Värmelister i en husbil (vad är det, hur fungerar det, är det värt det)

En av de fina sakerna med att campa i husbil istället för tält är möjligheten att kontrollera inomhusklimatet. På sommaren kan du hålla din husbil sval med en luftkonditionering och på vintern kan du hålla temperaturen skön och varm med en ugn.

En värmeremsa är en justering som kan monteras på vissa luftkonditioneringsenheter för husbilar och används för att värma upp din installation när det inte är tillräckligt svalt för att slå på ugnen. Men inte alla luftkonditioneringsenheter har värmeband. Dessutom tycker vissa att de inte räcker till för att värma upp sin husbil.

Vad är en värmeremsa och hur fungerar den?

Namnet kanske är lite missvisande, trots allt är en värmeremsa faktiskt en spole. Denna spole kan placeras i din husbils luftkonditionering, förutsatt att den inte har en kanal. Batteriet är ett litet värmeaggregat som går på strömmen från AC-aggregatet.

Värmebandsmodeller finns tillgängliga för kanalsystem, men de är mer komplexa, mindre vanliga och måste köpas specifikt från tillverkaren av ditt system.

Den kan producera 1500 watt värme, vilket är jämförbart med många små golvvärmesystem eller personliga värmare. När spolen värms upp passerar luften som skapas av AC-enhetens fläkt över den och cirkulerar varm luft runt din husbil.

Dessa spolar kan köpas online eller från butiker och läggas till din AC-enhet. Allt du behöver göra är att ta bort AC-enhetens lock och lokalisera den fabrikslevererade mottagaren inuti. När du har anslutit spolen, dragit åt skruvarna på elementfästet och återmonterat AC-enhetens lock, är du bra att gå.

När din värmeremsa arbetar för att värma din husbil kan du låta den blåsa tills du är nöjd med temperaturen. När du är klar kommer du förmodligen att sätta värmeremsan i kallt läge för att sänka spolens temperatur genom att köra fläkten för att blåsa luft över den. Vissa AC-enheter kommer automatiskt att köra fläkten i några minuter när värmebandet stängs av.

Värmebandet eller slingan är elektrisk. Som tur är har den både värmeinställning och kylinställning, så du kan stänga av den under de varmare månaderna när du bara vill ha AC.

  Vad är en Murphy-säng i en husbil?

Genom att använda spolen och din luftkonditionering behöver du inte slå på din ugn. Värmeslingan är perfekt för förhållanden där det är lite svalt men inte kallt, eftersom det förmodligen inte kommer att ge tillräckligt med värme för att bekämpa temperaturer under femtio grader.

Men om förhållandena är under femtio och du vill höja temperaturen medan din ugn arbetar för att ge värme, kan du använda värmelisten. Det ger dig lite värme tills ugnen verkligen tänds.

Värmelister kontra värmepumpar

Värmepumpar och värmelister kan inte användas tillsammans eftersom enheten inte kan kopplas till båda. En värmepump är i grunden en AC-enhet som arbetar omvänt.

När du slår på värmepumpen kommer den att dra in luft utifrån och värma upp den, varefter den kommer in i din husbil. Precis som värmelister arbetar värmepumpar i allmänhet vid en viss temperatur, de flesta tycker att den är 40 grader eller högre. Dessutom tar värmepumpar bara bort kylan och ”värmer” inte nödvändigtvis din husbil.

Eftersom värmepumpen pumpar in luft från utsidan behöver den kompressorn på din AC-enhet för att göra detta. Att ha en värmepump istället för en värmelist kan förkorta livslängden på din kompressor.

I likhet med en värmelist kräver värmepumpen en strömanslutning för att fungera. Vissa upplever att värmebandet drar mer ström än pumpen och därför föredrar de att använda värmepumpen.

Hur jämför värmelister med en ugn?

Många husbilsägare tycker att när temperaturen är under femtio grader, och säkert fyrtio eller lägre, föredrar de att använda sin ugn. Ugnar går inte bara på el, de använder vanligtvis någon form av naturgas.

Ugnar har mycket mer värmeeffekt än värmeband eller värmepumpar. Därför, om temperaturen är direkt kall, vill du använda din ugn istället för att överanstränga din värmeremsa eller värmepump.

Som nämnts ovan kan ugnen och värmelisten användas tillsammans med varandra. Medan du väntar på att din ugn ska tändas kan du använda värmelisten för att göra temperaturen behagligare. Vissa människor värmer dessutom sin husbil till önskad temperatur med sin ugn och använder sedan sin värmeremsa för att upprätthålla det klimatet.

  Är RAM ProMaster Vans pålitliga?

Var försiktig med värmelister

Om du inte använder en ugn, kan värmelisten ta för lång tid att värma upp din husbil. Detta gäller särskilt när utetemperaturerna är ganska kalla. Ett vanligt klagomål är att ägare upplever att värmelisten bara blåser varm luft och inte varmluft och att det tar en evighet att värma upp platsen.

Ett annat problem med värmelister är deras placering. Eftersom de är placerade i luftaggregatet på taket blåser de luft från taket. Eftersom värmen stiger kan värmebandets värmande effekter göra det svårt för dig.

Slutligen klagar vissa värmebandsanvändare över en lukt. Detta verkar vara förvisat till ett fåtal individer och kan vara resultatet av en felaktig produkt. I de flesta fall upptäcks ingen lukt när man använder en värmeremsa.

Om du fortfarande är intresserad av att använda en värmelist istället för din ugn och vill bli riktigt varm, överväg att kombinera den med en annan värmekälla.

Vissa husbilsägare gillar att använda bärbara elvärmare. Se dock till att du följer alla säkerhetsrutiner. Andra gillar att använda en öppen spis.

Elektriska eldstäder kan vara i form av en insats som monteras i ditt husbilsutrymme eller så kan de vara fristående. Elektriska eldstäder producerar inte rök eller gifter, men de kan avge en hel del värme.

Förutom värmen ger de även en skön hemtrevlig atmosfär i din husbil. Elektriska eldstäder hjälper när de används med värmelist för att ge varm luft på låg till medelhög nivå medan värmelisten blåser luft uppifrån.

Håll dig varm i din husbil

Oavsett vilken typ eller kombination av värmesystem du väljer finns det några extra steg du kan vidta för att hålla din husbil varm.

Täta din husbil från utsidan och insidan. Drag och läckor kan släppa in kall luft och varm luft ut. På utsidan vill du kontrollera eventuella tätningar på fönster eller dörrar. Dessa tätningar försämras med tiden, även med regelbunden smörjning och underhåll. Om tätningen är hård eller sprucken kan det vara dags att byta ut den.

Försök att känna efter eventuella drag inuti din husbil och lokalisera källan. När du har lokaliserat läckan kan du använda tejp, isoleringsmaterial eller till och med silikon för att stoppa luftflödet.

  Kan ormar komma in i ett tält? (och hur man håller dem utanför)

Dekorera med ett syftee. Hur du väljer att styla insidan av din husbil kan faktiskt hjälpa till att dämpa innetemperaturen. Mattor, gardiner och nyanser spelar alla en roll.

På sommaren kan en stängning av persiennerna förhindra att solen värmer upp din husbil. På vintern kan en stängning av dina gardiner eller persienner hjälpa till att hålla den svala luften ute och den varma luften in, eftersom den fungerar som ett lager av isolering.

Mattor kan på samma sätt ge en isolerande barriär mellan dig och de kalla golven. De kan få din husbil att kännas varm och mysig.

Underhåll. Du vill ha allmänt och regelbundet underhåll på alla dina värmeapparater. AC-enheter med värmepumpar eller värmelister bör inspekteras och rengöras från damm. Likaså bör eldstäder och portabla kaminer kontrolleras och rengöras regelbundet.

Det är också viktigt att hålla din ugn på en optimal nivå. Underlåtenhet att följa riktlinjerna för förebyggande underhåll kommer inte bara att lämna dig kall, men din ugn kan slösa mycket propan.

Slutligen kan justering av ugnstemperaturen hjälpa dig att spara pengar, spara propan och hålla dig bekväm. Experter rekommenderar att du sänker temperaturen lite innan du går och lägger dig (eftersom du är under täcket) och höjer den på morgonen.

Slutgiltiga tankar?

I allmänhet kan värmelister vara perfekta för ett fåtal utvalda situationer. I måttliga temperaturer, som de på hösten eller våren, kan en värmeremsa hjälpa till att ta kylan ur din husbil utan att behöva använda ugnen.

I kallare temperaturer kan en värmelist hjälpa till att värma upp din husbil snabbare i kombination med ugnen. Vilken typ av värmare du väljer är i slutändan upp till dig och din komfortnivå.

Fler artiklar du kommer att älska

Att hyra din husbil (är det värt det, intjäningspotential, var du kan hyra)

Har campingplatser avloppsanslutning? (Blackwater Dumps)

Vad kostar en popup-camper? (Nya och begagnade priser)

RV Camping Travel Trailers (genomsnittliga längder, höjder och vikter)