Varför ryker min lägereld? (och hur man minskar röken)

Vissa människor gillar lukten av lägereld. Butiker har till och med börjat tillverka doftljus för lägereldar. Ofta beror lägerelden på röken från den brinnande veden. Däremot kan lägereldar definitivt vara för rökiga.

Så varför ryker lägereldar?

Eldgropar ryker vanligtvis av en av två anledningar: vått ved eller felaktigt luftflöde. Våt ved ryker på grund av fukten i stockarna. Detta orsakar rök- eller ångproblem som hindrar veden från att brinna rent. Felaktigt luftflöde kan ha samma effekt, eftersom elden kanske inte brinner tillräckligt varmt för att helt antändas.

Om du inte använder rätt material eller bygger upp din eld på rätt sätt, är chansen stor att du kommer att röka ut. Nedan diskuterar vi de bästa träslagen, de mest gynnsamma vedförhållandena och olika metoder för att bygga en lägereld för att undvika rök.

Att välja de perfekta byggmaterialen

Om du ska campa kan du ta med egen ved eller hitta ved när du kommer till din destination. De flesta stater har specifika regler för transport av ved på grund av skadedjur och sjukdomar, så se till att följa alla lagar och förordningar.

Den goda nyheten är att de flesta campingplatser säljer ved. Dessutom är det ganska vanligt att de som bor nära en campingplats eller delstatspark också säljer ved.

Om du inte tog med ved och inte kan hitta den till salu, måste du skaffa ved från ditt område. Den typ av ved du väljer och dess skick kommer att spela en stor roll för mängden rök din lägereld producerar.

  • Torrt och kryddigt eller fräscht och blött

Dött och torrt ved ger den bästa lägerelden; glödande varmt och producerar lite rök. Greenwood brinner inte så varmt, är svår att starta och mycket rökig. Dött och torrt ved brukar benämnas kryddat virke. Till skillnad från grönträ har den låg fukthalt.

Ved som säljs torkas nästan alltid. För att krydda trä måste det kapas, staplas och torkas; vanligtvis i nästan ett år. Greenwood är ganska blött och har inte haft någon torktid. Nedfallna stockar eller ved från döda träd kan också vara i ett erfaret tillstånd.

Beroende på klimat och väderförhållanden kan nedfallna stockar och till och med staplade stockar bli vattensjuka. Exponerad ved som lämnas i regn, frost eller snö kan göra den blöt och ogynnsam för användning i lägerelden. Om din campingplats nyligen har regnat måste du låta din ved torka.

När du köper timmer, leta efter torra stockar som verkar kryddade. Var försiktig när du fäller träd eller grenar. Vissa campingplatser, statliga parker och andra platser har regler mot att ta stående träd, även om de är döda.

  Hur kallt är för kallt för att vandra?

Eftersom det kan vara svårt att hitta ved i gott skick är det oftast enklast att köpa dina lägereldsstockar när du kommer. Antingen från campingen eller från en lokal. På så sätt kan du vara säker på att den är kryddad. Om du letar efter stockar, börja leta efter nedfallna lemmar istället för att hugga ner träd.

Träsorter och hur de påverkar röken

Vedens skick är kanske den viktigaste faktorn för att skapa en lågrökseld. Träslaget kan också spela roll. Det finns två dominerande typer, lövträ och barrträ.

  • Hårt träslag

Lövträ har bättre förbränningsegenskaper, det brinner varmare, renare och längre än barrved. Därmed inte sagt att bara lövträ kommer att brinna, vanligtvis alla typer av trä kommer att brinna, men vissa träslag brinner bättre än andra. Hickory, ask, ek och ibland cederträ föredras av de flesta lägereldentusiaster.

Ju tätare trä, desto mindre vatten kan det absorbera och lagra. Ett exempel på detta är hickory. Det är därför du får mindre rök med mindre vatten och hickory är oftast en ren brännskada. Dessutom gör dess densitet att den kommer att brinna länge och producera tillräckligt med värme. Hickory används ofta för matlagning eftersom det ger kött en behaglig smak och arom.

Ek är ganska vanligt i USA, vilket gör det till ett populärt val för lägereldar. Den har en stadig förbränning och producerar anständig värme, även om den inte brinner lika het som hickory. En viktig faktor är att din ek ska vara helt torr innan den används i en lägereld.

Askved avger inte heller mycket rök. Det är massivt trä men relativt lätt. Det gynnar lägereldar eftersom det startar snabbt och har en stadig förbränning.

Även om det inte är särskilt vanligt, är lönn ett annat bra val av lövträ. Det kan vara utmanande att kapa och klyva, men när du väl har lönnträ håller de hela natten och ger mycket värme.

Bokträ är mycket tätt och bör kryddas i minst ett år, om inte längre. Detta gör det inte till ett särskilt populärt val för lägereldar. Men om några finns tillgängliga, kommer det att göra en mycket varm och mycket lång brinnande eld.

Äntligen har vi körsbärsträ. Detta är ett annat populärt val bland campare och kockar. Det brinner inte för varmt men brinner bra. Dessutom kommer det inte att avge mycket rök. Röken som produceras har ofta en söt och tilltalande lukt.

  • Barrved

Barrträd är trä som kommer från lövträd eller barrträd, som tallar. Barrved bidrar inte till lägereldar. De är vanligtvis ganska blöta (vilket betyder rökiga) och innehåller en hel del mycket flyktig juice.

  Hur man njuter av att campa i 30 graders väder (ingen parkas behövs)

En träsort som kan användas för eldning, men som faktiskt anses vara barrved, är cederträ. Ceder är ett barrträd, men förvånansvärt nog kan det användas för att bränna. Det tenderar att brinna lågt och långsamt snarare än att producera en dånande eld. Det kommer också att brinna väldigt varmt och avge en fin doft som körsbär.

Två andra exempel är gran och tall. Till skillnad från cederträ rekommenderas de inte för lägereldar. Om du försöker bränna dem i din lägereldsgrop kommer du att uppleva mycket rök.

  • Hur man väljer det bästa träet

Hur hittar du de perfekta? Här är några riktlinjer:

  • Välj trä som verkar torrt. Grönträ kan vara grön till färgen, men inte alltid. Torrt trä har kluvna eller spruckna ändar och bark som lätt faller bort. Mögel, mögel och kondens tyder på blött trä.
  • Kryddat trä låter torrt och nästan ihåligt. Om du tappar den eller slår den mot något ska du höra en skarp ton, inte en djup duns.
  • Känns det torrt eller blött?
  • En unken, jordig lukt är typisk för vått trä. Torrt trä är ganska luktfritt.

Bygga den perfekta lägerelden

Många campare har åsikter om den bästa lägerelden och hur man bygger upp en eld diskuteras ofta hett, ingen ordlek. De bästa bränderna börjar dock oftast med en bra grund.

De flesta campingplatser har en eldstad, eldstad, eller till och med bara ett område som tidigare användes för att elda. Kontrollera dock att marken är fri från döda löv, skräp eller annat som lätt kan antändas och i sin tur producera rök.

Se till att du har samlat all din ved och att den finns i närheten. Lövträ i form av fett och korta stockar fungerar bäst som bränsle när din brasa är tänd. För en eldstartare behöver du små pinnar. Hitta några torra löv, en pensel eller till och med tidning för att tända elden.

Att tända din eld kommer ofta (och förhoppningsvis) vara den rökigaste delen. När din eld har börjat brinna bör rökplymen avta. Bra luftflöde är en annan faktor i mängden rök som produceras.

För att upprätthålla ett bra luftflöde, placera löst ditt tinder eller din klump av torr eldstartare i mitten av det brinnande området. Gör den inte till en tät boll eller komprimera den, eftersom detta kommer att begränsa luftflödet.

Tändningen går på toppen. Det här är dina mindre pinnar och kvistar.

Det sista steget är att bygga huvuddelen av lägerelden. Du kan börja långsamt med bara en eller två stockar och lägga till tjockare vedbitar när elden blir större. Eller så kan du bygga en hel struktur med flera träbitar. Populära arrangemang inkluderar en kon med träet staplat på sin ände eller en lådliknande struktur med träet på sidan, även känd som en Lincoln-loggstil.

  Finns det björnar i Joshua Tree National Park? (Vad du behöver veta)

Målet är att ge bra luftflöde genom hela din struktur medan du bygger. Att kväva lågorna kommer att släppa ut rök och så småningom släcka din eld. När du har byggt upp din eld från basen till dess ursprungliga struktur kan du tända plåten. Du kan behöva hjälpa lågan genom att försiktigt fläkta eller blåsa ut den.

Lågorna ska gå från tinder till tändande till dina stockar. När din tändning och tinder har brunnit upp och dina stockar brinner, bör röken försvinna. Lägg sakta och strategiskt till fler stockar efter behov, men släck inte elden.

Varm eld skapar mindre rök, så gör ditt bästa för att hålla den brusande. Lövträ som är torrt avger mindre rök, så använd det som din huvudsakliga bränslekälla.

Ändå är rök en naturlig del av en lägereld. Om det är besvärligt, försök att sitta i vinden mot elden. Dessutom kan det hjälpa att sitta lägre till marken, speciellt om det inte blåser.

Vad mer orsakar rök?

Om du har hittat rätt träslag och det är i rätt skick bör du kunna bygga upp en ganska hyfsad rökfri eld. Det finns dock några andra saker du inte bör göra för att minska rökutvecklingen.

Den första är att lägga till för många loggar för snabbt. Att elda för snabbt kommer att skapa rök. Varmare bränder bränner renare. Att samla upp en massa stockar kommer därför att sänka temperaturen och göra det svårare för elden att bränna allt bränsle och avge rök.

Den andra är att kasta saker, särskilt sopor, i din eld. Torra löv, skräp och skräp kommer att avge rök. Detta beror på att, precis som med att kasta för mycket ved, kommer elden att ha svårt att helt förbränna allt bränsle.

Minska röken

Rök är en naturligt förekommande bieffekt av lägereldar och du kommer aldrig att kunna få en helt rökfri upplevelse. Men med rätt konstruktion och rätt material får du förhoppningsvis mindre rök för en trevligare lägereld.

Fler artiklar du kommer att älska.

Instruktioner för att tända en eld med blöt ved (med video)

Håll din hund sval medan du campar (7 tips som kan rädda din hund)

Hålla myror borta från din campingplats (tips som fungerar)

De 4 viktigaste campingspisbränslena du behöver känna till