Varför väser trä när det brinner? Varför väser ved?

Ger din ved ett konstigt väsande ljud när du eldar den? Det är ett vanligt fenomen vid eldning av nyhuggen ved, men vad beror det på? Varför fräser stockar när de bränns?

Väsande ljud i brinnande ved är ett tecken på att din ved har en hög fukt- eller savhalt. Om du inte ger ditt trä tillräckligt med tid att torka, kommer det att göra en mängd olika ljud när vattnet brinner från träet och släpps ut i luften. Se till att din ved är täckt, från marken och har gott om luftflöde för att påskynda kryddningsprocessen.

Om din ved väser åt dig, måste du definitivt ändra hur du hanterar kryddningsprocessen. Att bränna okryddat ved kan leda till en mängd problem. Eldar är svåra att tända, glöder vid låg temperatur och ger ifrån sig mycket rök.

I resten av den här artikeln kommer jag att beskriva hur du tar tag i din höga fukthalt och lär dig några enkla sätt att påskynda kryddningsprocessen och hjälpa din ved att torka snabbt. Du kommer att få en mycket bättre brinnupplevelse och bränder som tänder så mycket lättare. I slutet av det här inlägget ska din ved aldrig väsa mot dig igen.

Varför fräser min ved när den brinner? Varför väser ved? (Jag ber om ursäkt för vetenskapspratet)

Jag börjar med det enkla svaret innan jag går in på allt det vetenskapliga samtalet. Ved kommer att fräsa eftersom det finns för mycket fukt i veden för att brinna effektivt. Den fukten brinner på stockens insida och fastnar i ångfickor/bubblor.

När dessa fickor sprängs kommer träet att poppa, krackelera eller väsna beroende på hur snabbt trycket släpps. Låt mig nu prata lite om vetenskapen bakom förbränning. Du kanske vill hoppa över nästa avsnitt eftersom det är lite torrt.

Fukt orsakar väsande ved på grund av ofullständig förbränning

Under förbränningsprocessen genomgår ved en kemisk reaktion som kallas förbränning. Förbränning uppstår när trämaterialet värms upp och omvandlas till värme. När en brand har en allvarlig brännskada orsakad av överskott av fukt, omvandlas endast en liten del av materialet till värme och resten släpps ut i luften.

  Kan man använda Gorilla Glue på skosulor? Hur håller det?

De flesta av dessa misslyckade förbränningspartiklar kommer att släppas ut som svart rök, men du kommer ibland att höra lite ljud orsakat av gas som fångas under träets yta. När gasbubblan spricker hör man oftast ett sprakande eller poppar, men ibland får man en långsam läcka.

Det är då du hör väsandet när vattnet brinner bort och gasen sakta släpps ut genom läckan. Mindre läckor ger ett långt väsande och större hål sprakar eller poppar. Suset är lite som en ångpanna som låter på spisen när den släpper ut ånga.

Så varför upplever vi ofullständig förbränning? I detta fall orsakas den ofullständiga förbränningen av för mycket fukt i veden. Nyskuret trä eller trä som är mycket vattenmättat kommer att hindra förbränningsprocessen.

Utsidan av träet kommer att bli skållhet och insidan kommer att ha bubblor av ånga som bildas när vattnet kokar. Ånga förblir instängd tills de yttre ytorna brinner av och blir tillräckligt svaga för att ångan ska kunna strömma ut.

Hur vet jag om det finns tillräckligt med fukt i mitt trä för att fräsa?

Varje träbit börjar med mycket fukt i sig. Hur mycket fukt varje träbit startar beror på träslaget och luftfuktigheten i miljön.

De flesta bitar av grönt nykapat trä börjar med en fukthalt på 35-45+ procent. Kraftmättat trä kan vara ännu högre. Det optimala brännintervallet är cirka 10-15 procent, så det bör släppa ut mycket vatten under kryddningsprocessen.

Du kan till och med köpa en billig fuktmätare för att testa vattenhalten i din ved. Så de är verkligen inte så dyra du kanske vill kolla in dem. Så varför spelar en hög fukthalt roll?

Du kommer att ha mycket svårt att elda orättrad ved. Den är väldigt svår att antända, den pyr vid låg temperatur och ger mycket svart rök. Det beror på att det tar mycket mer energi att koka vatten än att elda ved. Man får ofullständig förbränning och all sorts svart rök då ljuspartiklarna blir luftburna.

  Är löparskor bra för landsvägslöpning?

Din eld kommer att vara fruktansvärd

Våt ved resulterar i en eld som är svår att tända, omöjlig att upprätthålla och som kommer att röka ut alla inom 30 fot. Släng i några rips och pops som kastar heta gnistor på din gäst. Jag har varit i den här situationen så många gånger i mitt liv och det är inte vad jag skulle betrakta som en avkopplande natt.

Det tråkiga är att alla dessa problem lätt kan undvikas. Allt du behöver göra är att krydda din ved ordentligt. Det är en mycket enkel process som jag kommer att diskutera senare i detta inlägg.

Se upp för saftigt trä

En annan anledning till att ved kan fräsa är på grund av för högt savinnehåll. Sav finns vanligtvis i mjuka träslag som tall, cederträ etc. Extremt hög savhalt ger samma problem som med vått trä.

Utsidan brinner snabbare än insidan och juicen fastnar i små bubblor. När saften brinner av och bubblorna poppar kan du höra ett väsande ljud.

Lövträ har mindre vatten

Lövträsorter knäpper, sprakar och väser mindre snabbt än barrved. Det finns några anledningar till detta, men den största skillnaden är att lövträ har en lägre fukthalt. De producerar inte så många ångpåsar och okryddat ved brinner mycket renare.

Det blir också mindre kåda, sav och tjära i träet. Dessa organiska ämnen är kända för att värma upp och täta sektioner i träet, vilket skapar gaskammare. Om det finns vatten bakom sälen kommer det att orsaka stora skurar och du kommer förmodligen att sluta med att glödhet ved hoppar på dig.

Större bränder förbättrar förbränningen

Kasta inte bara några stockar i elden om du använder grön våt ved. Man vill använda mycket ved, större bitar fungerar bättre för att verkligen få igång elden. Du kan behöva använda en propanfackla (Flame kung fackla) eller liten bensomatisk ficklampa (om du är inomhus) för att göra upp eld med blöt ved.

  Behöver du slå upp ett tält under ett träd?

Ju större och varmare din eld är, desto snabbare kommer vattnet att brinna. I allmänhet är det mindre sannolikt att större bränder gör buller eftersom de är tillräckligt varma för att helt bränna veden/vattnet. Mer värme innebär bättre förbränning, mindre rök och en bättre, mer långvarig brand.

Det snabbaste sättet att smaksätta ved

Om du har fastställt att det väsande ljudet orsakas av vått trä, måste du torka det. Bara så du vet kan ved inte kryddas inomhus. Så försök inte ens torka ved i garaget eller källaren. Det finns inte tillräckligt med värme för att torka ut solen. Du behöver mycket sol och en skön sommarbris för att påskynda kryddningsprocessen.

Så hur smaksätter man ved? Som namnet antyder måste du vänta en säsong för att veden ska torka. Det bör ta cirka 6 månaders sommarsol för att få tillbaka din fukt till det optimala intervallet 10-15 procent.

Att krydda trä är förvånansvärt enkelt när du väl förstår några enkla regler. Ved ska staplas på marken utanför, täckt, lämna sidorna exponerade för att hjälpa luftflödet, och det ska få mycket sol. Din ved kommer att kryddas på nolltid om du kan leverera alla dessa saker.

Jag rekommenderar att du köper eller bygger en vedhylla för att lagra din ved. Jag är ingen snickare så jag gillar att använda den vedställsfästen som du använder med tryckbehandlade 2×4:or. Man kan skruva ihop ett ställ på mindre än 5 minuter och jag gillar att man kan byta ut hyllorna efter att de börjar se fula ut efter 5-10 år.

Du kan köpa ett kommersiellt vedskydd, men de flesta använder en presenning. Jag köpte REDCAMP vedskydd för några år sedan för min stuga och jag gillar den väldigt mycket. Den håller fortfarande stark och den är så mycket lättare att använda än en presenning. Dra helt enkelt upp sidorna, ta tag i träet och dra upp det igen. Du behöver inte bråka med bungiesnören och rep som håller ner presenningen.