortfarande fiska med den och eventuellt rulla in några otroliga fångster! Men tiden är verkligen av avgörande betydelse. När ditt bete börjar ruttna och förmultna är det över.

Vilka fiskar är mest mottagliga för levande bete?

Om du bestämmer dig för att trä levande bete på din fiskekrok, vad kan du hoppas på att fiska upp? Vi är så glada att du frågade, eftersom svaret är mycket!

Låt oss ta en närmare titt.

Iglar – gul abborre, blågäl, havskatt, stormunsabborre, småmunig bas

När du väl kommit förbi blodiglarnas ick-faktor kommer du att inse vilket utmärkt val av bete de är. En sådan fisk som du kan hoppas fånga mycket av är den gula abborren, som vanligtvis kallas gös. Dessa är stora fiskar, cirka 22 tum långa!

Den mycket mindre blågillen (som ofta inte är blå, trots namnet), är en panfish som är cirka åtta tum lång om du fångar en som är på den större sidan.

Är du ett basfan? Med en igel som ditt levande bete ökar du dina chanser att fånga både largemouth och smallmouth bas. Utöver det kan du se mer havskatt. Detta är inte förvånande med tanke på att havskatt svarar på nästan alla bete, levande eller döda, ätbara eller oätliga!

Räkor – Kungsfisk, Fårhuvud, Lane Snapper, Tigeröring, Snook

Fiske med räkor som levande bete kommer att leda till en tillfredsställande lång lista över fiskar du kan fånga, som börjar med kungsfisk. Kungsfisken är en djuphavsfisk med en orange nyans som kan vara 28 till 33 tum lång om de är mellan tre och fem år gamla.

Fårhuvudet är en annan fisk som biter efter räkor. Dessa fiskar har långa, zebraliknande ränder över sina kroppar, åh, och de har också väldigt människoliknande tänder.

Lane snapper aka mexikansk snapper eller redtail snapper lockas också till räkor. Lansnapparen är, trots namnet, inte densamma som kungsfisken. Detta är en 14-tums fisk som ofta finns runt västra Atlanten.

Med räkor kunde du till och med fånga den färgglada tigeröringen, som är en hybrid av arterna bäck- och öring. I mognad kan tigeröringen nå storlekar på 20 tum, så det skulle vara en mycket tillfredsställande fisk att rulla in.

Slutligen, med räkor på din lina, kan du få mer snookbitning. Den vanliga snoken är en mindre fisk som inte borde vara alltför utmanande för nybörjare att fånga.

  Allt du behöver i ditt första hjälpen-kit

Maskar – öring, havskatt, stormun, blågäl, gul abborre

Om du hellre fiskar med maskar än blodiglar har vi några goda nyheter till dig! Utbudet av fiskar du skulle fånga med levande maskar är ungefär detsamma som att använda iglar som bete. Dessa fiskar inkluderar öring, havskatt, largemouth bas, bluegill och gul abborre.

Kräftor – Öring, havskatt, snäckbas, snäckor

Att rulla in en bas är alltid väldigt imponerande, speciellt om det är largemouth bas. Du känner dig som vattnets kung eller drottning resten av dagen!

Kräftor är lockande för både smallmouth och largemouth bas. Öringbit även för detta kräftdjur, liksom den mycket icke-kräsna havskatten.

Musslor och musslor – stenfisk, vitling, gris, havsöring, flundra

Om du använder musslor eller musslor som levande bete, så fiskar du förmodligen i saltvatten som havet. I så fall förändras det du kommer att fånga helt.

Vitling är till exempel en art som äter levande musslor och musslor. Denna fisk är infödd i Svarta havet, västra Östersjön, norra Medelhavet och östra norra Atlanten. I mognad kan vitlingen nå storlekar på tre fot!

Porgy fisk eller havsruxen finns i grunt vatten, vilket gör det lätt att rulla in. Rockfish, som vi pratade om tidigare, kommer att gå för antingen musslor eller musslor i änden av din fiskelina. Detsamma gäller för havsöring, en fisk i storlek som den atlantiska laxen.

Du kommer att ha flundrafiléer i flera dagar också, eftersom musslor och musslor lockar denna art.

Minnows – Muskellunge, Northern Pike, Walleye, Öring

Minnows – som du bör komma ihåg hänvisar till alla små fiskar som används som levande bete – lockar också sin beskärda del av unika fiskarter. Muskellunge eller muskie är en lång, mager fisk som kan nå längder på nästan 38 tum. Tänk dig att fånga en av dem!

Nordgäddan är ganska intresserad av levande elritsa på en fiskekrok, liksom gös. Du kan till och med fånga en öring, en europeisk fiskart som blir mellan 14 och 20 tum lång i mognad.

Är levande bete bättre än artificiellt bete? För-och nackdelar

Är fiske med levande bete mer fördelaktigt än att använda konstgjorda beten? Båda kan ha sina fördelar (och nackdelar), så låt oss utforska för- och nackdelarna med dessa två betesstilar i det här avsnittet.

För- och nackdelar med Live Bait

Fördelar

Låt oss börja med att prata om levande bete som vi har gjort i den här artikeln. Som vi nämnde tidigare har levande bete naturliga rörelser som tillverkare av konstgjorda beten försöker återskapa.

Istället för att kräva att du ska släpa eller vicka på linan för att få locket att röra sig, behöver inte levande bete din manuella inblandning.

En av de största fördelarna med levande bete framför konstgjorda beten är doften. Fiskar attraheras av det som finns på din krok lika mycket av dess utseende som dess lukt, men konstgjort bete har ingen doft.

Du kanske kan få levande bete gratis beroende på vilken typ av bete du vill ha, vilket är fantastiskt. Du kan spendera pengar på krokar eller fiskelina av högre kvalitet med pengarna du sparar genom att inte behöva köpa bete. Du kan till och med spara ihop till ett helt nytt fiskespö.

Om du måste köpa ditt levande bete kan du vanligtvis göra det i lösvikt, så det är ganska kostnadseffektivt.

  Hur farligt är det att åka ATV? Med säkerhetsstatistik

Nackdelar

Så bra som levande bete är, det är inte perfekt. Oavsett om du fångar eller köper ditt levande bete, är det upp till dig att hålla det vid liv. Detta kommer att kräva att du ställer upp en inhägnad för ditt bete, tar reda på vilken typ av mat den gillar och ger optimala förhållanden som rätt belysning och temperatur.

Det kan kännas som att ha ett husdjur, förutom att du inte riktigt binder dig till ditt levande bete eftersom du ska sätta det på en fiskekrok.

På tal om det, kan vissa nybörjare sportfiskare känna sig utmattade vid tanken på att trä en krok genom en levande varelse. Det blir lättare att göra ju längre du fiskar, men vi kan förstå att det kan vara oattraktivt för vissa sportfiskare.

Levande bete är inte återanvändbart. När betet väl dör har det en mycket begränsad hållbarhet. Förutom kanske havskatt och några andra arter, kommer väldigt få fiskar att bita för ruttnande, döda kadaver, som vi har berört.

För- och nackdelar med konstgjorda beten

Fördelar

Konstgjorda beten kanske inte luktar som levande bete, men framsteg i hur dessa beten produceras har möjliggjort ett mycket realistiskt levande bete. Det behöver inte vara komplicerat eller dyrt heller.

Ta till exempel gummimaskar. Du kan köpa dessa konstgjorda beten för mycket billigt, och de får jobbet gjort exceptionellt bra.

Till skillnad från att fiska med en riktig mask kan du återanvända den gummimasken så länge du behöver förutsatt att den är i tillräckligt bra skick. Det är sant för alla konstgjorda beten.

Således, även om du kanske spenderar mer pengar på ett konstgjord beten initialt, får du tillbaka dina kostnader genom betens återanvändbarhet.

Du behöver inte oroa dig för att hantera levande bete med ett konstgjort bete, och du behöver inte heller ta hand om beten för att hålla det vid liv. Om du försöker rikta in dig på specifika fiskarter har du bättre tur med det.

Ibland leder användning av levande bete till oavsiktliga fiskfångster. Det är bra om du bara vill rulla in någotmen det är inte så bra om du tänkt fiska efter bas eller öring.

Nackdelar

Okej, så till nackdelarna med att använda konstgjorda beten.

För det första, det finns så många stilar och typer av beten där ute att du kan bli överväldigad. Du kanske måste köpa flera typer och prova dem, vilket kan bli dyrt om du inte kan låna beten av en fiskekompis.

Levande bete kan locka fisk på avstånd på grund av lukten medan konstgjorda beten inte kan. Effektiviteten hos betens ljusa färger, blinkande eller snurrande minskar drastiskt i grumliga vatten, mulna förhållanden eller när man fiskar mycket tidigt eller mycket sent på dagen.

Slutgiltiga tankar

Levande bete är vilket fiskebete som helst som fortfarande är vid liv när du trär det på kroken, till exempel räkor, kräftor, musslor och musslor, elritsa, maskar och iglar. Att använda levande bete har förvisso sina fördelar jämfört med konstgjorda beten, men det senare har också fördelar.

Vi rekommenderar att använda båda typerna av beten för olika fiskesituationer. Lycka till!