Vilka är de tre stora föremålen inom backpacking? Vad man ska veta

Vilka är de tre stora på backpacking-omslagsbilden

Backpackers, guideböcker och webbplatser som denna gillar att göra en stor stank om alla olika termer och begrepp som har myntats för att beskriva vad vi gör. Basvikt, buren vikt, sovsystem, listan fortsätter… alla termer myntade för att få backpacking att låta mer komplicerat än vad det är. En sådan term är ”The Big 3” – så vad är de tre stora föremålen och varför ska du bry dig?

Vilka är de tre stora?

De tre stora föremålen inom backpacking är tre av de viktigaste och tyngsta föremålen i din utrustningslista. Vikten och nödvändigheten av dessa föremål är ganska uppenbar genom att titta på vad de är: ditt sovsystem, skydd och ryggsäck.

  1. Sömnsystem: det som håller dig varm och bekväm så att din kropp kan vila och återhämta sig varje natt.
  2. Gömställe: Det som skiljer dig från vind, regn, luftfuktighet och temperaturer så att du kan sova tryggt.
  3. ryggsäckspaket: Det är din ryggsäck, sa Nuff.

Nedan kommer vi att gå in lite mer i detalj om föremålen i dina tre stora, samt en liten diskussion om vad dina tre stora föremål ska väga. Vikt är en stor del av backpacking, och det är omöjligt att diskutera någon specifik utrustning utan att också prata om hur mycket den kommer att väga på ryggen.

1. Sovsystem: sovsäck, liggunderlag och kudde

Målning av en sovsäck i ett tält med utsikt över bergen
Bild skapad med DALL-E 2

Det första föremålet i dina tre stora är faktiskt några olika föremål kombinerade, eftersom de är ganska värdelösa på egen hand. Sovsäckar är fantastiska, men de gör bara halva jobbet för att hålla dig varm och de gör ingenting för din komfort.

Liggunderlag gör mycket för komfort och värme, men utan sovsäck är de i princip värdelösa yogamattor. En kudde är en kudde och den har sitt eget jobb.

  12 vandrings- och ryggsäcksövningar: Kom i form inför leden

Saken är den att du behöver ett helt sovsystem, inte bara en sovsäck, för att ryggsäcka.

Ditt sömnsystem väger allt från 4 till 9 pund, beroende på vilken typ av utrustning du har. Ju mer du spenderar, desto mer viktbesparing kan du förvänta dig.

Sovsystem för hängande campare: samma idé med några skillnader

Hammock camping växer för varje år bland ivrig backpackers eftersom det kan göra dig lättare, gå snabbare och ditt val av platser för att göra camping mer mångsidig och intressant.

Det finns ingen grundläggande skillnad mellan tältcamping och hammockcamping för backpackers. Det är bara ett annat val av utrustning: en hängmatta för skydd istället för ett tält. Sovsystem för hängmatta-baserad ryggsäcksutrustning ser ut så här:

  • Hängmatta: fungerar både som sov- och skyddsobjekt
  • Underquilt: en specialiserad sovsäck som passar runt utsidan av din hängmatta och förvandlar dig till en varm och mysig säng Padda Tamale.
  • Kudde: Hängmattor är bra för att koppla av, men inte för att sova utan en kudde om inte nacksmärta ökar din njutning.

2. Skydd: tält, hängmattor, segel och mer

Backpacking tält i bergen i skymningen

Skyddsrum är ett grundläggande mänskligt behov, även om du är ”hårt pressad”. Vanligtvis är ditt skydd antingen ett lättviktigt ryggsäckstält eller en hängmatta med ett utomhustält/presenning. Jag använder ett ryggsäckstält, men jag kan knappt vänta på att få den utrustning som behövs för att förvandla min hängmatta till ett riktigt gömställe för backcountry.

Backpacking tält är mycket lika camping tält; de är gjorda av ett liknande tyg och använder samma glasfiber- eller aluminiumstolpar för att skapa en robust ram. Som sagt, backpacking tält är mindre och mer ”kupolformade” än de flesta camping tält, vilket hjälper till att maximera det lilla utrymme du har. Det genomsnittliga ryggsäckstältet för två personer väger mindre än 6 pund, men du kan hitta tält så lätt som 1,2 pund om du har pengar till det.

  Vad är walk through? Vad det är och varför du bör prova det

Dessutom är backpacking-tält designade nästan uteslutande för bruksändamål: de är avsedda att somna, inte hänga i. Ultralätt backpacking tar denna filosofi ett steg längre: tälten som används av ultralättare är små och väger ofta mindre än 2 pund. Andra ultralätta backpackers använder en enkel presenning och vandringsstavar för att göra ett skydd, medan ytterligare andra använder det specialiserade bivackpåsar sparar utrymme och vikt.

3. Ryggsäck: ryggsäcksutrustning för din ryggsäcksutrustning

Man med en stor backpacking-sida

Vi har sparat det viktigaste till sist; detta är föremålet som hela disciplinen backpacking har fått sitt namn från. Att välja en ryggsäck är svårt eftersom så mycket av det som gör en ryggsäck rätt och en annan fel är helt enkelt hur de passar din kropp.

Det är därför att oroa sig för vikt, funktioner och pris bara kan ta dig så långt. Det bästa sättet att välja en ryggsäck är att gå till en friluftsbutik, hitta något stort nog för din resa och prova det personligen. Tills du har gjort det finns det inget bra sätt att avgöra om ett visst paket är rätt för dig eller inte.

Hur mycket ska dina tre stora väga? Varför att gå under 12 kan göra stor skillnad

Backpacking tält uppsatt framför Big Bend

Du kommer ofta att se 12 pounds listade som riktmärke för dina tre stora vikt. Om den väger under 12 kilo kan du få plats med all mat och kläder utan att tynga dig i onödan. 12 pounds är ett bra antal att skjuta för, men inte utan att ta hänsyn till din egen kropp och situation först.

Jag väger mycket mer än de flesta, vilket betyder att de flesta, om inte alla, mina saker också kommer att vara tyngre. Det finns mer av mig att täcka, vilket betyder att alla mina Big 3-saker kommer att vara tyngre än andras. Min Big 3 väger till och med 14 pund, och det stör mig inte riktigt.

  Vad är scrambling?

I andra änden av spektrumet kommer människor som väger mindre än de flesta andra att tycka att det är löjligt lätt att komma under 12 pund, vilket innebär att de bör leta efter ett lägre nummer, som 10 eller till och med 8 pund, att slå in som målvikt för deras stora 3.

Hur dina tre stora påverkar din basvikt och packvikt

Ytvikt: Den totala vikten av all din utrustning, minus mat, vatten och bränsle

Paket vikt: Det faktiska antalet pounds på ryggen när du är ute och går

Din Big 3 är lämpligt namngiven på mer än ett sätt. Till exempel är Big 3 de tre bästa sakerna som räknas som en del av din startvikt. Om du har mätt din basvikt och funnit att den är för hög för din smak, är dina Big 3 ett bra ställe att leta efter betydande viktbesparingar.

Om du till exempel byter från ett billigt backpacking-tält till en campinguppställning med full hängmatta kan du spara tre eller fler pund på ett ögonblick. Ett dyrt ögonblick, ja, men poängen är att dina tre stora är tunga föremål som bör väljas med basvikt och packvikt i åtanke.

En lägre packvikt har många fördelar, särskilt att bibehålla dina energinivåer och minska belastningen på dina leder. Om du tror att du skulle vilja dra nytta av dessa fördelar är att uppgradera dina Big 3-artiklar ett utmärkt sätt att göra det utan att behöva lägga ner mycket arbete eller forskning.