Viktguide för sovsäck

Att planera en lång promenad kan vara svårt. Att försöka ta hänsyn till vikten du bär och planera all din mat, vatten, kläder, utrustning och mer är ett komplicerat matematiskt problem.

Vikten på sovsäcken är viktig när du planerar en backpackerresa. Ju varmare och tjockare sovsäcken är, desto tyngre blir den. Sovsäckar varierar från 1 till 3 pund. Destinationen kommer att påverka valet på grund av nattetemperaturerna.

Huvudtanken vid planering är ju lättare desto bättre på grund av antalet saker du måste bära. Men beroende på din vandring kan du välja en tyngre sovsäck om nattetemperaturerna blir ganska kalla.

Vilken viktkategori ska man titta på?

Den promenad du ska ta kommer att berätta mycket om hur du ska förbereda dig. Du kan ta reda på hur vädret kan vara den vecka du går, du kan läsa av andra människor om deras upplevelser och i allmänhet kan du ta reda på om du behöver något du inte hade tidigare.

Du kan söka efter de datum du vandrar och se hur vädret har varit på dessa datum under de senaste åren. Du kan se hur dagarna ska se ut och planera på shorts eller byxor, och du kan se nattliga temperaturer och se vilken sovsäck du behöver. Den tid på året du åker kommer också att påverka detta. Om du vandrar på sommaren, förvänta dig varma dagar och nätter kan variera från varma till svala beroende på område. Om du vandrar på hösten eller vintern, förvänta dig kallare dagar och kallare nätter. Att veta detta påverkar direkt den sovsäck du köper.

Om du söker på nätet efter andras upplevelser av hur de gillade eller ogillade vandringen, kommer du att upptäcka många saker som kan komma som en överraskning för dig. Jag känner folk som åkte på en ryggsäckstur under några dagar och de undersökte att det fanns en enorm flod som de kunde följa längs vägen så att de inte behövde redogöra för allt sitt vatten tillräckligt och de kunde sedan använda vattenrenare för att göra vattnet drickbart att göra. Nåväl, de dök upp och det fanns ingen flod. Man kan ta reda på såna saker, och man kan ta reda på om nätterna verkligen är så kalla som man säger, eller vilka sovsäckar de använde på vandringen och hur det fungerade.

Du kan också undersöka och se om vissa rekommenderar ett specifikt märke eller typ av sovsäck för vandringen. Kanske är det en resa du tar på sommaren, men marken är så hård att någon rekommenderar att du använder en tung sovsäck så att du kan ha mer dyna under dig. Den informationen kan påverka vilken sovsäck du väljer, samt en rad andra faktorer.

  Hur man mäter draglängden i bågskytte

Lätta sovsäckar

Om du har tagit en ordentlig titt på promenaden du ska ta, då är du medveten om de temperaturer du kommer att uppleva under dagen och på natten. Om du ska uppleva varmare väder, kolla in listan nedan!

Sovsäck Vikt Temperatur Pris
HighLite sovsäck 1 lb. 35°F 370,00 USD
Sea to Summit Spark Ultralight 28F sovsäck
1 lb. 2 oz. 28°F 389,00 USD
Neutrino 200 sovsäck: 34F dun 2,3 oz. 34°F 349,95 USD
REI Co-op Magma 30 Sovsäck – Herr
1 lb. 6 oz. 30°F 349,99 USD

Det här är några lätta sovsäckar som inte tillför mycket vikt till din ryggsäck, och de tål kalla temperaturer. I Fahrenheit anses 32°F frysa, medan det i Celsius är 0°C, så det faktum att en lätt sovsäck tål kalla temperaturer är fantastiskt!

Dessa sovsäckar är också fantastiska eftersom du inte behöver vika dem perfekt för att få plats i sovsäcken. Istället kan du stoppa ner sovsäcken i väskan och enkelt packa ner den tätt för att minimera mängden utrymme den tar upp i din ryggsäck.

Åker du backpackning på sommaren och flyttar platser varje dag, då är det ett trevligt extra att ha en sovsäck som är lätt att packa och packa upp som du inte tänker på innan resan börjar. men när du väl börjar resa upptäcker du hur tacksam du är för enkelheten och bekvämligheten.

Medelviktiga sovsäckar

Medelviktiga sovsäckar är bra eftersom de är en generisk produkt för alla ändamål. Den klarar de kallare temperaturerna och är även lättare för sommaren. Dessa kommer att vara ungefär ett pund tyngre än den lätta kategorin, men det är fortfarande ganska lätt för campingutrustning. Det mest du behöver oroa dig för är ditt tält, mat, vatten och andra förnödenheter som är tunga. En sovsäck är inte svårt att motivera, och kom ihåg att när din resa fortskrider kommer din väska att bli ljusare när du använder prylarna du har packat.

Sovsäck Vikt Temperatur Pris
Western Mountaineering 10 Degree Versalite sovsäck 2 lbs. 0-10°F 610,00 USD
Helium sovsäck: 15F ner
2 lbs. 1 uns. 15°F 336,71 USD
NEMO Forte 35 Sovsäck – Herr
2 lbs. 2 oz. 31°F 169,95 USD
Questar sovsäck: 20F dun
2 lbs. 20°F 254,96 USD

Dessa sovsäckar tål mycket kallare temperaturer. De väger alla lika, men priset för varje är inte konsekvent, så du har lite utrymme att budgetera och kolla in märkena för att se om de är värda dina surt förvärvade pengar.

  Hur friktion är involverad i pulka och skidåkning (ett perfekt svar!)

Som du kan se har den dyraste sovsäcken visat sig genom sina resultat, eftersom den tål mycket kallare temperaturer än de andra sovsäckarna. Dessa kan fungera bra i temperaturer som är kallare än de lätta sovsäckarna, men den första på den här listan ger dig bättre resultat. Men beroende på ditt äventyr behöver du kanske inte lägga så mycket pengar på en sovsäck.

Tunga sovsäckar

Kraftiga sovsäckar är i den största viktkategorin och kommer sannolikt att ha ett fleecefoder eller annat mjukt material på insidan. På så sätt kan du göra värme och behålla den värmen. Tänk på en snygg isolerad vattenflaska. Det håller det kalla vattnet kallt och håller den varma luften borta från vattenflaskan. Dessa sovsäckar gör samma sak, bara med motsatt effekt. De håller dig varm och håller ute den kalla luften omkring dig. Så om du bestiger ett vintrigt berg, skaffa en kraftig sovsäck. Dess vikt hjälper till att hålla dig varm och bekväm.

Sovsäck Vikt Temperatur Pris
Antelope MF Sovsäck: 5F dun
2 lbs. 5 oz. 5°F (Ej i lager)
Therm-a-Rest Oberon 0 Sovsäck
2 lbs. 5 oz. 0°F 499,95 USD
Parsec™ 0F/-18C sovsäck 2 lbs. 6 oz. 0°F 489,95 USD
Mythic 600 sovsäck: 10F dun 1 pund. 15 oz. 10°F 584,95 USD

Dessa sovsäckar ligger på den högre sidan av priset, men de är också gjorda för att hjälpa dig i extremt väder. Om temperaturen sjunker oväntat är du på rätt plats med dessa sovsäckar eftersom de tål de galna temperaturerna. Dessa sovsäckar kommer att vara av hög kvalitet, gjorda för att hålla dig varm och de är gjorda för att hålla dig genom alla galna förkylningar du kan uppleva. Om det är negativa grader under din backpackerresa kommer du förmodligen inte att åka eftersom det skulle vara för svårt att flytta. Men om du vandrar på vintern och nattetemperaturerna sjunker till cirka 0°F, kommer du att klara dig.

Alla som har åkt och campat några gånger i sitt liv vet hur obehagligt det är när man somnar och vaknar en timme eller två senare för att man är så kall. Du ska aldrig ha det problemet med dessa sovsäckar. Du kommer att kunna sova varmt, och du kan till och med ha det för varmt. Du kan behöva packa upp sovsäcken och försöka svalka dig, beroende på nattens temperatur. Men för varmt i sovsäcken är bättre än för kallt i sovsäcken. Du kan försöka svalka dig, men om du redan fryser finns det inte mycket annat du kan göra för att bli varm när du ligger ner.

  Hur man hittar fisk i surf

Hur du avgör vilken sovsäck som är rätt för dig

Du gör rätt sak genom att bättre förstå din plats och ta reda på vilka temperaturer du bör tänka på, men det finns några andra faktorer att tänka på innan du väljer en perfekt sovsäck.

Liggunderlaget eller andra sängalternativ du använder kommer att påverka din värme. Marken blir kall på natten, så att ha ett liggunderlag mellan dig och marken håller dig varmare. Du kan också ligga helt från marken med en spjälsäng som håller dig skön och varm jämfört med en kudde på golvet.

Sovsäckar kan också göras med olika fyllmedel, nämligen dun eller syntet. Dunfyllningen används på dyrare sovsäckar och syntettyget används på billigare sovsäckar. Båda fungerar bra, men på kvalitetsbasis vinner dunprodukten, varför sovsäckar med det fyllmedlet är dyrare.

Sovsäckar finns också i olika former. Du kan få en sovsäck som passar 2 vuxna, vilket är väldigt trevligt om du åker på camping med din partner eller familj. Då kan du och din partner bo tillsammans utan att behöva sova i två olika sovsäckar. Det finns även mumieformade sovsäckar. Det är då den smalnar av runt fötterna och den övergripande formen ser ut som en mumie. Dessa är riktigt bra för minusgrader och de håller dig riktigt varm. Denna form har även en huva för att hålla huvudet varmt och hålla kylan ute.

En annan form du kan få till din sovsäck är den klassiska rektangeln. Den har fyra hörn och fungerar mer som en omlottfilt än en tät, varm sovsäck. Dessa sovsäckar är en klassiker, misslyckas aldrig och gör sitt jobb. Dessutom kan du packa upp dem hela vägen för att göra en filt. Ibland är detta bättre att sova med eftersom du kan ha mer luftflöde. Men det fungerar också utmärkt om du behöver en utomhusfilt. Du kan använda den utomhus vid en brasa en kall natt medan du steker marshmallows, och du kan använda den på din egen bakgård när du vill åka på picknick eller titta på stjärnorna.

Något du absolut bör göra är att ta väl hand om din sovsäck. Följ instruktionerna för att tvätta din sovsäck. Om det är tillåtet, tvätta det i tvättmaskinen vid rätt temperatur. Camping tar med sig insekter och de kan lätt komma ner i din sovsäck. Så du kommer definitivt att vilja tvätta ur dem. Personlig hygien är inte heller optimal när man campar. Det finns inga duschar eller så fungerar de dåligt och man blir ganska smutsig på promenader och andra utomhusaktiviteter under dagen. Sedan går du tillbaka i din sovsäck på natten, så se till att du tvättar den väl innan du sätter tillbaka den i garaget.

Att köpa billigare sovsäckar att ta med sig på campingresor kan vara värt besväret eftersom du kan använda dem som en extra kudde under dig och du kan ha extra filtar om det skulle bli kallt. Åker du på camping med barn kommer du definitivt att använda dina sovsäckar och du kan även använda dem i bilen. Sen när du kommer hem kan du tvätta alla och du har inga bilfiltar utan även campingfiltar och sovsäckar att tvätta. De är bara sovsäckar som man kan tvätta.