Vart ska man gå på isfiske nära Madison, Wisconsin

Med kyliga vintrar och ett överflöd av sjöar är Wisconsin den perfekta staten för dem som älskar isfiske, och delstatens huvudstad, Madison, är också något av ett isfiskeparadis. Om du letar efter ställen att gå på isfiske nära Madison behöver du inte åka långt. I det här inlägget guidar jag dig genom kedjan av sjöar som gränsar till staden.

Lake Mendota

Lake Mendota är den största av sjöarna du hittar nära Madison. Du kan inte missa det. Sjön spänner över 9 842 hektar. Dess maximala djup är 83 fot.

Sjön är en populär plats att fånga abborre. Du kan helt enkelt hitta någon jumboabborre när du fiskar här, med några som mäter över 12 tum.

Mendota är en stor sjö, så vissa delar kommer att vara bättre än andra för isfiske. Några områden som lokala invånare har rekommenderat tidigare inkluderar Governers Island-området, ”Four Doors” nära Nelson State Park på norra stranden av sjön, Mendota County Park på nordvästra sidan, Second Point på den södra stranden och Picnic Peka även på södra sidan.

Dessa områden är bra ställen att parkera din bil på. Du kommer då att behöva gå en bit för att komma till själva sjön, upp till en mil i vissa fall. Naturligtvis finns det många båtlandningar runt sjön, så alla du hittar kommer att ge dig en plats för att komma åt Mendota.

Det är en bra idé att använda snöskoter eller fyrhjuling för att göra det riktigt lätt att ta sig till sjön. På så sätt sparar du all din energi till fisket.

Dagsgränsen för abborre på Mendota är 25, så du kan ta med dig hem ganska mycket mat. Se bara till att kasta tillbaka de små.

Sportfiskare fångar också ofta gös här. Det finns också en bra population av crappies och bluegills.

Observera att Mendota ofta inte fryser förrän i januari, så var inte för otålig för att komma ut. Det är den sista sjön som fryser i området, så om du är sugen, kolla in någon av de andra sjöarna. Du vill inte hamna i en farlig situation genom att trampa på tunn is.

En kunnig fiskare kan använda en konturkarta tillhandahållen av Wisconsin att veta formen på sjön och hitta de bästa platserna att fånga fisk.

  Det är därför du behöver en kajak för fiske

Lake Mendota är en fantastisk sjö med en riklig fiskpopulation och många olika platser att välja mellan.

Tack vare denna källa för information som jag använde för det här avsnittet.

Mononasjön

Sydost om Lake Mendota, med State Capitol sittande emellan, ligger Lake Monona. Detta är den näst största av Madison-kedjan med fem sjöar.

Monona sträcker sig över 3359 tunnland, med ett maximalt djup på 74 fot. Det finns 5 båtlandningar som du kan använda för att komma åt sjön. Det finns också 18 offentliga marker eller parker inom 300 fot från sjön samt 7 stränder. Med så många platser för människor att njuta av den här sjön, är det ganska enkelt att ta sig ut på den för att börja isfiske.

Den vanligaste typen av fisk du hittar här är panfish, inklusive crappie och abborre. Dessa fiskar är särskilt bra fångster på vintern, så räkna med att möta många på en bra dag. Också vanliga, men inte lika rikligt som panfish här, är largemouth bass, nordlig gädda och gös.

Mindre vanliga i sjön men fortfarande närvarande är mysk, smutsabborre, stör och havskatt.

Du kan göra mycket strategiskt fiske vid denna sjö om du använder denna detaljerad konturkarta. Om du är ny på fiske, kanske du tycker att den här kartan är svår att läsa, men med övning och råd från andra sportfiskare kan du använda den för att identifiera platser där fisken sannolikt samlas.

Enklare, kartan ger också detaljer om det omgivande landet, om du vill ha ytterligare hjälp med att ta reda på var du kan gå för att komma åt sjön.

Lake Monona är en annan stor sjö precis nära hjärtat av Madison. Du kan faktiskt se Capitolium från sjön. Som någon som växte upp i det mycket torrare västra USA är det lite främmande för mig att ha städer och sjöar så nära varandra. Det måste göra vintrarna roligare för dem som bor här.

Hur som helst, missa inte Monona om du undrar vilka sjöar du ska besöka för isfiske i staden.

sjön Waubesa

Vi reser lite längre söderut från sjön Monona för att komma fram till sjön Waubesa, som också är den fjärde största sjön bland denna kedja.

  Rooster Tails på vattenskoter och vattenskoter (vad det är och varför det finns där)

Waubesa är en 2074 hektar stor sjö med ett maximalt djup på 38 fot, så även om den är lite mindre än vad vi hittills har tittat på, är den fortfarande ganska stor.

Du kan komma åt den här sjön via antingen 4 båtlandningar, 1 strand eller 11 offentliga marker/parker nära den. Till exempel finns det Goodland County Park på den sydvästra sidan av sjön eller Lake Farm Park på den nordvästra sidan.

Liksom med Mononasjön är det rikligt med panfish i denna sjö. Räkna med att fånga massor av crappie, som är ganska aktiva på vintern. Du borde hitta abborre också. Förutom panfish finns det rikligt med stormunsabborre i denna sjö.

Du hittar även gädda och gös. De är vanliga men deras population är inte lika stor som panfish eller largemouth bass. Muskie, liten bas och havskatt finns också.

A konturkarta är tillgänglig för den strategiska sportfiskaren. Du kan använda den för att veta hur djupt vattnet är över sjön och gå till platser där fiskar tenderar att samlas.

Sjön Waubesa ser ut som en ganska trevlig plats att vara på på sommaren, men på vintern blir den ett utmärkt ställe att fånga många olika typer av fiskar. För isfiske bör du absolut kolla upp det om du har möjlighet.

Lake Kegonsa

Vi kommer lite längre bort från Madison nu, men körningen från Madison till Lake Kegonsa är under 30 minuter lång och bara cirka 15 mil. Du kan se varför isfiske är en populär aktivitet i Madison: det finns så många sjöar att välja mellan inom ett så kort avstånd.

Kegonsa ligger sydost om sjön Waubesa. Det är 3200 hektar och har ett maximalt djup på 32 fot. Detta är den tredje största sjön i kedjan, även om den inte är så djup.

Det finns en delstatspark i anslutning till denna sjö, även om du inte behöver gå igenom det för att komma till isen. Det finns 4 båtlandningar och 4 parker i närheten. Det finns också 1 strand.

I likhet med de andra närliggande sjöarna är panfish det du med största sannolikhet kommer att hitta här. Mindre rikligt men fortfarande vanligt är largemouth bass, nordlig gädda och gös. Du kan hitta muskie här också.

A konturkarta är tillgänglig. Sådana kartor är ofta inbyggda i elektroniska fishfinders, men om du inte har någon behöver det inte hindra dig från att fiska lite mer strategiskt.

  Valguide för kajakpaddlar

Lake Kegonsa kanske inte är i hjärtat av Madison, men det betyder att du förmodligen kommer att finna det lite mindre trångt på helgen än sjöarna som är. Det är definitivt ett ställe att besöka om du är ute efter att isfiska.

Lake Wingra

Lake Wingra, en mycket mindre sjö än de andra fyra i Madison-kedjan, är bara 336 hektar och har ett maximalt djup på 14 fot. Det betyder dock inte att det inte är bra för isfiske.

Du kan hitta denna sjö öster om Lake Monona och söder om Lake Mendota. En härlig, stor park gränsar till dess södra sida. Totalt finns det 4 parker i närheten. Det finns bara en båt som landar, och den är på norra sidan.

På Wingra, återigen, är det mest sannolikt att du hittar panfish. Muskie verkar faktiskt vara vanligare här än vid de andra sjöarna jag har nämnt, så det här är ett bra ställe att gå till om du letar efter dem. Largemouth bas är vanliga, och nordlig gädda och gös är närvarande men mindre vanliga.

Du kan hitta en konturkarta av denna sjö, men eftersom det är en så liten och relativt platt sjö, har den inte massor av detaljer.

Eftersom det här är en så liten sjö, skulle det inte vara mitt första val av var jag ska gå på isfiske i Madison. Det är dock fortfarande värt att kolla upp. Om jag ville isfiska mer avslappnat en ledig vinterdag, skulle jag inte ha något emot att komma hit alls. Eftersom det här är en så liten sjö, skulle det inte vara mitt första val av vart jag skulle fiska på is i Madison. Det är dock fortfarande värt att kolla upp. Om jag ville isfiska mer avslappnat en ledig vinterdag skulle jag inte ha något emot att komma hit alls.

Madison, Wisconsin är en utmärkt plats för isfiske. Med fem sjöar att välja på väldigt nära staden och ännu fler, jag nämnde inte om du vill resa längre, det råder ingen brist på isfiskemöjligheter.

Statistik för detta inlägg kom från dnr.wi.gov.