Varför slocknar min lägereld? (Med 5 lösningar)

Varje camping behöver eld. Du måste hålla den tänd för att reglera din temperatur på natten. Du behöver det också för matlagning. Och för det mesta kräver lägereldar inte mycket underhåll. När du väl kommit igång med det kommer det att fortsätta med minimal ansträngning. Men vad händer om din eld fortsätter att släckas? Finns det faktorer som kan bidra till en sådan händelse? Tja, ja, en hel del faktorer kan vara ansvariga för att förstöra din brand.

Här är anledningarna till varför din lägereld fortsätter att slockna:

  • Det finns otillräckligt luftflöde. Bygg den i form av en tipi.
  • Träet är fuktigt; hålla sig till kryddat trä som hade fallit för månader sedan.
  • Du använder för tjockt trä; börja med tunna pinnar.
  • Luften är för fuktig. Håll dig borta från vattenkällor som floder, hav och sjöar.
  • Du använder barrträ istället för lövträ; prova ek eller Madrone istället.

1. Otillräckligt luftflöde

För att elda behöver du ved och värme. Men för att behålla det måste det finnas tillräckligt med luftflöde. Om din lägereld fortsätter att slockna kanske den inte får tillräckligt med luft.

När en brand startar förbrukar den syre och den resulterande värmen får luft att fly från ovan. Det är därför det är viktigt att du gör lite underhåll.

Tänk på vad som händer när du försöker starta en eld och den fortsätter att göra motstånd. Till slut blåser man på det. Det borde berätta hur viktigt luft och syre är för livet på en lägereld.

Lösningar

För att säkerställa att din lägereld är tillräckligt ventilerad, som så många gör andrajag föreslår att du bygg den i form av en tipi (formen som liknar ett tält eller en kon).

Denna struktur skulle tillåta luft att flöda i alla riktningar, och viktigast av allt – till botten. Området som är stängt mot marken är kärnan i branden och ska ventileras så effektivt som möjligt.

Undvik att bygga en lägereld i en stackform; det skulle förmodligen kväva det. Överbelasta inte brasan med ved heller. Som jag ska förklara senare måste du lägga till loggarna gradvis. Välj slutligen ett rum som är tillräckligt ventilerat.

Se till att du förstår vindens riktning och agera därefter. Om du till exempel slår läger intill en kulle och vinden är från öster bör du bygga din eld så att berget vetter mot väster. Med samma logik undvik att campa i täta skogar, skyddsrum etc.

2. För mycket fukt

Det är möjligt att göra upp eld med blöt ved. Torr ved är givetvis nödvändigt för en bra eld. Men om du använder mycket tändning och tinder och ger gott om luftflöde, kan du generera tillräckligt med värme för att tända även blött ved.

Men att hålla våt vedeldning är en mycket svårare uppgift och din eld kommer att fortsätta att dö eller hota att slockna om du inte underhåller den. Men räkna med att jobbet kommer att ta mycket tid, ansträngning och trä. Det är bättre att ta med egen torr ved.

Lösningar

Använd endast torr ved för att tända elden. Prioritera kryddat trä som har stått i veckor, månader och år för att torka. Undvik virke från nyklippta träd. De kan bara producera rökiga bränder och det vill man inte.

Själv har jag haft ganska mycket problem med rökiga brasor tidigare. Till slut bestämde jag mig för att skriva en djupgående artikel som beskriver alla anledningar jag kunde hitta varför din lägereld ryker för mycket.

  Hur farligt är det att åka ATV? Med säkerhetsstatistik

Jag tillbringade över två dagar med att skriva alla lösningar jag kunde hitta på det problemet och förklarade till och med varför röken kunde vara skadlig för dina lungor.

Ännu viktigare, du bör ha gott om kryddat ved till hands för att elda. När en låga börjar svalna kommer större träbitar bara att kväva den. En och annan bit kryddad ved gör underverk för din lägerelds hälsa.

Om du inte har något annat val än att använda fuktigt trä rekommenderar jag starkt att läsa artikeln jag skrev om hur man tänder blöt ved. Jag samlade mer än fem års erfarenhet där och lade fram några unika lösningar för att få det att fungera.

Jag förklarade också där hur man använder brännbara material för att tända den och vilka typer som kan vara skadliga för din hälsa.

3. Din ved har fel storlek

Varje lägereldshandledning du stöter på uppmuntrar alltid användningen av små pinnar när du gör upp eld. Så det är klart att storleken på din ved har betydelse. Om ditt valda trä är för tjockt kommer du att ha svårt att antända det.

Även om du vädrar brasan är chansen stor att den slocknar, såvida du naturligtvis inte fortsätter att mata den med små tinder och tända och mindre ved.

Ved av vilken storlek som helst kommer att brinna, men med tjockt trä tar det mycket tid och tålamod att utveckla en eld som är stark nog att upprätthålla sig själv. Naturligtvis kan du inte övertyga amatörcampare om detta förrän de upplever det.

De antar vanligtvis att genom att tända en eld med hjälp av de mest massiva stockarna som finns, kan de hålla igång den utan deras direkta ingripande.

Lösningar

Om du vill att din eld ska fortsätta brinna, se till att du börjar mata små vedbitar (enl. vägar). Alla typer av tinder och tända du har duger, vare sig det är papper eller snöre. Till en början bör ditt enda mål vara att tända elden.

När elden börjar, börja mata den med tjockare träbitar. Fortsätt öka storleken när lågan blir starkare tills du har tillräckligt med tjocka block i hjärtat.

Du får inte starta eller tendera att elda med tjock ved. Men när det väl blir tillräckligt varmt är tjockt ved perfekt för att hålla lägerelden igång hela natten.

Glöm inte att använda tändning. Folk tror att tändning bara är lämplig för att göra upp och hålla eld. Men tändning kan användas för att återuppliva en döende eld.

Lägg bara till den i basen av din lägereld. Fortsätt att öka värmen tills det är tillräckligt varmt för att lägga till större träbitar. Ändå finns det några sätt att tända tjocka stockar ordentligt.

Du kan till och med bygga en självförsörjande eld som skulle brinna i timmar på detta sätt. Jag har beskrivit alla olika sätt att göra detta i artikeln som heter hur man håller en lägereld brinnande hela natten. Denna enkla guide kan förtrolla din campingupplevelse; det gjorde det säkert med min.

4. Överdriven luftfuktighet

Förstagångscampingentusiaster tenderar att anta att regn och snö är deras värsta fiender i naturen. Men det är bara delvis sant. Dåligt väder kan översvämma platsen och göra träet till en så fuktig röra att du inte har något hopp om att tända den.

Men även när regnet och snön uteblir kan fuktigheten fortfarande göra din campingupplevelse till en mardröm. Om en plats är fuktig betyder det att det finns mycket fukt i luften.

  Gör snöbollar ont?

Och även om du inte kan se det, kan den fukten sippra in i ditt trä och försvåra underhållet av branden. Alla kan skydda sin lägereld från regnet.

Men luftfuktigheten är lite mer komplicerad. Om du aldrig har åkt på camping förut kanske du inte är medveten om det, vilket innebär att du kan spendera en hel natt på att ta reda på varför din eld fortsätter att slockna, utan att veta att fukten i luften är skyldig.

Lösningar

För att undvika detta problem måste du först välja rätt plats för din lägereld. Fuktigheten är svårast i områden som är avstängda för vattenkällor. Även om du inte märker det under dagen, avdunstar vatten från sjöar, floder och hav på natten.

När tidvattnet når sitt maximum kommer vågorna till och med nära din eld och luftfuktigheten stiger. Därför bör du undvika dessa områden om din eld fortsätter att slockna; hålla sig så långt borta från vattenkällor som möjligt.

Fukt kan också komma från själva jorden när den är blöt. Om det har regnat nyligen, föreslår jag att du bygger din eld på en stenig bas som inte absorberar vatten som marken.

Tro det eller ej, vatten kan till och med avdunsta från kläderna du bär om de är blötlagda i vatten.

Det är sant att en lägereld skulle hålla dig varm, även om det är viktigt att du tar av dig dina fuktiga kläder om du tänker stå bredvid lågan. Denna faktor blir viktigare när man campar i en grupp människor runt elden.

5. Du använder fel träslag

Lövträ är perfekt för att underhålla en lägereld. Människor dras mot barrträd som tall eftersom det brinner omedelbart, medan lövträ är så svårt att tända.

Men barrträ är bara användbart för att göra upp eld. Det brinner upp för snabbt, så det kommer bara att uppmuntra din lägereld att slockna mycket snabbare (även enligt detta källa). Lövträ brinner längre. Det håller din eld igång med minimal inblandning från dig.

Lösningar

Så det är bättre att hålla sig till lövträ, men vilken sort fungerar bäst? Av min erfarenhet bör du hålla dig till ek eller Madrone. Det jag gillar med ekträ är att det avger mycket värme.

Enligt det här källa, om du planerar att köpa den i förväg, kom ihåg att den här typen är ganska dyr. Ändå är det enligt min mening helt värt det.

Om du är i naturen är den vanligaste arten förmodligen den vita eken; det ska vara lätt att upptäcka. Ett annat välkänt lövträ är Madrone.

När det gäller brasor skulle det förmodligen brinna renare och inte producera dessa obehagliga gnistor. När elden slocknat kan du förmodligen njuta av kolen som är kvar att laga mat.

Faktum är att jag dedikerade en hel artikel till det, som beskrev sex viktiga steg hur man gör en lägereld för matlagning. För din bekvämlighet har jag separerat tre typer av kockar (korta, medelstora och långa) och förklarat hur man gör en brasa för var och en.

Var ska jag göra upp elden för att hålla den brinnande?

För att göra och hålla en bra lägereld räcker det inte att bara följa de grundläggande reglerna för plockning och ved och liknande; platsen spelar också roll.

Nu finns det förstås en hel del meningsskiljaktigheter i denna fråga. Det finns dock några områden som de flesta är överens om, till exempel:

  Vad är skillnaden mellan bouldering och klättring?

Gropar & Ringar

Se till att följa din campings regler, särskilt när det gäller att göra upp eld i de angivna ringarna och groparna. De är utsedda av en anledning, så använd dem.

Hål är särskilt användbara för att försvara sig mot vind och regn och andra väderelement som kan konspirera för att döda din lägereld. Dessutom, om du cirklar din eld med stenar, rekommenderar jag starkt att du väljer rätt.

Om du väljer stenar som är släta och inte har varit avstängda för vattenkällor under en längre tid, kan de dyka upp när värmen stiger. Jag har utvecklat det fenomenet i en annan artikel om det hur man undviker exploderande tegelstenar i lägerelden.

Jag har spenderat över åtta timmar på att lista exakt vilken typ av stenar jag ska undvika. Ännu viktigare, jag har lagt där exakt de typer du bör använda (foton ingår).

Vindrutor

Jag nämnde tidigt hur vinden kan vara till din fördel när din eld är kvävd och tenderar att slockna. Detta krav måste dock balanseras, eftersom för mycket vind kan äventyra förbränningsprocessen.

Se till att din valda plats är tillräckligt skyddad från vinden. Visst kan man bygga en vindruta, men det tar tid och pengar.

Använd bara det som naturen redan har gett. Hitta en plats med några träd och stenar. Allt som är tillräckligt högt för att hålla vinden borta från din eld duger.

Vissa människor har problem med att hålla lägerelden igång eftersom de har valt att slå läger på ett plant, öppet område där de är sårbara för alla väder. Låt naturen arbeta för dig. Även om en klump tjocka buskar är allt du behöver jobba med är det bättre än ingenting.

Rätt position

Även om stenar och träd är utmärkta vindskydd, kom inte för nära. Trots vad du kanske tror är stenar känsliga för eld. Utsätt en grottvägg för betydande värme och den kommer att börja spricka.

Du vill inte att det regnar stenar över dig eller ditt tält. Så håll några meter bort. Detta är också en fråga om luftcirkulation. När du sätter upp din lägereld kommer proffs att uppmuntra dig att ta hänsyn till vindens rörelse.

Till exempel, för campare på norra halvklotet, eftersom de rådande vindarna är från väster, bör din lägereld vara på östra sidan av ditt tält (enligt detta källa).

Som sagt, det är möjligt att boxa sig själv med så många naturliga vindskydd, vare sig det är stenar eller grottor, där din eld lider av dålig luftcirkulation.

Slutsatser

Det finns flera anledningar till att din eld fortsätter att slockna när du åker på camping. Det kan bero på att du byggt lägerelden fel, använde fel ved eller valde en olämplig plats för din brasa.

Se till att lågan är ventilerad genom att undvika stolpform. Gör istället en tipi (en konform). Se till att veden du använder är torr och att luften ovanför eldstaden inte är för fuktig.

När det gäller själva veden; undvik att använda barrträd som furu. Det skulle konsumeras snabbt och du kommer inte att få mycket nytta av det.

Jag hoppas att min artikel har gett dig en djupare förståelse av ämnet. Om du har några frågor, låt mig veta allt om det genom att lämna en kommentar nedan!