Vi avslöjar de 7 bästa fiskespömärkena för sötvattensfiske

Det finns ett antal fiskespöföretag där ute och de flesta av dem gör ett ganska anständigt spö. Vissa människor vill bara ha något billigt de kan slänga runt, men andra vill ha den högsta kvalitetsprodukten där ute. I det här inlägget kommer jag att prata om mina 7 favoritspömärken för sötvattensfiske.

Här är de bästa märkena för fiskespö i sötvatten:

  1. Dobyns.
  2. Ful Stik.
  3. G.Loomis.
  4. St Croix.
  5. Okuma.
  6. Favoritfiske.
  7. Daiwa.

Jag försökte så gott jag kunde för att välja märken som tillverkar spön till olika prisklasser. Jag ville inte bara lista exklusiva spömärken eftersom inte alla vill spendera så mycket pengar.

Vissa av dessa företag gör spön av högre kvalitet, men de gör också spön av hög kvalitet som är billiga. Detta är bara min personliga åsikt och jag är säker på att jag har utelämnat några solida fiskespöföretag. Val 3-7 är i ingen speciell ordning.

  • Ice Fishing 101: De nödvändiga spöna för att komma igång
  • Den ultimata guiden till Kokanee-spön
  • Öringfiske 101: Spöna du behöver för att börja

Daiwa

daiwa

Daiwa gör spön som jag har använt i ett antal år nu och de gör allt från sötvattenspön till resespön och även flugspön. De har några riktigt bra billigare spön men de gör några saker av högre kvalitet också.

Ett av de första spöna jag fick var en billig Daiwa spinning combo för typ 40 spänn. Jag minns inte hur länge sedan det var men jag har det faktiskt fortfarande och det fungerar utmärkt.

Daiwa är ett japanskt företag men de tillverkar majoriteten av dess produkter i Nordamerika. Det finns ett antal proffsfiskare som använder deras produkter, så de måste vara ganska anständiga.

  Kan du fiska utan licensen?

Jag har också haft ett antal av deras fiskerullar, och de har också varit rejäla. Min favorit trollingrulle just nu är Daiwa Lexa Linecounter.

Lära sig mer om Daiwa spön här.

Favoritfiske

Favorit USA

Det här är ett annat märke som börjar bli superpopulärt och jag gillar dem eftersom de har ett brett utbud av olika spön. De täcker i stort sett alla prisklasser och de säljer spön och rullar för spinning och baitcasting.

Oavsett om din budget är 40 dollar för en kombination eller om du vill spendera $400 på ett spö, kommer de att täcka dig. De sponsrar många proffsfiskare och jag kommer att anta att det beror på att de gör en solid produkt.

Jag har inte provat varenda en av deras spön men jag har provat Favorite White Bird, som är under $100 (på Amazon). Jag har verkligen inget dåligt att säga om det och jag antar att deras avancerade produkter är ännu bättre.

Lära sig mer om Favorit USA här.

Okuma

Okuma

Okuma gör några riktigt bra spön också och min favorit måste vara deras ultralätta öringspön. Det här är de enda spöna jag personligen har använt men de har varit fantastiska och jag känner många andra som använder dem också.

De gör en rad olika spön som täcker olika prisklasser. De har sötvattenspön, saltvattenspön, surfspön, resespön, och de gör också sina egna rullar.

Spöet som jag har använt är Okuma Celilo öringspö (på Amazon). Den kostar under 30 spänn, vilket är fantastiskt, och den presterar lika bra som några av de dyrare spöna som finns. Jag skulle vilja tro att deras dyrare alternativ är ännu bättre.

Jag gillar också verkligen Okuma SST Kokanee spö (på Amazon). Det är ett av de bättre trollingspöna för öring och kokanee. Precis som med Daiwa gör de också några riktigt rejäla fiskerullar.

  Detta är den bästa Powerbait-uppsättningen för öringfiske

Lära sig mer om Okuma här.

St Croix

st croix stavar

St Croix gör några av mina favoritspön av högre ände och de har alternativ för i stort sett alla typer av fiske. Du kan få sötvattenspön, saltvattenspön, flugfiskespön och även isfiskespön.

Jag har inte provat alla deras spön men de få av dem som jag har provat var fantastiska. De gör förmodligen min favorit surf/pir fiskespö, som är Triumph Surf (på Amazon). Jag skulle inte kalla det det mest avancerade spöet på marknaden men det man får för priset är riktigt bra.

Deras hemsida är också snyggt upplagd och det är verkligen lätt att hitta exakt det spö du vill ha. Det kan jag inte säga för några av de andra spöna. De gör också några riktigt bra öring/panfish spön.

Lära sig mer om St Croix här.

G.Loomis

g.loomis stavar

G.Loomis brukade göra några av de bästa spöna på marknaden för ett antal år sedan. De köptes ut av Shimano i slutet av 90-talet och även om de fortfarande gör några rejäla spön, tror jag inte att de är riktigt lika bra som tidigare.

En vän till mig har ett av deras nyare flugfiskespön och det är fantastiskt. Jag har ett ganska gammalt flugspö som inte var för dyrt och det var ett stort hopp när jag provade G.Loomis.

Precis som de flesta andra företag har de spön till i stort sett allt. De gör flugspön, spön för bas, lax, öring, gös, och de gör resespön också.

Lära sig mer om G.Loomis här.

Ugly Stik (Billiga favoritspön)

fula stick stavar

Om du letar efter en solid spö som inte kommer att bryta banken, kommer dessa att vara något för dig. De kommer att vara perfekta för någon som precis har börjat med fiske eller någon som vill ha ett spö de kan kasta runt utan att oroa sig för att det går sönder.

  Är fiske bättre i högt eller lågt tryck?

Jag har provat ett antal billigare spön och de flesta har åtminstone ett riktigt stort fel. Ibland har de noll känslighet och ibland har de noll styrka. Ugly Stik-spön verkar vara mycket mer solida.

När jag fick min första baitcaster parade jag ihop den med en 6,5 fot Ugly Stik Elite. De har även samma spö i snurrmodell. Återigen, det är inte det mest avancerade spöet i världen men jag tror att det är det bästa alternativet under 50 spänn.

Det jag gillar med dessa stavar är att de är byggda med grafit och glasfiber. En grafitryggrad ger dig styrka, medan en glasfiberspets ger dig känslighet.

Lära sig mer om Ugly Stik här.

Dobyns (Favorit Dyra Spön)

dobyns stavar

Under de senaste åren har Dobyns gjort några av mina favoritspön. De bygger främst spinning- och baitcasting-spön och de har alternativ som sträcker sig från runt $80 hela vägen upp till över $500.

Företaget skapades av en professionell basfiskare så många av spöna är inriktade på basfiske. De har också lite lättare grejer som kan fungera för crappie-, öring- eller kokanee-fiske.

En vän till mig har Fury Series Casting Rod (på Amazon) och det är nog en av mina favoriter. Den har en rimlig prislapp också och jag kommer definitivt att skaffa en för mig själv.

Lära sig mer om Dobyns här.