Varför ruttnar inte timmerstugor?

Det finns timmerstugor som har stått i nästan hundra år som inte visar några tecken på röta. Detta kan vara förvirrande för oss andra eftersom det nästan trotsar vår logik. Tricket med detta är inte att dessa stugor är magiska eller något liknande, utan att de har byggts efter en viss standard och mönster. Detta mönster förhindrar dem från att ruttna och låter dem hålla längre än de normalt skulle göra.

Det är inte så att de inte kan ruttna heller. Timmerstugor kan, och kommer att ruttna i mer fuktiga områden om de inte är konstruerade på rätt sätt. Timmerstugor är inte oövervinnerliga för vatten och andra mögelframkallande partiklar. Med rätt konstruktionsriktlinjer – och lite logik – kan du sluta med en rötafri stuga. Nedan är några saker du bör veta som kan hjälpa till att förhindra mögel och röta och som hjälper din timmerstuga att hålla lite längre.

Rotzon (stänkzon)

När du bygger en timmerstuga måste du vara medveten om var ”stänk-/rötazonen” finns. Rötzonen är ett område som är mer mottagligt för röta eftersom fukt från jorden sipprar in i träet och gör att det ruttnar snabbt. Även om det kan vara frestande att skapa en timmerstuga som de från evigheter sedan, är det inte särskilt praktiskt. En bra grund av orötbart material så stort som rötzonen hjälper.

Material som:

  • Betong
  • Tryckimpregnerat virke
  • Sten
  • Stolpar låsta i betong eller sonotuber
  • Prefabricerade betongblock

Allt detta material kommer att ge en bra grund som inte ruttnar.

Takfot

En metod för att förhindra röta är stora takfot som sträcker sig bortom ytterväggarna på din stuga. Takfoten måste vara tillräckligt lång för att förhindra att regnvatten vidrör eller droppar ner på sidorna av hytten. Detta betyder inte att om din stuga får vatten på sig att det är dömt. Däremot vill du vara extra försiktig med att hindra så mycket vatten som möjligt från att konsekvent blöta ut ytterväggarna på din timmerstuga.

Det spelar inte så stor roll vad dessa takfot är gjorda av. (Självklart vill du inte att de ska vara gjorda av trä eftersom du skulle ställas inför ett liknande dilemma.) Du behöver bara se till att de har rätt längd och att de håller vattnet i schack.

  Bästa flugspövikt för karpfiske

Regnrännor är också viktiga att ha. Dessa går hand i hand med takfoten. De är ett effektivt sätt att leda bort vattnet från kabinen. Tillsammans kommer takfoten och regnrännorna att göra ett bra jobb för att förhindra röta. Till råga på allt, om du har ett snedtak kommer detta att trycka bort vattnet ännu snabbare.

UV-strålar och vatten

Timmerstugor kommer att få se mycket vittring. Tillsammans skapar vatten och UV-strålar från solen den perfekta miljön för din röta att växa. Det är viktigt att placera sin stuga strategiskt så att den får en jämn mängd vatten och sol. (så jämn du kan bli) Takfoten och takrännorna hjälper till att förhindra att vattnet når din stuga, men det gör också vissa områden lite skuggigare.

I de mer solfria områdena riskerar du också att röta. Under de varmare tiderna på året finns det ingen sol som torkar ut vattnet, det finns bara värme. denna värme, tillsammans med vattnet, kommer att skapa röta. Det är därför du måste hitta en bra balans mellan de två.

Hur påverkar växter röta?

Närliggande växter kommer inte att påverka röta om de inte är i mörkare områden. Om du har en riktigt fuktig växt som sitter rakt upp mot din timmerstuga kan du överväga att flytta den. De flesta timmerstugor har ingen sorts växt eller föremål i närheten. Bakom dessa föremål finns det inte mycket sol vilket betyder att när det regnar eller blir blött kommer det inte att torka tillräckligt snabbt. (Och det kanske inte ens torkar alls.)

Om du ska plantera några växter, lämna tillräckligt med utrymme för solen att komma igenom och torka träet om det blir blött. Det är faktiskt sant med vilket föremål som helst, håll det bara på rimligt avstånd.

Hur rensar jag bort röta?

Det finns ett par åtgärder du kan vidta för att rensa bort röta om den redan har spridit sig. Tänk först på hur stort problemet är. Om det bara är ett litet utrymme och inte är en stödjande grund, byt bara ut träet med något fräscht. Du kan också gräva ut ruttna områden och fylla dem med epoxi. Vad är epoxi? Epoxi är ett syntetiskt lim som inte är organiskt så det ruttnar inte. Det kommer att fylla ut utrymmet och fortfarande se snyggt ut.

  De 13 bästa stränderna för surffiske i södra Kalifornien 

Om din stuga är överbelastad med röta måste du bygga om det som har skadats helt. Att rensa röta kan ta ett tag så jag hoppas att du är en tålmodig person. Det är viktigt att förebygga röta innan du bygger eftersom processen för att åtgärda rötanväxten kan vara ganska omfattande i vissa fall. Dessutom kan det också bli väldigt dyrt. Du kanske betalar mer än du ursprungligen byggde den för, men det är inte supervanligt. Om du har vidtagit nödvändiga försiktighetsåtgärder ska du inte behöva vara alltför orolig för det.

Om du har trä som precis har spruckit i vissa områden och håller på att ruttna, finns det inget behov av att bygga om. Det skulle bara vara nödvändigt att bygga om om hela din grund äventyras. Timmerstugagrunder skiljer sig mycket från dina gamla hus som du är van vid att se nuförtiden.

Finns det sätt att förhindra röta kemiskt?

Mildewcide och Penetreat är några bra alternativ för rötakontroll och förebyggande. Nedan följer en beskrivning av båda kemikalierna:

  • Mögeldöd– Mildewcide är en kemikalie med en aktiv ingrediens som riktar sig mot mögelbildande svamp. Det är också vanligt förekommande inuti sommarstugor och fuktiga hem på grund av mögel och röta som kan tränga in inuti. Det är inte skadligt men till stor hjälp.
  • PeneTreat– PeneTreat är en boratbaserad träbehandling. Den bekämpar insekter och träröta. (Borat är ett salt tillverkat av bor och syre – om du undrade.) För att använda det måste du gräva bort ruttnade områden tills du når det goda, friska träet, och sedan sprider/sprayar du PeneTreat på de färska ytorna. Detta kommer att förhindra att röta bildas lika snabbt.
  Vad får en luftballong att stiga?

Det finns andra kemikalier du kan använda för att förhindra och eliminera röta, men dessa två är de vanligaste metoderna. Båda är ganska effektiva och kan hjälpa dig åtminstone att få grepp om alla typer av röta situationer du kan hamna i.

Dessa kemikalier är verkligen inte lika nödvändiga om du tar de tidigare nämnda försiktighetsåtgärderna när du bygger din timmerstuga. Allt handlar om underhåll och att ligga före fukten. Du är verkligen inte i alltför stor fara i de mer varma och torra områdena i landet. Du kommer verkligen bara att få problem om området där du bygger är fuktigare. Om så är fallet, var noga med att följa de tidigare riktlinjerna. (Om du anställer någon att bygga, se till att grunden är byggd med de oruttnbara materialen och att de gör det lika stort som rötzonen. Även om jag är säker på att de kommer att veta vad de gör.)

Relaterade frågor…

Var kan jag köpa mögelmedel? Du kan hitta mögelbekämpning på en lika vanlig plats som Amazon. Det är relativt billigt och kan vara en hjälpsam och snabb lösning på små ruttnande områden.

Hur förhindrar jag att insidan av min hytt blir för fuktig? Fukt inne i kabinen är inte lika stort bekymmer som utanför. Det förvandlas inte till röta, men det tar mer energi. Den bästa metoden för att förhindra för mycket fukt är att välja fuktresistenta material när du bygger hytten. Det finns också några saker du kan göra för att behålla fuktkontrollen genom att bara torka av saker och reglera temperaturen.

Hur ventilerar jag en timmerstuga? Det enklaste sättet att ventilera en timmerstuga är att öppna fönster och dörrar ett par timmar konsekvent under månaden eller året för att cirkulera luften. Detta kan vara väldigt kallt under vintermånaderna, men det är den enklaste metoden du kan använda för att ventilera din timmerstuga.