Varför ska jag använda vadare för att flyga fisk?

Har du någonsin sett pro-level flugfiske på YouTube eller kanske till och med personligen? I så fall märkte du förmodligen att de flesta om inte alla sportfiskare bar vadare. Är vadare verkligen så nödvändiga vid flugfiske? Om så är fallet, varför?

Vadare är ett bra tillbehör att ha på sig när man flugfiske av dessa skäl:

  • Håller dig mestadels torr när du står i vattnet för att fiska
  • Skyddar sportfiskare från glidande varelser i vattnet
  • Ger skydd mot kallt väder

Om det här är det första du hör om vadare är den här guiden ett måste att läsa. Vi kommer att diskutera vad vadare är, varför sportfiskare använder dem och de olika vadartyperna och materialen så att du kan välja rätt par för dig. Fortsätt läsa!

Vad är flugfiske vadare och varför behöver du dem?

Vi är säkra på att du visuellt kan identifiera vadare, men vi ville ta den första delen av det här avsnittet för att förklara dem ändå.

Vadare är stövlar eller kläder som är vattentäta. Många vadarmaterial finns i överflöd, som vi kommer att prata mer om senare, inklusive Gore-Tex, neopren och PVC. Den första uppsättningen vadare skapades på 1850-talet.

Sportfiskare använder vadare mycket, liksom de som är intresserade av sjöfågeljakt. Andra tillämpningar av vadare inkluderar områdena avlopp, underhåll av vattenförsörjning, vattenbruk, jordbruk och kemikalier.

Här är fördelarna med att bära vadare för flugfiske.

Håller dig mestadels torr

Skulle kunna fångar du fisk när du flugfiskar från båt? Ja, men det är inte så de flesta sportfiskare gör.

Många av dem kommer att stå i vattnet för att få en fantastisk utsiktspunkt över fisken och öka deras chanser att rulla in en fantastisk fångst.

Visst kan en sportfiskare ha vattentäta byxor för att fiska i vattnet, men då är det bara byxorna mellan huden och vattnet. Med vadare över ett par vattentäta byxor, nu finns det ett extra lager för mer torrhet.

När allt kommer omkring är det inte så att de flesta sportfiskare kommer att fånga fisk på 20 minuter och sedan kalla det en dag. Oavsett om du flugfiskar eller fiskar bågfiskar, förbinder du dig att spendera timmar om inte hela dagen ute på vattnet.

Du måste hålla dig så torr du kan. Det kommer att hålla dig från att bli förkyld eller till och med influensa, så vadare är en integrerad del.

Skyddar dig från glidande varelser i vattnet

Vilken typ av varelser delar du vattnet med när du är på flugfiske? Tja, om vattnet är på den ogenomskinliga sidan från stört sediment, då är det nästan omöjligt att säga.

  Vad är en "Tips Up" i isfiske? (Ett enkelt svar med bilder)

Om du bara har på dig ett par vattentäta byxor eller kanske badkläder när du flugfiskar, så kommer du på den hårda vägen att ta reda på vad som finns i vattnet med dig när det som helst glider i benet.

Det kan vara tång eller en ål. Vem vet?

Du kommer att hoppa en mil högt och förmodligen också skrika och skrämma bort alla fiskar i den närliggande radien. Dessutom, beroende på vad du delar havet med, kan du bli biten, stucken eller på annat sätt skadad. Det är en dålig situation runt om.

Med ett par vadare på märker du inte ens om du passerar genom tång eller ål på väg till din senaste fångst. Det kommer att göra underverk för ditt lugn.

Erbjuder kallvattenskydd

När hösten kommer och dagarna blir kortare är det inte bara lufttemperaturen som minskar. Så även vattentemperaturen.

Bara tanken på att kliva in i ett iskallt vatten för att fiska verkar outhärdligt, än mindre att satsa på tanken på att tillbringa timmar i vattnet åt gången.

Ett par bra vadare kan isolera dig så att du är mindre benägen att känna de kalla temperaturerna i vattnet såväl som vindkylan.

Du kommer att kunna avvärja förkylning och influensa, som vi nämnde, men mer än så kan du förhindra hypotermi.

Hypotermi kan orsaka symtom som trötthet, sluddrigt tal, bristande minne, förvirring och frossa. Utan behandling kan hypotermi ibland vara dödlig, särskilt om exponeringen för kyla är ganska långvarig.

Du kommer säkert att behöva isolerade vadare när du flugfiske efter Labor Day!

Typerna av vadare

Som vi anspelade på i förra avsnittet är inte alla vadare likadana. Låt oss ta det här avsnittet för att gå över de olika typerna du kan köpa och bära så att du kan bestämma var vadare passar i din lista med flugfisketillbehör.

Vadarbyxor

Inte helt vattentäta byxor men används på samma sätt, vadarbyxor kan bäras över vattentäta byxor eller någon annan byxstil, inklusive jeans. Du bär vadarbyxor på samma sätt som alla andra byxor, vilket gör att du tar på dem exceptionellt lätt.

Det är viktigt om du snabbt vill komma ut till fisken, som när du vet att det snart kommer att regna.

En annan fördel med vadarbyxor är att de inte drar ihop dina rörelser. Din övre halva är helt fri att röra sig som du behöver. Din nedre halva, även om den kanske inte är helt flexibel, kan fortfarande stå, knäböja, böja och på annat sätt positionera dig själv.

Hip vadare

Om du kan föreställa dig ett mycket långa par wellingtonstövlar, det är hippa vadare.

  Så här bestämmer du kajakpaddelns längd

Stövlarna sträcker sig hela vägen till dina höfter. De är inte riktigt byxor, eftersom de inte täcker de övre låren, grenen eller skinkorna.

Av den anledningen vill du inte ha höftvadersbyxor om du ska ge dig ut i midjedjupt vatten (eller om du tror att du kommer att göra det) såvida du inte har vattentätt skydd på överkroppen.

För träsk, stilla vatten och grunda vattendrag är ett par bra höftvadare oftast allt du behöver. Eftersom det är mindre för dem, kanske du spenderar mindre pengar på att köpa höftvadersbyxor än vad du skulle göra för att vada byxor.

Dessutom, eftersom höftvadare omfattar mindre av din underkropp, kommer du att ha en högre grad av flexibilitet i ett par av dessa vadarbyxor än vad du skulle göra i vadarbyxor.

Bröstvadare

Den tredje stilen av vadare är bröstvadaren.

Bröstvadare är de traditionella vadare du har sett proffsfiskare sporta. Dessa ser ut som byxor, eftersom den nedre halvan verkligen är ett par vadarbyxor. Bröstvadare kommer att gå upp högre på kroppen än vadarbyxor, eftersom vadarna skär av runt bröstet.

Ett par overaller sitter på dina axlar för att hålla bröstvadarna säkra. Overallen kommer vanligtvis med remmar eller spännen för att justera deras täthet så att du inte behöver oroa dig för att overallen ska glida av dina axlar hela dagen.

Bröstvadare kan vara en av två stilar: bootfoot eller stockingfoot.

Låt oss börja med att prata om bootfoot vadare. Som namnet antyder innehåller bootfoot vadare redan stövlar som är fästa på byxorna.

Du behöver inte slösa tid på att leta igenom din hallgarderob eller dina stövlar. De finns alltid där.

Stövlarna som fästs på bootfoot vadare är vattentäta. Dessutom, med övergången från de vattentäta byxorna till stövlarna, förhindrar avsaknaden av sömmar vatten från att någonsin komma in. Detta stärker vattentätheten för bootfoot vadare ytterligare.

Den andra stilen av bröstvadare är stockingfoot vadare. En stockingfoot vadare hänvisar till det som inte har stövlar fästa.

Byxorna har vanligtvis resår i fållen för att hålla dem säkra runt fotleden. Den elastiska fållen är också tänkt att skapa en vattentät tätning mellan din fot och din stövel när stöveln är på och knuten tätt. Det är dock upp till dig att köpa dina egna stövlar.

Strumpfotsvadare har också sina egna fördelar. Om stövlarna på ett par bootfoot vadare blir slitna eller skadade, måste du byta ut hela paret vadare även om bara stövlarna är i dåligt skick.

Med stockingfoot vadare kan du byta ut dina stövlar efter behag. Som sagt, du betalar för dubbelt så mycket material jämfört med ett par bootfoot vadare.

  Vad man ska bära Jet Skiing (en guide till mode och funktion)

Oavsett om du vill ha stövlarna påsatta eller lossnade, är bröstvadare bekväma av en mängd olika anledningar. Din överkropp har ett fullt rörelseomfång, och din nedre halva drar fortfarande nytta av flexibilitet också. Du är inte mindre flexibel än när du bär ett par vadarbyxor.

Vadare för hela kroppen

Du kommer nästan aldrig att se sportfiskare bära vadare för hela kroppen, men de är ändå en vadartyp, så vi tänkte prata om dem.

Helkroppsvadare är ett par vadare som täcker dig från topp till tå. Dessa är tekniskt sett bootfoot vadare eftersom stövlarna är inbyggda. Det är också handskar så att dina händer inte exponeras. Vadarna skulle bli dragkedja upp, med en huva som går runt ditt huvud.

Vadarmaterial – Hur man väljer

Slutligen, som utlovat, låt oss prata om de olika typerna av vadarmaterial, eftersom även dessa kommer att påverka ditt beslut.

Sudd

De ursprungliga vadarna tillverkades av vulkaniserat gummi. Nuförtiden har gummivadare blivit mer ovanliga, men de finns fortfarande.

Lätt, flexibel och mycket vattentät, gummi används mest för att göra vadarstövlar men kan omfatta hela kostymen.

Gummivadare andas inte så bra, så om du vill ha dem rekommenderar vi högst höftvadare. Du är också mer begränsad i hur du kan röra dig i ett par gummivadare, vilket är en annan bra anledning att bara köpa höftvadare av gummi.

Neopren

Få material är mer tilltalande för ett par bra vadare än neopren.

Slitstark och mycket välisolerande, neopren finns i tjocklekar mellan tre och fem millimeter. Ju tjockare vadare, desto bättre är de för kallvattenflugfiske.

Som sagt, tjockare vadare andas inte så mycket, så köp ett par neoprenvadare för hösten och även vintermånaderna (beroende på var du bor) och sedan ytterligare ett par av annat material för vårens och sommarens flugfiske.

Polyester eller nylon

Om du letar efter det ultimata inom andningsförmåga, skulle det vara vadare av polyester eller nylon.

Dessa material i sig är lätta och halvvattentäta, men de har vanligtvis ett vattentätande membran för att göra dem ännu mer effektiva när det gäller att hålla vatten ute.

När dagarna blir kalla, om du fortfarande flugfiskar, är det då du kommer att vilja pensionera vadare av polyester eller nylon.

Slutgiltiga tankar

Vadare rekommenderas för flugfiske eftersom du måste stå i vattnet. Med ett par vadare kan du hålla dig torr och fånga hur mycket fisk som helst. Nu när du är insatt i vadarmaterial och stilar kan du köpa ett par eller flera och fiska mer i år!