Varför ska man ha vandringskängor?

Vandrare har ställt samma fråga i årtionden. Behöver du verkligen lägga de extra pengarna på ett par speciella vandringskängor/kängor? Jag får den frågan hela tiden och svaret är enkelt. De flesta vandrare behöver egentligen inte vandringskängor (förrän de gör det). Så med vad behöver du bära vandringskängor?

Du behöver bara ha vandringskängor eller trailrunners på dig för långa promenader i svår terräng. Under lokala promenader på 2-3 timmar ska du klara dig med vanliga löpar- eller sportskor. Jag rekommenderar bara att bära vandringskängor i kallt väder och dåliga förhållanden där du behöver extra grepp.

De flesta klarar sig med vanliga sportskor på korta lokala promenader. Självklart är vandringskängor/kängor ett bättre alternativ, men det är inte så stor risk förknippad med korta promenader på 2-3 timmar. Även om dina skor går sönder behöver du bara gå en kort bit tillbaka till parkeringen. Så varför verkar alla tycka att du ska bära vandringskängor?

Det kokar nog ner till det gamla scoutmottot att man alltid ska vara beredd. Du vet aldrig när du behöver ett par tåliga stövlar eller trailrunners. Jag skulle inte vilja fastna mer än 20 mil i backcountryn med ett par slitna skor (ta med tejp).

Jag råder de flesta att vänta tills de börjar göra längre dagsvandringar och ryggsäcksturer innan de plockar ut skor. Gå för det om du har pengar! Om du är pank som jag kan du lika gärna vänta tills du verkligen behöver dem. Så varför ska du ha vandringskängor?

Varför bära vandringskängor när du vandrar på en stig?

Som jag nämnde ovan behöver du förmodligen inte vandringskängor när du vandrar korta lokala leder. Vanliga atletiska skor räcker om det är liten risk, men det kommer säkert en tid när du behöver köpa riktiga vandringskängor.

Det finns 3 huvudsakliga ögonblick när du bör investera i ett par bra skor. Om du gör vintervandring, navigerar i svår terräng eller planerar längre vandringar och ryggsäcksturer (5+ timmars promenad). Vandringsskor kan verkligen minska risken för skador på leden.

  • Kallt väder: Du borde verkligen köpa ett par riktiga vandringskängor om du planerar att backpacka eller campa på vintern. Vandringsstövlar är designade för att hålla vatten ute och ge extra isolering mot kyla. Normala stövlar kan vara vattentäta, men de är inte designade för att bäras off-road. De är inte tillräckligt lätta för att bäras på längre vandringar över 5 miles.
  • Svår/teknisk terräng: Jag skulle inte vilja prova att gå genom leriga/smutsiga stigar i vanliga löparskor. De har inte bra grepp så du glider och glider åt alla håll. Dessutom är de nästan omöjliga att torka om dina skor blir blöta i en strömkorsning.
  • Längre promenader: Friluftsföretag förstår att det kan bli liv eller död när dina stövlar faller isär på leden. Med ett par bra vandringskängor eller trailrunners kan du verkligen göra mil. Mina traillöpare har hållit långt över 500 mil. De är definitivt i slutet av sin livslängd, men de har inte fallit isär (ännu).
  Dödar Dawn Dish Soap fästingar? (Ungefär)

Några snabba frågor att ställa till dig själv

  1. Är jag ny på vandring? Jag skulle vänta några månader innan jag valde ut ett par vandringskängor. Tänk på hur många gånger du gick till gymmet bara för att sluta två månader senare. Vill du verkligen spendera 150 dollar på ett par snygga vandringskängor. Jag skulle bara köpa vandringskängor i början om jag planerade en lång resa med ryggsäck. Den breda stabila basen av vandringskängor ger en stabil yta när du bär en tungt lastad ryggsäck. Detta är särskilt viktigt om din kropp är fysiskt utmattad och du börjar göra små misstag.
  2. Hur är terrängen?: Svår terräng kan kräva tekniska skor. Vad du behöver beror på vilken typ av terräng du har att göra med. Jag föredrar stövlar i ojämn stenig terräng och tekniska scrambles där jag rör mig i långsam takt. Löpare med aggressiv slitbana fungerar bättre i lera och när det finns flera strömkorsningar på en stig. Mina löpare torka på mindre än en timme efter att ha varit helt nedsänkt i vatten. Kombinera den med snabbtorkande merinoullstrumpor (som dessa) och du kommer att vara bekväm även om dina fötter är helt genomblöta.
  3. Hur ser min kropp ut (benägen att skadas)?: Du vet förmodligen redan om du är benägen att få fotledsskador. Hade du hög vristvrickning när du idrottade på gymnasiet? Då bör du köpa ett par vandringskängor som erbjuder fotledsstabilitet eller höga stiglöpare. Jag ska slänga in några Salomon Trail damasker när jag går en ny väg. De förhindrar att dina anklar stöter på ojämn terräng.
  4. Hur snart vill jag flytta: Den genomsnittliga vandraren bör sträva efter att hålla en hastighet på 2-3 mph. Du kan gå långsammare i brant, svår terräng eller snabbare i platt/lätt terräng. Jag gillar att börja min promenad med en snabb 2-3 mil jogg och hålla ett högt tempo därifrån. Det är därför jag använder trailrunners istället för vanliga vandringskängor. Vid kallt väder och speciellt leriga dagar då jag behöver hålla nere tempot byter jag till vandringskängor.
  Kommer veden att torka i ett garage?

Du kanske inte behöver bära vandringskängor

Ta en stund att tänka på vilken typ av promenader du tar. Behöver du verkligen köpa ett par vandringskängor? Gå för det om du har mycket pengar, men 99% av människor klarar sig med ett par bra löpar-/idrottsskor.

Du behöver definitivt inte köpa vandringskängor om du bara går tillbaka i skogen i 1-2 timmar. Bär ett par vanliga sneakers på torr sommar, eller vattentäta läderstövlar i lerig vår/höst och kallare väder. Bär bara inte ett helt nytt par Nikes som du inte vill att de ska bli leriga.

Allt som verkligen betyder något är att du skyddar dina fötter och anklar. Långa byxor för att hålla fästingar borta och slitstarka skor som inte faller isär. Det är så enkelt!

Vad behöver jag av mina vandringskängor?

Det finns tre grundläggande behov som ska tillgodoses när du väljer vandringskängor. Dina skor ska kunna skydda dina fötter från väder och vind (med eller utan fotledsstöd). De ska vara bekväma för att förhindra blåsor och slitage på din kropp. De ska vara lätta för att förhindra slitage på din kropp under en lång promenad.

Det finns ett gammalt vandrande talesätt som gäller här: ”Ett pund på dina fötter är som fem pund på ryggen”. Det är inte helt rätt, men tunga skor kan verkligen slita ut dig på en lång promenad.

Överraskande nog borde vattentätning egentligen inte vara ett problem i varmare väder. Det är bättre att köpa välventilerade skor som torkar snabbt och torkar planerar att bära strumpor i merinoull som är bekväma när de är våta (inga blåsor). Kolla in mitt inlägg som förklarar varför du bör bära merinoull vandringsstrumpor för mer info.

  Kan råttor komma in i tält?

Vandringsskor kontra traillöpare

Det svåraste valet du måste göra är att välja mellan vandringskängor och stiglöpare. Vandringsstövlar ger dig extra stabilitet och skyddar dina anklar, men det kostar pengar. Den extra vikten kan slita ut din kropp på en lång promenad.

Å andra sidan är traillöpare precis som traditionella löparskor, men med extra hållbarhet och dragkraft. Trailrunners (Jag bär den här) är mycket bekvämare än en traditionell promenadsko. De ger inte så mycket fotledsstöd, men viktminskningen belastar resten av din kropp mindre.

Vattentätning kan tyckas vara en stor fördel för vandringskängor, men jag har funnit att vattentätning inte är allt som det ska vara. Dina stövlar kanske tål en pöl, men vad händer när dina stövlar blir helt genomblöta av regn eller svett? Det vattnet har ingenstans att ta vägen och det tar dagar att torka ut dina stövlar.

Å andra sidan är trailrunners designade för att släppa igenom vatten eftersom de torkar så snabbt. Mina löpare kommer att vara helt torr på mindre än en timme efter att ha varit helt nedsänkt i vatten. Kombinera dem med ett par bra merinoullstrumpor som är bekväma när de är blöta och du är igång.

Jag följer med Smart ull eftersom de är mycket bekvämare, men Jävligt tufft är ett annat bra alternativ. Av någon anledning verkar det som att Smartwool använder en mjukare typ av ull, vilket gör dem supermjuka. Darn Tough verkar mer hållbar, men den syntetiska blandningen är inte riktigt lika mjuk.

Vandringssko: fördelar Trailrunner: fördelar
Extra stabilitet: Det är svårt att beskriva den extra stabiliteten hos vandringskängor. Den täta snörningen och de höga sidoväggarna gör att dina fötter känns på marken. Detta är bra i teknisk terräng när halka kan leda till allvarliga skador. Ingen paus i period: Vandringsstövlar kan ta veckor att bryta in och du kan fortfarande uppleva blåsor och skav. Trailrunners är bekväma direkt ur lådan.
Extrem hållbarhet: Det kommer att ta lång tid att gå genom vandringskängor (tusentals mil). Torrröta är din värsta fiende. andningsförmåga: Det finns 2 huvudsakliga fördelar när det kommer till andningsförmåga. Dina fötter svettas mindre på torra dagar och skor torkar snabbare i våta förhållanden. Planera att bära merinoullstrumpor så att du känner dig bekväm i våta förhållanden.
Fot- och fotledsskydd: Promenadskor är mindre benägna att rulla din fotled. Men de höga anklarna och den extra tjockleken på sidoväggen ger din känga tyngd. lättviktig: Jag skulle lätt kunna springa en 10k i mina trailrunners. Den lätta designen gör att du kan hålla ett högt tempo över långa avstånd.
vattentålighet: Vattentätning kan vara en bra sak eller en dålig sak. Det är kul att ta sig igenom vattenpölar, men det kommer att leda till svettningar och blåsor. Merinoullstrumpor (min favorite) kan hjälpa till att förhindra blåsor under våta förhållanden. Torkar snabbt: Trailrunners är designade för att släppa in vatten och torka ut snabbt, så det tar lite tid att vänja sig vid. Bär alltid strumpor i merinoull (min favorit) för att förhindra blåsor och påskynda torktiden.
Varmare: Värme är bra för promenader i kallt väder, men leder till svettningar och blåsor på sommaren. Vattentätning gör det ännu värre, eftersom svetten inte har någonstans att ta vägen. Svalt på sommaren: Sidoväggarna i mesh och den lätta designen håller traillöpare svala på sommaren. Du behöver inte oroa dig för svettiga, slitna fötter efter en lång promenad.
Dragkraft runtom: Bra allround-dragkraft för alla situationer. Du behöver bara ett par stövlar till allt. Det finns färre dragmöjligheter för olika terräng. Dragalternativ: Ett brett utbud av dragmöjligheter för alla typer av spårförhållanden. Jag har ett andra par lera löparskor med längre spikar för att gå i leriga/leriga förhållanden.
Vandringssko: nackdelar Trail Runner: Cons
Tung/bulkig: Vandringsskor är inte bekväma jämfört med traditionella skor. Det finns ett gammalt ordspråk som säger ”ett pund på dina fötter är lika med fem pund på ryggen”. Det är inte helt korrekt, men du kommer att märka en enorm skillnad på längre ryggsäcksresor. Mindre hållbarhet: Jag har haft samma par vandringskängor i tio år och de är fortfarande i bra skick. Under samma tidsram gick jag igenom 10 par trailrunners. Ovandel i mesh håller inte lika länge som traditionella vandringskängor i läder.
Behöver en paus: Jag rekommenderar att du bär dina vandringskängor i huset i 2-3 veckor innan du ger dig ut på leden. Mindre stöd: Håll dig till vandringskängor om du har problem med fotleden. Mindre stöd och stabilitet kan leda till skador.

Jämför dragkraft mellan traillöpare och vandringskängor

Vandringsstövlar har vanligtvis tjocka klackar som greppar in i marken och ger dragkraft runtom på en mängd olika underlag. Dessa är bra för att resa när du inte vet vad du ger dig in på.

Trailrunners erbjuder mycket mer mångsidighet när det kommer till dragkraft. De faller vanligtvis i 2 grundläggande kategorier (vissa hybrider). Du har lätta trail-löpare som erbjuder minimalt grepp för välskötta stigar och grova/off-trail-löpare med tjocka dubbar för lerig/smutsig terräng. Vissa har till och med en klibbig gummiblandning (en sorts fotbollsstickum) som används på våta stenar och stockar.