Varför slår min ATV tillbaka? Hur fixar man det?

Oavsett om du kallar det en efterbränning eller en bakslag, är det inte bra. Din ATV har börjat slå tillbaka på sistone när du startar den, och du är med rätta orolig. Vad orsakar problemet och hur åtgärdar du det?

ATV-bakslag orsakas vanligtvis av lågt bränsletryck, en förgasarbackup, tändningsproblem, luftläckor, en fördröjd motor eller en bränsle-luftblandning som är för rik. För att fixa en baktändande ATV, byt ut bränslefiltren, uppgradera ditt bränsle, åtgärda läckor och – om allt annat misslyckas – träffa en mekaniker.

Den här guiden till ATV-backfiring kommer att berätta allt du behöver veta. Först ska vi förklara vad bakslag är, och sedan fördjupa oss i varför din ATV gör det. Vi kommer också att presentera reparationslösningar och tips för att förhindra framtida bakslag.

Låt oss börja!

Vad betyder det när en ATV slår tillbaka?

Från bilar till lastbilar, terränghjulingar och allt däremellan, om ett fordon har en förbränningsmotor kan det slå tillbaka.

Backfiring uppstår när en förbränningsmotor tänder bränslet i ATV:ns avgassystem istället för förbränningskammaren. Anledningen till att det kallas backfire är att förbränningsmotorn orsakar en explosion genom förbränning.

En explosion i din ATV kan låta väldigt skrämmande, och det kan det vara, eftersom det är en hörbar upplevelse. Ljudet beskrivs ofta som en hög pop.

Ungefär samtidigt som du hör denna avslöjande pop, kan din ATV:s motor vackla ett ögonblick. I vissa fall misslyckas det helt. Detta beror på att i det korta ögonblick som bakslag inträffar, saknar motorn rätt mängd bränsle.

Vanligtvis, om bakslag stänger av motorn, räcker det att starta om din ATV för att få fordonet igång igen.

Det verkliga problemet är om du sedan slår på din ATV bara för att den ska slå tillbaka igen, och sedan kanske ännu en gång för en tredje gång. Det tyder på något slags problem, medan enstaka bakslag vanligtvis inte är något att oroa sig för.

Varför slår min ATV tillbaka?

Nu när du förstår lite mer om vad bakslag är, är det dags att undersöka vad som kan hända med din ATV för att orsaka sådan ihållande bakslag. Enligt introt, här är några bakslagna orsaker att hålla utkik efter.

Lågt bränsletryck

När din ATV inte får tillräckligt med bränsletryck, förbjuder det mängden bränsle som kan nå motorn från förbränningskammaren. När motorn är undermatad med bränsle uppstår bakslag.

Om det inte är lågt bränsletryck kan en svag, skadad eller gammal bränslepump bidra till att din ATV slår tillbaka.

Backup-förgasare

Din ATV:s förgasare tjänar samma syfte som förgasaren i bilen eller lastbilen du kör. Kolhydraten kombinerar bränsle och luft i en förbränningsmotor för att producera rätt luft-bränsleförhållande.

  7 snygga flugfiskejackor (som inte bryter banken)

Så vad får kolhydraterna att backas upp, undrar du? Vanligtvis beror detta på ATV-inaktivitet.

Låt oss säga att du hoppar över en säsong av ridning eller två för att du hade arbetsuppgifter, familjeansvar eller andra livsproblem på tallriken.

Under hela tiden din ATV står stilla börjar bränslet som finns kvar i tanken att bli dåligt. Kvaliteten är mycket sämre än vad den var förra gången du fyllde på.

Sedan inträffar den härliga dagen när du återvänder till din ATV, varvar motorn och kör ut på den öppna vägen. Tja, förutom att det lågkvalitativa bränslet som fortfarande finns i tanken går till förgasaren och sprutar upp det.

Motorn kan inte ta emot det friskluftsintag den behöver, vilket avbryter luft-bränsleförhållandet. Med mer bränsle än luft kommer förbränningskammaren att börja slå tillbaka.

Tändningsproblem

Som vi sa tidigare är det lite läskigt när din ATV slår tillbaka, eftersom explosionen leder till ett poppande ljud. Poppandet kan vara högt, men det bör inte vara för högt.

Om du hör mycket bullriga, sporadiska pop när din ATV slår tillbaka och ditt fordon råkar uppleva en effektförlust samtidigt, så är det mer än troligt din tändning som är skyldig.

Något är fel med det, och det är vanligtvis upp till en mekaniker att diagnostisera.

Luftläckor

Om något inuti din ATV läcker vet du vad som händer. Luft-bränsleförhållandet förstörs igen, ännu en gång får ditt fordon mycket mer bränsle än luft.

Vi rekommenderar att du börjar med samlingsrören och ljuddämparna när du kontrollerar läckor, eftersom det är två områden där läckor är vanliga.

Motorfördröjningar

Problemet kan också ligga i din motor och dess timing.

Topplocket på din ATV-motor kan falla ur synk med avgaserna, som styr insugningskompressionskraften.

De två är tänkta att röra sig i samband med varandra. Förseningar i deras synkronisering gör att din motor tänds senare än den borde.

Avgasventilen öppnas och bränsleblandningen antänds då. Din ATV kommer att börja slå tillbaka som ett resultat. Detta är bland de vanligaste ATV-problemen med bakslag.

Rik bränsle-luftblandning

Även om en rik bränsle-luftblandning kan låta som en bra sak, är det vanligtvis allt annat än.

Förbränningskammaren kan inte bränna allt det rika bränslet. Det bränsle som inte förbränns finns kvar i avgassystemet. När din ATV:s avgasventil är i öppet läge och tändstiften aktiveras, kommer det återstående bränslet att börja brinna.

Det poppande ljudet du hör kommer att vara särskilt bullrigt.

Hur man fixar en backfiring ATV

Tack vare informationen i det sista avsnittet bör du vara ett steg närmare att avgöra vad som är fel på din ATV.

  Hundspannshistorik (när och var det började)

Om du är en händig gör-det-själv-typ av person, kan du vara redo att ta itu med reparationerna för ditt fordon. Här är dina alternativ.

Rengör din förgasare

För att ta bort det bakade bränslet i din kolhydrat kan du rengöra det själv. Detta gör att du kan nå förgasarstrålarna, som förmodligen också är smutsiga.

Leta efter en slide, kabel och lock på förgasaren. Ta bort skruvarna som håller ihop dessa delar och demontera även serien av slangar som är anslutna till kolhydraten.

Om din ATV:s bensintank har en gaskran, se till att den är i avstängt läge. Då kan du säkert koppla bort bränsleledningen från förgasaren.

Ta också ut bränsleöverflödesledningen och din kolhydrat är säker att ta bort.

De flesta förgasare kommer att ha en kolhydratskål. Du kan demontera detta genom att vända förgasaren upp och ner, hitta kolhydratskålens bottenmutter och använda en skruvmejsel för att skruva loss muttern.

Vid rengöring av förgasardelarna rekommenderar vi en kolhydratrengörare som t.ex Gumout. Använd ett skonsamt skrubbverktyg för att ta bort gasrester från kolhydratskålen och andra komponenter.

Sedan kan du sätta tillbaka allt och prova din ATV. Kolhydratrenaren bör eliminera eller minska fall av bakslag.

Här är en bra youtube-video som hjälper dig att gå igenom processen.

Byt ut bränsle- och luftfiltren

De flesta ATV-modeller använder ett nätfilter för förgasaren. Filtret är återanvändbart men kan bli snurrigt ju längre det sitter i ditt fordon. Om du aldrig har tagit ut bränslefiltret och rengjort det, gör det nu.

Hur du kommer åt bränslefiltret varierar beroende på din ATV-modell. Var noga med att kontrollera din bruksanvisning för instruktioner. Om det inte står klart i användarhandboken, kontakta din ATV-tillverkare för mer information.

Din ATV har också ett luftfilter. Det här ser ungefär ut som de veckade luftfiltren du hittar i de flesta luftkonditioneringsenheter, och det tjänar i princip samma syfte. Din ATV:s luftfilter fångar upp föroreningar så att luften som når motorn är ren.

För det mesta kan du inte återanvända en ATV luftfilterså du har inget annat val än att byta ut filtret med jämna mellanrum.

Växla inställningarna för gasreglaget

Den här nästa är inte en fix i sig men kan fortfarande ta hand om vissa ATV-backfiring-problem. Om du inte vet hur du justerar din ATV:s gasreglage, är det möjligt att din motor inte får tillräckligt med bränsle när den är i tomgång.

Vi rekommenderar att du slår på din ATV, låter den stå stilla och leker med gasinställningarna. Du behöver inte göra tunga justeringar här. Gå långsamt och subtilt för att se vilken typ av finjustering som gör skillnad.

  Vandring vs vandring (är det verkligen en skillnad?)

Använd en bränsleinjektorrengörare

Förutom förgasarrengörare rekommenderar vi även att investera i en bränsleinsprutningsrengörare som t.ex 104+. Designad för förgasarmotorer, portinsprutning och mer, kommer denna produkt att rengöra alla komponenter i din ATV:s bränslesystem.

Se en mekaniker

Tänk om du provade några av förslagen ovan men inget fungerade? Tyvärr händer det ibland.

Mer än troligt är problemet med din ATV ganska allvarligt. Det bästa tillvägagångssättet vid denna tidpunkt är att låta en professionell mekaniker titta på det.

Hur man förhindrar att ATV slår tillbaka – Våra bästa tips

Som vi klargjorde tidigare är backfiring av ATV okej om det är en sällsynt företeelse, men det borde inte vara en vardaglig del av att äga och köra en ATV.

Dessa tips, när de används tillsammans med informationen hittills, hjälper till att göra frekvent bakslag till ett minne blott.

Håll dina ATV-delar rena

Från förgasaren till bränsleledningarna, pluggarna och bränsleinsprutarna, rena delar är glada delar eftersom de kan arbeta obehindrat.

Kom in i en vanlig städrutin, ta dig tid att gå igenom varje komponent och utvärdera dem kanske en eller två gånger om året om du använder din ATV regelbundet.

Ändra dina filter

Detta går tillbaka till vad vi pratade om i förra avsnittet. Filter håller inte för evigt, och när de är smutsiga och belagda med skräp slutar de att fungera effektivt.

Det tar några minuter att byta ut ett filter eller rengöra ett och sätta in det igen, men det kan göra så stor skillnad i hur bra din ATV går.

Uppgradera ditt bränsle

Det här är ytterligare en enkel förändring som kan förhindra att ATV:n slår tillbaka. När du bara fyller ditt fordon med bränsle av hög kvalitet, kan mindre skräp samlas i bränslesystemet när din ATV är inaktiv.

Du kanske spenderar mer pengar varje gång du tankar din ATV, men i det långa loppet sparar du deg. Du behöver trots allt inte betala för nästan lika många kostsamma ATV-reparationer!

Slutgiltiga tankar

Din ATV kan slå tillbaka av en mängd olika anledningar, men de två vanligaste är en rik bränsle-luftblandning och motorförseningar. Om din förgasare är backad, luft läcker eller filtren i din ATV är smutsiga, kan dessa problem också öka hastigheten på bakslag.

Oavsett om du väljer att åtgärda din ATV:s bakslagsproblem själv eller ta ditt fordon till en mekaniker, behöver backfiring inte vara en vanlig del av att använda din ATV!