Varför tappar vandrare tånaglar?

Ung kvinna vandrare som går på banan i gräsmark

Att vandra kräver inte heller mycket träning eller tidigare erfarenhet för att börja vandra, vilket gör det till en fantastisk utomhushobby för nybörjare. Det betyder inte att det kommer utan sina egna utmaningar. Precis som med löpare är tånagelskador och förluster en vanlig skada bland vandrare.

Förlust av tånagel när du går orsakas av två saker: ihållande trauma på nageln orsakat av upprepad kontakt med toppen eller framsidan av stöveln, eller en svampinfektion. Även om sådana skador är vanliga, kan de också enkelt förebyggas genom god hygien och promenadrutiner i kombination med ordentliga skor.

Låt oss ta en titt på några vanliga orsaker till nagel- och fottrauma under vandring, och några saker som drabbade vandrare kan göra för att undvika dessa problem.

Vad orsakar tånagelskador

Trauma

Som tidigare nämnt håller en spik trauma när tån får upprepad kontakt med framsidan av stöveln. Detta kallas toe bang walking – när foten glider fram på stöveln och tårna slår mot framsidan. Det konstanta trycket gör att nageln sticker ut något från nagelbädden, vilket resulterar i en blodblåsa under nageln som så småningom skorpor över och gör att det hela faller av. Denna upprepade kontakt kan orsakas av ett antal saker. Oklippta naglar ökar också risken för skador.

Den vanligaste orsaken är att vandraren i fråga inte bär rätt skor. Medan löparskor eller sneakers kan räcka för gatan hemma, kan kraven på att vandra i tuffare terräng ta foten behöva robustare och bättre passande skor att hantera. Att bära illasittande stövlar som är för korta orsakar konstant kontakt mellan tån och framsidan av stöveln. På samma sätt kan skor som är för stora och inte ordentligt snörade få dina fötter att glida framåt och även få kontakt med skons framsida, särskilt när du går i nedförsbacke.

  Bästa vandringsstrumpor för nybörjare: En komplett guide

På tal om strumpor, att använda strumpor av fel tjocklek eller storlek kan också påverka fotens hälsa negativt. Strumpor som är för tjocka ökar volymen som din fot tar upp i stöveln, vilket ökar trycket på tårna genom toppen och sidorna av stöveln. Strumpor som är för lösa kan orsaka samma problem, som är runt tårna när man går.

vandringskängor på nära håll. flicka turist kliver på en stock

Svampinfektion

Den andra vanliga orsaken till förlust av tånagel är svampinfektioner. Även om inte alla svampinfektioner är fotsvamp, växer de från samma vanliga faktorer: orena, blöta skor eller strumpor. Vid användning av en vandringskänga som är smutsig ökar risken för infektion avsevärt. Svampinfektioner kan göra att huden flagnar eller blåsor, kliar och att naglarna faller eller till och med förfaller. Det är inget vackert ansikte.

Mögel kan skapas genom att inte rengöra vandringskängor regelbundet, bära smutsiga eller blöta strumpor, gå barfota runt lägret, eller bära våta eller fuktiga skor utan att ge dem tid att torka. Alla dessa faktorer skapar en perfekt grogrund för infektion.

Hur man förhindrar tånagelskador

Välsittande stövlar

Den största faktorn för att förhindra tåtrauma är att se till att dina skor passar. Till skillnad från gatuskor, där en tightare passform kan vara acceptabel, måste vandringskängor ge både utrymme och stöd när fötterna rör sig när du går uppför och nedför. Vandringsstövlar bör vara minst en halv storlek större än gatuskor så att dina fötter har tillräckligt med utrymme att röra sig säkert utan att komma i kontakt med skons framsida. De bör också ge ordentligt stöd för dina fotvalv och anklar.

  4 bästa tipsen för vattenfallsrappning

Förutom att se till att dina stövlar sitter, ta dig tid när du går i nedförsbacke eller över ojämn terräng. Dåligt sittande stövlar kommer att kännas ännu mer obekväma att gå utför eftersom både tyngdkraften och storleken trycker tårna mot framsidan av stöveln. Ett annat sätt att bekämpa detta problem är att använda käppar, som kan hjälpa till att kontrollera hur du fördelar din vikt när du stiger och går ner.

Vandringsstrumpor

Den andra sidan av att hitta stövlar som passar bra är att hitta strumpor som du kan bära med dem. Ett enkelt tips för detta är att köpa strumpor och stövlar samtidigt så att du vet vad som är säkert att bära utan att vara för tjock eller för tunn. Bär både a sock liner och a yttre strumpa är bra sätt att ge stöd samtidigt som man främjar god fothygien.

Vandringsspecifika strumpor kan ge dragkraft i skon för att förhindra att fötterna glider inuti skon. De fungerar också som en bra kudde mellan foten och stöveln, vilket begränsar slitaget på tårna. Men som tidigare nämnt kan strumpor som är för tjocka ha motsatt effekt.

Snörningstekniker

Två vandrare knyter skosnören på sten med röd spårskylt, högt uppe i bergen, plats för text

Korrekt snörningsteknik kan också förhindra förlust av tånaglar. Alla kan knyta skor, men vandringskängor behöver det extra stödet från skosnörena för att förankra hälen på baksidan av kängan. När dina vandringskängor är ordentligt snörade, kommer inte bara dina skor att fästas ordentligt, utan även dina anklar får stöd och det är mindre troligt att din fot glider in i skon när du rör dig. Dina fötter är också mindre benägna att få blåsor om de är ordentligt snörade i gåskängan.

  Hur håller du dig varm när du sover ute på en luftmadrass?

Här är några användbara tekniker för att snöra vandringskängor. Använd de extra öglorna på dina trailskor — högst upp på kängan ska det finnas två öglor bredvid varandra — för att skapa en ögla runt skons mynning som kan dras åt för att ytterligare säkra din häl. Använd en kirurgknuta för att dra åt dina skosnören ytterligare. Detta kan göras genom att dra ut slacket ur botten av stöveln och sedan vira snören om varandra två gånger innan du knyter fast i krokarna i toppen av stöveln.

Bra gånghygien

Denna sista förebyggande åtgärd verkar vara en bra idé, men det är alltid en bra påminnelse. Klipp dina tånaglar innan du går på promenad. Se till att de skärs rakt över, men inte så lågt att det gör ont. Detta förhindrar inte bara skador på tånaglarna, utan det kan också minska risken för infektion. Det är också viktigt att börja en promenad med rena fötter.

Se till att rengöra din utrustning innan du ger dig ut. Tvätta dina vandringskängor mellan utflykterna och spraya med ett svampdödande medel för att döda eventuell oönskad svamp som kan finnas i dem. Även om det kan vara lite svårare att hålla vandringskängor rena på flerdagarsturer, finns det andra steg du kan ta.

Ta med extra strumpor för vandring så att fötterna alltid är torra i stövlarna. Om skor eller strumpor blir blöta under en promenad, låt dem torka innan du sätter på dem igen. Att bära vattentäta stövlar kan också hjälpa till med detta problem, liksom att bära fuktavledande strumpor.