Vilka är delarna av en vandringsryggsäck?

Det finns inte mycket att förklara om en grundläggande ryggsäck. Du har en stor ficka som du fyller med prylar, fickor på framsidan/sidan, dragkedjor för att stänga den och axelband att föra armarna igenom. Å andra sidan är ryggsäckar för vandring, camping och backpacking mycket mer komplexa.

Det finns många komponenter som utför mycket viktiga funktioner, men andra är ganska meningslösa. Det är därför det är viktigt att känna till alla olika delar av en ryggsäck så att du vet vad du köper.

Anatomi av en ryggsäck: ryggsäcksdelar förklaras

Att förstå anatomin hos en ryggsäck kommer att fungera som en användbar utgångspunkt när du letar efter en ny ryggsäck. Du måste veta vilka funktioner i ditt paket som är viktiga och vilka du kan utelämna.

Tyvärr kan jag inte ge en one size fits all-rekommendation för alla. Det beror på vilken utrustning du använder, storleken på ryggsäcken du behöver och vilken typ/längd på ryggsäck eller campingtur du ska på. Du behöver inte lika många funktioner på en dagsryggsäck som på en flerdagarsryggsäck med hög kapacitet.

Så låt oss börja med de viktigaste delarna av en vandringsryggsäck. Det här är ett långt inlägg så jag har bestämt mig för att dela upp det i fyra huvudkategorier för att göra det enklare för dig. Du kan klicka på någon av dessa kategorilänkar för att hoppa till relevant avsnitt.

 1. Huvudkroppen för ryggsäcken: Huvudryggsäcken består av 5 delar: ram, axelband, höftbälte, överdrag och ländkudde. Detta är en del av din packning som ger struktur åt din packning.
 2. Justeringsband: Lär dig vad varje justeringsrem på din ryggsäck gör och hur du justerar dem för en perfekt passform.
 3. Fickor och fack: Varje ryggsäck har flera fickor och fack som täcker utsidan av ryggsäcken.
 4. Utrustning och tillbehör: Det här avsnittet täcker alla redskaps- och tillbehörsfästen som följer med din ryggsäck.

Innan vi dyker in i varje ryggsäcksfunktion, låt oss ställa några enkla frågor. Dessa frågor bör hjälpa dig att avgöra vilken typ av paket du behöver.

 • Vandrar du med vandringsstavar, en isyxa, eller planerar du att bära en liggunderlag av skum eller en björnburk utanför din packning?
 • Använder du en drickspåse eller vattenflaskor?
 • Hur ofta småäter du när du är på språng eller behöver du tillgång till ytterfickor?
 • Är du en ultralätt/lätt minimalistisk vandrare? Eller föredrar du en tyngre ryggsäck med många förvaringsfack?
 • Hur är det med organisationen? Vill du ha en fackad ryggsäck eller föredrar du ett stort fack?
 • Vad tycker du om saker som är fastspända på utsidan av din ryggsäck?

1) Delar av en ryggsäck: huvuddel

● Ram- Intern, Ramlös, Extern

Tidigare använde nästan varje ryggsäck en extern ram, men de dagarna ligger till stor del bakom oss. De flesta företag har gått över till lätta interna ramar eller ramlösa ultralätta stilar.

Interna ramar kommer att vara mycket bekvämare så det är vad jag rekommenderar till de allra flesta människor. Den enda gången du bör satsa på en ramlös ryggsäck är om du försöker komma in i den ultralätta/lätta ryggsäckshobbyn.

 • Internt rampaket: En intern ryggsäcksram sparar vikt, håller lasten nära din kropp, fördelar vikten och ger din ryggsäck struktur. De allra flesta vandringsryggsäckar som säljs idag använder en inre ram.
 • Ultralätt ramlöst paket: Vissa ultralätta ryggsäckar använder en ramlös design för att spara vikt. Att ta bort den inre ramen minskar vikten, men du tappar struktur och stöd i din packning.
 • Extern rampaket: Det finns fortfarande en handfull företag som tillverkar externa rampaket, men du ser dem sällan i camping- och backpackergemenskaperna. Externa rampaket har en stor metallram på utsidan av förpackningen. Yttre ramar används mest av jägare, eftersom de behöver fästa vapen eller pilbågar och mycket utrustning på utsidan av sin flock.

● Förformade axelband

Det här är remmarna som går över din axel för att koppla ryggsäcken till din kropp. Dina axelband ska vara fasta med mycket vaddering. Var noga uppmärksam på dina axelband.

  Sovsäcksstorlek förklaras: vilken storlek sovsäck behöver jag?

Undvik ryggsäckar som inte passar dina axlar ordentligt eller som har mycket vaddering. Det tar inte lång tid för remmarna att gräva sig in i dina axlar och orsaka allvarliga skavproblem och axelvärk.

● Höftbälte

Höftbältet hjälper till att ta bort belastningen från dina axlar. Ett höftbälte av god kvalitet kommer att placera 80 % av belastningen över din bål och ner för dina ben. Det är det absolut viktigaste upphängningssystemet i din ryggsäck.

Så se till att spendera de extra pengarna på ett bekvämt midjebälte och ta dig tid att dra åt det. Nyckeln är att spänna höftbältet så att det sitter åt utan att begränsa rörelsen. Det ska kännas precis som bältet du bar på byxorna, om det justeras rätt.

● Topplock

Topplocket har 2 syften. Det håller regnet borta från toppen av din packning genom att avleda vatten längs sidorna och komprimerar toppen av din packning för att föra vikterna närmare din bål. Se till att dra åt remmarna för att få ut det mesta av ditt topplock.

● Svankkudde (även kallad ryggpanel) och ventilationssystem

Ländkudden (även kallad ryggpanel) är den vadderade delen som vilar på din rygg. Lumbalkuddar ska vara bekväma, stödjande och andas. Vissa ryggpaneler är mycket vadderade, medan andra är fjädrande mesh-system som drar ryggsäcken från ryggen.

Båda stilarna har sina fördelar, men de har också sina svagheter. Mycket vadderade ryggpaneler absorberar regn och absorberar svett, vilket leder till en fuktig rygg. Bouncy ryggpaneler i trampolinstil ger mer ventilation, men de är mycket mindre bekväma.


2) Delar av en ryggsäck: justeringsremmar

● Kompressionsrem för topplock

Kompressionsremmen på topplocket kan justeras för att komprimera en delvis tom förpackning på sig själv. Detta centrerar packningen närmare kroppens tyngdpunkt. Du kan lossa denna övre rem för att lagra extra utrustning mellan toppen av din väska och topplocket. Detta är ett bra ställe att förvara ett liggunderlag av skum eller björnburk.

● Justerbara lastlyftare (även kallad lastjusteringsrem)

Lastlyftare är placerade överst på axelremmarna och kan justeras för att flytta belastningen på din rygg. Det här är remmarna som sitter överst på dina axelband och ansluter till toppen av din väska.

De drar tyngden av din ryggsäck mot din bål och närmare kroppens tyngdpunkt. Så istället för att toppen av ryggsäcken dras bort från din kropp, dras den in i dina axlar.

Lastlyftare är inte nödvändiga på dagsäckar med lägre kapacitet eftersom lasten redan är centrerad på din bål. Det verkar som att 40 liter är gränsen där man börjar hitta lastlyftare, men om de ingår eller inte beror på paketet. De utelämnas ofta från ultralätta ryggsäckar för att minska några gram av ryggsäckens vikt.

● Bröstband

Bröstbensremmen drar dina axelband mot mitten av kroppen. Bröstbanden kan dras åt eller lossas över bröstet och är vanligtvis justerbara vertikalt längs axelremmen.

Spännet kan till och med ha en visselpipa som kan användas i en nödsituation. Huruvida visselpipan är nödvändig kan diskuteras. Det är oftast en eftertanke och inte särskilt högt, men det kan komma väl till pass om du tappar rösten i en nödsituation.

Kolla in mitt inlägg som förklarar varför ryggsäckar har visselpipor för mer information.

● Höftstabiliseringsband

Höftbältesstabilisatorremmen ansluter ditt höftbälte till huvuddelen av din ryggsäck. Alla ryggsäckar har inte en justerbar stabilisatorrem, men de är snygga. Varje liten justering av en ryggsäck kan göra stor skillnad.

● Justering av axelrem

Dessa är de justerbara remmarna som fästs längst ner på dina axelband. Axelremsjusterarna håller dina axelband på plats och korrekt placerade på din kropp. Om de är för tighta gräver banden sig in i dina axlar, men om de är för lösa kan belastningen förskjutas när du går.

  Behöver du en såg för backpacking?

Kom ihåg att justera axelremsjusteringen i början av varje dag. När du vandrar kommer ryggsäcken att lägga sig och dra i remmarna.

● Kompressionsremmar

Kompressionsremmar är de i särklass minst använda banden på de flestas ryggsäckar. De är extremt bekväma, men folk tar sig sällan tid att justera banden. Dessa kompressionsdräkter drar belastningen av dräkten närmare din kropp och lägger mindre vikt på din ländrygg.

Kompressionsremmar hjälper till att forma din packning och balansera belastningen. Du vill inte ha en ur form ryggsäck som växlar när du går. Det kommer att få dig ur balans och öka arbetsbelastningen när du går.

● Höftbältesspänne

Höftbältesspännet ska tala för sig självt. Förkorta höftbältesremmen för att dra åt den och förläng den för mer andningsutrymme. En kvalitetsryggsäck överför vikten av din ryggsäck till dina höfter/ben, så den ska sitta tätt utan att skava/gnugga.


3) Delar av en ryggsäck: fickor och fack

● Framfickor och kängurufickor

En framficka med dragkedja är lättillgänglig utan att behöva gå in i huvudfacket på din ryggsäck. Det finns oftast en ficka i botten av ryggsäcken, men den kan vara i mitten om det finns ett sovsäcksfack.

En känguruficka är en stor öppen ficka på framsidan av din ryggsäck. Det finns ingen dragkedja för att stänga kängurufickan. Så den är perfekt för att förvara långa, skrymmande föremål som är svåra att få med i ryggsäcken. Det finns ingen känguruficka på ryggsäcken på bilden ovan, men förhoppningsvis förstår du konceptet.

● Sovsäcksfack

Sovsäcksfacket är vanligtvis placerat längst ner på din ryggsäck. Det är oftast ett vattentätt fack som gör att du enkelt kan lasta och lasta av din sovsäck utan att tömma hela ryggsäcken.

Sovsäcksfack är en av de funktioner som du inte vet att du behöver förrän du faktiskt använder en. Din sovsäck är vanligtvis en av de sista sakerna du packar när du bryter lägret. Så den sitter ovanpå din ryggsäck och du drar dig hela tiden ut medan du gräver igenom saker. Ett sovsäcksfack håller den ur vägen, så att du inte behöver gräva runt en stor sovsäck.

● Övre ficka

Detta är facket på toppen av din ryggsäck där du snabbt förvarar allt du behöver. Förvara ditt första hjälpen-kit, kartor, guider, solkräm, insektsspray, solglasögon etc. i denna ficka. Det övre facket stängs vanligtvis med en dragkedja och faller ovanför huvudfacket.

● Midjebältesfickor (även kända som höftfickor)

De flesta moderna ryggsäckar har höftfickor som gör att du snabbt kan komma åt din utrustning på leden. Den tjänar ett liknande syfte som din övre ficka, men höftfickor är lättare att komma åt. Du behöver inte ta av dig ryggsäcken för att komma in i dessa fickor.

Räck bara ner och öppna fickan för enkel åtkomst till det väsentliga. Jag brukar ha snacks, min telefon, karta, solkräm, solglasögon, skurkräm och andra slumpmässigt viktiga tillbehör i den här fickan.

● Åtkomstpanel på sidan

Sidofickan gör att du kan gräva igenom mitten av din väska utan att ta ut alla dina saker. En sidficka är inte helt nödvändig, men den kommer väl till pass. Du vill inte lasta av hela ditt paket bara för att komma till en slumpmässig utrustning i mitten.

● Ficka för vätskeblåsa

Du kommer med största sannolikhet att hitta utrustningsöglor på utsidan av din ryggsäck. Växelremmarna sitter på sidorna och undersidan av din ryggsäck. Använd dessa remmar för att säkra tillbehör som inte passar eller du inte vill ha i din ryggsäck. Jag brukar fästa mitt liggunderlag av skum, björnburken och allt som kan skada redskapet i min ryggsäck med hjälp av redskapsöglorna.

● Vattenflaskhållare

Syftet med vattenflaskpåsen borde vara ganska uppenbart. Det är här du förvarar din vattenflaska. Den kan även användas för att förvara lösa föremål om du istället använder en vätskeblåsa.

  Vad betyder fuktavledande tyg?

4) Delar av en ryggsäck: utrustning och tillbehör

Det här avsnittet blir lite annorlunda. Varje ryggsäck har olika fästpunkter, så jag har bifogat bilder för att hjälpa dig med de olika fästpunkterna. Varje ryggsäck är olika. Så se till att paketet du väljer har de nödvändiga tillbehören och tillbehörsfunktionerna.

● Dra i handtaget

Som namnet antyder är draghandtaget det du använder för att lyfta ryggsäcken från marken. De tjänar det sekundära syftet att låta dig hänga din förpackning i förvaring, men jag skulle inte plocka upp en fulladdad förpackning vid draghandtaget. De är sällan starka nog att bära vikten av ett paket över 40 pund.

● Accelerationsslingor

Du kommer med största sannolikhet att hitta utrustningsöglor på utsidan av din ryggsäck. Växelremmarna sitter på sidorna och undersidan av din ryggsäck. Använd dessa remmar för att säkra tillbehör som inte passar eller du inte vill ha i din ryggsäck. Jag brukar fästa mitt liggunderlag av skum, björnburken och allt som kan skada redskapet i min ryggsäck med hjälp av redskapsöglorna.

● Port för vätskeslang och slangklämma

Hydratrörsporten är ett litet hål på toppen av din ryggsäck. Det är här du matar din vätskeblåsslang genom förpackningen för enkel tillgång till vatten. De flesta förpackningar har även hydratiseringsrörklämmor för att styra röret när det inte används.

Om din förpackning inte har en hydreringsrörport, kan du köra tuben genom en liten öppning i toppen av din förpackning. Den enda nackdelen med denna metod är att vatten kan komma in i din ryggsäck när det regnar. Se till att använda ett regnskydd när du matar kopplet genom toppen av din ryggsäck.

● Daisy Chains

Din ryggsäck kanske har Daisy Chains längs sidan av ryggsäcken. Daisy chains är en av de saker som folk sällan utnyttjar. Fäst bara en karbinhake i kedjan och fäst små tillbehör på utsidan av din väska.

● Isyxöglor

Isyxöglor finns vanligtvis på botten och sidorna av din packning. Isyxöglorna är designade för att fästa huvudet på din isyxa på baksidan av din väska. Det hindrar isyxan från att vrida sig och göra ett hål i din ryggsäck och haka fast föremål när du går.

Yxans huvud ska fästas i isyxans huvudögla och skaftet kan fästas med någon av de andra fästpunkterna eller kompressionsremmarna högre upp på packningen.

● Dragkrokfäste

Fästen för vandringsstavar tjänar ett liknande syfte som öglan för en isyxa. Det kan till och med vara samma slinga som du använder för att binda din isyxa på vintern. Trä helt enkelt botten av dina vandringsstavar genom den nedre öglan och fäst stavarnas kropp med hjälp av fästpunkter högre upp i packningen.

● Regnskydd

Det primära syftet med ett regnskydd är att förhindra att regn tränger in i tyget på din ryggsäck, men regnet kommer fortfarande att sippra in i din ryggsäck. Du bör använda en innerpåse för att helt skydda dina tillhörigheter från vatten utanför. De säljer speciella liners, men jag rekommenderar att skaffa en kompakt väska istället för.

Kompaktorpåsar är ett mycket billigare alternativ som fungerar lika bra som en riktig packliner. De är designade för att sträcka sig i en papperskorg, så de är extremt hållbara och punkteringsbeständiga. En komprimatorväska ska hålla en hel ryggsäckstur utan punkteringar, men du kan behöva lappa hål med tejp under transiter och längre resor.

● Stötsladd

De flesta ryggsäckar har ingen stötsnöre som löper längs frontpanelen, men du kan enkelt lägga till den i din ryggsäck. Shock cord är en flexibel elastisk kabel som du använder för att fästa stora föremål på utsidan av din ryggsäck. Jag rekommenderar att köpa stötsladd på Paracord Planet på Amazon. Det är ett billigt tillägg till ditt paket som är extremt användbart.