Värma vatten när du campar? (7 metoder som faktiskt fungerar)

Efter år av vandring och camping har jag upptäckt otaliga sätt att värma vatten. Oavsett om du ska laga mat, diska, duscha eller bara dricka en kopp kaffe, uppvärmt vatten bör inte saknas på någon camping!

Så hur värmer du vatten när du campar?

För att värma vatten när du campar behöver du en värmekälla, till exempel en lägereld, jetpannesystem, spis, hink som drar värme från solen eller en solvärmepåse. Du värmer vattnet tills det kokar eller vilken temperatur du vill nå. Vissa vattenuppvärmningsmetoder har begränsningar för hur mycket de kan värma vatten, till exempel en påse eller hink för solvärme. De begränsas av mängden sol de kan absorbera.

Här är de 7 metoderna som verkligen fungerar för att värma vatten när du campar.

 1. Jet-boil-systemet vattenvärmesystem
 2. MSR fickraketvattenvärmesystem
 3. Ghillie vattenkokare
 4. Coleman spis för kokande vatten
 5. Fickor för solvärme
 6. Med hjälp av en hink
 7. Uppvärmning över eld

Om du värmer vatten för att städa upp, se till att läsa den här artikeln vi skrev: Hur duschar du när du campar? (Tips och tricks)

Jetboil Cook System

Jetboil-matlagningssystemet är ett av de bästa alternativen på marknaden just nu. Den har en mycket kompakt design med gryta, spis, tändare och stativ inbyggda i en enhet. Bara detta gör Jetboil till ett bra alternativ. Systemet är perfekt för promenader då det väger ungefär lika mycket som en burk läsk.

Jetboil är designad med de mest effektiva materialen som möjligt, vilket resulterar i en genomsnittlig tillagningstid på drygt två minuter. Den använder bara hälften av bränsleförbrukningen jämfört med traditionella system.

För att använda Jetboil fäster du helt enkelt kokområdet (bottenstycket) på bränslebehållaren. När detta är gjort, fyll pannan med vatten och sätt fast den på spisen. Vrid bränslevredet moturs och tryck sedan på tändningsknappen. Där har du det, vänta bara tills vattnet kokar och vrid vredet medurs för att stänga av brännaren.

MSR fickraketen.

MSR Pocket Rocket är en kamin som liknar Jetboil, men den kräver lite mer utrustning än själva spisen. Denna spis är mycket mindre och mer kompakt, men du behöver en separat kastrull eller kastrull. Pocket Rocket har heller ingen detonator, så du behöver en tändare eller tändstickor.

För att använda Pocket Rocket, anslut helt enkelt brännaren till bränsletanken, vrid vredet moturs och tänd din tändsticka ungefär en tum från brännaren. När vattnet har kokat, vrid helt enkelt vredet medurs för att stänga av brännaren.

Ghillie camping vattenkokare

Ghillie Camping Kettle är en unik design då den har en ihålig kärna som elden är inbyggd i. Inget bränsle behövs. Eldar görs med gräs och kvistar. Vatten värms upp extremt snabbt i en separat kammare som finns inuti eldhärden. Elden värmer insidan av vattenkokaren. Denna design kommer i 3 storlekar. Den största är en 1,5 liters vattenkokare och har en kapacitet på cirka 50 gram. Det räcker med varmvatten för flera personer. Det är ett av de snabbaste systemen på marknaden, eftersom det kokar helt på cirka 3 till 5,5 minuter, beroende på vattenkokarens storlek.

  Hur mycket väger 24' 25' och 26' resesläp?

Coleman tvålågig spis

Detta är det i särklass enklaste sättet att värma eller koka vatten när du campar. Det är dock begränsat till camping som inte kräver en lång promenad till din campingplats. Storleken och vikten på en campingkamin kan vara ganska besvärlig och begränsar verkligen användningen.

Denna campingspismodell har många fördelar. Brännarna är justerbara, så du kan välja att snabbt koka upp vatten eller bara värma upp och hålla det varmt. Detta är en stor fördel jämfört med många av de kompakta ryggsäckskaminerna. Du kan också använda kastruller med en beläggning på utsidan, eftersom du inte kan använda den här typen av kokkärl på öppen eld.

Storleken på Coleman-spisen gör att det finns plats för två brännare och en större bränsletank. Du kan köpa en extra slang, som gör att du kan ansluta en 20lb bränsletank om du planerar att campa under en längre tid.

Att använda Coleman campingspis är mycket enkelt. Anslut propantanken till det medföljande styrröret (det passar bara på ett sätt så det är lätt att räkna ut) och haka fast den andra änden i kaminen i det främre högra hörnet. När detta är gjort är din kamin redo att användas.

På samma sätt som en naturgasspis i ditt hem, vrider du vredet åt vänster, tänder din tändsticka för att tända och placerar din kastrull med vatten på brännaren. Värm upp vattnet till önskad temperatur och du är igång!

Solvärmepåsar för vatten (aka solduschar)

Dessa väskor är ett utmärkt alternativ eftersom de kräver liten eller ingen ansträngning att använda. De är också mycket prisvärda. De finns i många olika märken och i många olika storlekar. Det finns flera fördelar med dessa system, men det finns också flera nackdelar.

Den stora fördelen med Solar Showers är att de är 100% miljövänliga. De kräver ingen eld eller bränsle och förlitar sig enbart på solens värme och UV-strålar. En annan fördel med väskorna är att de packar ner väldigt lite och kan användas för husbil/bilcamping samt vandring och backcountrycamping.

En av de stora nackdelarna med solduschar är den tid det tar att få varmt vatten. Det kan ta upp till tre timmar, även i varma förhållanden. Om du glömmer att göra i ordning din väska tidigt kan du behöva en kalldusch!

En annan nackdel är helt enkelt det faktum att de kanske inte är effektiva i vintertemperaturer. Detta kan till och med vara riskabelt, eftersom temperaturer under 70 grader Fahrenheit, under vinterförhållanden, snabbt kan sänka kroppstemperaturen och leda till hypotermi.

  10 bästa flugfiskedestinationer för nybörjare

Värm vatten i en hink på fem gallon

Detta kanske låter lite långsökt för många, men det är ett väldigt effektivt sätt att värma upp en stor mängd vatten på en gång. Den enda nackdelen med denna metod är att den kräver elektricitet.

Om du campar på en plats med strömanslutningar eller om du har en generator/växelriktare är det här ett bra sätt att gå!

Det finns flera alternativ som hinkvärmare. En dränkbar/dränkbar hinkvärmare kan värma vatten till över 180 grader Fahrenheit. Den är utrustad med ett skyddande lock i rostfritt stål och skadar inte plastbehållare. Du kopplar bara in den, tappar den i hinken och låter den göra allt. Dessa är helt vattentäta och säkra så länge kontakten inte kommer i kontakt med vattnet. Det kan värma upp en liter vatten till 130 grader Fahrenheit på cirka 10 minuter.

Det näst vanligaste alternativet är en isolerad helomslagsdesign. Flera modeller finns tillgängliga och enheter kan värma vatten till 100 – 125 grader Fahrenheit. De ger jämnt reglerad värme. Enheterna har remmar som fäster förpackningen på utsidan av behållaren. De kan användas på både plast- och galvaniserade hinkar.

Kokande vatten på öppen eld.

Det här alternativet är verkligen för den minimalistiska husbilen eller husbilen på en budget. Den vanligaste utrustningen som behövs är en kruka (utan beläggning eller färg på utsidan), mycket ved och ett sätt att tända brasan (tändstickor eller en tändare). En ren burk eller till och med en pappersmugg kan användas för att värma vatten med öppen låga. En burk kan användas genom att placera den över en låga eller i de heta kolen. Hur otroligt det än låter, en pappersmugg kan faktiskt användas för att koka vatten över en låga.

På grund av fysikens lagar kommer en eld som hålls under en riktig pappersmugg (ingen vaxbeläggning och ingen frigolit) fylld med vatten inte att bränna bägaren, utan får vattnet att koka. Egentligen skulle detsamma gälla vatten i en plastpåse. Vattnet kokar utan att bränna påsen.

Följande steg bör hjälpa dig att koka vatten över öppen eld för första gången:

 • Steg ett: Se till att du har tillräckligt med ved. Du behöver små kvistar och pinnar för att tända elden, men se till att lägga till mycket större bitar när elden börjar brinna. Detta kommer att producera längre brinnande, hetare kol.
 • Steg två: När du har gjort dina glödande kol, vill du hitta ett sätt att hålla pannan över elden. Det bästa sättet att göra detta är att placera två stora träbitar eller platta stenar på vardera sidan av brasan. Se till att de är tillräckligt nära varandra för att balansera din pott.
 • Steg tre: Sist men inte minst, balansera din gryta på klipporna eller veden och låt vattnet koka. Beroende på hur nära grytan står kolen kan det ta 10-20 minuter innan vattnet kokar.
  Vad gör du om dina skidor fortsätter att korsa?

Se till att du har ett sätt att ta bort kastrullen från värmen för att undvika att bränna händerna. En tjock trasa fungerar i de flesta fall. Om burken har ett handtag på toppen (inte på locket) kan du böja en klädhängare till en U-form för att haka fast i handtaget eller använda en tång eller tång för att plocka upp burken. Du kan också använda en tång eller en tång för att ta bort en burk från kolen eller hålla en pappersmugg över en låga.

Att ha möjligheten att värma vatten när man campar är en enkel bedrift. Mycket beror förstås på vilken typ av äventyr du planerar. Var säker på att det finns en metod som kommer att möta dina behov och som säkerligen kommer att göra ditt nästa campingäventyr till ett att minnas!

Här är några relaterade frågor och svar.

Hur lång tid tar det att koka vatten över en lägereld?

Detta varierar faktiskt med mängden vatten du försöker koka. Det tar i genomsnitt 1 till 2 minuter att koka en kopp vatten över en lägereld.

Hur lagar man mat på en lägereld utan grill?

Det finns några metoder för att göra detta. Självklart behöver du en panna eller stekpanna. Det finns tre grundläggande sätt att uppnå detta.

 • Fodra utsidan av brasan med en ring av stenar. Hitta sedan en platt sten som kan spänna över elden och vila på de yttre stenarna. När den platta stenen värms upp har du en matlagningsyta med platt topp.
 • Den här är lite som den första, men förmodligen lite mindre stabil och elden måste bli ännu mindre. Klä kanten på granen med stenar så att pannan eller krukorna kan gå över och sitta på. Se till att stenen är något ovanför elden och vila helt enkelt pannan eller stekpannan på stenarna.
 • Ett liknande koncept är att fodra elden med stenar som är större än elden. Använd metallstänger eller till och med träpinnar indränkta i vatten för att spänna över elden och vila den på klipporna. Du kan nu placera grytan eller stekpannan ovanpå barerna eller pinnarna. Var försiktig: att använda ätpinnar, även när de är blötlagda i vatten, kommer att begränsa tillagningstiden innan de tar eld.

Relaterade artiklar

Hur man håller maten kall när man campar

Hur man förvarar mat i björnland.

Är gjutjärn lämpligt för camping? (för- och nackdelar, örter och vård)

Is i en kylare (hur länge håller det, tips för att få det att hålla längre)