Vilka är fördelarna med att springa två gånger dagligen?

Du kanske springer varje dag, men det är bara en löprunda, eller hur? Om du svarade ja, kanske du vill överväga att lägga till en andra körning till ditt schema. Även om det inte alltid är lätt att få in tiden, kan du se en mängd hälsoförmåner genom att springa två gånger dagligen. Vad är dessa?

Här är fördelarna med att springa två gånger om dagen:

  • Ger din kropp tid att återhämta sig mellan löpningarna
  • Kan hjälpa dig att komma i maratonform snabbare
  • Kan vara mer praktiskt för ditt schema
  • Kan hjälpa dig att gå ner i vikt
  • Förbättrar körsträcka vecka för vecka

I den här artikeln kommer vi att diskutera ytterligare fördelarna med att springa två gånger om dagen. Sedan kommer vi att fördjupa oss i hur ofta du bör lägga till en andra löprunda till ditt schema och hur du anpassar dig till mer tid på löpspåret. Du kommer inte att vilja missa det!

Fördelar med att springa två gånger om dagen

Mer återhämtningstid från din första löptur till din andra

Om du planerar att springa en gång om dagen, kommer du att lägga allt på löpningen. Du kommer att gå ett visst antal mil i ett svep eftersom det här är din enda chans att göra det. I linje med dina mål hjälper du inte precis din kropp. Att springa 10 miles på en gång är svårare för dig än det är att springa fem miles två gånger om dagen.

Ju mer ansträngande aktivitet du utsätter dina muskler för, desto längre tid tar din återhämtning. Det betyder att du kan vakna på morgonen med ömmare muskler än om du sprang två gånger om dagen i kortare steg båda gångerna.

Kortare körningar är vanligtvis enklare sådana där du lägger lite mindre ansträngning på att nå din körsträcka. Med andra ord, dessa körningar är gjorda för att återhämta sig. Två enkla löpturer kan tyckas vara en cop-out, men vad du egentligen gör är att fördubbla hur många näringsämnen och hur mycket syre och blod dina muskler får.

För att optimera din återhämtning ytterligare, planera för minst sex timmar mellan din första och andra löptur på dagen. Detta kommer att ge dina muskler en bra tid att återhämta sig innan du använder dem igen.

Får dig i maratonform

Förbereder du dig för ett maraton snart? Oavsett om detta är ditt tredje maraton eller ditt femtionde, verkar träning aldrig bli lättare. Tja, det kan bero på att du bara springer en gång om dagen snarare än två gånger.

Anledningen till att det inte är lätt att förbereda sig för ett maraton är att du måste beröva din kropp glykogen. Om du missade vårt senaste inlägg om mat att äta och inte äta innan en löprunda, kommer vi att sammanfatta vikten av glykogen för dig nu.

All mat blir ett enkelt socker som kallas glukos när du konsumerar det. Vissa livsmedel, som kolhydrater, har mer glukos än andra. När glukos kommer till kroppen genomgår det en process som kallas glykogenes där det blir glykogen. Levern lagrar glykogen och kan använda det som energikälla.

Att tömma din kropp på glykogen innebär att du bränner dig igenom de nuvarande glykogenlagren och inte lägger till dem ytterligare. Eftersom du sällan får en chans att ta en paus och äta under ett maraton, är du naturligtvis i ett tillstånd av glykogenbrist. Nu måste du komma dit i din träning.

  Är sammansatta bågar svåra att dra tillbaka?

Genom att springa oftare, till exempel två gånger om dagen, går det att göra just det. Så bekräftar denna 2008 års studie från Journal of Applied Physiology. Enligt den och annan forskning ökar du också aktiviteten av enzymer, fettoxidation och glykogenhalt när du dubblar upp dina löpturer.

Vad betyder allt detta? Att du kommer att bli maratonfit genom att springa två gånger om dagen snabbare än du skulle göra om du bara springer en gång om dagen.

Kan fungera bättre för ditt schema

Du minns fortfarande när du började springa. Det var så svårt att räkna ut var på din dag du skulle ha tid att springa. Du har det mesta löst nu, även om du visserligen vissa dagar fortfarande kämpar för att schemalägga tiden för löpningen.

Det är rättvist, särskilt om du har ett ganska hektiskt liv. Skulle det kanske vara lättare för dig att hitta två perioder på 30 eller 40 minuter vardera än två timmar i följd att ägna åt löpning? Mer än troligt, ja, vi kan föreställa oss. Det gör löpning två gånger om dagen perfekt för dig.

Kan hjälpa dig att gå ner i vikt

Försöker du tappa några extra kilo? Löpning är ett bra sätt att göra det på. Mycket väl passform anger att du kanske kan gå ner upp till två kilo i veckan genom att springa. Om du styrketränar mellan löpningarna kan du gå ner i vikt och lägga till muskler.

I löpning finns det ett fenomen som kallas utarmningslöpning som kan vara särskilt användbart mot dina viktminskningsmål. Vad är utarmning igång, frågar du?

När du ger dig ut på en uttömningsrunda är det oftast första gången på morgonen eller innan du har haft en chans att äta frukost. Du har precis sovit i sju, åtta eller till och med nio timmar och dina glykogennivåer är låga eftersom det var åtminstone så länge sedan du senast tog en matbit.

Även om vi behöver glykogen för energi, händer något otroligt när vi förbrukar det genom dubbla körningar. Din kropp har inte mer energi genom glukos, men den behöver ge oss bränsle så att vi kan överleva. Istället för att använda glykogen kan kroppen börja bränna fett istället.

Detta är hela grunden bakom fastan, där du avstår från mat och kaloridrycker för en tid. Mellan kaloribegränsningen och fettförbränningen brukar snabbare gå ner i vikt.

Lägger till mer körsträcka till dina veckobelopp

Du loggar körsträckan för varje löptur du gör, även de dagar då du är trött och du inte går lika långt. I början av veckan ställer du upp ett bushy-tailed mål, men när veckan slutar är du alltid besviken över att du inte nådde ditt mål.

Att sätta realistiska riktmärken rekommenderas alltid, så om det är ditt problem, se till att du förbättrar det. Om det bara handlar om att du har några mil kort varje vecka, kan det hjälpa att springa två gånger om dagen. Eftersom du springer oftare kommer du säkert att logga fler mil. När du kontrollerar din veckovisa körsträcka blir du nöjdare med det du ser!

  Behöver jag verkligen en visselpipa när jag vandrar eller backpackar?

Vem ska springa två gånger om dagen?

Att springa två gånger dagligen är förvisso fördelaktigt, men det kan lika gärna ha många nackdelar om du är oerfaren att springa. Du kan missköta dina energinivåer, trötta ut dig själv och öka risken för skador.

Om du ännu inte springer 50 miles per vecka, är det inte bäst för dig att dubbla dina löpturer. Allt med måtta, även löpning. När du anpassar dig till fler och fler körsträckor och så småningom når den där 50-milens riktmärke, kan du återvända tanken på att dubbla upp dina löpningar. Tills dess skulle du ackumulera så mycket körsträcka snabbt att ovanstående hälsorisker sannolikt skulle bli verklighet.

Även om du snart vill springa två gånger i veckan, gör inga osäkra språng för att nå dit. Du bör gradvis öka din körsträcka med 10 procent varje vecka. Det är därför du inte kan ha bråttom. Kom ihåg att även om det tar lång tid att komma till den punkt där du springer 50 miles i veckan, kommer det att ta mycket längre tid att komma dit om du är åsidosatt med en utbrändhetsskada.

Även när du börjar springa 50 miles varje vecka, vill du fortfarande inte hoppa in i att springa två gånger i veckan ganska än. Behåll ditt löpsteg i minst en månad så att du kan anpassa dig till den energibelastning som löpningen kräver. Sedan är du fri att lägga till den andra körningen när du är redo.

Hur ofta ska du springa två gånger om dagen?

Woohoo, idag blir den första dagen du springer två gånger. Du är ganska pigg och redo att gå. Hur ofta kommer du att springa mer än en gång? Eftersom det här är första gången rekommenderar vi att du börjar långsamt. Testa att springa dubbel en gång i veckan och se hur du mår.

Under minst tre veckor, välj en dag för en dubbelkörning och kör bara en gång på dina andra schemalagda dagar. Se till att du ger dig själv gott om tid att vila och återhämta dina muskler. Att ta en ledig dag efter din dubbelkörning är en bra idé.

När dessa tre veckor är över, börja köra dubbel för en andra dag i veckan. Det är ungefär lika ofta som de flesta löpare kommer att göra dubbel. Om du loggar ett enormt antal miles i veckan kanske du vill springa dubblar tre gånger i veckan, men allt mer än det är överdrivet och till och med farligt.

Hur man infogar två körningar i ditt schema

Låt oss avsluta med några tips om hur du säkert kör dubblar så att du kan maximera ovanstående fördelar.

Lägg till det andra åket på dina lätta dagar först

Din löpvecka består av lättare dagar och svårare. Det förstnämnda är när du vill köra dubbel när du kommer igång. Genom att springa två gånger om dagen på dina lättare dagar kommer du att bevisa för dig själv att du kan göra det här och att det inte var så tufft som du trodde.

  Perfekta slädeplatser nära Nashville

Tumregeln är att för dina lättare dubbelspel vill du lägga till fem mil till din totala körsträcka och hålla ditt löpsteg måttligt. Det här är inte tiden att låtsas som att du springer ett maraton!

Senare, införliva den andra löpningen i dina medelstora och längre löpningar, jämna träningsdagar

Du kommer snart att anpassa dig till att springa dubbel på dina lättare dagar. Vid det laget är det dags att testa att springa på en mellanlång eller steady-state dag där du springer lite hårdare och/eller längre. Som vi sa tidigare, lägg till en andra körning en gång i veckan under de första veckorna, kanske till och med den första månaden.

Vid den tidpunkten har du uppgraderat till att lägga till en andra löpning till dina längre löpningar, inklusive kryssningsintervaller och tempolopp. Det här kommer att bli några av dina svåraste löpningar hittills, så se till att du lyssnar på din kropp. Om du känner dig illamående, yr eller på annat sätt illamående rekommenderar vi att du tar en paus. Bedöm hur du mår från sidlinjen och sluta springa helt om du inte är i tillräckligt bra skick för att fortsätta.

Vissa löpare kommer att köra dubbel på sina dagar med hastighetsträning, vilket är ett annat alternativ.

Gör dubbelspel på dina mindre hektiska dagar först

Om du tittar på veckodagarna för att planera en dubbelrunda, föreslår vi att du väljer de dagar där du har mycket mindre på gång. Till exempel kan du springa två gånger på en lördag, eftersom du inte har några andra energiförbrukande skyldigheter.

Se till att du äter!

Eftersom du håller på att tömma glykogen och springer längre på dina dubbelgångar, kan du bränna kalorier dubbelt så mycket som du normalt gör. Även om du försöker gå ner i vikt behöver du fortfarande ge din kropp näring med mat, kanske till och med något mer än du skulle äta när du bara sprang en gång om dagen. Vänligen hoppa inte över detta.

Slutgiltiga tankar

Att springa två gånger om dagen kan hjälpa dig att komma i form för ett maraton, logga fler mil och till och med gå ner i vikt. Även om det inte rekommenderas för nybörjare, kommer du att känna dig som en ännu mer skicklig löpare när du väl hittar ett sätt att lägga till en andra löprunda till din rutin!

Relaterat innehåll

Om du planerar att äta innan du springer, vill du schemalägga din måltid minst två timmar innan du snörar på dig skorna. Du vill också hålla dig inom intervallet 300 och 400 kalorier. Vilken mat kommer att ge dig energi innan du springer jämfört med att tynga ner dig?

Låt oss inse det, vi är alla ganska fästa vid våra telefoner, bokstavligen. Du vill inte missa en väns sms, en familjemedlems inlägg på sociala medier eller det där viktiga jobbmailet när du är ute och springer, men du är helt enkelt inte säker på ett effektivt sätt att bära din telefon. Vilka är dina alternativ?