Vilka är väskorna på korgen på en luftballong?

Har du någonsin tittat på en tecknad film med en luftballong och undrat vad det var för påsar på ballongens korg? Tja, du behöver inte längre undra för i denna chockerande avslöjande berättar vi exakt vad de påsarna är!

Som det visar sig finns det inga påsar fästa vid korgarna med luftballonger. Ballaster, tunga föremål som sandsäckar eller blyvikter, är fästa på gasballonger för att hjälpa till att stabilisera flygplanet. Ballasterna hjälper också piloten att kontrollera gasballongens höjd. De skärs av korgen vid behov.

Så hur blev vi lurade att tro att luftballong fäste sandsäckar på deras korgar? Och exakt hur använder gasballonger dessa ballaster? Dessa frågor besvaras mer nedan!

Vad är ballaster

Ballaster är vikter fästa på gasballonger som hjälper piloten att balansera ballongen och hålla en bra höjd. Ballaster är unika för gasballonger på grund av hur gas- och varmluftsballonger fungerar.

Gasballonger skiljer sig på många sätt från sina varmluftskusiner! Den största skillnaden är förstås vad som faktiskt får ballongerna att flyga. Skillnaden mellan de två illustreras i deras namn!

Luftballonger flyger på grund av varmluft. Och, du gissade säkert rätt, gasballonger flyger på grund av gas! Och vi pratar inte om sådant som din fru blir arg på!

Det visar sig att gasballonger inte blandas bra med varmluftsballonger. Jag har illustrerat denna punkt med denna enkla men kraftfulla ekvation:

Gas+Värme=Bom

-Mig

Gasballonger är fyllda med en gas som är lättare än syre, vanligtvis väte eller helium. Lyftet som skapas av dessa ”lättare än luft”-gaser får ballongen att stiga upp i luften!

Svårigheten är att när en gasballong väl är fylld med gas så är det det. Den är full. Fylld. Lleno. Det finns inget kvar att göra. Hur mycket gas det än är i ballongen är hur mycket gas det någonsin kommer att finnas i det suget.

När den först fylls har ballongen en massa av hiss. Utan tillräckligt med vikt skulle den bara fortsätta stiga och stiga tills den började sjunka till en mycket grov landning.

  Allt du behöver veta om hur man använder ett Rappelställ

ballaster lägg till lite initial vikt för att hålla ballongen på en önskvärd höjd. När gas sakta läcker ut ur ballongen skärs ballasterna eftersom de inte längre behövs.

Ballaster kan också användas för att balansera en gasballong. Precis som luftballonger är det viktigt att vikten är jämnt fördelad i en gasballong. Ballaster kan hjälpa till med det.

Traditionellt har ballaster bara varit sandsäckar. Det är dessa sandsäckar som har gett intrycket att luftballonger fäster påsar på sidorna av sina korgar!

Ballasternas historia

Var kom dessa ballaster ifrån? Det låter som att luftballonger är mycket effektivare, så hur fick vi dessa barbariska sandsäckar från början?

Tja, ballasternas historia är direkt kopplad till ballongflygningens historia. Det var inte så länge sedan som gasballonger styrde himlen medan luftballonger ansågs vara helt opraktiska!

Luftballonger uppfanns av bröderna Montgolfier, två uppfinnare i Frankrike i slutet av 1700-talet. Deras uppfinning chockade världen! Dessa var de första bemannade flygande enheterna!

Dessa tidiga luftballonger följde samma principer som moderna luftballonger, men med mycket mindre precision. En brist på molekylär förståelse orsakade stora problem för bröderna Montgolfier.

Du förstår, de visste att flygningen hade något med eld att göra, men de trodde att deras ballonger flög på grund av röken, inte den heta luften! Du kan förmodligen föreställa dig hur detta missförstånd skulle hindra deras uppfinning.

Istället för att försöka skapa maximal värme försökte man skapa maximal rök. De använde blött trä och färska, gröna löv för att skapa böljande rök i ballongen.

Det var också svårt att kontrollera hur mycket eld de hade, när den startade och när den slutade. Det moderna brännarsystemet skulle uppfinnas fram till mitten av 1900-talet.

  Hur mycket väger en jetski? Med 46 verkliga exempel

På grund av dessa (och andra) problem övergavs luftballongen till förmån för ett nytt alternativ: gasballongen. Eftersom gas inte var en dyrbar vara på den tiden var detta alternativ säkrare och billigare!

Naturligtvis hade gasballongerna bara ett problem. När de kom iväg så verkligen kom igång. Hur kunde detta problem övervinnas? Hur kunde gasballongerna behålla en säker höjd?

Tja, ballaster var svaret. Det bestämdes att det bästa sättet att hålla gasballonger närmare jorden, sandsäckar skulle fästas på sidorna av korgarna.

När gasen blev låg bröts ballasterna. En perfekt lösning! Naturligtvis, när gasballonger föll i onåd, följde ballaster med dem. Ballaster har levt vidare i modern populärkultur genom att felaktigt tillskrivas luftballonger!

Hur vi blev lurade

Så exakt hur blev vi lurade att tro att luftballonger använder sandsäckar? Tja, det är faktiskt ganska enkelt. Det visar sig att de flesta inte kan se skillnad på luftballonger och gasballonger genom att bara titta på den.

Så om du ser en gasballong som har några ballaster hängande från sidan, skulle det vara ganska lätt att anta att du såg en gasballong med ballaster hängande från sidan!

Faktum är att när jag tog upp det här på mitt kontor (som är fullt av människor som är utomhusexperter), kunde de flesta av dem inte se skillnaden mellan en gasballong och en luftballong.

Naturligtvis, för ballongentusiaster är detta ett ganska grovt misstag. Men för majoriteten av befolkningen kan det vara förvånande att veta att det finns två olika typer av stora flygande ballonger.

Nu är min fru en mycket begåvad oljemålare, och hon påminner mig ofta om att många konstnärer tänker med hjärtat framför huvudet. Det är verkligen bra eftersom det gör deras konst fascinerande!

Tyvärr betyder det också att konsten inte alltid exakt speglar verkligheten. Till exempel gör mycket tidig kristen konst kristna historiker till vansinne eftersom det kan ge tittarna ett felaktigt intryck av historien.

  Bästa rappellande Descender

Detsamma gäller ballongflygning. Många målare och animatörer har njutit av att inkludera ballaster i sina konstverk för luftballonger! Det är inget fel med det, men det kan ge tittarna ett felaktigt intryck.

Och det är precis vad som har hänt! Det var i princip så vi blev lurade. Men nu vet du bättre!

Vad använder varmluftsballong istället

Så om luftballonger inte använder ballaster, hur bibehåller de en önskvärd höjd? Jo, för att förstå det måste du ha en grundläggande förståelse för hur luftballonger fungerar.

Luftballonger är faktiskt ganska enkla på en grundläggande nivå. De har tre huvudkomponenter: ett kuvert, en korg och ett brännarsystem. Sätt ihop dessa och du har en luftballong!

Korgen är det som faktiskt rymmer passagerarna och piloten. Den rymmer även bränsletankarna! Korgar är vanligtvis gjorda av flätad, men vissa lätta korgar har en aluminiumram.

Precis ovanför korgen finns brännarsystemet. En eller flera brännare är anslutna till bränsletankarna. När de slås på skjuter brännarna en låga in i kuvertet och värmer upp luften inuti.

Det leder oss till kuvertet! Det här är den enorma väskan som ser ut som en gigantisk ballong! Kuvertet fylls med luft före start, och när luften värms upp av brännarna lyfts hela ballongen upp i luften!

Så länge luften är tillräckligt varm för att göra ballongen flytande, stiger ballongen. Om det är för svalt faller ballongen. Om luften har precis rätt temperatur förblir den på en stadig höjd.

Eftersom luftballonger stiger och sjunker baserat på temperaturen på luften inuti kuvertet, finns det inget behov av ballaster! Allt detta kan styras av brännarna!

Så ingen ballast? Inga problem! Detta är en av anledningarna till att varmluftsballonger är lättare att använda än gasballonger. Nu vet du varför luftballonger inte använder några sandsäckar!