Varför ryker min lägereld så mycket och hur kan jag minska den?

Otaliga gånger har jag drabbats av en rökig brasa. När du kommer hem kommer du att må relativt bra, även om du skulle behöva bära de illaluktande kläderna under en längre tid utomhus. Under åren har jag lärt mig några tekniker i det ämnet och nu är jag redo att dela allt med dig. Låt oss försöka förstå varför en lägereld ryker så mycket och hur man faktiskt löser problemet.

Din lägereld brukar ryka så mycket på grund av följande:

  • Otillräckligt luftflöde – se till att lågan inte kväver, bygg den i form av en tipi om möjligt.
  • Du använder nyklippt grönt trä – håll dig till gamla nedfallna grenar.
  • Träet du använder är gammalt, fastän det är blött; håll dig till torra stockar istället.
  • Du använder fel material; bark, löv, plast, barrträ, etc. Håll dig till lövträ som lönn och ek
  • Du byggde din lägereld fel; undvik till exempel tjocka pålar. Placera veden gradvis och se till att tända elden underifrån.
  • Lägerelden står på grönt gräs eller växter – välj en bättre eldstad.

1. Dåligt luftflöde

Varje brand behöver luft (syre) förutom bränsle och värme. Så även med torr ved och tillräckligt med värme för att hålla stockarna brinnande, kan brist på tillräckligt med luft göra att din eld genererar mycket rök på grund av ofullständig förbränning.

Detta är särskilt ett problem i inomhusmiljöer där det kanske inte finns tillräckligt med luftcirkulation för att ge elden den luft den behöver för att helt bränna veden.

Hur kan en utomhuslägereld få slut på luft?

Det kan hända beroende på hur du eldar. Till exempel, om eldningsmaterialet är täckt med ved kan det inte få tillräckligt med luft och kan producera för mycket rök.

Ett sätt att lösa detta problem är att använda några vedbitar för att bygga upp en eld och sedan lägga till dem långsamt när elden blir starkare.

Annars, om lågan är något täckt och inte har bra luftcirkulation, kommer din lägereld att ge dig mycket rök, vilket beror på ofullständig förbränning.

Organisera ditt trä

Många rutinerade campare rekommenderar att du gör en tipi stil typ av eld för att undvika problemet med otillräcklig luft. I det här fallet har härden ett öppet centrum.

Denna design möjliggör bättre luftcirkulation, vilket säkerställer att elden fortsätter att brinna eftersom luften kan flöda fritt. Du kan också prova att placera veden i en kvadratisk konfiguration runt tändningen, detta kallas Lincoln-loggmetoden.

En annan hemlighet för att bygga en imponerande rökfri eld är att se till att de finns där mellanrum mellan de brinnande stockarna. Detta säkerställer att luftcirkulationen i lågan är utmärkt, vilket minskar risken för tunn luft vilket gör den till en rökig lägereld.

Tänk dock på att för mycket luftflöde skulle påskynda förbränning och vedförbrukning. Jag skrev till och med en hel artikel om den frågan när jag diskuterade den hur man håller en lägereld brinnande hela natten. Jag rekommenderar starkt att läsa den om du ska ha kalla nätter i framtiden.

Dakotabranden

Du kan också göra upp en Dakota-eld, vilket innebär att man gräver två gropar som är förbundna med en liten tunnel under. Ljus skapas i ett av hålen, medan den andra brunnen ger frisk luft.

Detta säkerställer att luften brinner med tillräckligt med luft och därför inte genererar rök. Den här elden brinner också mycket längre, så du kan spara bränsle med den, och det kan du använd den för att laga mat mer effektivt.

  Vad är den längsta luftballongflygningen?

2. Du använder grönt trä

Greenwood kan göra att din lägereld producerar mycket rök. Grönt betyder inte att veden är grön till färgen, utan det ved som helt nyligen sågats från ett levande träd.

Nyhuggen ved innehåller mycket fukt och det gör att den är mycket rökig när den används för att göra upp eld. Innan du använder sådant trä måste det torka över tiden.

Men för att torka ut den mycket snabbare kan den dock torkas i ugn. Vissa tror att tunna grenar inte kan producera mycket rök, även om de inte är helt torra.

Men det kan vara ett stort misstag, eftersom en liten pinne kan producera alltför stora mängder rök. Det är därför du bör undvika grönt växtmaterial, inklusive löv, till varje pris för att göra upp en rökfri eld.

3. Du använder blött ved

Det är möjligt att använda fuktiga stockar för att elda. Jag skrev tidigare en djupgående artikel om den saken där jag förklarade hur man tänder blöt ved.

Ändå kan fukt i veden resultera i en låga som producerar mycket rök. Torr ved tar snabbt eld och ger inte lika mycket rök, speciellt inte om den har ugnstorkats.

Varför händer det?

Våt ved brukar innebära ett extra steg, för innan den fuktiga veden kan brinna måste den först tappa den fukt den innehåller och det är därför det släpps ut så mycket rök. Så tills träet tappar fukten i det kommer det att fortsätta producera mycket rök.

Använd därför alltid torr ved när du gör en lägereld för att säkerställa att elden brinner mer effektivt.

För att säkerställa att du alltid har torr ved till din lägereld bör du till och med överväga att ta med egen ved när du ska campa, speciellt om vädret är lite blött och det är en utmaning att hitta torr ved i lägret.

Förvara den ordentligt

Du bör också vara försiktig med var du förvarar din ved. Vått ute kommer att göra att tändningen blir blöt också, och att använda den veden för att göra upp en eld kan vara en mardröm eftersom röken kan bli outhärdlig. Så förvara din ved på ett täckt område där det inte utsätts för regn.

Ett annat sätt att se till att du har torr ved är genom hålla den nära en eld, men inte så nära att det kan fatta eld. Detta gör att den torkar ut helt så att den inte producerar så mycket rök.

Ibland kan en enda våt vedbit vara anledningen till att din eld har så mycket rök, och att få ut den ur elden kan hjälpa. Sådant trä kommer ibland att ge ett väsande ljud, och att släcka det kan helt lösa rökproblemet.

Ändå, om du inte har något val, är det bättre att ha en rökig eld än ingenting alls. Därför rekommenderar jag starkt att du läser min artikel om det hur man håller en eld igång i regnet; Jag har ägnat timmar åt att sålla igenom uppgifterna om detta.

4. Undvik vissa träslag

Vissa träslag, oavsett om de är torra eller inte, kommer att producera mycket rök. Det är deras natur och det finns inte mycket du kan göra åt det. Det är därför det är bäst att få ved från skogar som är kända för att producera mindre rök när de används för att elda.

  Hur mycket väger ett litet hus?

Att köpa fel träslag kan vara en katastrof, eftersom vissa träslag till och med kan producera bitter rök som kommer att lämna alla runt lägerelden i tårar.

Tänk därför alltid på vilken typ av ved du eldar, eftersom luftflödet kanske inte är problemet eller hur torra stockarna är. Den typ av växtmaterial du bränner kan vara anledningen till att din eld inte slutar göra så mycket rök.

Med detta sagt bör du också undvika att lägga vissa typer av material i elden då det kan leda till att det bildas mycket rök.

Till exempel kan löv, medan de är torra, producera mycket rök. Trädbark är också generellt dåligt eftersom de tenderar att skapa mycket rök. Vissa typer av bark, som björkbark, är dock perfekta eftersom de inte ger rökiga lägereldar.

Som en riktlinje, tänk på att barrträd som furu ger mer rök än lövträ. Faktum är att träd som lönn och ek tenderar att brinna varmare och utan mycket rök.

Om du inte visste, ju varmare lågan är, desto mindre rök genererar den. Så satsa på lövved, då har du mindre rök att hantera och du skapar även hetare eldar.

5. Du gjorde inte upp en riktig rökfri eld

Stapla inte upp stora mängder stockar när du försöker starta en eld. Det kväver träbitarna med lågan och du får en rökig eld.

Du kan börja med några träbitar och sedan lägga till ytterligare en eller två bitar åt gången, beroende på hur små eller stora blocken är.

Se i allmänhet till att alla vedbitar på eldstaden har fattat eld innan du lägger till fler bitar. Så även om ditt mål är att bygga en stor lägereld, börja i det små och lägg till de extra vedbitarna allt eftersom, så slipper du ta itu med så mycket rök.

Dessutom, när du tänder elden, undvik att komprimera materialet, eftersom detta kommer att begränsa luftflödet och skapa rök, även om du använder torra stockar för att skapa en eld.

Som sagt, undvik tändare som kan generera giftiga ångor, som plast. Sådana material kan inte bara producera mycket rök, utan också skapa rök som kan vara skadlig för din hälsa.

Dessutom bör du tända elden underifrån, inte ovanifrån eldningsmaterialet. Du bör också uppmuntra lågan att sprida sig så mycket som möjligt genom att blåsa på den tills det blir en stadig glöd.

Dessutom, om du lägger till ved efter att elden har tänts, börja med mindre och tunnare träbitar innan du börjar lägga till större ved.

Förstå också att alla bränder genererar en del rök. Men i vissa fall är röken inte ens märkbar och vi kallar det ofta en rökfri brand.

Eftersom det sannolikt bildas en del rök när lägerelden brinner kan du därför göra något för att förhindra att röken slår dig i ansiktet.

Till exempel, du kan sätta en stor sten precis på andra sidan elden, och eftersom värmen vanligtvis stiger därifrån, kommer röken också att stiga, och det kommer att hålla den borta från dig, och du kan njuta av din rökfria lägereld.

Om du väljer den metoden, se till att stenen du väljer varken är hal eller har varit nära en vattenkälla; annars kan det explodera.

6. Dåligt val av öppen spis

Även om du kanske har perfekt ved, och du har valt det bästa eldningsmaterialet och lyckats se till att det finns gott om luftflöde i elden, kan du fortfarande sluta med en rökig lägereld om du bestämmer dig för att göra upp en eld på fel eldstad .

  Camping vs. backpacking: vad du behöver veta

Så innan du startar en brand, se till att du rengör området där lågan kommer att gå för att se till att det inte finns några material som kan skapa rök när antändningen börjar.

Tänd till exempel inte eld på grönt glas eller växtmaterial, av vilka en del kan vara gröna eller blöta. Även aska från en tidigare eld bör avlägsnas så att eldstaden är relativt klar innan man startar en ny lägereld.

Vanligtvis behöver man förbereda ett relativt stort område så att det inte finns material i närheten som kan fatta eld och börja producera rök.

Är eldsrök dåligt för dina lungor?

I sig skulle röken från din lägereld inte göra någon skada. Ändå kan det vara mer problematiskt om du redan har underliggande hälsotillstånd, såsom astma eller KOL. Anledningen till detta är att röken innehåller små partiklar som kan irritera dina luftvägar.

Om du har astma kommer dessa partiklar sannolikt att utlösa en episod av andnöd eller värre. KOL-patienter kan uppleva exacerbationer följt av hosta och andningssvårigheter.

Om du hamnar i dessa två kategorier bör du undvika röken så hårt som möjligt. Försök att sitta långt bort från elden och byt plats mot vinden. Generellt sett skulle jag säga att man inte ska delta i lägereldsaktiviteter om man redan har ett problematiskt hälsotillstånd.

Hur får man bort eldsrök ur kläderna?

Om du lider av en rökig brand är chansen stor att lukten har fastnat på dig. För att få ut röken ur dina kläder måste du först vädra den utomhus, speciellt om du campar med tält.

Du ska absolut inte sova med dessa kläder på i ett stängt skydd; Jag har haft en hel del av det på mina tidigare äventyr. För det andra måste du tvätta dina kläder med tvättmedel under en längre tid. Du kan också använda ett sköljmedel med en stark parfym i.

Om lukten fortfarande inte är borta kan du tvätta dina kläder igen tillsätt lite bakpulver eller vinäger. Dessa två produkter är utmärkta för att ta bort lukt och kan tjäna dig väl, speciellt om du så önskar ta bort mögel och mögel från ditt tälts duk.

Slutsatser

Det är möjligt att göra en lägereld som inte ryker mycket, även om du bör vara uppmärksam på orsakerna som kan orsaka det.

De största problemen är att välja rätt material och rätt plats. Det är också viktigt att du placerar veden rätt så att den inte kväver lågan och skapar mer och mer rök.

Underskatta inte det problemet, det kan leda till allvarliga hälsokomplikationer, speciellt om du redan har en underliggande lungsjukdom som astma eller KOL.

Om röken fortfarande var ett problem, finns det sätt att ta bort lukten från dina kläder. Se först till att ventilera dem. Tvätta sedan kläderna med ett parfymerat sköljmedel. Du kan också använda vinäger och bakpulver för att bli av med det.

Jag hoppas att min artikel besvarade din fråga. Om du har några egna insikter, låt mig veta allt om dem genom att lämna en kommentar nedan!